Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

HELPPOA: maissin keittäminen kasvatuskäyttöön

Matias · 370 · 159008

Poissa Ankka

  • Tulokas
    • Viestejä: 1
    • Karma: 0
    • Profiili
Hei!

Pohdiskelen tässä, että mikä mättää minun tekemässäni poppareissa, kun 3 viikkoon ei ole tapahtunut mitään kolonisoitumista eikä kontaminaatiota. Purkki on sijoitettu jääkaapin yläpuolella kaappiin, missä lämpötila n. 27 C. Ensin tuli mieleen, että mahdollisesti popparit on liian kuivia, mutta purkin kansi on ihan märkä sisäpuolelta ja seinämissä näkyy kosteutta myös. Itiöt on ravisteltu joka puolelle. Mietin myös, meneekö itiöt vanhaksi tai edes heikkeneekö niiden elämän ilo? Löysin kaapistani kirjekuoren sisältä vuoden 2008 pink puffalon sieni-itiöt(foliossa niinku pitää). Popparit on uusia, mutta voisiko ne olla huonolaatuisia eli ravinnevajaita?


Poissa krishnabaudelaire

    • Viestejä: 127
    • Karma: 11
    • Profiili
Hei!

Pohdiskelen tässä, että mikä mättää minun tekemässäni poppareissa, kun 3 viikkoon ei ole tapahtunut mitään kolonisoitumista eikä kontaminaatiota. Purkki on sijoitettu jääkaapin yläpuolella kaappiin, missä lämpötila n. 27 C. Ensin tuli mieleen, että mahdollisesti popparit on liian kuivia, mutta purkin kansi on ihan märkä sisäpuolelta ja seinämissä näkyy kosteutta myös. Itiöt on ravisteltu joka puolelle. Mietin myös, meneekö itiöt vanhaksi tai edes heikkeneekö niiden elämän ilo? Löysin kaapistani kirjekuoren sisältä vuoden 2008 pink puffalon sieni-itiöt(foliossa niinku pitää). Popparit on uusia, mutta voisiko ne olla huonolaatuisia eli ravinnevajaita?
Itse en ole kovinkaan asiantuntija, muttta mielestäni vaikuttaisi siltä, että printit ovat huonolaatuisia  :(
Kaikki oleva vetää puoleensa sitä, mitä itse säteilee.
Kaikki ideat toteutuvat. Teot aiheuttavat seurauksia.


Poissa KukkaTädinHattu

    • Viestejä: 58
    • Karma: 23
    • Profiili
Päivitystä omista kakuista:

purkki 1, päivä 10:
Home on levinnyt liian pahaksi, heitin purkin roskiin.
http://imgur.com/wZbEe

purkki 2, päivä 10:
Rihmastointi hyvässä vauhdissa, ei merkkejä homeesta.
http://imgur.com/kdmcF

purkit 3-9, päivä 6-7:
Rihmastointi myös hyvällä mallilla, ei hometta. (kuvassa purkit 3-6)
http://imgur.com/N4suD


Poissa lazla

    • Viestejä: 74
    • Karma: 5
  • Kuosittaja
    • Profiili
Pakko ny kysyy ettei kuse sen takia ettei näi tehny. Kun kolonisaatio o 100% ni onko tän jälkee vaan dunkkaus ja siit kasvatustilaa to do listas, vai pitääkö vie jotai muut tehä.
"Olemme vain tomua tuulessa"


Poissa Shiron

    • Viestejä: 640
    • Karma: 26
    • Profiili
Riippuu pitkälti siitä, että mitä sinulla on suunnitelmissa. Aiotko fruitata suoraan rasiasta vai murskata rihmaston ja jatkaa sitä bulkkiin? Dunkkaus ei ole välttämätöntä ensimmäiselle flushille. Saattaa olla suotavaa "vakauttaa" rihmastoa eli odottaa 100% kolonisoitumisen jälkeen vielä muutama päivä.
Life should not be a journey to the grave with the intention of arriving safely in a pretty and well preserved body, but rather to skid in broadside in a cloud of smoke, thoroughly used up, totally worn out, and loudly proclaiming "Wow! What a Ride!"



Poissa Arno

    • Viestejä: 33
    • Karma: 12
    • Profiili
Lainaus käyttäjältä: Matyas
Kuitenkin oikealla kosteustasapainolla ja itiöiden riittävällä hajautuksella voidaan minimoida home- ja bakteerivaara lähes olemattomiin. Veikkaan, että usein perinteisemmissä kasvatuksissa itiöruiskulla lisätään saastumisriskiä, jos vettä annostellaan vahingossa yhtään liikaa.

Veden määrä ei itsessään aiheuta kontaminaatiota, vaan se että joukkoon on päässyt on homeitiöitä ja bakteereita, joko ilmasta, itiölaskeumasta, kasvattajasta tai likaisista työvälineista. Liika kosteus tai kuivuus pysäyttää tai hankaloittaa rihmaston kasvua ja siten suosii kilpailijoita.


Lainaus käyttäjältä: Matyas
Lainaus käyttäjältä: Twatlock
Itse ja seuraavaksi tällä, kunhan printin saa hankittua, on niin perkeleen simppeli.
T. Ei enää ikinä valmiita substraatteja :)

Hyvä valinta! Valmiissa substraatissa ei yleensä maksa mistään muusta kuin omasta laiskuudestaan ja huonoista tuloksista.

Jos kasvualusta on ammattimaisesti valmistettu ja steriili, niin ei se mitenkään voi olla huonompi kuin kotitekoinenkaan. Asia erikseen on sitten ns. "grow kitit" ym. huijaukset. Montaa pussia valmiiksi steriloitua kasvualustaa ei kyllä tarvitse tilailla kun rahaa on jo mennyt painekeittimen verran.


Lainaus käyttäjältä: Matyas
Lainaus käyttäjältä: SoilBreaker
Eikös toi purkki pitäisi jotenkin putsata vai onko rivakalla itiö määrällä tarkoitus kompensoida epästeriiliyttä?

Ei tarvitse putsata, kunhan jyvät eivät ole liian kosteita ja itiöt levitetään kauttaaltaan maissiin, jolloin kasvupisteitä on runsaasti ja ne kasvavat nopeasti toisiinsa kiinni.

Tässä ilmeisesti itiöiden tuhlaamisen lisäksi vaikuttaa myös se että jyvät laitetaan rasiaan tulikuumina ja pinnaltaan kuivina jolloin ne ehkä tappavat ainakin osan rasiassa lymyävistä homeista ja bakteereista.

Olisi kiva lukea tälläisen menetelmän yhdeydessä hieman perusteluja ja taustalla ollutta ajatustyötä(?) miksi tämän pitäisi toimia ja minkä takia mikäkin vaihe tehdään niin kuin tehdään.


Lainaus käyttäjältä: Matyas
Lainaus käyttäjältä: krishnabaudelaire
Ei tarvi painekeittimiä, sterilisointia, terraariota, jne... Vai?

Ei tarvitse, paitsi terraariosta on kyllä hyötyä. ;)

Joo-o. Terraariosta tms. virityksestä on erityistä hyötyä varsinkin silloin kun kodin ilmankosteus on niin alhainen ettei seinät valu vettä...


Lainaus käyttäjältä: Matyas
Krishnabaudelairen linkittämässä videossa esitellään vain monimutkaisempi versio omasta toimintatavastani. Myöskin painekeittimellä ja itiöruiskulla saa helposti pilattua kasvualustan nestetasapainon, varsinkin kun kosteutta ei voida tarkkailla astian läpinäkymättömyyden vuoksi. Ympärifoliointi estää myös tarkkailemasta rihmaston leviämistä ja kehittymistä.
Lainaus käyttäjältä: Matyas
Lainaus käyttäjältä: krishnabaudelaire
Ajatukseni tässä oli, että tolla videon tekniikalla olisi varmempaa koska
on steriilii?

Ei välttämättä.

Miksei olisi varmempi? Jyväthän pysyy tuossa suojassa folion alla, kivasti steriilinä jopa.

Tässä olisi yksi maissin keitto-ohje joka on varma ja ihan yhtä helppo kuin tämäkin. Foliot on vain unohtunut purkkien päältä. Siinä on muuten erinomaisesti havainnollistettu tuo jyvien oikea kosteus.

Mitä vaikeeta siinä painekeittämisessä on? Lataa jyvät purkkiin, purkit painekeittimeen, ja keitin pihisemään. Eikä ne painekeittimet nyt niin kalliita ole etteikö niitä voisi maksaa vaikka toimeentulotuesta. Paitsi tietenkin "All American" rapakon takaa tilattuna kaikkine kuluineen.

Yleensäkin sienten kasvatus on varsin helppoa. Vaikeeksi sen tekee kun yrittää oikoa joka mutkassa.


Lainaus käyttäjältä: Silo-P
Lainaus käyttäjältä: Singularity
Lainaus käyttäjältä: Silo-P
Mua huvittaa lähinnä se, kun monet luulevat tämän harrastuksen olevan jonkin sortin rakettitiedettä (Itsekkin aikoinaan luulin :D) vaikka pyhässä yksinkertaisuudessaan aloitusviestistä voimme todeta ettei sen kummempia investointeja tarvita. Ja tulosta syntyy aivan taatusti :)

Itselläni oli aivan sama ja juuri siitä syystä ehdottaisin tämän lisäämistä HuMy:yn.

Ei lainkaan huonompi ehdotus! Näin helppo ja toimiva vaihtoehto on varmasti monelle mieleen, ja siksi hyvä lisä mykologioppaaseen.

Oppaan tarkoitus lienee saada aloittelijakin onnistumaan sienten viljelyssä. Tämä menetelmä vaikuttaisi olevan ihan arpapeliä. Itiöitä siirrettäessä epästeriilisti jyviin on monta mahdollisuutta kontaminaation syntyyn. Huoneilmasta voi laskeutua homeitiöitä, käsien ja työkalujen mukana voi siirtyä, pöydälle laskettuun rasian kanteen voi tarttua pöpöjä ja lopuksi ehkä vielä otetaan kiinni kannen sisäpuolelta paljain käsin niin a vot, sit ihmetellään kun kasvualusta homehtuu jostain "käsittämättömästä" syystä ja kaikki itiötkin oli sitten siinä.


Lainaus käyttäjältä: Matyas
Onko kysyttävää?

On.
Miten tätä voi pitää toimivana menetelmänä, kun enemmistöllä, jotka on tähän ketjuun vastanneet kokeilleensa tätä, on ollut ongelmia kontaminaatioden kanssa?

Oletko kasvattanut tällä systeemillä enemmänkin kuin ne viisi sientä joista laitoit kuvan? Millaisella onnistumisprosentilla?

Tässä vielä kaikille tällä menetelmällä kasvattaville virtuaaliset "tohtori Bakterius"-pinssit, olkaa hyvät ja paljon onnea!

   
"I reject your reality and substitute my own!"


Poissa ziuziu

    • Viestejä: 102
    • Karma: 23
    • Profiili
Rasioista 3/3 rihmastoitunut melkein täysin kahdessa viikossa. :)
Poistin lopussa ylimääräistä kosteutta maisseista ainakin kolme kertaa "useiden sekuntien ajan",
maissi saattoi jo mennä hieman kuivempaan optimaalisesta, mutta rihmastoa ilmestyi kumminkin.
Kun painekattilaa en saa vielä tällä viikolla hankittua, seuraavaksi kokeillaan tuplaamistekniikkaa.

Kiitos helposta tekniikasta. :)
Sekä Ding että Dong.


Poissa Matias

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 691
    • Karma: 149
    • Profiili
ziuziu: suuri kiitos palautteesta!


Arno: sienet eivät kasva ulkonakaan steriileissä olosuhteissa, minkä vuoksi minulle henkilökohtaisesti ei ole koskaan syntynyt tarvetta moiseen pyrkiä sisäkasvatuksissakaan. Huomauttaisin, että lähetin tämän viestiketjun alunperin kasvatuspäiväkirjaosastolle, sillä tarkoituksenani ei ollut uuden upean kasvatustekniikan lanseeraaminen vaan ainoastaan esimerkin jakaminen siitä, kuinka yksinkertaisesti, nopeasti ja helposti voidaan päätyä erittäin hyviin tuloksiin ilman steriiliyttä.

Itse tätä tekniikkaa käyttäessäni korkeintaan n. 1-2 rasiaa kymmenestä ovat kärsineet homeesta tai bakteereista. Tiedän oikein hyvin, että laboratoriohenkisillä puhtaustoimenpiteillä voidaan saavuttaa sataprosenttinen onnistumissuhde, mutta minulla ei ole taipumusta tällaiseen perfektionismiin. Minulle kasvattamisessa on tärkeämpää pieni puuhastelu ja rento meininki eikä niinkään liukuhihnamainen massatuotanto. Minulle on kotoisampaa keitellä maissia kuin aamupuuroa sen sijaan, että kikkailisin painekattiloiden, itiöruiskujen, hanskalaatikoiden, puhdistusalkoholin ja sytyttimien kanssa valtavien satojen toivossa - enkä selvästikään ole ainoa kaltaiseni tässä asiassa.

Arno, arvostan kyllä näkemyksiäsi ja paikoittain asiallistakin kritiikkiäsi aihetta kohtaan, mutta miksi tunnuit suhtautuvan niin vahvan negatiivisesti tähän asiaan? Olen vain esitellyt oman tapani tehdä asioita, minkä perusteella (monet alalla kokemattomatkin) ihmiset ovat saaneet uutta intoa harrastukseen.

Lukuisat henkilöt ovat antaneet paljon positiivista palautetta tekniikasta eikä mikään estä heitä etenemästä monimutkaisempiin metodeihin. Mitä väliä on muutamalla homehtuneella rasialla ja menetetyllä itiölaskeumalla, jos tällä toimintamallilla saadaan innostettua entistä useampi ihminen mukaan kasvatustoimintaan tuottamaan lisää terveitä kasvualustoja ja sitä myötä myös itiölaskeumia menetettyjen tilalle?


Poissa KukkaTädinHattu

    • Viestejä: 58
    • Karma: 23
    • Profiili
Ihan hyvä tekniikka mielestäni. Tähän mennessä 2 purkkia 12 purkista on mennyt homeeseen.


Poissa Twatlock

    • Viestejä: 77
    • Karma: 26
  • Korpikuusen kannon alla on mörrimöykyn kolo..
    • Profiili
Onpas negatiivista, täällä ja 3/3 onnistunutta purkkia tuolla.. johan sen maalaisjärki sanoo, ettei tarvitse mennä hipelöimään niitä purkin sisäpintoja yms... Katsellaan ruiskuja ja hanskalaatikoita sitten kun huoneilma alkaa teppostelemaan..
Otanpa tumppupinssin talteen :D


Poissa Kettu

    • Viestejä: 73
    • Karma: 13
    • Profiili
Itsellä on epäonnistumisen määrä ollut korkeampi kuin onnistumisen.
Melkein kaikki vedellä lähteneet valtasi toinen, ei niin haluttu toveri.


Poissa Klonkku

    • Viestejä: 1 229
    • Karma: 134
    • Profiili
Niille, joilla on käytössään vain yksi printti, on tämä tekniikka jokatapauksessa aika riskialtis, ja tässä tapauksessa suosittelen henkilökohtaisesti ennemmin vaikkapa jyviä taikka PF-kakkuja ihan normaalilla kattilalla steriloituna jos ei painekattilaa ole varaa ostaa. Toki tämä varmasti on ihan hyvä tekniikka jos on varaa tuhlata printtejä 1 kpl/purkki. Jyviä on mahdollista hieman steriloida uunissakin jopa suht suuria määriä, kunhan huolehtii kosteudesta vaikkapa laittamalla vettä vuokaan ja vuoka uunin pohjalle.

Lisäksi erilaisten home- ja bakteerikasvustoiden kanssa kannattaa olla aina varovainen, ne voivat aiheuttaa voimakkaankin allergisen reaktion herkimmille ihmisille + lukuisia muita terveydellisiä vaaratekijöitä ja tauteja, jotkut niistä pysyviä.

Steriiliin tekniikkaan vaadittavat välineet (painekattila, sinol/vesi-liuos, sytkäri ja ruiskut) maksavat itsensä ajan mittaan takaisin kun saatuneita kasvualustoja ei tule niin paljoa.

Toki tämä tekniikka on erittäin hyvä esimerkki siitä, ettei ehdotonta steriiliyttä välttämättä kasvatuksessa tarvita. Kiitos siitä. :)
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.


Poissa Arno

    • Viestejä: 33
    • Karma: 12
    • Profiili




    Yritän nyt hieman virkeämmällä mielellä kirjoittaa mukavempaan sävyyn...


sienet eivät kasva ulkonakaan steriileissä olosuhteissa, minkä vuoksi minulle henkilökohtaisesti ei ole koskaan syntynyt tarvetta moiseen pyrkiä sisäkasvatuksissakaan.

Kotona viljeltäessä rihmastolla on huomattavasti rajallisemmat mahdollisuudet kilpailla elintilasta kuin luonnossa, varsinkin kun viljellään ravinteikkaissa jyvissä jotka maistuvat kaikenlaisille mikrobeille. Luonnossa cubensis on erikoistunut paljon vähäravinteikkaamman lannan lahottamiseen. Sen sijaan ulkokasvatuksissa, puuta lahottavilla sienillä, voikin käyttää paljon epästeriilimpiä menetelmiä käyttämällä sienirihmastoa suosivia kasvualustoja.

Lainaus
Huomauttaisin, että lähetin tämän viestiketjun alunperin kasvatuspäiväkirjaosastolle, sillä tarkoituksenani ei ollut uuden upean kasvatustekniikan lanseeraaminen

No, nyt se on kuitenkin täällä ja ihmiset kiittelee uudesta tekniikasta.

Lainaus
vaan ainoastaan esimerkin jakaminen siitä, kuinka yksinkertaisesti, nopeasti ja helposti voidaan päätyä erittäin hyviin tuloksiin ilman steriiliyttä.

Kyllä se on painekeittimenkin kanssa ihan yhtä helppoa ja nopeaa, mutta samalla vaivalla saa käsiteltyä suuremman määrän jyviä ja siten suuremman sadon. Sit vielä jos viitsii parin viikon päästä keittää ison kattilallisen toissijaista kasvualustaa niin saa moninkertaistettua lopputuloksen.

Oikeastaan tämä menetelmä on mielestäni satoon nähden paljon työläämpi kuin perinteiset menetelmät.

Menetelmä perustuu runsaaseen itiöiden käyttöön, tämä tarkoittaa että pitää ottaa paljon itiölaskeumia joka tarkoittaa lisää työtä. Vertaa yksi pieni nesteviljelmä josta riittää satoihin purkkeihin.

Kontaminoituneet purkit pitäisi ennen avaamista keittää huolella (=lisää työtä) tai heittää roskiin mikä saattaa olla houkuttelevampaa koska muovirasiat on niin halpoja (kertakäyttöä, kyllä jätepyörteessä riittää tilaa).

Kattilassa jyvät pinnasta kuivaksi kuumentaminen soveltuu pienten jyvämäärien käsittelyyn kerrallaan. Jos haluaa tehdä myös kavereillekkin sieniä niin joutuu tällä menetelmällä tekemään enemmän töitä kuin "monimutkaisemmissa" menetelmissä.

Olettaisin myös että kuivassa kattilassa kuumentaminen solveltuu maissille paremmin kuin edullisemmille kotimaisille viljoille rakenteen ja koon takia. Kotimaiset viljat olisivat riittoisampia (=vähemmän työtä) käyttää ymppinä toissijäiseen kasvualustaan pienemmän kokonsa ansiosta.

Lainaus
Itse tätä tekniikkaa käyttäessäni korkeintaan n. 1-2 rasiaa kymmenestä ovat kärsineet homeesta tai bakteereista.

2 kontaminaatiota 10:stä tarkoittaa että on 20% mahdollisuus kontaminaatioon.

Moni ensi kertaa sieniä kasvattava saattaa etsiä kaikkein yksinkertaisimmalta vaikuttavaa menetelmää ja päätyä sitten valitsemaan tämän ja käyttää yhteen ainoaan rasiaan "varmuuden vuoksi", kuten ohjeessakin, kokonaan ainoan printtinsä ja ottaa siten 20% riskin että kaikki menee pieleen. Huonolla tuurilla kaikki työ ja itiöt on heitetty hukkaan ja sekös lannistaa kun ei ehkä ymmärretä ettei vika ole itsessä vaan ominaisuus tässä menetelmässsä.

Toisilla saattaa huoneilmassa olla enemmän homeitiötä kuin toisilla ja se voi myös vaikuttaa tällä menetelmällä kasvatettaessa dramaattisesti onnistumiseen.

2 kontaminaatiota 10:stä tarkoittaa myös että 20% työstä ja materiaaleista on mennyt hukkaan.

Lainaus
miksi tunnuit suhtautuvan niin vahvan negatiivisesti tähän asiaan? Olen vain esitellyt oman tapani tehdä asioita, minkä perusteella (monet alalla kokemattomatkin) ihmiset ovat saaneet uutta intoa harrastukseen.

Sen lisäksi että mua ärsytti tässä viestiketjussa vallinnut kritiikitön selkääntaputtelu, niin tälläiset menetelmät hyvästä tarkoituksestaan huolimatta saattaa kääntyä itseään vastaan. Tässä kun on liikaa hallisemattomia muuttuvia tekijöitä, mikä voi aiheuttaa totaalisen epäonnistumisen ja siten lannistaa aloittelevia kasvattajia.

Useammankin kerran olen kuullut sanottavan että:

    "Joo, kokeilin kerran sienten kasvatusta ja jokin siinä meni pieleen ja kaikki homehtui. En sit oo viittinyt yrittää uudelleen".

Tälläiset voi vahvistaa mielikuvaa sieniviljelystä hankalana ja homeisena harrastuksena.

Lainaus
Lukuisat henkilöt ovat antaneet paljon positiivista palautetta tekniikasta

Oon pistänyt merkille että huonosta menestyksestä ilmoitellaan foorumeilla yleensä harvemmin kuin onnistumisista. Esimerkkinä kesken jääneet päiväkirjat.

Näkisin tämän ennemmin mielenkiintoisena kokeena kuin toimivana kasvatusmenetelmänä.
 
"I reject your reality and substitute my own!"


Poissa krishnabaudelaire

    • Viestejä: 127
    • Karma: 11
    • Profiili
Hmm... Tämä "keskustelu" kiinnostaa päivä päivältä enemmmän.
On ihan oikein, että asioista ollaan erimieltä ja mielestäni pitääkin
olla erilaisia näkökulmia pelkän yksipuolisuuden sijaan, sillä emmehän
ole "robotteja"  :)

Joo, henkilökohtaisesti ensikasvattajana innostuin tuosta Matyaksen
"tekniikasta" juuri helppouden ja ei steriilityöskentelytapojen vuoksi ja
kokeiluuhan se lähti neljällä purkilla ja kolmella printillä  ;)

No, tuloshan oli niin, että yksi purkki selvisi finaaliin homeetta ja on nyt terraariossa..
Jokatapauksessa seuraavalla kerralla PF-Tek kehiin mahdollisimman steriileillä
työskentelytekniikalla!
Jos vaikka saisi tuon 25% onnistumisen nousemaan siihen 100%  ;D

Rauhaa & Ymmärrystä
 8)
Kaikki oleva vetää puoleensa sitä, mitä itse säteilee.
Kaikki ideat toteutuvat. Teot aiheuttavat seurauksia.