Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

Uutisia

FluX · 99 · 44029

Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
yle: Suomen markkinoilla liikkuu jo noin sata erilaista muuntohuumetta
http://yle.fi/uutiset/suomen_markkinoilla_liikkuu_jo_noin_sata_erilaista_muuntohuumetta/7817478

Lainaus
Perinteisempien huumausaineiden rinnalle on tullut suoranainen tulva uusia, synteettisesti valmistettuja muuntohuumeita. Pieniä ja suuria määriä muuntohuumeita löydetään Helsinki-Vantaan lentokentän läpi kulkevista postipaketeista jo päivittäin.

– Muuntohuumeiden kirjo on erittäin laaja tällä hetkellä. Kyllä se on muutamien vuosien aikana räjähtänyt käsiin, sanoo postiliikenteen valvontaryhmän esimies Sami Tammisto.

Tällä hetkellä tullin laboratorio tunnistaa vuodessa noin sata erilaista muuntohuumetta. Kuitenkin vain osa niistä on laittomia, sillä Suomessa yhdisteitä lisätään huumausaineiden listalle yksitellen. Lainsäädäntö ei pysy muuntohuumeiden perässä, sillä joka vuosi Suomen markkinoille tulee kymmeniä uusia yhdisteitä.

– Tämä on kilpajuoksua kemistien kanssa, Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen kuvailee.

yle: Näin paljon huumeita tulli löytää postipakettien seasta vain kahden päivän aikana
http://yle.fi/uutiset/nain_paljon_huumeita_tulli_loytaa_postipakettien_seasta_vain_kahden_paivan_aikana/7817389

Lainaus
Helsinki-Vantaan lentokentän tullityöntekijät ovat asetelleet pöydälle toistakymmentä kirjekuorta ja pakettia. Kaikki sisältävät jotain huumaavaa ainetta ja ne kaikki on poimittu postiliikenteen seasta kahden päivän aikana.

Luettelo löydetyistä aineista: amfetamiinia, metadonia, kannabista, BB-22:ta, etyylifenidaattia ja synthacainea. Lisäksi paketeista löytyi luvatta maahan tilattuja diatsepaameja ja temazepaameja, jotka luokitellaan lääkeaineiksi. Yhden valkoisen pussin sisältö jäi mysteeriksi.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
yle: Poliisi paljasti: Huumekauppa käy pimeässä Tor-verkossa
http://yle.fi/uutiset/poliisi_paljasti_huumekauppa_kay_pimeassa_tor-verkossa/7894590

Lainaus
Hämeen poliisilaitos on pystynyt [paljastamaan] anonyymiverkossa tehtyjä huumausainekauppoja. Osa paljastetuista jutuista on siirtynyt jo syyteharkintaan.

Ensimmäinen juttusarja paljastui viime syksynä Hämeen ja Oulu poliisilaitosten yhteisyön avulla. Noin kymmenen Hämeessä asuvaa ihmistä oli ostanut huumeita oululaisilta myyjiltä salatun Tor-verkon kautta.

Tällä viikolla Hämeen poliisin poliisikoirat ovat tehneet useita etsintöjä Postin tiloissa. Etsinnöissä on takavarikoitu useita kirjeitä, joiden sisällä on ollut huumausaineita.

Kaupan epäillään tapahtuneen Tor-verkossa.

Postista takavarikoitujen kirjeiden osalta esitutkinta on vasta alussa, eikä poliisi voi antaa yksityiskohtaisempia tietoja jutusta.
Kylkeen vielä edellämainittu Poliisin tiedote:

Lainaus
Huumeiden ja muiden tajuntaan vaikuttavien aineiden tarjonta internetissä helpottaa huumeiden kokeilua ja käyttäjäksi rekrytoitumista.

Hämeen poliisilaitos on pystynyt paljastamaan anonyymiverkossa tehtyjä huumausainekauppoja. Osa paljastetuista jutuista on siirtynyt jo syyteharkintaan.

Ensimmäinen juttusarja paljastui viime syksynä Hämeen poliisilaitoksen ja Oulun poliisilaitoksen yhteistyön tuloksena. Lokakuussa 2014 Oulun poliisi pääsi omien tutkimustensa kautta salatussa tor-verkossa huumausainekauppaa tekevien henkilöiden jäljille. Tästä juttusarjasta tuli Hämeestä tietoon noin kymmenen henkilöä, jotka olivat ostaneet huumausaineita näiltä oululaisilta myyjiltä. Kun Hämeessä tehtiin kotietsintöjä marraskuussa 2014 näiden ostajien luokse, paljastui, että yksi hollolainen noin 20-vuotias mies toimi itse myös myyjänä tor-verkko Silkkitiellä. Mies on ostanut muun muassa LSD:tä ja kannabista sekä myynyt LSD:tä. Miehellä oli asunnossaan kasvamassa muutama kannabiskasvi. Miestä epäillään ostotapahtumien osalta kahdesta huumausaineen käyttörikoksesta Oulussa ja kahdesta huumausainerikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta Hollolassa.

Tammikuussa poliisi paljasti Lahdessa tor-verkossa sovitun huumausainekaupan, kun kaupasta sopineet henkilöt tapasivat henkilökohtaisesti Möysässä Salonaukiolla. Tor-verkossa oli sovittu viidensadan gramman erästä kukkaa hintaan 6 500 euroa. Jutussa on yhteensä kahdeksan henkilöä epäiltyinä huumausainerikoksista ja huumausaineen käyttörikoksista. Henkilöistä kaksi on naisia, ja loput miehiä. Epäillyt ovat iältään 19–27-vuotiaita. Ostajapuoli oli Kokkolasta ja myyjäpuoli Päijät-Hämeestä. Esitutkinnassa tehtiin kotietsintöjä epäiltyjen asuntoihin. Tässä yhteydessä erään myyjäpuolen henkilön asunnosta Lahdesta löytyi kannabiskasvattamo. Tämän jutun esitutkinta on juuri valmistunut ja siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

Postia ja lähettipalveluita käytetään tällä hetkellä oleellisena osana huumeiden välitysverkostoa. Tästä syystä Hämeen poliisi on tehnyt kuluvalla viikolla 13 yhteistyötä Postin kanssa. Useampana päivänä eri kellonaikoina Hämeen poliisilaitoksen poliisikoirat ovat tehneet etsintää Postin tiloissa. Näissä etsinnöissä on takavarikoitu useita kirjeitä, joiden sisällä on ollut huumausaineita. Kirjeiden perusteella on syytä epäillä, että huumausaineiden kauppa on tapahtunut tor-verkossa.

Postista takavarikoitujen kirjeiden osalta esitutkinta on vasta alussa, ja tutkinnan keskeneräisyyden vuoksi poliisi ei voi tässä vaiheessa antaa yksityiskohtaisempia tietoja jutusta.

Ilmiössä on huolestuttavaa, että nettikaupan suomalaiset myyjät ja ostajat ovat usein nuoria miehiä, joiden elämä pyörii tietokoneen ympärillä. Osa heistä on jo syrjäytynyt tai vahvasti syrjäytymässä yhteiskunnasta. Lisäksi verkon kautta tehtävä huumekauppa on mahdollista myös henkilöille, jotka eivät koskaan kykenisi hankkimaan esimerkiksi nuoren ikänsä vuoksi aineita kadulta.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
Kainuun Sanomat: Useimmat puolueet hyväksyisivät verkon viranomaisvalvonnan
http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotimaa/useimmat-puolueet-hyvaksyisivat-verkon-viranomaisvalvonnan/

Lainaus
Puolueet suhtautuvat suopeasti siihen, että puolustusviranomaisille annettaisiin mahdollisuus nettiliikenteen massavalvontaan. STT:n puheenjohtajahaastatteluissa vain vihreät ja vasemmistoliitto vastustavat tietoliikennetiedustelun hyväksymistä.

Keskusta, kokoomus, SDP ja RKP suhtautuvat varauksellisen myönteisesti viranomaisten valvontaoikeuteen. Selkeimmin verkkovalvontaa kannattavat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Työryhmä esitti tammikuussa, että viranomaisille annettaisiin mahdollisuus rajat ylittävään tietoliikennetiedusteluun. Tiedustelua tekisi Puolustusvoimien tiedustelulaitos.

Mietintöluonnosta kritisoi voimakkaasti muun muassa liikenne- ja viestintäministeriö, jonka mukaan tiedustelua ei voisi rajata kansainväliseen tietoliikenteeseen, vaan kohteeksi joutuisi vääjäämättä myös suomalaisten viestintä.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
(Missä vaiheessa Tietoviikosta tuli Viti?)

Tivi: Suomi alkaa valmistella uutta verkkotiedusteluaan
http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/suomi-alkaa-valmistella-uutta-verkkotiedusteluaan-3328894

Lainaus
Suomalaisviranomaisten harjoittama tietoliikennetiedustelu herätti viime talvena vilkasta keskustelua, kun asiaa selvittänyt työryhmä sai raporttinsa valmiiksi. Nyt asiassa on astuttu seuraava askel, kun tiedustelulakeja ryhdytään valmistelemaan.

Hallitus on eilisessä strategiakokouksessaan päättänyt käynnistää siviili- ja sotilastiedustelua koskevan lainsäädännön valmistelun. Sitä tekevät omissa työryhmissään niin sisäministeriö kuin puolustusministeriö. Oikeusministeriökin osallistuu selvittämällä tiedustelun vaatimia muutoksia perustuslakiin.

Työryhmissä haetaan mallia niin ulkomaantiedustelulle kuin tietoliikennetiedustelullekin, kuten hallitusohjelmassa sovittiin. Valmistelussa on määrä kiinnittää huomiota perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen.

Juuri perusoikeudet herättivät vilkasta keskustelua, kun työryhmä julkisti raporttinsa viime talvena. Kattavaa yleisvalvontaa vastaan kohosi ääniä monelta taholta. Myös valvonnan kalleuteen kiinnitettiin huomiota. Edelleen pelättiin valvonnan käyttöönoton rapauttavan Suomen mainetta tietosuojaa kunnioittavana maana.

Kritiikkiä kuultiin hyvin kirjavilta tahoilta, esimerkiksi elinkeinoelämän järjestöistä, Poliisihallituksesta sekä liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Hallituksen päätöksen jälkeen lainvalmisteluun asetettavien ryhmien toimikausi on vielä avoin, mutta valmistelulle varattaneen noin puolitoista vuotta.

Ja sitten vähän vanhempiin uutisiin. Unohtui laittaa tämä keväämmällä tänne.

MTV: Viina ja huumeet liittyvät liki puoleen poliisitehtävistä – "Ilman päihteitä olisimme työttömiä"
http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/ksml-viina-ja-huumeet-liittyvat-liki-puoleen-poliisitehtavista-ilman-paihteita-olisimme-tyottomia/4911274

Lainaus
Poliisijohtajan mukaan vuosittain päihteet aiheuttavat poliisille ainakin sadan ellei jopa satojen miljoonien eurojen kustannukset.

Asia ilmenee Keskisuomalaisen tekemästä selvityksestä. Selvitys tehtiin virallisten rikostilastojen ja poliisijohtajien haastattelujen perusteella.

Päihteet liittyvät miltei puoleen poliisin vuosittaisesta noin miljoonasta tehtävästä.

Esimerkiksi henkirikoksista noin 80 prosenttia tehdään päihteiden vaikutuksen alaisena, ja pahoinpitelyistä noin 70 prosenttia, poliisihallituksen poliisijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo.

Ilman päihteitä poliisin tehtävät vähenisivät varmuudella todella paljon, poliisijohtaja arvioi. Sama näkemys jaetaan kentällä.

– Kärjistäen voisi sanoa, että jos päihteitä ei olisi, me olisimme työttömiä,  vanhempi rikoskonstaapeli Jussi Harjula Sisä-Suomen poliisista toteaa Keskisuomalaisessa.

Tämä on aika jännää, sillä "Partioita vaaditaan tekemään tulosta sakottamalla - hälytystehtävien kustannuksella".
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
YLE: Oikeusoppinut: Huumerikollisia kohdellaan ankarammin kuin muita rikollisia
http://yle.fi/uutiset/oikeusoppinut_huumerikollisia_kohdellaan_ankarammin_kuin_muita_rikollisia/8257766

Lainaus
Kansalaiset ja oikeuslaitokset ovat usein eri mieltä siitä, millaisia rangaistuksia esimerkiksi raiskaajille tulisi langettaa. Ihmetystä herättää kerta toisensa jälkeen se, miksi tuomiot langetetaan usein rangaistusasteikkojen alapäästä.

Esimerkiksi törkeästä raiskauksesta voidaan määrätä vankeutta kahdesta kymmeneen vuotta, mutta keskimääräinen tuomio on neljä ja puoli vuotta vankeutta.

Huumerikokset poikkevat kaikista muista rikoslajeista.

Törkeissä huumejutuissa tuomioistuimet määräävät usein maksimirangaistuksia eli 10 vuoden pituisia tai sitä lähellä olevia vankeustuomioita. Syy tähän on se, että tuomioistuimissa käytetään huumejutuissa usein epävirallisia taulukoita, joiden perusteella huumetuomiot määrätään. Taulukoista ei juuri julkisuudessa puhuta, mutta niistä tuomarit voivat katsoa, kuinka monta vuotta vankeutta annetaan esimerkiksi 100 hasiskilon maahantuonnista.

Huumetuomiot perustuvat huumeen vaarallisuuteen ja siihen, kuinka suuri määrä huumetta on ollut rikoksen kohteena. Huume-erät ovat kasvaneet ja siksi rangaistukset nousevat usein lähelle maksimirangaistuksia.

Tilanne on huomattu myös oikeustalojen ja vankiloiden ulkopuolella.

– Käytännössä on tapahtunut niin, että huumetuomioista suhteessa siihen rangaistusasteikkoon annetaan keskimäärin kovempia rangaistuksia kuin muista rikoksista, sanoo valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen.

Voidaanko sanoa, että huumerikollisia kohdellaan ankarammin kuin esimerkiksi seksuaalirikoksiin syyllistyneitä?

– Kyllä näin voidaan sanoa. Muissa rikoslajeissa tuomioistuimet käyttävät enemmän harkintaa, joka johtaa siihen, että niiden asteikkojen sisällä ei tuomita näitä niin sanottuja maksimirangaistuksia, toteaa Veli-Pekka Viljanen.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
Sosiaali- ja terveysministeriöAsetus kieltää 65 uutta muuntohuumetta

Lainaus
Valtioneuvoston asetuksella kielletään tällä hetkellä valvonnan ulkopuolella olevan 65 uuden psykoaktiivisen aineen eli muuntohuumeen valmistus, maahantuonti, varastointi, myynnissä pitäminen ja luovuttaminen. Aineiden hallussapidosta ja käytöstä ei rangaista. Asetus tulee voimaan 28. syyskuuta 2015.

Kiellettävistä aineista 37 kuuluu joko synteettisiin kannabinoideihin tai katinoneihin, jotka ovat yleisimmät ryhmät kaikista muuntohuumeista. Synteettiset kannabinoidit ovat kannabista voimakkaammin psykoaktiivisesti vaikuttavia aineita, joiden sivuvaikutukset voivat olla haitallisia. Ne lisäävät muun muassa riskiä saada psykoosi. Synteettiset katinonit ovat sukua kat-huumeen vaikuttaville aineille. Tunnetuin muuntohuumeena tunnettu katinoni on huumausaineeksi luokiteltu MDPV. Kolmanneksi suurin ryhmä nyt kiellettävistä aineista on fenetyyliamiinit. Niillä on päihdekäytössä hallusinogeenisiä ja piristäviä vaikutuksia.

Kaikki kiellettävät muuntohuumeet eivät ole vakiintuneet käyttöön Suomessa eivätkä kaikki niistä ole toistaiseksi osoittautuneet merkittävän vaarallisiksi. Aineet leviävät kuitenkin nopeasti EU:n alueella, joten aineiden saaminen valvontaan on tärkeää. Nyt kiellettävät aineet on ehdottanut lisättäväksi kuluttajamarkkinoilta kiellettyjen psykoaktiivisten aineiden luetteloon muuntohuumeiden arvioinnista vastaava Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Aineet on myös raportoitu seurattavaksi Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen (EMCDDA) ylläpitämään varhaisen varoituksen järjestelmään. Järjestelmään lisätään aineet, joiden väärinkäyttöä ja siitä aiheutuvia haittoja havaitaan Euroopassa.

Suomen huumausainelakia muutettiin vuoden 2014 joulukuussa siten, että uusia psykoaktiivisia aineita eli niin sanottuja muuntohuumeita ryhdyttiin valvomaan huumausainelain nojalla. Huumausainelakiin lisättiin määritelmä kuluttajamarkkinoilla kielletyistä psykoaktiivisista aineista, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Aineista ei kuitenkaan ole raportoitu sellaista tietoa, että niiden luokittelu huumausaineeksi olisi perusteltua. Kuluttajamarkkinoilta kielletyt psykoaktiiviset aineet luetellaan päivitetyssä valtioneuvoston asetuksessa (1130/2014).

Psykedeeleiksi miellettäviä aineita, jotka listalta löytyy, ovat 25I-NBF, 5-MeO-EiPT, DALT, AL-LAD ja 1P-LSD. Osa on (jälleen ja tietenkin) täysin kuvitteellisia yhdisteitä, joista ei edes EMCDDA:n sisäinen varoitusjärjestelmä ole ilmoittanut mitään.

Samaan syssyyn asetyylifentanyyli, okfentaniili, 2-MeO-PCP, 3-MeO-PCP, 4-MeO-PCP, AB-CHMINACA ja MDMB-CHMICA luokitellaan huumausaineiksi, joiden kohdalla siis myös hallussapito ja käyttö ovat rangaistavia tekoja.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
MTV3: Viime vuonna tutkittiin jopa 241 eri päihdettä – muuntohuumeissa "kemistien mielikuvitus rajana"
http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/viime-vuonna-tutkittiin-jopa-241-eri-paihdetta-muuntohuumeissa-kemistien-mielikuvitus-rajana/5989878

Lainaus
Viranomaisten haaviin jää vuosittain hyvin moninainen joukko erilaisia päihteitä. Muuntohuumeiden kysyntä näkyy tilastoissa, sillä Tullin ja keskusrikospoliisin (KRP) laboratorioissa tutkittiin viime vuonna yhteensä 241 erilaista ainetta.

KRP:n listalla erilaisia aineita oli 118, Tullilla ainelaatuja oli 231. Luku sisältää huumausaineet, huumeeksi luokitellut lääkkeet, kuluttajamarkkinoilta kielletyksi psykoaktiiviseksi aineeksi luokitellut aineet sekä mihinkään  näistä luokittelemattomat aineet.

KRP:n ja Tullin laboratorioissa havaittiin yhteensä 70 erilaista huumetta, 31 erilaista huumeiksi luokiteltavaa lääkettä, 117 kuluttajamarkkinoilta kiellettyä psykoaktiivista ainetta sekä 23 täysin luokittelematonta ainetta. Jotkut aineista ovat voineet vuoden aikana muuttaa luokitustaan, esimerkiksi kuluttajamarkkinoilta kielletystä psykoaktiivisesta aineesta huumausaineeksi.

Luku on jossakin määrin epätarkka, sillä Tulli ja KRP tilastoivat aineita hieman eri tavoilla. Esimerkiksi joidenkin aineiden eri johdannaiset on luetteloitu yhdeksi kokonaisuudeksi, toisaalta erilaiset kannabis- ja oopiumtuotteet sekä psilosybiinisieniin liittyvät tuotteet on luvuissa eroteltu toisistaan.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
YLE: Jari Aarniolle 10 vuoden vankeustuomio Suomen historian suurimmassa poliisirikosjutussa – törkeitä huumausainerikoksia, törkeitä virkarikoksia
http://yle.fi/uutiset/3-9375624

Lainaus
Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion 10 vuoden vankeusrangaistukseen.

Aarnio tuomittiin viidestä törkeästä huumausainerikoksesta ja 17 muusta rikoksesta. Tämän tuomion lisäksi Aarniolle tulee kärsittäväksi myös Helsingin hovioikeuden jo aiemmin Aarniolle langettama kolmen vuoden vankeusrangaistus törkeistä virkarikoksista ns. Trevoc-jutussa.

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu koskee niin sanottua tynnyrijuttua, jossa on ollut syytettynä Helsingin poliisilaitoksen huumerikosyksikön entinen päällikkö Jari Aarnio ja 12 muuta vastaajaa. Kyse on laajasta törkeiden huumausaine- ja virkarikosten juttukokonaisuudessa.

Pääosa törkeistä huumausainerikoksista liittyy kuuden hasistynnyrin (791 kiloa) maahantuonnin ja levittämisen järjestelyyn vuosina 2011–2012.

Käräjäoikeus on arvioinut, että Aarnio on ollut tässä toiminnassa keskeinen henkilö ja siten syyllistynyt viiteen törkeään huumausainerikokseen. Aarnio on tuomittu näistä rikoksista ja 17 muusta rikoksesta 10 vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Myös kolme Aarnion tekijäkumppania on tuomittu törkeistä huumausainerikoksista pitkiin vankeusrangaistuksiin. He eivät ole poliisimiehiä.

Virkarikoksista on syytetty myös neljää muuta Helsingin poliisilaitoksen huumepoliisia. Kenenkään heistä ei ole väitetty tienneen Aarnion huumausainerikoksista. Yksi heistä tuomittiin kolmen vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen neljästä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja viidestä muusta lievemmästä virkarikoksesta. Kolmen poliisimiehen syytteet hylättiin kokonaan.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
Turun Sanomat: Täysin uusia muuntohuumeiden yhdisteitä tulee "hirveällä syötöllä" – kiellettyjä aineita jo 500
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3416552/Taysin+uusia+muuntohuumeiden+yhdisteita+tulee+hirvealla+syotolla++kiellettyja+aineita+jo+500

Lainaus
Uudenlaiset ja rakenteeltaan täysin aikaisemmista poikkeavat muuntohuumeet ovat viimeaikoina yleistyneet huumemarkkinoilla.

– Aineiden vaikutukset ovat jonkin perinteisen huumeen kaltaisia, mutta nämä uudet aineet eivät yhdisty kemiallisesti oikein mihinkään aikaisempiin aineisiin, sanoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylitarkastaja Katja Pihlainen.

Uusien ja tuntemattomien aineiden vuoksi myös terveydenhuollossa on vaikeampi reagoida esimerkiksi yliannostuksiin.

Viime vuonna markkinoilla havaittiin jopa morfiiniakin vahvempaa ainetta. Synteettiset opioidit voivat lamata hengityksen ja ne ovatkin aiheuttaneet Suomessa jo useampia kuolemantapauksia.

Yhteensä kiellettyjä aineita on Suomessa noin viisi sataa, ja Pihlaisen mukaan lisää tulee kasvavaan tahtiin, säännöllisen epäsäännöllisesti.

Myös Poliisihallituksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi on tilanteesta huolissaan.

– Uusia yhdisteitä tulee hirveällä syötöllä, Saukoniemi sanoo.

Viranomaiset ovatkin Saukoniemen mukaan uusien aineiden suhteen aina hieman jäljessä, sillä kielletty aineyhdiste on pitänyt löytää ja listata laittomaksi, jotta henkilöä voidaan rangaista.

Huumeiden yhdisteitä muutetaankin tämän vuoksi jatkuvasti.

Fimean ylitarkastaja Pihlaisen mukaan aineesta tehdään laillinen muuttamalla sen molekyylirakenne, ja jo pienikin muutos voi riittää aineen laillistamiseksi.

Sinänsä tilanne on Saukoniemen mukaan kuitenkin parantunut vuosikymmenen taitteesta, että uusia aineita saadaan nyt listoille aiempaa nopeammin.

Muuntohuumeista laaditaan kahdenlaisia listoja, huumausaineista ja kielletyistä psykoaktiivisista aineista, eli KKP-aineista.

Huumausaineiksi muuntohuumeita on Suomessa luokiteltu viitisenkymmentä kappaletta ja niistä saatavat rangaistukset tulevat perinteisistä huumausainerikoksista.

Vuonna 2014 myös KKP-aineet siirtyivät lääkelain piiristä huumausainelakiin. Näitä kuluttajamarkkinoilla kiellettyjä psykoaktiivisia aineita on luetteloitu Suomessa jo yhteensä 459 kappaletta.

KKP-aineiden kohdalla pyritään puuttumaan lähinnä maahantuontiin ja aineiden leviämiseen, ja niitä koskevien kieltojen rikkomisesta puhutaan rikoslain luvussa terveyttä ja turvallisuutta vaarantavina rikoksina.

Muuntohuumeiden vaikutukset pyritään kemiallista rakennetta muuttamalla saamaan samanlaisiksi kuin perinteisemmillä huumausaineilla.

Näistä yleistyvät kuitenkin laajemmin vain harvat yhdisteet, kuten MDPV ja Alfa PVP, joilla ei Pihlaisen mukaan edes ole markkinoilla erityisen hyvä maine.

– Vaikka käyttäjä ei olisi edes erityisen mieltynyt niihin, voi näihin aineisiin kuitenkin jäädä ja jäädään koukkuun, Pihlainen sanoo.

Synteettisiä kannabinoideja Suomessa on toistaiseksi esiintynyt vain vähän. Maailmalla yleistyvät varsinkin opioidit, mutta Suomi ei seuraa tässä maailman huumemarkkinoita.

– Emmekä edes Euroopan trendejä. Olemme sillä tavalla yksilöllisiä muuntohuumeiden kysynnän suhteen.

Suurin osa muuntohuumeista saapuu Suomeen Aasiasta.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher