Olen hieman hämilläni sadonkorjuun suhteen...
...
Sadonkorjuuta voi suorittaa joko "kaikki kerralla"-tyylliin tai sitten "pikkuhiljaa"-tyyliin. Jos keräät satoa kakusta aina silloin tällöin, voi joskus olla, että kakkuun jätetyt sienet abortoituvat kun rihmasto ottaa nokkiinsa sen sorkkimisesta. Tämä voi aiheuttaa kontaminaatioita kakkuun mikäli abortoitumista ei huomata pikimmiten. Rihmasto vahingoittuu hieman lähes aina sadonkorjuun yhteydessä, joten
aina tulee kohdella rihmastoa erityisen hellävaraisesti. Mitä runnellumpi rihmasto, sitä enemmän sienirihmasto joutuu korjaamaan itseään ja myös sitä vähemmän sieniä seuraavassa flushissa mitä luultavammin on.
Jos korjaa kaiken kerralla, on etuna saada kaikki kakut huuhteluun ja dunkkaukseen samaan aikaan, ja tämä mahdollistaa myös tasaisemmat sadot jatkossa. Kun korjaat kaikki kakut kerralla, on helpompi tarkkailla kasvatusta. Mikäli jokin kakku lopettaa flushien tekemisen tai sille tulee jokin häikkä, huomaat sen vertailemalla, kun muut kakut ovat ollee kasvatustilassa yhtä kauan. Itse voin kokemuksen syvällä rintaäänellä suositella lämpimästi sadonkorjuuta, jos ei nyt ihan kaikista kakuista, niin ainakin mahdollisimman suuresta määrästä kerralla. Kloonaaminen tekee sadoista monin verroin tasaisempia (eli samalla myös suurempia), eikä sekään ole mitään rakettitiedettä! Suosittelen perehtymistä nesteviljelmän tekoon (Hullu Mykologi, s.37).
...
Toinen kysymys:koska en käytä casingia bulkissani, jätänkö siis korjuun aiheuttamat aukot kasvualustassa täyttämättä? Vai laitanko vermistä tai jotain riskien minimalisoimiseksi?
Bulkissa, jossa ei ole casingia, voi, ja kannattaa käyttää esim. vermistä. Se sitoo mahdollisesti kuoppaan seisomaan jäävän veden, jonka ympärille syntyy helposti kontaminaatioita. Suosittelen casingin levittämistä kasvualustan päälle vaikka näin jälkeenkinpäin. Se säätelee kosteutta rihmaston ulkopinnalla ja pitää rihmaston pinnalle sopivan kosteuden yllä sekä auttaa rihmastoa ottamaan myös tarvittavaa happea tehokkaammin käyttöönsä. Vermiscasing voi joskus jopa moninkertaistaa sadon! Vermikuliitti on mykologin ja hortonomin hyvä ystävä monessa!