Terve vain kaikille tasapuolisesti keskustelupalstalle. Muutamat kasvatukseen liittyvät asiat askarruttavat:
Oikein hyvää iltaa! Ja mahtavaa saada sut mukaan!
1. Minkälainen ilmankosteuttaja on paras vaihtoehto tavalliselle, n. 35 litran muovilaatikolle? HuMyssä mainitaan "ns. propelli-tyyppinen kostutin", kääntyykö tämä englanniksi Cool Mist Humidifier vai Ultrasonic Humidifier? Mistäs putiikeista näitä oikeanlaisia kosteuttajia kannattaa lähteä etsimään? Osaisiko joku suositella jotain tiettyä mallia?
Ilmankosteuttajana toimii aivan yhtä hyvin (ellei paremminkin) normaali sumutinpullo. Joka päivä pari/muutaman kerran käy suihkauttamassa terran seinät kosteiksi. Ilmankosteuttajaa jos haalii niin halvimpia taitaa löytää Lidlistä ja sen tyylisistä halvoista rihkamakaupoista.
2. Voiko ilmankosteuttaja olla liian tehokas? Ymmärtääkseni ilmanvaihtoa ei voi olla liikaa, kunhan kosteus pysyy >90%?
Onko ilmankosteuttaja ja ilmapumppu menneet sekaisin? Ilmapumppu puskee ilmaa ja ilmankostutin vesisumua/-höyryä. Ilmapumppu laitetaan veden alle (hapettaa vettä ja auttaa ilmanvaihdossa). Ilmankostutin laitetaan veden päälle (kosteuttaa, mutta ei vaihda sen kummemmin ilmaa). Ilmapumput halvempia vehkeitä ja niitä löytyy mm. akvaarioliikkeistä. Ilmapumppu ei poissulje käsituulettelua. Hiilidioksidi painuu terran pohjalle ja tuo hieman ongelmia kasvuun ellei sitä huiskuttele käsipelillä pois.
3. Tarkoittaako ilmapumpun l/h-luku sitä, kuinka monta litraa ilmaa pumppu siirtää tunnissa? Jos näin, niin eikö silloin yksi 100l/h-pumppu riitä enemmän kuin tarpeeksi optimaalisen ilmanvaihdon saavuttamiseksi tässä aiemmin mainitussa 35 litran kasvatustilassa?
l/h luku tarkoittaa juuri sitä. Esim. tuollainen 100 l/h -pumppu riittää helposti pyörittämään vaikkapa kahta terraa. Ilma voi vaihtua useammankin kerran tunnissa kuin yhden. Ja yleensä pumput ovat säädettävissä optimaalisten olosuhteiden saavuttamiseksi.
4. Voiko sienivaiheessa sumutettavaan veteen sekoittaa isopropanolia/muuta desinfiointiainetta?
Siinä vaiheessa kun kakut ovat terraariossa, ei ole enää mitään syytä sen kummemmin alkaa desinfioimaan terraarion sisältöä, sillä rihmasto on vallannut kasvualustan, eikä homeilla ole enää mitään mihin kasvaa. Toki kontaminaatiot voivat iskeä jossain vaiheessa vaikkapa sadonkorjuun yhteydessä jääneisiin sienen jalan matskuihin ja pölyyn mitä kasvatuksen aikana terraan sattuu ilmaantumaan, mutta suuremmilta homeongelmilta vältytään yleensä hyvällä ilmanvaihdolla, kuitenkaan kosteudesta tinkimättä.
5. Uskaltaako osittain kontaminoituneen PF-kakun sieniä syödä? Voivatko pöpöt tarttua sieneen, vaikkei sieni olisikaan suorassa kosketuksessa kontaminaatioiden kanssa?
Jos sieni ei ole homeinen, niin kyllä ne on tullu käytettyä. Homeiden kanssa kannattaa olla kuitenkin varovainen varsinkin mikäli on vähänkin taipumusta allergisoida.
6. Mitä hyötyä on ostaa kosteusmittari, jos ne ovat niinkin epätarkkoja kuin ovat? Eikö kosteuden kertyminen kasvatustilan pinnoille kerro että kosteus on riittävä?
Kosteusmuttari ei ole mikään välttämätön kapistus. Parempi mittari on seurata tarkkaavaisesti sienten kasvua ja opetella siitä.
Kosteuden tiivistyminen kasvatuslaatikon sisäpintaan ei aina välttämättä tarkoita sitä, että terran sisäilma sisältää riittävästi kosteutta, se voi olla vaikkapa kondenssivettä.
Sumuttelu+tuulettelu muutaman kerran päivässä pitää sienet kasvamassa ihan ilman mitään lisäjuttujakin!
Älä kuitenkaan sumuttele vettä suoraan kasvualustan päälle, jotta rihmasto pääsee hengittämään. Ensin kannella huiskuttamalla hiilidioksidit pois ja uudet ilmat tilalle ja sitten sumuttelu terran seinille ja sisäilmaan.