Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta

Poissa Klonkku

    • Viestejä: 1 229
    • Karma: 134
    • Profiili
eli voin vaa pystyttää ne kakut vermikuliitti viljanjyvä seokseen sisään/ päälle? ja sitten vielä käyhän kasvatustilaksi tämmöinen?http://fi.wikibooks.org/wiki/Tiedosto:Small_mushroom_terrarium.jpg   mutta pohalla tuo vermikuliitti viljanjyvä seos?
Edit: ja vaikuttaako uv lamppu satoon tai kokoon mitenkään?, mite nuo sienet sitte kasvaa tossa lecasoras? eikö sienet kasvsa sit pelkissä kakuissa?
Tuotatuota.. Ihan ensimmäisenä suosittelen lukemaan Hullun Mykologin. Se on miltei elintärkeää, jos meinaa sieniä kasvattaa ihan puhtaalta pöydältä. Sieltä selviää hyvin moni asia.

Sienten kasvattamisessa on kaksi toisistaan erillistä vaihetta: rihmastoitumisvaihe ja kasvuvaihe.

Rihmastoitumisvaiheessa olemme tehneet kasvualustan, ja siinä itiöt itävät ja kasvattavat kasvualustan täyteen rihmastoa mahdollisimman steriilissä tilassa. Steriili tila voi olla vaikkapa lasi tai foliovuoka, jotka ovat suljettu vaikkapa foliokannella.

Sitten on kasvuvaihe. Kasvuvaiheessa täysin rihmastoituneet kasvualustat kumotaan pois esim. sieltä lasista, ja siirretään kasvatustilaan, eli. ns. terraarioon. Terraarion pohjalla ei ole vermikuliittia ja viljaa, vaan siellä on lecasoraa ja vettä tai perliittiä ja vettä. Lecasora rikkoo veden pintajännityksen ja imee ja haihduttaa vettä voimakkaammin terraarion sisäilmaan kuin pelkkä vesi. Terraarion siäilmassa halutaan olevan mahdollisimman paljon kosteutta. Terraarion pohjamateriaalin päällä on rihmastoituneet kakut tai vuoka täynnä rihmastoitunutta kasvualustaa. Ja kasvualustasta putkahtelee ajan kanssa sieniä. Satoja tulee useita.

Valoksi kelpaa periaatteessa mikä tahansa valo. Luonnonvalo on ehkäpä paras. Sinisen valon on kerrottu stimuloivan kasvua.

Toivottavasti selvensi hieman. Tsekkaa se Hullu Mykologi -opas läpi.
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.


Poissa jondeer

    • Viestejä: 10
    • Karma: 0
    • Profiili
joo kiitos vastauksesta ja hullu mykologi on tullu luettua ainakin 3 kertaa=D


Poissa Tattiritari

  • Slaavish warrior
    • Viestejä: 237
    • Karma: 27
    • Profiili
Väsäsin just magneettisekoittimen, hyvää  sekoituselementtiä tässä etsiskelen pöydältä... paras tällä hetkellä pieni kuparinen paperiklipsu, taivuttaa uloimman päädyn 45 asteen kulmaan niin syntyy leikkaava tikku tuohon, erittäin kevyt (kulkee magneetin kanssa syncronoidusti, ei skippaa kierroksia) ja halpoja.

Kakkoseksi tuli sinkattu ruuvi, tosin ei mene syncronoidusti!

Ennenkuin teen LC:n ja isken sinne ton kuparin ja painekeitän liemen... mitkä ovat mielipiteenne? pitääkö kupari pinnoittaa maalilla esimerkiksi ennen käyttöä?

Laittelen ohjetta ja kuvia tuosta magneettisekoittimesta jossain vaiheessa kun olen tehnyt paremman rungon tuolle, mutta kaunis on kuin mikä!
Karma kiertämään jos olin avuksi!


Poissa Soopeli

    • Viestejä: 6
    • Karma: 0
    • Profiili
Tervehdys vain kaikille. Aihe sopii ku nyrkki silmään omiin kysymyksiin niin ajattelin sitten tässä samalla kysyä asioista. Ongelmaksi tuli juurikin se että päästin kakut kaverin valvontaan ja en ohjeistanut tarpeeksi niin kävi silleen että nyt on sitten kakut mustia ja boksi vaati pesua. Toimin asiassa niin että otin ja niitin kaikki sienet matalaksi ja laitoin kuivamaan, kakut uudelleen nesteytykseen ja boksit jne pesin puhtaaksi. Nyt sitten ne kysymykset eli olisiko kakkuja tarvinnut siivota mitenkään erityisemmin vai osaako sienet kasvaa itiöpölystä läpi (varovasti sormilla pyyhin vähän pintaa) ja voiko tässä olla mitään riskejä esim pilaantumiseen? Olisiko kakkujen pitänyt antaa olla tovi itsekseen ennenkuin pistin ne nesteytykseen vai ovatko rihmastot heti valmiita kasvattamaan uusia sieniä 20h levon jälkeen? Nythän tuossa sitten lähtee toinen kierros menemään joten taitaa myös olla hetki ottaa itiöitä lajin jatkumisen turvaamiseksi? Tämän toisen kierroksen jälkeen soveltuuko nämä kakut toissijaisen kasvualustan tekemiseen? Toivottavasti joku innostuu vastaamaan niin ei tarvitse kaikkea kantapään kautta opiskella vaikka mukavaahan tuo touhuaminen kyllä on :)


Poissa Klonkku

    • Viestejä: 1 229
    • Karma: 134
    • Profiili
Sienet kasvavat itiöpölystä ihan samalla tavalla läpi kuin "puhtaastakin" kakusta se on jopa ihan normaalia, että kakut ovat jossain vaiheessa hieman mustana itiöpölystä. Siitä ei ole hyötyä eikä haittaakaan. Printtejä ajatellen siinä menettää jonkinverran itiöitä, mutta yhdestä lakista saa otettua joskus jopa 3-4 hyvää printtiä. Printtejä voi ja kannattaa ottaa aina siitä hetkestä eteenpäin, kun sienen lakin kalvo alkaa repeytyä. Silloin on myös oikea aika sadonkorjuulle.

Kakut voi siirtää nesteytykseen periaatteessa ihan milloin vain. Kakun kosteusmäärää kannattaa kuitenkin itse arvioida kokeilemalla sen painoa ja hieman puristelemalla sitä. Kun se on sopivan painavan oloinen ja jännitetyn lihaksen kimmoinen, niin kakku sisältää suunnilleen sopivan määrän kosteutta. Kohti kasvatuksen loppua kakku alkaa tosin lötristyä ja mennä mössöksi. Lopulta se alkaa olla niin herkkä kontaminaatioille, että se homehtuu.

Kakut kasvattavat sieniä kyllä ilman dunkkaustakin, mutta usein hieman huonommin.

Kakkuja ei kannata mennä sekoittamaan toissijaiseen kasvualustaan enää kun olet käyttänyt niitä terrassa. Mahdollisimman puhtaat kakut aina toissijaisiin. ;)
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.


Poissa Soopeli

    • Viestejä: 6
    • Karma: 0
    • Profiili
Kiitoksia klonkku nopeasta vastauksesta. :) Mietinkin sitä printtien ottamista mut sitten kun oli pölähtänyt mustaksi kaikki niin vähän säihkädin sitä ja pistin sileeksi että jää edes jotain nautittavaa jos kaikki menee huonoksi :) Nyt sitten on tarkoitus ottaa nuo printit (ymmärsin ohjeista että suositellaan viimeistään toisella kierroksella otettavaksi) ja voisi aloittaa tuon edistyneemmän tekniikan opiskelun koska nälkähän kasvaa aina syödessä. Onkos täällä ollut rohkeita kokeilijoita että tuleekos nuo itiöruiskut tullista läpi? Lähinnä ajattelin ihan tuolta ruokasienien puolelta. :) Ps. kakut olivat siinä vaiheessa kun ne poistin ja laitoin nesteytymään semmoisia hauskoja "kumimaisiksi" kutistuneita joten oletan että ihan oikeaan aikaan poistin.


Poissa Twatlock

    • Viestejä: 77
    • Karma: 26
  • Korpikuusen kannon alla on mörrimöykyn kolo..
    • Profiili
...
Onkos täällä ollut rohkeita kokeilijoita että tuleekos nuo itiöruiskut tullista läpi? Lähinnä ajattelin ihan tuolta ruokasienien puolelta. :)
...
Alankomaissa sijaitsevasta shayanashopista tuli nätisti itiöruisku läpi reilu viikko sitten, tosin en kelleen suosittele näiden tilailua ihan jo mahd. läpivalaisua ajatellen (poste-restante sitten eri asia)... printit ehkäpä turvallisempia, etenkin maan sisällä..


Poissa Mädi

  • Edesmennyt
    • Viestejä: 985
    • Karma: 79
    • Profiili
Väsäsin just magneettisekoittimen, hyvää  sekoituselementtiä tässä etsiskelen pöydältä... paras tällä hetkellä pieni kuparinen paperiklipsu, taivuttaa uloimman päädyn 45 asteen kulmaan niin syntyy leikkaava tikku tuohon, erittäin kevyt (kulkee magneetin kanssa syncronoidusti, ei skippaa kierroksia) ja halpoja.

Kakkoseksi tuli sinkattu ruuvi, tosin ei mene syncronoidusti!

Ennenkuin teen LC:n ja isken sinne ton kuparin ja painekeitän liemen... mitkä ovat mielipiteenne? pitääkö kupari pinnoittaa maalilla esimerkiksi ennen käyttöä?

Laittelen ohjetta ja kuvia tuosta magneettisekoittimesta jossain vaiheessa kun olen tehnyt paremman rungon tuolle, mutta kaunis on kuin mikä!

Sellanen tarkoitukseen tehty stirring bar on tietty hyvä, sellainen tabletinmuotoinen on paras imo.
I haven't failed. I've just found 10,000 ways that won't work. ~ Thomas Edison


Poissa bambuintiaani

    • Viestejä: 6
    • Karma: 0
    • Profiili
Onko siitä hirveästi haittaa, jos pf-tek -kakkua ei nesteytyksen jälkeen päällystäkään vermikuliitilla? Ei riittänytkään viimeiselle kakkuselle jonka jätin kokonsa vuoksi hieman muita pidemmäksi aikaa kolonialisoitumaan. Lasiin on jo tullut ihan mukavan kokoisia pinnejä, kai ne ilman vermikuliittikerrostakin lähtee kasvamaan ja ottaa kosteutta?



Poissa Singularity

    • Viestejä: 101
    • Karma: 25
    • Profiili
Hei vaan kaikille!

Nyt täytyy sanoa, että on minulla mennyt puurot ja vellit sekaisin eli tarvitsen hieman tarkennusta.

Pf-tek kakut, täysin kolonisoituneena ja vakauttamisen/kosteuttamisen jälkeen, kasvulaatikkoon esim. shotgun-tek tyyppinen viritys. Tämä on selvä.

Mitenkäs sitten toissijainen kasvualusta? HuMy kertoo "Muutamasta litrasta jopa 10 litran kokoiset muoviastiat soveltuvat tähän tarkoitukseen. Valitse laakea, mutta älä liian matalaa. Sopiva syvyys on noin 5-8 cm pienemmille määrille (1-2,5l) ja hieman yli 10 cm suuremmille määrille." Ok, tämä selvä mutta onko ideana siis siirtää tämä toissijainen kasvualusta, 100% kolonisoitumisen jälkeen, vielä toiseen ns. sienilaatikkoon? Olin ymmärtänyt, että ei, alkuperäinen "10 litran laatikko" riittää itsessään mutta nyt rupesin epäilemään asiaa.

Jos toissijainen kasvualusta siirretään uuteen laatikkoon kuinka tämä tulee tehdä? Vain nostaa aikaisempi laatikko sinne vai rikkoa koko komeus uuden laatikon pohjalle vai?
"If you want to find the secrets of the Universe, think in terms of energy, frequency and vibration." -Nikola Tesla


Poissa Mik.is

    • Viestejä: 760
    • Karma: 47
    • Profiili
Ylläolevaan kysymykseen oli hieman hankala kirjoittaa vastausta, kun sulla on hieman ajatukset ristissä tuossa..

Voit fruitata rihmaston ihan missä tahansa, jopa ilman minkäänlaista kasvatuslaatikkoa/terraariota esim. kukkaruukussa, jos saat pidettyä kosteutta hieman yllä.

Jos olet ympännyt toissijaiseen substraattiin ja kasvattanut sen jo valmiiksi isoon muovilaatikkoon, niin ei sitä tarvitse siirtää sieltä pohjalta minnekään. Sen kuin fruittaa siinä laatikossaan - tätä kutsutaan monotubeksi.
Jos sulla on todella iso terraario, niin voit tietenkin kasvattaa ison rihmaston isossa muovilaatikossa ja nostaa sen sitten kokonaisena terraan. Sen saa nostettua muovilaatikosta helpoiten laskemalla sinne vettä.

Meni itsellänikin sanamuodot sekaisin tätä vastausta kirjoittaessa, toivottavasti vastasin kysymykseen. Pointtini oli - voit tehdä niin ison rihmaston, kuin haluat, missä astiassa haluat. Voit fruitata sen siinä astiassa, joko terraarion sisällä tai ulkona. Tai voit nostaa rihmaston astiasta pois ja asettaa terraarioon. Voit myös hajottaa rihmaston ja kaataa uuteen astiaan, mutta silloin kannattaa lisätä hieman lisää toissijaista substraattia, jotta rihmastolla on lisää syötävää.

Eli kaikki toimii.


Poissa Singularity

    • Viestejä: 101
    • Karma: 25
    • Profiili
Kiitos Mik.is vastauksesta, vastasit hyvin ja selkeästi!  :)
Ja heti kun luin vastauksesi ymmärsin todella kysymykseni "outouden", näin aloittelijana sitä vain niin helposti alkaa ylikelaamaan, kuten aikaisemmin sanoit ja tuntuu, että jos yhdenkin virheen tekee kaikki menee pieleen!  :'(

Kaikki oli itselleni selvää kunnes lueskelin Heleppon kasvatuspäiväkirjaa (http://www.taikasieni.net/smf/index.php?topic=1233.msg14908#msg14908) jossä hän laittaa nimenomaan toissijaisen kasvatusalustan suurempaan laatikkoon. Itselleni tuli olo, että "hetkinen! Noinko se -pitää- tehdä?"
Mutta siis kuten sanoit, mielikuvitus on rajana fruittaamisessa, kunhan saa pidettyä olosuhteet oikeina.
"If you want to find the secrets of the Universe, think in terms of energy, frequency and vibration." -Nikola Tesla


Poissa Kaulin

    • Viestejä: 34
    • Karma: 17
    • Profiili
tervehdys kaikille.

Onko eri cubensiksen ala-lajikkeet (esim. b+, mexicana) toisiaan vahvempia tai helpommin kasvatettavia millään tavalla?
Olen viljely harrastusta aloittamassa ja kasvatus tarpeet ovat itiöprinttiä vaille valmiina. Aion printin tilata tuolta free spore ring earthista heti kun vaan kesälomalta palaavat ja arvelin että otan selvää mahdollisista eroavaisuuksista ala-lajien välillä ettei arpaa tarvitse heittää mitä tulee tilattua.

Kiitos!


Poissa Mädi

  • Edesmennyt
    • Viestejä: 985
    • Karma: 79
    • Profiili
tervehdys kaikille.

Onko eri cubensiksen ala-lajikkeet (esim. b+, mexicana) toisiaan vahvempia tai helpommin kasvatettavia millään tavalla?
Olen viljely harrastusta aloittamassa ja kasvatus tarpeet ovat itiöprinttiä vaille valmiina. Aion printin tilata tuolta free spore ring earthista heti kun vaan kesälomalta palaavat ja arvelin että otan selvää mahdollisista eroavaisuuksista ala-lajien välillä ettei arpaa tarvitse heittää mitä tulee tilattua.

Kiitos!

Pieniä eroja voi olla eri lajikkeiden välillä: koko, kasvunopeus ulkonäkö ja väri. Tätä kuitenkin on melko vaikeaa selvittää, sillä itiöistä kasvatettaessa nämä kaikki voivat vaihdella eri kerroilla vaikka lajike olisi sama. Vahvuuksistakin on todella vaikea sanoa, sekin vaihtelee eri kerroilla, mutta yleensä melkolailla sama. Kasvatusolosuhteet ovat kuitenkin periaatteessa aina samat, kun puhutaan cubensiksista. Eli valitse vaan mikä kuulostaa mielenkiintoiselta ja aloita sillä! Hyviä kasvatushetkiä ja onnea matkaan.
I haven't failed. I've just found 10,000 ways that won't work. ~ Thomas Edison