Saatiin pari juurruttamatonta matsateekinsalvian pistokasta tuossa, selvisivät ihan hyvin kyydityksestä ja laitettiin toinen multaan (½ istutusmultaa, ¼ vermistä, ¼ perliittiä + tippa
Voodoo Juicea) sekä toinen ihan vain veteen juurtumaan, mutta nämä kaverit päättivät alkaa kasvattamaan juuria lehtiparien tyvestä (EDIT: opin just, että tää on
lehtihanka).
Ilmeisesti huppujen alla oleskeleminen a) huijaa noita luulemaan, että kostealla ilmalla on jotain tekemistä maaperän kanssa b) preferoimaan sitä kohtaa, jossa kaasujen vaihto on suurimmillaan.
En ole uskaltanut alkaa tonkimaan mullassa kasvavaa yksilöä, mutta vedessä istuva ei ainakaan näytä vielä mätänemisen merkkejä.
Mikä neuvoksi?
Itse pohdin, että irroittaisin varren toiselta puolelta lehtimatskut ja asettaisin äärimmäistä varovaisuutta käyttäen varrenpalan lappeelleen multaan makaamaan, ohjaten etenevät juuret syvemmälle multaan. Onko tässä riskinä koko varren mätäneminen? Kannattaako mielummin vain katkaista ylimääräinen osa varresta, tökätä tynkä multaan ja toivoa, että juuret osaavat kaivautua sinne?
EDIT: Tsekkasin, eikä multaseokseen asetettu pistokas ole tehnyt juurta lainkaan alempaan varrenosaan. Katkoin ison osan ylimääräistä palaa veks ja tökkäsin pistokkaan semisyvälle, jolloin juurista alimmaksi ilmestynyt osuu jo multaan.
Saatiin myös tietää, että S. divinorum duunaa juuret lehtihankaan, eli toi on ihan normaalia käytöstä, ja siinä menee pari-kolme viikkoa, kun juuria on kunnolla, jotenka ylläolevan voi jättää huomiotta.