Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

Agar kysymyksiä

Poissa Wille

    • Viestejä: 34
    • Karma: 3
  • Matkamies Maan ja Kuun
    • Profiili
Keitin herkkusienten kloonaamista varten agaria PDYA ohjeen mukaan. Homma toimi muuten ihan hyvin mutta agarista tuli sen verran löysää ettei se ole parissa päivässäkään kovettunut siinä määrin että petrimaljat voisi kääntää nurinniskoin. Agar-kiekko alkaa "liikkumaan" tai halkeaa keskeltä kahtia.

Mitähän tuossa reseptissä kannattaisi säätää: laitanko vaan vähemmän vettä jatkoksi sen perunaliemen keittämisen jälkeen vai lisäänkö mieluummin agar hileitten osuutta cocktailissa?

Tuntuu myös että petrimaljojen kansiin kondensoituu paljon kosteutta. Mikä olisi paras lääke siihen? Vai viittaako tämäkin siihen että vettä on liikaa?

Entä kuinka tarkkaan se perunaliemi pitäisi siivilöidä? Laskin sen useampaan kertaan kohtalaisen tiheän metallisiivilän läpi. Kuitenkin kun sen agar-astian steriloi niin kattilasta otettaessa huomaa että astian pohjalle on kertynyt paksumpaa sakkaa.

Elämä on suuri näytelmä.


Poissa Wille

    • Viestejä: 34
    • Karma: 3
  • Matkamies Maan ja Kuun
    • Profiili
Nestemäärän pudottaminen uudessa kokeiluerässä litrasta 8 desilitraan (muuten sama resepti) sai aikaan sen että agar kiinteytyi kunnolla.

Perunaliemen osalta huomasin että pussimuusijauhe ajaa saman asian. Agarista tulee tasalaatuisempaa eikä tarvitse erikseen keitellä + siivilöidä perunoita.

Sinolia en aio jatkossa käyttää desinfiointiin. Paska maku jää pienestäkin määrästä sormiin pitkäksi aikaa eikä lähde pesemälläkään pois. Marinolia tai muuta vastaavaa tilalle.
Elämä on suuri näytelmä.


Poissa Dibbadabbadiudiu

    • Viestejä: 17
    • Karma: 0
    • Profiili
Jatketaanpa tähän ketjuun, kun otsikko täsmää ja muutenkin aihepiiri liippaa melko läheltä.

Tilasin Supernovalta ruotsalaisia petri-maljoja ja tulihan ne sieltä nopeasti ja ihan pirun huolellisesti pakattuna. Yksi ylimääräinenkin oli pistetty kaiken varuilta mukaan ja ihan kauppiaan omakätiset kiitos-terveiset kirjattu kuittiin. Hyvää palvelua siis, voisin sanoa.

No, katselin sitten HuMy:stä reseptiä ja päädyin PDA:han, koska perunoita löytyy kaapista reilusti. Keitin perunadekstroosi liemen eilen illalla valmiiksi ja ajattelin jatkaa tänään. Sain kuitenkin illalla vision, että miksi steriloida maljat ja agar erillään, kun voisinhan kokeilla laittaa agarin suoraan maljoihin. Kyseessähän on siis lasimaljat, joten sulamisesta tms. ei tarvinnut huolehtia. Tarkoituksena oli muutenkin tehdä vain pieni harjoituserä, eli 3 jotka inokuloidaan ja yksi kontrollimalja.

Kävin aamulla shroomerystä varmistamassa, että en ollut ainoa hölmö, kuka tätä on yrittänyt, vaan löytyi joku joka jopa käytti tätä "tekkiä" ihan hyvällä menestyksellä. Sekoitin agar-agarin yön yli jäähtyneeseen peruna-dekstroosiin, annostelin maljoihin, pyöräytin maljatornin folioon ja keitin shroomeryn ohjeistuksen mukaan vain noin 15-20 minuuttia täydellä höyryllä. Jäähdyttely pitää vain kuulemma tehdä hitaasti, ettei maljat kiehu yli. Tähän pyrin laittamalla muuten pieneen keittimeeni reiluhkosti vettä ja jätin kattilan lämpimälle levylle jäähtymään.

Jälkiviisaana täytyy todeta, että olisi pitänyt punnita agar-agar jokaiseen maljaan erikseen, kun tuntui ettei sitä ihan tasaisesti saanut jakautumaan, vaikka miten sekoitti annostelun aikana. Parin tunnin päästä näkee, että miltä näyttävät. Wille olikin jo todennut nestemäärän vähentämisen kannattavaksi. Itsekin ihmettelin, miksi muissa resepteissä nestettä tulee vain litra ja PDA:ssa 1,5l, kun agar-agar määrä on sama. Arvelin perunan tärkkelyksen mahdollisesti vaikuttavan asiaan, joten jatkoin kuitenkin ohjeen mukaan.

Itse homma olisi tarkoitus hoitaa hanskalaatikossa ja inokuloida maljat n. vuoden ikäisillä itiöruiskuilla. Parafilmiä on kyllä tilattu, mutta pitää tässä odotellessa käyttää varmaan ihan micropore-teippiä.

Nyt sitten kysymyksiä, jos asiaa enemmän harrastaneet jaksavat vastailla: Miksiköhän HuMy:ssä kehoitetaan painekeittämään 30min ja Shroomeryssä melko yleisesti vain 15min? Tosin oli sielläkin eräs resepti, jossa suositeltiin jopa 90min keittoaikaa isommalle agar satsille. Onko tuo HuMy:n reseptin suhde pielessä, vai onko joku ihan onnistuneesti tehnyt sillä PDA:ta? Miten paljon noista ruiskuista kannattaisi ruutata? Muutama tippa, vaiko ihan millilitra? Muita ajatuksia/vinkkejä aiheesta?


Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 632
    • Karma: 133
    • Profiili
Jos ruiskulla inokuloit agaria, niin ihan tippa piisaa. Voit myös tipauttaa pisaran agarin pinnalle tai työntää neulan itse agariin, ihan oman maun mukaan. Itse olen käyttänyt vain malt-yeast -agaria joten en osaa tuohon perunasysteemiin sen ihmeemmin ottaa kantaa.
Shroomeryssa porukka tuntuu yleisemmin käyttävän niitä 15PSI (~105kPa) vehkeitä, jotka Suomessa ovat ihan julman kalliita. Kohtuuhintaiset kattilat ovat yleisesti 85kPa (~12PSI), ja pienemmällä paineella keittoaika on pidempi. Olen keitellyt HuMyn ohjeen mukaisesti n. 35min.
Shroomeryssa konsesus vaikuttaa olevan, että parafim on paras film ja micropore ihan paskaa. Micropore päästää kosteuden haihtumaan ja lämpimähköissä oloissa agar saattaa kuivua pahastikin. Tuntuvat tuollapäin käyttävän mieluummin ihan tuorekelmua. Itse vetäisen microporella kannen kiinni pohjaan ja kääräisen koko maljan kelmuun.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa Dibbadabbadiudiu

    • Viestejä: 17
    • Karma: 0
    • Profiili
Kiitos nopeasta vastauksesta. Olen jotenkin ollut siinä uskossa, että toi mun kattila pystyisi 15PSI:n paineeseen. Muistan nähneeni jossain tattiohjeessa kuvan juurikin tämmöisestä. Käyttöohje on tietysti hukassa, enkä pikaisella googlauksella löytänyt sitä tattiohjettakaan, mitä muistelen. Tää on siis sellainen, jossa on punainen tappi, jossa kaksi viivaa ja kun "kolmas viiva" tulisi näkyviin pääsee ylimääräiset höyryt pihalle. Pika-Pirkko nimeltään ja lähti aikanaan tosi edukkaasti, kun huutonetistä satuin löytämään. Tiivisteet kyllä rupeaa olemaan entiset ja uusia ei kuulemma enää valmisteta, joten pitänee päästää tuo kohta eläkkeelle.

Kaveri osti Kärkkäiseltä n.100€:lla jonkun isomman kiinalaisen pannun, jota muistaakseni myös mainostettiin 15PSI:hin pystyväksi. Osaatko sanoa, että huijaako noi halvemmat vaan, kun itse en taas muista edes nähneeni 12PSI:n pannuja missään. Sorry, kun lähti vähän sivuraiteelle.

Lähden inokulointi-hommiin, niin kerron sitten miten kävi. ->


Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 632
    • Karma: 133
    • Profiili
Nopealla googlettelulla huomasin Kärkkäisen myyvän ainaki Sitram 13 l painekattila  jossa keittopaine siis 65kPa (9,4PSI). Muista ko. puljun keittimistä en puhelimella kooklaillessa löytänyt keittopainetietoja.
Oma pönttöni on ikean Dillkött jossa painetieto lukee venttiilin päällä. Nyt tarkemmin tutkien tuo onkon vain 80kPa eli 11,6PSI. Pahoittelen aiempaa muistihäiriötä. Ehkä Pika-Pirkossakin on joku numero jossain siinä venttiilissä? En kyllä löytänyt mitään tarkempia tietoja, vain maininnan, että valmistaminen lopetettu...
Seuraajaksi pirkolle voisi passata Ikean VÄRDESÄTTA, jossa käyttöpaineeksi voi valita 0,6bar = 60kPa, eli ~8,7PSI tai 1bar =100kPa, eli ~14,5PSI.
Voip olla että täälläpäin maailmaa käytetään useinmiten noita kilopascaleita, eikä 12PSI kattiloita siksi juuri näy. Kuitenkin PSI tarkoittaa paunaa per neliöjalka, eli 0,45359kg/0,09m2, kun taas kilopascal on 1000N/1m2 ;)
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa Dibbadabbadiudiu

    • Viestejä: 17
    • Karma: 0
    • Profiili
Juu, kyllä se taisi tuo Sitramin-kattila kaverilla olla. Perhana sentään, kun siinä uskossa se ostettiin, että olisi ollut just eikä melkein tähän hommaan. No, pitää pistää tämä korvan taakse. Ja kiitos tuosta Ikean-vinkistä, vaikuttaa ihan hyvältä hinta-laatu suhteeltaan, vaikka vähän pienehkö onkin.

Agarin teko tuntui menneen ekaksi kerraksi varsin hyvin, vaikka itse kehunkin. Näytti kiinteytyneen ihan ok maljoihin, vaikken vielä uskaltanutkaan kiepsauttaa ympäri. Katsotaan sitä päivän tai parin päästä sitten. Vai pitäisikö odottaa se viikko, että näkyy ensimmäisiä elonmerkkejä? Eniten ongelmia ehkä tuotti micropore-teipin liimailu, kun rulla on jotenkin niin jäykkä, että teippi melkein katkeaa helpommin, kun irtoaa rullasta. Tiedä onko joku maanantaikappale sitten.

Ainoa mikä tuli mieleen, jota voisi parantaa oli se, että neulan liekityksen jälkeen olisi voinut suosiolla tiputtaa pari pisaraa vaikka ihan terran pohjalle, että varsinainen inokulointi onnistuisi nopeammin. Nyt kannet olivat muutaman sekunnin ylimääräistä auki, kun jouduin painamaan mäntää varovasti, että sain sieltä sen ensimmäisen tipan ulos. Neulakin jäähtyisi sopivaksi tuolla tavoin, ettei vahingossakaan se maljalle menevä tippa kerkeä lämmetä liikaa. Nyt annoin neulan jäähtyä n. minuutin hanskalaatikon sisällä ennen inokulointia.

Lopuksi pujotin maljat 0,5l minigrippeihin, jotka jätin ihan karvan verran sulkematta, että hanskalaatikosta maljoihin tarttunut kloriittivesi pääsee haihtumaan. Pitäisiköhän ne jatkossakin pitää raollaan, että kaasunvaihto onnistuu? Vai onko rihmaston tarve tässä vaiheessa niin olematon, että pussissa oleva ilma riittäisi?


Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 632
    • Karma: 133
    • Profiili
Olen tosiaan kääräissyt kelmuun ne maljat, eikä parafilm hengitä sen enempää. Parin neliösentin about kaksiulotteiselle rihmastolle riittää varsin hyvin maljassa oleva ilma. Rihmastoituneita maljoja voi säilyttää jääkaapissa parempia hetkiä odottamassa yllättävän kauan, jopa kuukausia. Anna maljojen olla vaikkapa vuorokausi agar alaspäin ja käännä. Noin vuoden vanhoilla itiöillä rihmastoa alkoi näkyä kolmen päivän kuluttua inokuloinnista. Viikossa luulisi jotain olevan ja kuukauden päästä vasta hylkäisin maljan.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa Psilocybin Laden

    • Viestejä: 90
    • Karma: 28
    • Profiili
Meikällä on just tuo 13l sitram pömpeli ja aivan hyvin pelittää. keittoajat voi kerrata 1.5-2x jos haluaa pelata varman päälle. Hinta-laatusuhteeltaan aivan hyvä tähän harrastukseen, hyvin steriloi eikä tila lopu heti kesken, tohon mahtuu jo aika monta purnukkaa kerralla. Tietty jos ei ole paalusta kiinni niin ebaystä/amazonista löytyy noit All American pönttöjä jotka on sitten jo asteen hifimpiä vehkeitä ja varmasti vielä luotettavampia. Mutta mulla ei ole ollut tuon sitramin kanssa mitään ongelmia, hyvin ajaa asiansa.


Poissa Dibbadabbadiudiu

    • Viestejä: 17
    • Karma: 0
    • Profiili
Juu, pitää lainata kaverilta tota Sitramia sitten, kun tarve taas tulee.

Loppuraporttina tähän omaan kokeiluun agarin saralla: yksi onnistunut, yksi saastunut ja yksi suutari. Yksi vanhoista ruiskuista oli muissakin alustoissa steriili, joten suutari ei sinänsä tullut yllätyksenä. Kontrollimaljakin oli puhdas vaikka raotin senkin kantta hanskalaatikossa samalla, kun muita inokuloin.


Poissa Puutarhuri

  • Tulokas
    • Viestejä: 3
    • Karma: 0
    • Profiili
Huurumadonlakkeihin tutustuminen on nyt täälläkin päässyt kunnolla alkuun ja mahdollisesti kontaminoitumaan päässeen puolikkaan itiöprintin itiöt ovat siirretty agar-astioihin. Printti on FSRE:ltä muistaakseni 2011 pikkurahalla tilattu ja merkinnöillä Cambodian Nov 2010 varustettu.
Ensimmäinen puolikas printistä meni jo puolisen vuotta sitten keitettyyn maissiin ja lähti rihmastoitumaan, mutta kontaminaatio keskeytti tutkimusmatkan. Nyt siis uudemman kerran huurumadonlakkien maailmaan, hieman varovaisemmin ja tarkemmin.

Kirjoittelin tälläiset toimintaohjeet Hullun mykologin pohjalta ennen agar-astioiden valmistelua ja inakulointia itiöillä.

Metallinen 2,5l kannu.

Kannuun: - 22g agar
                   - 20g erikoisvehnäjauhoja
                    - 1l vettä
Sekoitetaan vispilällä ja suljetaan kannun nokka foliollo.

Painekattilaan vettä ja metalliverkko pohjalle.
Kannu kattilaan ja kansi kiinni.

Steriloi 30min.

Paineen tasaantuminen painekeittimessä ja kannu pois keittimestä.

Kannu, petrimaljat ja parafilm hanskalaatikkoon.

Kaada neste lämpimänä astioihin hitaasti, niin että astianpohja juuripeittyy.
Astiat 5-6 pinoihin ja kuumavesilasillinen pinon päälle.
Parafilm teippaus ja minigrip pusseihin pimeeseen huoneenlämpöön.


Agar-astioiden inakulointi itiöillä seuraavana päivänä.
- Hanskalaatikon ja työskentelytilan sumuttelu laimennetulla Sinolilla.
- Viljelysastiat hanskalaatikkoon, sekä kertakäyttöiset siirtosilmukat ja printti.
- Teippien poisto viljelysastioista.
- Yksi viljelysastia auki.
- Siirtosilmukalla itiöitä printistä.
- S-muotoon viljelysastiaan ja kansi kiinni.
- Parafilmteippaus.

Nyt seitsemän vuorokautta myöhemmin viljelysastioiden inakuloinnista ja kaikista kymmenessä viljelysastiassa löytyy reilusti lupaavalta vaikuttavaa valkoista/vaaleaa rihmastoa.

Seuraavaksi olisi sitten vuorossa  kannan eristäminen.
Sen jälkeen agar-viljelmästä nesteviljelmä. Pidemmälle ei jaksakkaan vielä kelata, mutta toivoa sopii, että näistä itiöemiä pääsisi maistelemaan.


Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 632
    • Karma: 133
    • Profiili
Tuoreiden maljojen teippaaminen parafilmilla on turhaa, muuten asiallisen kuuloista touhua.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa Dimension

    • Viestejä: 26
    • Karma: 3
    • Profiili
Hei, vähän vanha lanka mutta en viitsinyt uutta laittaa.

Kysymys astiasta jota olisi hyvä ja käytännöllinen käyttää?
Useammassa reseptissä on se litra vettä ja jos astian tilavuus tulisi olla n. 1,5-2 kertaa nesteen tilavuus, millaista olette käytäneet? Minkälainen mahtaa olla ylöspäin kapeneva pullomainen astia johon humyssa viitataan?

Alla Humyn ohje:

Ohje: Agar-kasvualustan valmistelu.

1.Mittaa kaikki kuivat aineet astiaan. Lisää vesi. Käytä astiaa joka on vähintään 1,5-2 kertaa nesteen tilavuus jotta se ei kiehu yli. Ylöspäin kapenevasta tai pullomaisesta astiasta on helppo kaataa seos viljelyastioihin. Peitä astian suu foliolla ja aseta painekeittimeen. Tarvittaessa laita myös lasiset viljelyastiat ja vetyperoksidin mittaamisessa tarvittavat välineet keittimeen.



Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 632
    • Karma: 133
    • Profiili
Lasipullo (ehkä jopa patenttikorkilla) tai korkea säilykepurkki käy mainiosti. Jos oikein haluat hifistellä, niin ainakin panimotarvikekaupat myyvät pyrex-hiivapulloja, jotka ovat kyllä ihan vimpan päälle hyviä. Kolmanneksen kun jättää ilmatilaa, niin hyvä tulee.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa Dimension

    • Viestejä: 26
    • Karma: 3
    • Profiili
Lasipullo (ehkä jopa patenttikorkilla) tai korkea säilykepurkki käy mainiosti. Jos oikein haluat hifistellä, niin ainakin panimotarvikekaupat myyvät pyrex-hiivapulloja, jotka ovat kyllä ihan vimpan päälle hyviä. Kolmanneksen kun jättää ilmatilaa, niin hyvä tulee.

Kiitos vastauksesta
Hyvää Syksyä!