Millaisella suhteella teet alkoholiuutteen? Oon kauan harkinnut uutteiden tekoa itsekin ja etenkin luonnosta saatava aspiriini kiehtoo. Mm. paju ja mesiangervo ovat Suomen luonnossa asetyylisalisyylihapon lähteitä. Halpaa itselääkintää! Kannatan! Luontaistuotekauppojen hyllyiltäkin toki kaikenlaista löytyy, mutta tuhat kertaa siistimpää ja elullisempaa olis saada rohdot kaappiin kotipellolta poimittuna. Ensi kesänä sitten enemmän.
No tää nyt menee jo aiheesta vähän ohi, mutta:
Kuivasta yrtistä tehdään virallinen uute mittasuhteella 1:5. Yksi osa kuivattua yrttiä, mielellään hyvin murskattua, laitetaan kannelliseen lasipurkkiin. Päälle kaadetaan viisi osaa 40-60-prosenttista alkoholia (maustamatonta, kirkasta viinaa tahi vodkaa), painellaan yrttejä niin, että peittyvät alkoholin alle.
Sitten kansi suljetaan ja purkin annetaan seistä noin kuukausi välillä sekoitellen ja yrttejä survoen.
Kuukauden kuluttua liemi suodatetaan suodatinpussin läpi ja uute on valmis.
Annostusta kannattaa kokeilla, mikä on hyvä, mutta yleensä tuommoisia yrttiuutteita otetaan 15-25 tippaa (1 ml:n molemmin puolin) 2-5 kertaa päivässä tai tarpeen mukaan.
Alkoholiuute ei mene pilalle ja säilyy pienen ikuisuuden. Joten jos sattuu olemaan hyvä saalis siankärsämöä vaikkapa, niin kannattaa siitä samantien, kun se on kuivunut, tehdä reilu satsi uutetta, niin riittää sitten kavereillekin flunssaa ja muita vastaan.
Luonnon salisylaatit on ihan kelpoja särkylääkkeitä, mutta niiden vaikutusaika on lyhyempi kuin synteettisten serkkujensa. Niinpä esimerkiksi mesiangervouutetta pitää särkyyn ottaa noin puolen tunnin välein lisää, jotta teho säilyy samalla tasolla riittävän pitkään.