Mutta kun sienillä ei ole muuta lisääntymiskeinoa kuin itiöt, niin miten perustelet sen, että sienet heikentyy, jos:
Pekka kasvattaa sieniä Matilta saaduista itiöistä, jotka Matti on ottanut omista sienistään.
Pekka ottaa omista sienistään printtejä ja kasvataa niistä uusia sieniä, joista ottaa printtejä ja kasvattaa uusia sieniä jne...
Tai siis että mitä muutakaan luonnossa tapahtuu? Maassa kasvaa sieni, josta putoaa maahan itiöitä. Itiöistä kasvaa rihmastoa ja rihmastosta sieniä. Sienistä putoaa taas maahan itiöitä. Kannat muuttuvat välillä erilaisiksi niin ulkonäöltään, maultaan, myrkyllisyydeltään ja niille tulee eri värinen aura ja maahiset tykkää toisista enemmän. Toiset taas on peikkojen suosiossa.
Mitä kohtaa minä en nyt tajua tästä sienten lisääntymisestä? Missä kohtaa "kanta heikkenee" ja miten siihen tulee jostain ulkopuolelta uutta parempaa voimaa, kun yksi itiöemä lisääntyy ihan hyvin yksinään
Foorumilla oleviin teksteihin tulee aina suhtautua varauksella ja skeptisesti. Kirjoittamani ovat toki vain teoreettista pohdintaa, johon on sekoitettu aiemmin opittuja tietoja.
Sienet lisääntyvät, mutta myös liikkuvat rihmastonsa avulla. Kun olosuhteet rihmastossa heikkenevät, ja rihmasto huomaa kasvualustan loppuvan, se alkaa tuottaa itiöemiä, eli haluaa tavallaan siirtää rihmastoaan suotuisampaan paikkaan itiöiden avulla. Itiöt ovat kuitenkin niin monimutkainen systeemi, että koostaan huolimatta ne sisältävät valtavasti informaatiota siitä sienestä, josta ne ovat lähtöisin. Niissä on geenin palasia, joiden avulla syntyy uusi vastaava, mutta kuitenkin ihkauusi sieni. Seuraavaksi yritän selventää joitain asioita, jotka jäivät osaltasi epäselviksi.
Suotuisiin olosuhteisiin saapuessaan, itiö alkaa kasvattaa ituputkea, joka imee ravinteita itseensä ja alkaa sitä kautta kasvaa ja haarautua rihmastoksi. Itiöt sisältävät palan geeniä isäntäsieneltä. Sienet ovat ehkäpä nopeiten sopeutuva, eli kehittyvä, aitotumaisiin kuuluva elollinen eliö. Sen vuoksi sen perimässä syntyy hyvin helposti myös mutaatioita. Kun sieni yrittää kehittyä sopeutuvammaksi ympäristöönsä, se muuttaa itseään. Kanta ei siis heikkene, vaan se muuttuu. Nämä muutokset voivat siis olla joko päällepäin näkyviä, tai sisäisiä muutoksia, mutta joka tapauksessa jonkin sortin kemiallista muutosta sienessä. Joitain näkyviä mutaatioita olemme nähneet foorumillakin. Mutaatio voi kuitenkin olla myös tryptamiinien vähenemistä, esimerkiksi sen vuoksi, että sieni ei koe tarvitsevansa selvityäkseen meille psykonauteille niin mielenkiintoisia tryptamiineja, vaan käyttää voimavarojaan johonkin muuhun ominaisuuteen. Mutaatiotkin voivat periytyä. Luonnossa ollaan jatkuvasti mutaatioiden armoilla. Sitä kutsutaan myös evoluutioksi tai luonnolliseksi kehitykseksi. Ihminenkin on periaatteessa aivan järjettömän monen mutaation tulos.
Kloonatessa sienen haluttuja ominaisuuksia voidaan "istuttaa" sieneen ja saada aikaan vaikkapa supervahva lajike, kloonaamalla yhtä mutaation kautta syntynyttä supervahvaa itiöemää. Kloonatessa otetaan isäntäsienestä pala. Sen geeniperimä ei muutu, sillä se on pala sitä alkuperäistä sientä. Jos kertaalleen kloonatun sienen itiöistä kasvatetaan sieniä, on geeniperimä vielä niin sekavaa, että itiöt tuottavat epätasaisesti vähän minkälaisia sieniä sattuu. Kanta ei siis ole vielä vakaa. Kannan vakauttaminen on pitkä prosessi, jossa kloonataan jo kloonattua sientä edelleen jopa vuosien ajan niin kauan, kunnes itiöiden geeniperimä alkaa olla "vakaa". Näin on jalostettu ilmeisesti mm. lajike Penis Envy, jossa sieneen on vakautettu ainakin itiöemän "kyrpämäinen" muoto. Jos vakautettua kantaa aletaan lisätä pelkästään itiöistä, alkaa siihenkin ilmestyä ajan saatossa erilaisia mutaatioita. Kloonauksesta taitaa olla Hullussa mykologissakin juttua.
Esimerkiksi otusten linkkaama kuva havainnollistaa hyvin sen, että jo saman kasvualustan itiöemien pitoisuudet vaihtelevat hurjasti. Tätä tapahtuu siis hyvin epävakailla kannoilla, eli mm. luonnossa jatkuvasti. Kuvan tutkimus kokonaisuudessaan täällä:
https://mycotopia.net/archives/discus/messages/5/levels_and_flushes-141925.pdf