Koeta lievittää tylsyyttä ajattelemalla tai paremmin, kokemalla että jokainen hengitys on erilainen. Aika ei mene nopeasti tai hitaasti koska aikaa ei ole olemassa. On olemassa vain ikuinen tämä hetki. Kun pääset ensimmäisen kymmenlaskun ohi unohda laskeminen ja keskity siihen että vain yksi sisään hengitys ja uloshengitys tapahtuu kerrallaan. Tunne viileä ilma sieraimissasi. Anna hengityksen tapahtua mahdollisimman luonnollisesti. Älä pakota mitään. Anna ajatusten harhailla ja keskity jatkuvasti läsnä olevaan ajatukseen taikka tuntemukseen. Pyri kuitenkin tarkoituksellisesti myös ajatuksettomuuteen/tyhjyyteen keskittämällä silloin tällöin ja mahdollisimman pitkiksi aikaväleiksi mielesi hengitykseen. Mutta muista: ei pakotusta. Anna mielesi vaeltaa kuin tuuli tasangolla. Tämä ei johda lopullisesti siihen että mielesi olisi tyhjä, vaan ajatuksia tulee kyllä lisää mutta näin vältät 'juuttumisen' yhteen ajatukseen ja mielesi on aina raikas kuin kirkkain vuoristopuronen. Tämä on zazen.
Nimenomaan noin. Ei pyri saamaan mitään tapahtumaan, ei pyri saattamaan mitään olevaa pois. Hyvä jos kykenee ottamaan uteliaan asenteen harjoitukseen eli tutkimaan sanattomasti sitä mitä tapahtuu jos pyrkii olemaan kontrolloimatta kokemusta vaan antaa sen hetken tehdä mitä se haluaa. Tämä johtaa ennen pitkään rentoutumiseen ja mielen rauhoittumiseen, ei välttämättä heti, mutta pikkuhiljaa.
Läsnäolo ei ole hankalaa ja olemme kaikki koko ajan läsnä. Mitään ylimääräistä energiaa ei tarvitse meditaation aikana lisätä tuohon tietoisuuden kokemiseen, kunhan lepää siinä mikä on. Alussa se tarkoittaa että ajatus sinkoilee sinne tänne, mutta rakkaudellisesti huomioi sen ja siirtää huomion takaisin hengitykseen. Tuossa on hyvä mahdollisuus opetella lempeyttä itseä kohtaan joka taitona on hyvin keskeinen tässä elämässä. Samalla voi oppia myös siitä ei-lempeästä, miten se nousee, miltä se tuntuu ja miten se laskee.
Minusta harjoituksen tekeminen ei ole juuri koskaan ollut tylsää. Se on tylsää siinä mielessä että ärsyketaso on alhainen, mutta ei siinä mielessä että se olisi jotenkin pitkästyttävää. Nyt on mahdollisuus opetella kerrankin pienille sävyille, joka on sekin hieno taito elämässä. Ei aina voi vääntää ärsykkeitä isommalle vaan jos kykenee avautumaan pienille sävyille, tuulenvireelle, luonnon väreille, oman ruumiin tuntemuksille niin rakentaa aistinautintonsakin kestävämmälle pohjalle kuin pyrkiessä aina voimakkaampiin ja voimakkaampiin kokemuksiin.
Kun aikansa kököttää niin oma kokemus alkaa osoittamaan siihen että se on pitkällä jänteellä oikeastaan parhainta mitä itsen ja lähimmäisten hyvinvoinnin puolesta voi tehdä. Tässä on kyse kuitenkin itseen ja todellisuuteen tutustumisesta, joka viimekädessä tarkoittaa myös vihan, ahneuden ja omien harhojensa kohtaamista ja pikkuhiljaista ylittämistä. Kyse on siis elämästä, ei mistään korkealentoisesta sfäärien tavoittelusta. Sinä, sinun kehosi, tietoisuus, todellisuus joka osin tuntuu tottelevan tahtoa ja tahtomuksia ja osin tuntuu menevän ihan miten itse parhaaksi näkee. Meditaatio on todellisuuteen tutustumista ja siihen mielekkäämmän asenteen opettelemista siten ettei enää tuottaisi kärsimystä itselle ja muille.
Onhan se todellisuus koko ajan läsnä noin muutenkin, mutta kun puuhastelemme sisältöjen kanssa siinä niin sitä ei huomaa, todellisuus on se missä kaikki tapahtuu ja kaiken tausta. Meditaatio on se hetki jolloin voi ihmetellä että mistä tässä kaikessa sitten viimekädessä onkaan kysymys, ei järjen diskursiivisella tasolla vaan suorassa kokemuksessa. Myöhemmin mielen aktiviteettien alkaessa vähentyä voi päästä käsiksi koko ajan läsnäoleviin mielen rakenteisiin joihin on hankala päästä muuten. Voi luopua ajattelusta, voi luopua pakonomaisesta tarpeesta kontrolloida ja jossain vaiheessa voi luopua pakonomaisesta tarpeesta luoda kokijaa ja keskipistettä, minää joka juoksentelee kivojen tuntemuksien perässä ja taistelee ikäviä vastaan. Tämä onnistuu vain aika hankalasti vaikka kaupassa käydessä kun pitää hallita monimutkaista aistimaailmaa ja koittaa käytöstellä siinä jotenkin tarkoituksenmukaisesti. Alas istuessa asiat ovat vain aika paljon helpompia. Myöhemmin voi saman asenteen siirtää kaikkeen toimintaan ja jos meditaatio jää vain tyynylle niin se ei ehkä ole tarpeeksi voimakas harjoitus muuttamaan koko elämää.
Meditaatio on varmin tapa muuttaa kokemuksen rakenteita pysyvästi. Psykedeelien vaikutus näyttäisi olevan enemmän satunnaisempaa, jotkut hyötyvät hyvin merkittävästi, toiselle saattaa aiheutua jopa vahinkoa tai tulos on neutraali. Sitä tarvitsee vain tehdä eikä sitä opi hetkessä. Touhua on turha pitää ekojen kokemuksien vuoksi pelkkänä rentoutumisena joka vähän laskee stressiä ja auttaa arjessa, se on sitäkin, mutta systemaattisesti kultivoituna se on paljon enemmän. Se on myös taito siinä missä muukin, aluksi on täysin aloittelija ja sitten vähän parempi, myöhemmin se aika jonka on touhuun laittanut tuottaa hedelmää jota ei olisi ekoina kertoina ikinä olevan mahdollista. Valitettavasti omistautuminen ja pitkäjännitteisyys eivät ole niitä sanoja jotka kovin hyvin kuvaavat nykyihmisen asennetta tekemisiinsä.
Jos on kokemusta syvemmistä meditatiivisista tiloista niin olo ilman "egoa" on jo vähän tutumpaa eikä niin ihmeellistä jos psykedeelit tuottavan samankaltaista kokemusta. On jo tottunut siihen että kokemuksen keskus voi mennä ja tulla ja että kontrollia voi lieventää. Tällöin osaa myös päästää irti kokemukselle voimakkaammin eikä diskursiivinen mieli pyri rationalisoimaan kokemaansa. Voi rentoutua. Suosittelen tähän tuota Adyashantin metodia, jossa nimenomaan pyritään päästämään irti kontrollista.
Jokaiselle meistä varmaan kehittyy lukuisten kokeiluitten ja opetusten jälkeen se oma ja persoonallinen tapa meditoida. Tuo yllämainittu tapa oli minun vakioni vuosia. Viimeaikoina olen myös kokeillut (miellyttävin tuloksin) liikunnalisempaa joogaa, mantran lausuntaa ja erilaisia palleahengitystekniikoita (hapesta voi päästä pilveen )
Nyt kun on tämä intternetti niin minun mielestäni sitä myös kannattaa ihan surutta käyttää hyväksi. Enää ei tarvitse ravata pitkin Aasian viidakkoja ohjeiden löytämiseen vaan ne voi ihan googletella ja saada korkeatasoista opetusta, jos nyt ei henkilökohtaisesti opettajakontaktissa niin kuitenkin siten että ohjeista voi merkittävästi hyötyä.
Spotifyssä on Adyashantin "True meditation" niminen äänikirja jossa on varsin hyvät ohjeet meditaatioon ja muutama ohjattu. Itseäni Adyashantin ohjeistus auttoi päästmään irti turhasta jännityksestä meditaatiossa, pyrkimyksestä kokea tai tuottaa jotain, kontrolloida. Jos tuon tyyppiseen harjoitukseen tuo keskittymisen hengitykseen niin ollaan jo aika hedelmällisillä vesillä. Samaisessa palvelussa on myös Shinzen Youngin Science of Enlightnenment, jossa mies kertoo teoriaa, mutta mukana on samalla myös ohjettuja meditaatioita jotka oman kokemuksen mukaan ovat varsin mainioita. Samat löytyy luonnollisesti myös torrentteina suhteellisen helposti.
Täällä on myös ohjettuja meditaatioita ja klikkailemalla saa monipuolista ohjeistusta ja tukea ongelmakohtiin jos sellaista kaipaa:
http://www.audiodharma.org/series/1/talk/1835/