Mikä hyöty on pmp:stä shotgun terraan nähden, jos molempia pitää huoltaa 2 kertaa päivässä? Ei kait sitä bubleria turhaan pöristetä...
PMP:ssä vallitsee kokoajan ylipaine (ilma pyrkii pois päin terran sisältä), tämä edistää ilman vaihtuvuutta ja samalla estää terran ulkopuolella mahdollisesti olevien ylimääräisten mikrobien turhan siirtymisen terran sisäilmaan/kakkuihin/pohjalla olevaan veteen (tosin jokaisen tuulettelun yhteydessä ylipaine häviää hetkellisesti). PMP:ssähän ei ole kuin pari reikää terran kyljessä. Ilmapumppu pumppaa PMP:n sisään suodatettua ilmaa ja pitää terran pohjalla olevan veden liikkeessä, jotta sinne ei ehdi muodostua ainakaan niin herkästi ylimääräistä mikrobiologista kasvustoa. Terran pohjalla oleva vesi haihtuu pumpun avulla tehokkaasti terran sisäilmaan.
Shotgunissa ilma kiertää vapaammin (ei niin paljon ongelmia liiallisesta hiilidioksidista), mutta terra kuivuu hieman helpommin, joten siksi huoltaminen on tässäkin vaihtoehdossa tärkeää. Jos reikiä on "ampunut" myös terran pohjaan (niinkuin pitäisi, jottei helposti saastuvaa seisovaa vettä jäisi terran pohjalle), on hyvä suojata alla oleva lattia jollain vedenpitävällä tai vettä imevällä, jotta valumavedet eivät aiheuta vahinkoa (esim. pitää terraa suihkuhuoneessa tai laittaa terran alle sanomalehteä). Pohjasta aukaistu terra tulisi nostaa esim. laudan pätkillä irti maasta, jotta pohjan rei'istä olsi ylipäänsä jotain hyötyä.
Shotgunin ja PMP:n yhdistelmällä kikkailu on mahdollista ja voisiko jopa sanoa suotavaa.
Mitä haittoja huollon laiminlyömisellä on ja millä aikavälillä?
Nyrkkisääntönä huoltamisen olisi tapahduttava säännöllisesti vähintään 2-3 kertaa päivässä, jotta kasvusto pysyisi mahdollisimman terveenä ja terra puhtaana kontaminaatioista. Huoltoon kuuluu sumuttelun ja tuulettelun lisäksi myös kasvun, hajujen ja mahdollisten kontaminaatioiden tarkkailu.
Monotub vaatii vähemmän huoltoa? Eikös se käytä enemmän happea, koska enemmän rihmastoa, joten luulisi tarvitsevan enemmän huiskuttelua?(Tosin enemmän massaa pinta-alaa kohden, joten parempi kosteustasapaino?)
Kyllä, mitä enemmän kasvustoa, sitä enemmän happea tarvitaan, mutta näin pienessä mittakaavassa (yksi normaalikokoinen terra, n. 30 litraa) huoltoa on suoritettava monotubessa aivan samalla tavalla, väh. 2-3 krt/pvä.
Onko syitä olla keittämättä toisisijaista kasvualustaa painekattilassa, jos sellainen on? Onko siitä jotsin haittaa?
Toissijainen kasvualusta on tarkoitus sekoittaa valmiiseen rihmastoon siinä suhteessa, että haluamamme, jo valmiiksi kasvatettu rihmasto ehtii vallata kasvualustan ennen muita, ei haluttuja mikrobeja. Kukaan ei kiellä toissijaisen kasvualustan sterilointia, mutta vaivaansa nähden se ei ole tarpeellista, sillä mikäli pystyt sekoittamaan valmiin rihmaston steriloituun toissijaiseen kasvualustaan täysin steriilisti, olet aika taikuri -> huolellinen pästörointi riittää, sillä se tappaa suuren osan haitallisista ja elinvoimaisista mikrobeista toissijaisesta kasvualustasta. Suurin ravinnemassa toissijaisessa kasvualustassa tulee joka tapauksessa yleensä jo alkuperäisestä kasvualustasta, joten toissijaisen kasvualustan päätarkoitus on kasvattaa rihmaston määrää (ei siis sinänsä lopulliseen rihmaston kokoon nähden suhteutettua ravinteiden määrää) ja sitä kautta sadon määrää. Toki ravinteiden määrää voi lisätä erilaisin lisäainein tässäkin vaiheessa mikäli alkuperäinen kasvualusta on kovin ravinneköyhää. Lisäaineiden kanssa kannattaa ottaa huomioon mm. kasvualustan ph. Lisäaineista löytyy juttua foorumilta ja Hullusta mykologista sivulta 43 alkaen.