Psilosybiini.info

Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta

Poissa varjo_

 • Tulokas
  • Viestejä: 1
  • Karma: 0
  • Profiili
Itiöt eivät ala rihmastoitua.
En tiedä mitä olen sössinyt, mutta saamani PM itiöt eivät rihmastoidu agar agarissa. Edelliset itiöt, joita mulla oli, rihmastoituivat kyllä samanlaisessa seoksessa. Eroa edelliseen on siinä että nyt mulla ei ole käytössä aitoja lasisia petrimaljoja vaan agar agar on raollaan olevassa muovirasiassa. Itiöt on levitetty laajalle alueelle ja pienen osan agarista, joka näytti heikon rihmastoitumisen merkkejä pari viikkoa agarissa oltuaan siirsin kakkuun, mutta ei siinäkään näy nyt mitään. Luulin myös saaneeni todella heikon sienen hajun. Myös kakut ovat samalla reseptillä kuin viimeksi oli eri lajikkeella, joka toimi hyvin, mutta joista jouduin luopumaan turvallisuus syistä pinnauksen alussa. Puukko on voinut olla lämmin vielä steriloinnin jäljeltä rapsuttaessa itiöitä irti, mutta tuskin liian kuuma. Aikaa, jonka jäähtymistä odotin, en muista. Voiko tässä vielä koittaa pelastaa tilannetta jotenkin vai pitääkö vaan hankkia paremmat välineet ja uudet itiöt?


Poissa Eni

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 473
  • Karma: 106
  • Profiili
Jos olet saanut minulta ne Purple Mysticit, niin pistele viestiä ni laitan uuden printin. Jossain vaiheessa oli kasvatuksessa kanta, joka teki paljon kokonaan itiöttömiä tatteja ja tuotetut itiöt eivät olleet järin elinvoimaisia. Joskus myös vanhemmat itiöt vaativat nesteytyksen, koska ovat niin kuivia, mutta PM on kyllä käytännössä kaikki alle vuoden vanhoja. Tuskinpa olet itse sössinyt mitään, jos osapuilleen samoilla systeemeillä olet tehnyt aiemminkin.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa psykonisti

  • Viestejä: 12
  • Karma: 0
  • Profiili
Haiseeko sienet voimakkaasti jossain kasvatusvaiheessa?
If we are going to be able to prosecute wars in the future, we can't have too many people taking drugs like LSD.


Poissa Kosminen Nauraja

  • Viestejä: 381
  • Karma: 112
 • Narkkinointipäällikkö
  • Profiili
Haiseeko sienet voimakkaasti jossain kasvatusvaiheessa?

Haju pysyy mietona kaikissa vaiheissa. Oikeastaan ennen fruittausvaihetta ei ole minkäänlaista hajuongelmaa. Kakuista/purkeista tulee avatessa raikas sienimäinen tuoksu, jos ei ole jotain bakteeri/home kontaminaatiota.

Fruittausvaiheessa - jos on *todella* tarkkanenäinen henkilö - voi haistaa erittäin vienon sienirihmaston tuoksun suljetun kaapinoven takaa. Tämäkin vain jos on juuri siinä kohdalla.

Myös kuivatut sienet tuoksuvat vienosti. Haju on aavistuksen imelä. Naapurillani on kuivatut tatit samassa metallikaapissa tavanomaisten räjähteiden kanssa ja kyllä sen hajun siinä ihan vieressä haistaa jos oikein tarkasti nuuskii ja tietää mistä on kyse. Haju ei ole samalla tavalla helposti tunnistettavissa kuin vaikkapa koristehampun voimakas aromi.

Huoneen saati asunnon ulkopuolelle ei kantaudu minkäänlaisia hajuja.
Printtiversio Taika -oppaasta on tilattavissa Tajunta -kaupasta.
Kaikki pdf-kieliversiot nyt Magiska Molekyler Wikissä


Poissa DrunkenMastah

 • Tulokas
  • Viestejä: 2
  • Karma: 0
  • Profiili
Laitoin viikko sitten sienet tulemaan, maissi tekniikalla. Kyseessä siis ensimmäinen kasvatus projekti. Nyt maissit ovat päältä ja jonkin verran reunoistakin valkoisen höytyvän peitossa minkä itse arvelin rihmastoksi.

Paljon olen lueskellut kasvatuksesta mutta edelleen ymmärrä, mitä tehdään sen jälkeen kun kakku on kokonaan rihmastoitunut? nyt en ole viikoon tehnyt mitään, en edes avannut purkkia.


Poissa Eni

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 473
  • Karma: 106
  • Profiili
Kun kolonisaatio on täydellinen, eli rihmasto vallannut kunnolla kasvualustan, annan olla vielä noin viikon rauhassa. Sitten kansi auki, dunkkaus (upotetaan kasvualusta veteen ja annetaan olla riittävän pitkään) ja terraan (muovilaatikko, jota tuuletellaan ja pidetään sopivan kosteana sumuttelemalla. Sitten sadonkorjuu ja uudelleen dunkkaus ja takaisin terraan.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa DrunkenMastah

 • Tulokas
  • Viestejä: 2
  • Karma: 0
  • Profiili
Ok hyvä tietää.

Nyt tilanne on pv nro 11 kohdalla tälläinen:Poissa ShaRbC

  • Viestejä: 26
  • Karma: 0
  • Profiili
Päivitän vielä tilannettani, jos jollekulle käy vaikka samalla tavoin ja kiinnostaa kuulla miten kävi.

Eli ~26h nesteyttämisen jälkeen oli voimakas makea haju kakuissa. Ensimmäisen yön yli pidin shotgun terraarion kantta sen päällä poikittain, että ilma pääsi vaihtumaan reippaasti. Tuulettelua suoritin useita kertoja päivässä, noin tunnin parin välein, 25-30 sekuntia kerralla. Hajut alkoivat näin vähentyä ja pikkuhiljaa poistuivat kokonaan. Nyt tuoksuu enää raikas sieni, paitsi ehkä jos ihan läheltä reilusti vetää sieraimiin, niin haju on hivenen makeahkon sävyinen, mutta uskoisin sen kuuluvan sienen normaaliin hajuun.

Kakkuja on 10 ja ensimmäisillä kesti reilu kaksi viikkoa alkaa pinnaamaan. Kolmella kakulla kesti vajaa kolme viikkoa ja yksi kakku ei ole vielä pinnannut ollenkaan, vaikka on nyt ollut laatikossa jo kolme viikkoa. Yksi kakku taas pinnasi ensimmäisten joukossa ensimmäisensä, mutta sen kasvu lopahti nopeasti ja ei taas viikkon näkynyt mitään. Nyt siihen on tosin alkanut pinnejä taas ilmestyä.

Tuulettelua ja sumuttelua olen tehnyt kohtuu reilulla kädellä 2-6 kertaa päivässä. Ensimmäinen kakku oli ehtinyt alkaa pinnaamaan, kun lähdin parin päivän reissuun ja takaisin tultua, oli yksi erittäin iso sieni yksinään kakun juuresta jo lakkinsa avannut ja itiöt pudottanut (painoa märkänä yksinään 23g). Saman kakun päälle oli myös kasvanut erikoinen ~6 sienen mutaatioklöntti. Sienet olivat jotenkin alkaneet kasvaa kakkua päin ja yhdistyivät. Lakit olivat mitä kummallisemmissa paikoissa yhdistyneinä jalkoihin.

Osaako joku sanoa mistä moinen on voinut johtua? Tuo, että sienet kääntyvät kasvamaan keskelle kakkua yhdistyen epämääräiseksi köntiksi. Näyttäisi taas siltä, että yksi kakku alkaa sitä tehdä, vaikka hyvin olen tuuletellut ja sumutellut. Pinnejä siinä rykelmässä on paljon, noin 10 kpl. Ymmärrän että siinä ensimmäisessä kakussa tuo kävi, kun en ollut tuulettamassa ja sumuttamassa pariin päivään, mutta jännä, että taas menee siihen suuntaan.


Poissa Klonkku

  • Viestejä: 1 244
  • Karma: 133
  • Profiili
Kiitos tapauksesi jakamisesta ShaRbC.

Ajan kanssa nenä oppii tunnistamaan sienten normaaliin kasvuun kuuluvat hajut.

PF-kakkujen kanssa kannattaa muistaa viikon vakauttaminen, eli kun rihmasto näyttää kasvaneen umpeen päällisin puolin, on kakkuja syytä pitää vielä ainakin viikon verran laseissaan, jotta rihmasto ehtii vallata myös kakun sisimmät osat. Mikäli vakauttamista ei tee, on mahdollista, että rihmasto jatkaa kasvuaan kakussa vielä senkin jälkeen kun se on kumottu pois lasistaan, eikä tuota sen vuoksi heti itiöemiä, mutta vakauttaminen tehdään pääasiassa sen vuoksi, että kakusta saadaan homeresistentti. Kun haluamamme sienirihmasto on vallannut koko kasvualustan, eivät homesienet enää voi käyttää kasvualustaa hyväkseen. PF-tekillä rihmaston kasvu eri laseissa on usein melko epätasaista verrattuna esimerkiksi jyviin. Tämä voi selittää omalta osaltaan lisää satojen epätasaisuutta. Epätasaisuutta tapahtuu myös eri kantojen välillä. Lisäksi jokaisen PF-lasin sisään muodostuu oma mikroilmastonsa ja niiden keskinäiset lämpöolosuhteetkin vaihtelevat. Paljon mahdollisia muuttujia.

Tuo kuvailemasi möykky on aivan normaalia mutaatioitumista, joille ei voi mitään enää tuossa vaiheessa. Mutatoitumisen saa hävitettyä mm. kannan eristämisellä (saa myös tasaisemman ja mahdollisesti suuremman sadon), josta enemmän juttua Hullussa Mykologissa ja foorumilla. Mutaatiot eivät ole siis sinänsä haitallisia, mielestäni ne ovat joskus jopa melko taiteellisia! Joskin välillä ne tahtovat syödä hieman satoa, mutta yleensä mutaatioita tapahtuu vain yhden flushin aikana, joten niistä ei ole sinänsä aivan hiirrvistyttävää haittaa. Tosin joskus käy niin, että vallitsevista olosuhteista johtuen sienet kasvavat yhteen tai ristiin tai jotain muuta ällistyttävää tapahtuu. Sienet ovat aika-ajoin arvaamattomia. ;)
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.


Poissa seittivahvero

  • Viestejä: 143
  • Karma: 1
  • Profiili
Mikä hyöty on pmp:stä shotgun terraan nähden, jos molempia pitää huoltaa 2 kertaa päivässä? Ei kait sitä bubleria turhaan pöristetä...

Mitä haittoja huollon laiminlyömisellä on ja millä aikavälillä?

Monotub vaatii vähemmän huoltoa? Eikös se käytä enemmän happea, koska enemmän rihmastoa, joten luulisi tarvitsevan enemmän huiskuttelua?

(Tosin enemmän massaa pinta-alaa kohden, joten parempi kosteustasapaino?)

Onko syitä olla keittämättä toisisijaista kasvualustaa  painekattilassa, jos sellainen on? Onko siitä jotsin haittaa?


Poissa Klonkku

  • Viestejä: 1 244
  • Karma: 133
  • Profiili
Mikä hyöty on pmp:stä shotgun terraan nähden, jos molempia pitää huoltaa 2 kertaa päivässä? Ei kait sitä bubleria turhaan pöristetä...
PMP:ssä vallitsee kokoajan ylipaine (ilma pyrkii pois päin terran sisältä), tämä edistää ilman vaihtuvuutta ja samalla estää terran ulkopuolella mahdollisesti olevien ylimääräisten mikrobien turhan siirtymisen terran sisäilmaan/kakkuihin/pohjalla olevaan veteen (tosin jokaisen tuulettelun yhteydessä ylipaine häviää hetkellisesti). PMP:ssähän ei ole kuin pari reikää terran kyljessä. Ilmapumppu pumppaa PMP:n sisään suodatettua ilmaa ja pitää terran pohjalla olevan veden liikkeessä, jotta sinne ei ehdi muodostua ainakaan niin herkästi ylimääräistä mikrobiologista kasvustoa. Terran pohjalla oleva vesi haihtuu pumpun avulla tehokkaasti terran sisäilmaan.

Shotgunissa ilma kiertää vapaammin (ei niin paljon ongelmia liiallisesta hiilidioksidista), mutta terra kuivuu hieman helpommin, joten siksi huoltaminen on tässäkin vaihtoehdossa tärkeää. Jos reikiä on "ampunut" myös terran pohjaan (niinkuin pitäisi, jottei helposti saastuvaa seisovaa vettä jäisi terran pohjalle), on hyvä suojata alla oleva lattia jollain vedenpitävällä tai vettä imevällä, jotta valumavedet eivät aiheuta vahinkoa (esim. pitää terraa suihkuhuoneessa tai laittaa terran alle sanomalehteä). Pohjasta aukaistu terra tulisi nostaa esim. laudan pätkillä irti maasta, jotta pohjan rei'istä olsi ylipäänsä jotain hyötyä.

Shotgunin ja PMP:n yhdistelmällä kikkailu on mahdollista ja voisiko jopa sanoa suotavaa.

Mitä haittoja huollon laiminlyömisellä on ja millä aikavälillä?
Nyrkkisääntönä huoltamisen olisi tapahduttava säännöllisesti vähintään 2-3 kertaa päivässä, jotta kasvusto pysyisi mahdollisimman terveenä ja terra puhtaana kontaminaatioista. Huoltoon kuuluu sumuttelun ja tuulettelun lisäksi myös kasvun, hajujen ja mahdollisten kontaminaatioiden tarkkailu.

Monotub vaatii vähemmän huoltoa? Eikös se käytä enemmän happea, koska enemmän rihmastoa, joten luulisi tarvitsevan enemmän huiskuttelua?(Tosin enemmän massaa pinta-alaa kohden, joten parempi kosteustasapaino?)
Kyllä, mitä enemmän kasvustoa, sitä enemmän happea tarvitaan, mutta näin pienessä mittakaavassa (yksi normaalikokoinen terra, n. 30 litraa) huoltoa on suoritettava monotubessa aivan samalla tavalla, väh. 2-3 krt/pvä.

Onko syitä olla keittämättä toisisijaista kasvualustaa  painekattilassa, jos sellainen on? Onko siitä jotsin haittaa?
Toissijainen kasvualusta on tarkoitus sekoittaa valmiiseen rihmastoon siinä suhteessa, että haluamamme, jo valmiiksi kasvatettu rihmasto ehtii vallata kasvualustan ennen muita, ei haluttuja mikrobeja. Kukaan ei kiellä toissijaisen kasvualustan sterilointia, mutta vaivaansa nähden se ei ole tarpeellista, sillä mikäli pystyt sekoittamaan valmiin rihmaston steriloituun toissijaiseen kasvualustaan täysin steriilisti, olet aika taikuri -> huolellinen pästörointi riittää, sillä se tappaa suuren osan haitallisista ja elinvoimaisista mikrobeista toissijaisesta kasvualustasta. Suurin ravinnemassa toissijaisessa kasvualustassa tulee joka tapauksessa yleensä jo alkuperäisestä kasvualustasta, joten toissijaisen kasvualustan päätarkoitus on kasvattaa rihmaston määrää (ei siis sinänsä lopulliseen rihmaston kokoon nähden suhteutettua ravinteiden määrää) ja sitä kautta sadon määrää. Toki ravinteiden määrää voi lisätä erilaisin lisäainein tässäkin vaiheessa mikäli alkuperäinen kasvualusta on kovin ravinneköyhää. Lisäaineiden kanssa kannattaa ottaa huomioon mm. kasvualustan ph. Lisäaineista löytyy juttua foorumilta ja Hullusta mykologista sivulta 43 alkaen.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 09, 2015, 23:47 kirjoittanut Klonkku »
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.


Poissa Matias

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 737
  • Karma: 133
  • Profiili
Foorumipäivityksessä hukkunut viesti:

Mikä hyöty on pmp:llä shotgun terraan nähden, jos molempia pitää huoltaa yhtä usein( 2x päivässä)?

Luulisi, että bublerista jotain hyötyä saa, ei kai bubleria muuten käytettäisi pörisemässä.

Mitä tapahtuu kun huiskuttelua/sumuttelua laiminlyö ja millä aikataululla? Tuskin sienet ihan päivässä kuolevat...

Monotub vaatii vähemmän huoltoa. Eikö suurempi määrä rihmastoa tuota enemmän hiilidioksia? (=tarvitsee enemmän huiskuttelua)

Pinta-ala/massa on vähemmän, eli kosteustasapaino lienee parempi?


Poissa seittivahvero

  • Viestejä: 143
  • Karma: 1
  • Profiili
Se hukkunut viesti muuten maagillisesti pompsahti paikalleen.

Mikä on vähiten huono tapa kasvattaa 2 kpl 37cl:n kolonialisoidut  riisitekit sieniksi. Ongelma on että en ehdi huiskutella montaa kertaa päivässä terraa, hyvä jos 3 kertaa viikossa.

Ajatuksena olis tehdä pieni shotgun, jossa vähän reikiä pohjassa ja kannessa, niin kosteus ei putoo niin paljon, sekä paljon vermikuliittia ja polyakrylliamidia.


Poissa psykonisti

  • Viestejä: 12
  • Karma: 0
  • Profiili
Neljästä maissilasista kahdessa on hiukan hometta. Rihmasto kuitenkin kasvaa nopeasti ja hyvin, joten onko mahdollista että se syrjäyttää homeen? Kaksi puhdasta lasia siirsin uuteen paikkaan turvaan.
If we are going to be able to prosecute wars in the future, we can't have too many people taking drugs like LSD.


Poissa Eni

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 473
  • Karma: 106
  • Profiili
Se hukkunut viesti muuten maagillisesti pompsahti paikalleen.

Mikä on vähiten huono tapa kasvattaa 2 kpl 37cl:n kolonialisoidut  riisitekit sieniksi. Ongelma on että en ehdi huiskutella montaa kertaa päivässä terraa, hyvä jos 3 kertaa viikossa.

Ajatuksena olis tehdä pieni shotgun, jossa vähän reikiä pohjassa ja kannessa, niin kosteus ei putoo niin paljon, sekä paljon vermikuliittia ja polyakrylliamidia.
Esimerkiksi HuMysta löytyy parikin toimivaksi todettua kasvatuslaatikko-ohjetta (pdf sivu 53, Rakennusohjeet). Omassa terrassani on viitisen senttiä märkää perliittiä pohjalla, sen päällä kakut ja reikärivi pari senttiä perliittipinnan yläpuolella, myös kannessa on reikiä. Ko. systeemi on pärjännyt viikon itsekseen, luultavasti pärjäisi pidempäänkin.

Neljästä maissilasista kahdessa on hiukan hometta. Rihmasto kuitenkin kasvaa nopeasti ja hyvin, joten onko mahdollista että se syrjäyttää homeen? Kaksi puhdasta lasia siirsin uuteen paikkaan turvaan.
"Syrjäytetty" home vallannee alan viimeistään dunkkauksen jälkeen. Helpointa on heittää kakut roskiin ja tehdä uudet. Jos ihan välttämättä haluat yrittää epätoivoista, leikkaa kaikki homeiset kohdat pois (ja reilusti sitä tervettäkin). Jos home on ehtinyt itiöimään, peli on hyvin pitkälti menetetty, koska itiöitä on jo kaikkialla.
"aha"
-PsyKhoZ