Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

Taikasienet ja psilosybiini julkisuudessa

Matias · 267 · 122641

Poissa syväluoto

    • Viestejä: 135
    • Karma: 15
    • Profiili
Hevostalli.net > Foorumi > Seniorit
Koululta viesti,lapselle sopimaton kangasvalinta
http://forum.hevostalli.net/read.php?f=9&i=4051182&t=4051182
Tajunta laajenee niin paljon, että ennen pitkää sinne mahtuu muutakin kuin psykedeelit


Poissa Ville Kurki

    • Viestejä: 7
    • Karma: 5
    • Profiili
Tein tuossa muiden kiireiden lomassa opintoihini liittyen tällaisen lyhyen ja melko suppean media-analyysin. En ole lopputulokseen kovin tyytyväinen, mutta ajattelin että silti joku voi olla kiinnostunut lukemaan joitain pointteja siitä. Ja periaatteena avoin tiedon (oli se sitten keskeneräistä ja puutteellistakin) jakamisen idea on minusta ihan kelpo pyrkimys.

Liitteenä siis hyvin nopeassa ajassa kasattu media-analyysi suomalaisen valtavirtamedian artikkeleissa olevista psilosybiiinisienten esittämistavoista.
Kulttuuriantropologian opiskelija.
email: vilkur@student.uef.fi

Itä-Suomen yliopisto
Filosofinen tiedekunta
Humanistinen osasto
Kulttuuriantropologia


Poissa Kosminen Nauraja

    • Viestejä: 374
    • Karma: 111
  • Narkkinointipäällikkö
    • Profiili
Tämähän on oiva analyysi, etenkin ottaen huomioon kuinka vähäisestä lähdeaineistosta se on jouduttu kasaamaan.
Printtiversio Taika -oppaasta on tilattavissa Tajunta -kaupasta.
Kaikki pdf-kieliversiot nyt Magiska Molekyler Wikissä


Poissa Kosminen Nauraja

    • Viestejä: 374
    • Karma: 111
  • Narkkinointipäällikkö
    • Profiili
420 ja 710 on so last season. Sen sijaan 920 on kuuminta hottia.
Juhlapäivä on 20. syyskuuta, kun sesonki on parhaimmillaan.

http://www.920coalition.org/
Printtiversio Taika -oppaasta on tilattavissa Tajunta -kaupasta.
Kaikki pdf-kieliversiot nyt Magiska Molekyler Wikissä


Poissa Kosminen Nauraja

    • Viestejä: 374
    • Karma: 111
  • Narkkinointipäällikkö
    • Profiili
Potilaan lääkärilehti 17.06.2015:
http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/nyt-on-pakko-kysya-pitaisiko-lsd-palauttaa-psykiatrisiin-tutkimuksiin/

Lainaus
Nyt on pakko kysyä: Pitäisikö LSD palauttaa psykiatrisiin tutkimuksiin?

Brittiläinen psykiatri James J H Rucker Lontoon King´s Collegesta vetoaa voimakkaasti tiedelehti BMJ:ssa LSD:n ja psilokybiinin saattamiseksi uudelleen hoitotutkimuksiin psykiatrisissa sairauksissa.

Näiden aineiden tutkimuskäyttö lopetettiin, koska psykedeeliset aineet levisivät väärinkäyttöön. YK:n vuonna 1971 kansainvälisesti hyväksytty psykotrooppisten aineiden sopimus luokitteli aineet kansanterveydelle vaarallisiksi ja hoidon kannalta merkityksettömiksi. Jälkianalyysien mukaan vanhoissa tutkimuksissa saatiin viitteitä LSD:n edullisista vaikutuksista muun muassa alkoholismin hoidossa.

Pitäisikö LSD palauttaa psykiatrisiin tutkimuksiin psykiatrian professori Jyrki Korkeila?


– Tätä on itse asiassa tutkittukin. LSD:stä on todettu olevan hyötyä esimerkiksi vakavaan sairauteen liittyvän ahdistuksen hoidossa psykoterapian ohella. Enemmän on kuitenkin tutkittu psilosybiiniä ja ekstaasia.

– Tietokannoista löytyvät LSD tutkimukset ovat pääosin 70-luvulta tai sitä edeltäen. Periaatteessa LSD:n tutkimisessa sekä hoidon että etiologian osalta olisi kyllä ihan ideaakin

– Ekstaasista on tutkimuksia, joissa sitä on testattu traumanjälkeisen stressihäiriön (PTSD) hoitoon psykoterapeuttisen lyhytintervention lisänä. Aine on empatikogeeninen. Sen avulla ajatellaan voitavan saavuttaa syvempi ja luottamuksellisempi kontakti toiseen ihmiseen.

Mitä LSD-oikeastaan on?

– LSD on hallusinogeeni, jolla on myös rauhoittavaa vaikutusta. LSD:n kehitti 1938 Albert Hoffman, joka sai ainetta vahingossa elimistöönsä. Tuosta aineesta piti tulla hengitystä ja verenkiertoa aktivoiva valmiste, mutta se saikin tutkijan hallusinoimaan.

Millaisia haittoja LSD tutkimisesta voisi olla?

– Periaatteessa pitkäkestoinen LSD:n käyttö altistaa psykooseille ja etenkin skitsofrenialle. On myös raportoitu yhdestä kerrasta saatuja pitkäaikaisia "bad trippejä".

Uskotko, että LSD tullaan palauttamaan tutkimuksiin tulevaisuudessa?

– Ei ihan lähitulevaisuudessa, koska ekstaasin ja psilosybiinin ominaisuuksista ollaan enemmän kiinnostuneita. LSD:tä saatettaisiin kyllä käyttää häiriöitten biologian tutkimuksessa

Lähde:
BMJ 2015;350:h2902

Printtiversio Taika -oppaasta on tilattavissa Tajunta -kaupasta.
Kaikki pdf-kieliversiot nyt Magiska Molekyler Wikissä


Poissa Arvalis

    • Viestejä: 783
    • Karma: 30
    • Profiili
hs.fi: Tulli: Huumesienten kotikasvatus on lisääntynyt
http://www.hs.fi/kaupunki/a1436318746787

Lainaus
Espoon poliisi tutkii viime lauantailta kahta eri huumausainerikosta, josta kolmekymppisiltä miehiltä löytyi tavanomaisten huumeiden lisäksi myös huumesieniä.

Mistään massiivisesta ilmiöstä ei poliisin mukaan ole kyse, vaikka Espoon poliisi löysikin samana päivänä kahdelta ihmiseltä psilocybe-sieniä. Molempien henkilöiden kotietsinnässä löytyi myös muita huumeita ja kannabiksen siemeniä.

Tullissa onkin huomattu, että huumesienten kotikasvatus on parin viime vuoden aikana lisääntynyt. Netistä tilattavia sienten kotiviljelyalustoja alkoi jäädä Tullin haaviin vuonna 2013.

Vuonna 2014 Tullilla oli pelkästään Helsinki-Vantaan lentoasemalla yli 130 sieniin tai niiden tarvikkeisiin liittyvää juttua.

"Tullissa näkyy, että kasvatusalustojen tilaaminen netistä on lisääntynyt huomattavasti. Oli muutama vuosi, että meillä ei ollut sienikeikkoja juuri ollenkaan ja nyt niitä on noin 2-3 viikossa", kertoo valvontajohtaja Hannu Sinkkonen Tullista.

Kyseessä on hallusinogeeninen sieni, jota käytetään huumeena. Huumesienten kerääminen, käyttö, hallussapito, kasvattaminen ja myyminen ovat Suomessa rikoksia.

Rikoskomisario Timo Luoto Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta sanoo, että poliisi törmää harvakseltaan huumesienten käyttöön ja varsinkin kasvattamiseen.

Hänen mukaansa Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle tehtyjen rikosilmoitusten perusteella puhutaan ennemmin kymmenistä kuin sadoista tapauksista.

"Sienten kasvattamoja ei ole ollenkaan samassa määrin kuin esimerkiksi kannabista kasvatetaan. Yleensä poliisin tietoon tulleissa tapauksissa henkilön hallussa on muitakin huumeita ja sitten ohessa on sieniä. Sienet ovat yleensä kuivatussa muodossa", Luoto kertoi.

"Porukka, joka sienten aiheuttamaa vaikutusmekanismia hakee, on onneksi aika pieni."

Kuitenkin esimerkiksi Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelukeskus Empussa on törmätty sienten käyttöön tänä kesänä.

"Empussa on katkaisuhoidossa ollut vastikään pari tapausta, jotka ovat kertoneet myös sienien käytöstä muiden päihteiden tai huumeiden ohella", kertoo vs. palveluesimies Ilkka Torvikoski huumeiden käyttäjien Linkki-pisteestä.

"Mutta eivät huumesienet radikaalisti ole näkyneet. Toisaalta sitä ei tule erikseen kysyttyä, vaan asia saattaa tulla esille, kun hoitoon hakeutuva kertoo päihteidenkäytöstään kokonaisuutena."

Helsingin A-klinikkasäätiön terveys- ja sosiaalineuvontapiste Vinkissä huumesienten käyttö ei yllätä.

"Se ei ole meidän asiakkaiden pääpäihde, mutta sienet ovat olleet vuosia ja ovat yhä mukana päihdekulttuurissa", kertoo vastaava sosiaaliohjaaja Greta Jokela Vinkistä.

Myrkytystietokeskukseen tulee vuosittain noin 20–30 puhelua koskien huumausainetarkoituksessa nautituista sienistä. "Mutta tänä vuonna ei ole tullut vielä yhtään kyselyä", kertoo lääkäri Maria Paile-Hyvärinen Myrkytystietokeskuksesta.

Suomessa kasvavista sienistä suippumadonlakkia kerätään huumaantumistarkoituksessa.

Huumesienten nauttimisesta voi seurata sekavuutta, hallusinaatioita tai psykoottinen tila. Paile-Hyvärinen varoittaa sekä netissä tilattujen että metsästä poimittujen huumesienien riskeistä.

"Ei voi koskaan tietää, että kuinka paljon vaikuttavaa ainetta ne sisältävät."
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

    • Viestejä: 783
    • Karma: 30
    • Profiili
Scientific American Cross-Check: As Psychedelics Revival Rolls On, Don't Downplay Bad Trips (by John Horgan)
http://blogs.scientificamerican.com/cross-check/as-psychedelics-revival-rolls-on-don-t-downplay-bad-trips/

Lainaus
I'm no psychedelic prude. I reported on, and applauded, the resurgence of research into psychedelics in my 2003 book Rational Mysticism. I participated in a peyote ceremony of the Native American Church, and I advocated legalization of psychedelics for therapeutic purposes. But the enthusiasm with which some journalists are now touting psychedelics makes me a bit uneasy.

Take for example "The Trip Treatment," in the February 9 New Yorker. Michael Pollan provides an in-depth report on research at New York University, Johns Hopkins, UCLA and other major institutions into the therapeutic benefits of psychedelics.

Pollan includes obligatory reminders about the excesses of the Sixties, when Timothy Leary morphed from Harvard psychologist into LSD evangelist and urged young people to "Turn on, tune in, drop out." Pollan quotes Nora Volkow, director of the National Institute on Drug Abuse, cautioning that "drugs of abuse outside a research setting can produce serious harms."

But Pollan states that researchers at NYU and Johns Hopkins, who have overseen almost 500 sessions of psilocybin, the primary active ingredient of hallucinogenic mushrooms, have reported "no serious negative effects." This finding "is perhaps less surprising than it sounds," Pollan adds, "since volunteers are self-selected, carefully screened and prepared for the experience, and then guided through it by therapists well trained to manage the episodes of fear and anxiety that many volunteers do report."

Pollan argues that psychedelics' clinical benefits are not merely chemical--like those of, say, Prozac--but rather psychological and even spiritual. Psychedelics often induce mystical experiences, as defined by psychologist William James in his classic, century-old work The Varieties of Religious Experience.

Such experiences include "feelings of unity, sacredness, ineffability, peace and joy," Pollan says, as well as the conviction that you have discovered "an objective truth about reality." Many mystics encounter a loving divinity and lose their fear of death.

Unfortunately, not all mystical experiences yield such consoling revelations. William James emphasized that some mystics perceive absolute reality as terrifyingly alien and uncaring. James called these visions “melancholic” or “diabolical.”

James himself was tormented throughout his adult life by panic attacks, which convinced him that ultimate reality is meaningless. He desperately sought positive mystical visions by eating peyote and inhaling nitrous oxide--in vain.

Taking psychedelics in a supervised research setting will not necessarily eliminate the risk of a bad trip. That lesson emerged from a study carried out in the early 1990s by psychiatrist Rick Strassman, who obtained permission from federal authorities to inject the psychedelic dimethyltryptamine, DMT, into human volunteers.

From 1990 to 1995, Strassman supervised more than 400 DMT sessions involving 60 subjects at the University of New Mexico. Many subjects reported that they dissolved blissfully into a radiant light or sensed the presence of a powerful, god-like being.

On the other hand, 25 subjects underwent what Strassman called “adverse effects,” including terrifying hallucinations of “aliens” that took the shape of robots, insects or reptiles. Some subjects remained convinced that these aliens were real in spite of Strassman’s efforts to convince them otherwise. In part out of concern about these adverse effects, Strassman discontinued his research, which he describes in his 2000 book DMT: The Spirit Molecule. (For more on Strassman’s study, see this link.)

Concerns about psychedelics were also voiced by Albert Hofmann, the Swiss chemist whose research helped catalyze the Psychedelic Sixties. Hofmann discovered the properties of LSD in 1943, and a decade later he synthesized psilocybin.

When I interviewed him in 1999, Hofmann acknowledged that if used improperly, LSD "can hurt you, it can disturb you, it can make you crazy." But Hofmann believed that scientists and psychiatrists should be allowed to investigate LSD’s effects and prescribe it in a safe, controlled fashion. "I don’t want to promote absolute freedom," Hofmann said, "but the medical professions should have access to it."

Used with respect, he said, LSD has enormous potential as a tool for investigating human consciousness and as an adjunct for psychotherapy. Psychedelics can also stimulate the "inborn faculty of visionary experience" that we all possess as children but lose as we mature. Hofmann hoped that in the future people would be able to take psychedelic drugs in "meditation centers" to awaken their religious awe.

Yet in his 1980 memoir LSD: My Problem Child, Hofmann confessed that he sometimes had misgivings about having brought LSD into the world and helping to popularize psilocybin. He compared his discoveries with that of nuclear fission; just as fission threatens our fundamental physical integrity, so do psychedelics "attack the spiritual center of the personality, the self." Psychedelics, he feared, might "represent a forbidden transgression of limits."

He worried about psychedelics’ metaphysical implications. The fact that minute amounts of a chemical such as LSD can have such profound effects on our perceptions, thoughts and beliefs suggests that free will, which supposedly gives us the power to shape our destiny, might be an illusion; moreover, our deepest spiritual convictions may be nothing more than fluctuations in brain chemistry. To emphasize this point, Hofmann quoted from an essay that stated: "God is a substance, a drug!"

I've had good trips, that left me feeling profoundly grateful to be alive, and bad ones, including one that met James's definition of a "diabolical" experience. Psychedelic therapists can no doubt minimize the risks of adverse reactions by choosing drugs and dosages carefully, screening subjects and closely supervising their sessions. But I doubt bad trips can ever be entirely eliminated. And maybe they shouldn't be, because our visions of hell may have as much to teach us as our visions of heaven. We should keep this possibility in mind as the psychedelic revival rolls onward.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

    • Viestejä: 783
    • Karma: 30
    • Profiili
Aiheeseen liittyen tuli tällainen vastaan Mitävittua-lehdessä:
http://mvlehti.net/2014/09/18/kirjoittajaltamme-tullutta-tutkivaa-journalismia-taikasienet/

Sisällöltään aikamoista diibadaabaa. Ei mikään kopio, mutta kirjoittaja on selvästi tutustunut Taika-oppaaseen. Julkaisuajankohtakin epäilyttävästi muutama viikkoa Taika-oppaan jälkeen.
Monissa kohdissa esiintyy myös sellaista kirjoitusta, jotka on kopioitu sanasta sanaan suoraan meikäläisen tuottamista infoteksteistä. Myös monia paloja, jotka melko varmasti olen lukenut tältä foorumilta jonkun käyttäjän tuottamina (parista Matiakselta tehdystä, kieroutetusta lainauksesta olen jopa varma) - ja niitä on lätkitty sikinsokin omintakeisten lauseenparsien sekä täysin perättömien päätelmien ja läjäpäin kasautuvien asiavirheiden kanssa.

Taattua Mitä vittua!?-lehden laatua. Tuo on surkeinta kuraa mitä suomalainen vaihtoehtotodellisuusmedia tuottaa. Verkkomediakin on parempi. Ja jopa Takku. Tuo on alkanut olemaan asiallisimmilla suomenkielisillä keskustelualustoilla jo melko kulunut hämmästyksen, suuttumuksen ja pilkan kohde.

Ehkä kirjoittaja on tarkoittanut tehdä jutullaan hyvää, mikä on kunnioitettava pyrkimys, mutta tuolloin olisi hyvä ollut tehdä taustatyötä pitkäjänteisemmin kuin keskikaljan kittaamisen ja psilosybiini.infon parissa vietetyn iltapäivän verran.

Tällainen rustailu - tällaisen hölynpölyn kutsuminen tutkivaksi journalismiksi on täyttä höpönlöpöä - ei edistä asiaamme mitenkään.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Kosminen Nauraja

    • Viestejä: 374
    • Karma: 111
  • Narkkinointipäällikkö
    • Profiili
Ilta-Sanomien jokasyksyisen sieniliitteen kliseinen myrkkysieniosio jaksaa riemastuttaa vuodesta toiseen. Näin vuonna 2015.



Taikasienten kohdalla tarvitaan varmaankin tällainen elinsiirto, joka tulee mahdolliseksi vasta parin vuoden päästä:
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1305932100734
Printtiversio Taika -oppaasta on tilattavissa Tajunta -kaupasta.
Kaikki pdf-kieliversiot nyt Magiska Molekyler Wikissä


Poissa pöllö

    • Viestejä: 15
    • Karma: 1
    • Profiili
Luin uuden Amorphis-kirjan ja siinä oli maininta kun olivat juoneet taikasieniteetä jollain kiertueella aikoja sitten ja sitten trippailleet.


Poissa syväluoto

    • Viestejä: 135
    • Karma: 15
    • Profiili
Luin uuden Amorphis-kirjan ja siinä oli maininta kun olivat juoneet taikasieniteetä jollain kiertueella aikoja sitten ja sitten trippailleet.
Pystytkö viittaamaan sivunumeroon kun ei ihan nappais koko kirjaa lukea?
Tajunta laajenee niin paljon, että ennen pitkää sinne mahtuu muutakin kuin psykedeelit


Poissa Arvalis

    • Viestejä: 783
    • Karma: 30
    • Profiili
KXAN: Details released in huge mushroom operation bust
http://kxan.com/2015/10/08/details-released-in-huge-mushroom-operation-bust/

Lainaus
AUSTIN (KXAN) — Austin police have issued an arrest warrant for a 30-year-old man they believe to be the ring-leader for the large psychedelic mushroom grow operation busted in August.

The warrant accuses Jason Johnson of possessing a controlled substance with the intent to deliver.

The Austin Narcotics Team and Crime Unit began investigations earlier this year, serving a search warrant for the residence at the 6300 block of Berkeley Cove on Aug. 27. According to the affidavit police discovered Johnson’s operation in his empty residence. They are now accusing him of illegally cultivating the mushrooms police found in one of the bedrooms.

Police said they found alive mushrooms growing in addition to recently harvested ones. Scales and capsules were also found in the bathroom connected to the master bedroom in addition to the closet.

A total of 6.55 pounds [~2,97 kg] of mushrooms was seized along with sheets of paper containing a hallucinogen and liquid cannabis in the refrigerator.

"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Ilviselmä

  • ihmekös tuo
    • Viestejä: 461
    • Karma: 48
    • Profiili

Norjalainen asianajaja lupaa ilmaista lakitukea psilosybiinisienten keräämisestä syytetyille
Nähkäämme mahdollisimman pian vastaavia esiintuloja myös suomalaisten, oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta arvostavien lainsäädännön asiantuntijoiden toimesta!

(--> http://facebook.com/psykedelio <--)


Poissa Arvalis

    • Viestejä: 783
    • Karma: 30
    • Profiili
VICE: I Tried to Quit Smoking with Magic Mushrooms—and It Worked
http://www.vice.com/read/quit-smoking-with-shrooms-910

Lainaus
We lay down in a forest. The trees pulsate. With the hypnotherapist's guidance I travel deep, deep down into the ageless, genderless, timeless core of my consciousness and kick a few things around. I meet the part of my mind responsible for smoking and have a stern word. Other things occur, most of them too personal to relate.

When I emerge, a million years later, smoking is simply something other people do. The illusion is shattered; the urge has gone. I see someone with a cigarette and feel precisely nothing.

Over the week that follows I do all of the things that would normally have me reaching for cigarettes: leave the house, wait for a bus, do work, get drunk, go to parties, have arguments, drink coffee; in fact, thinking about it now, almost every major and minor event in my life was an occasion for a cigarette. Now that they're gone, I don't even miss them. It's now been a week and a half, and the cravings are still nonexistent.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

    • Viestejä: 783
    • Karma: 30
    • Profiili
Wisconsin State Journal: UW-Madison tunes in to 'magic mushroom' medicine
http://host.madison.com/wsj/news/local/health-med-fit/uw-madison-tunes-in-to-magic-mushroom-medicine/article_5c229322-1132-5328-90c1-017e917f0696.html

Lainaus
Amid the institutional labs, offices and classrooms of Rennebohm Hall, home to UW-Madison’s School of Pharmacy, lies a room with an oversized sofa, nature scenes on the walls, a chime and a drum on an inlay table and meditative music floating from overhead speakers.

Inside, people are taking psilocybin, the hallucinogenic ingredient found in “magic mushrooms.”

They’re not only hoping for a good “trip.” They’re helping scientists study the potential of psilocybin to ease the minds of patients with cancer and other conditions.

Nearly 50 years after the late Harvard psychologist Timothy Leary told people to “turn on, tune in, drop out” with psilocybin, LSD and other psychedelic drugs — which became illegal in 1970 — researchers around the country are testing the substances’ ability to reduce anxiety and depression in people with terminal cancer.

They’re also studying other medical uses, including for addiction and post-traumatic stress disorder.

Psilocybin, known as an “entheogen” for its centuries-old use in religious ceremonies, acts on specific brain receptors to change perception and cognition, scientists say.

Some cancer patients facing death are able to define their personal legacy and reconcile with estranged loved ones, but for many the process is difficult, even with counseling, said Dr. Toby Campbell, an oncologist at UW Hospital who specializes in end-of-life care.

“Psilocybin seems to help significantly more people get to that magic place where they find peace,” Campbell said. “There’s a remarkable amount of living that can happen while dying that is frankly impeded by anxiety, depression and sadness.”

In the UW-Madison study, a dozen healthy volunteers are taking psilocybin in escalating doses over several months. Scientists are measuring the electrical activity of their hearts and examining their blood and urine to see how they metabolize the drug.

The research, combined with two recent studies of psilocybin in cancer patients at Johns Hopkins University in Baltimore and New York University, could pave the way for a large trial in cancer patients at those institutions, UW-Madison and elsewhere.

Eventually, proponents seek to make psilocybin a less tightly controlled drug and add a bit of mysticism to certain medical settings.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher