Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

Taikasienet ja psilosybiini julkisuudessa

Matias · 267 · 122639

Poissa Matias

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 691
    • Karma: 149
    • Profiili
"Four Canadians battling incurable cancer have been approved by the Minister of Health, Patty Hajdu, to use psilocybin therapy in the treatment of their end-of-life distress. These 4 patients mark the first publicly-known individuals to receive a legal exemption from the Canadian Drugs and Substances Act to access psychedelic therapy, and the first known patients to legally use psilocybin since the compound became illegal in Canada in 1974."

https://therapsil.ca/4-palliative-canadians-approved-for-end-of-life-psilocybin-therapy-through-section-561-first-legal-medical-exemptions-for-psilocybin-in-canada-since-1970s/


Poissa Matias

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 691
    • Karma: 149
    • Profiili
Edellisen viestin aiheesta juttua nyt myös Ylen uutisissa:

Kanada myönsi ensimmäiset luvat "taikasienten" sisältämän psilosybiinin käyttöön ahdistuksen hoidossa
Neljä syöpäpotilasta saa kokeilla psilosybiiniä terapian yhteydessä.
https://yle.fi/uutiset/3-11481936


Poissa hemulaattori

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 109
    • Karma: 34
  • Konetontut koputtelee
    • Profiili
Oon kyllä oikeesti tosi ylpee siitä miten yle on näistä kannabis ja taikasieni jutuista uutisoinut, todella asiallista ja puolueetonta journalismia  :D




Poissa syväluoto

    • Viestejä: 135
    • Karma: 15
    • Profiili
Huumepotilas jätti lääkkeet väliin ja piikitti "taikasientä" suoraan suoneen – Melkein kuoli sisäelinvaurioihin, kun sieni alkoi kasvaa hänen sisällään
Tekniikka ja talous 13.1.2021
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/705b64e4-82b9-4f49-85da-d02bbc839e22
Tajunta laajenee niin paljon, että ennen pitkää sinne mahtuu muutakin kuin psykedeelit


Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 632
    • Karma: 133
    • Profiili

Poissa Qunoz

    • Viestejä: 13
    • Karma: 5
    • Profiili
YLE Areena, Sari Valto: Psykedeelinen terapia - mitä se on?




Poissa Andalusian Dawg

    • Viestejä: 22
    • Karma: -2
  • Ota silmä käteen, ja katso
    • Profiili
Alarmistinen kirjoitus ja haastattelu Apteekkariliiton virallisessa lehdessä. Toivottavasti Psyty tai joku heittää tähän oikaisuvaatimuksen.

Apteekkari: Voiko psykedeeli parantaa masennuksen?

Lainaus
Kasviperäisestä psilosybiinistä on julkaistu muutamia lupaavia tutkimustuloksia vaikean masennuksen hoidossa, mutta näyttö tehosta on vielä hyvin alustavaa. Psykiatrian professori on huolestunut hoidon mahdollisista haitoista.

Taikasienistä ihmelääke masennuksen hoitoon? Tämä saattaa olla suurimpia asioita psykiatriassa 40 vuoteen!

Näin raflaavasti on uutisoitu tutkimustuloksista, joiden mukaan kasviperäinen psykedeeli psilosybiini saattaa lievittää vaikean masennuksen oireita.

Psykiatrian professori, ylilääkäri Erkki Isometsä Helsingin yliopistosta ja HUSista haluaa kuitenkin toppuutella innostusta.

Psykedeelien tehosta on alustavaa näyttöä, mutta innostus aihepiiriin ylittää kyllä selvästi sen, mikä näyttö tehosta on, hän sanoo.

Psilosybiinistä on julkaistu muutamia lupaavia tuloksia vaikean, hoitoresistentin masennuksen hoidossa. Osa potilaista on toipunut ainakin väliaikaisesti masennusoireista pääosin tai jopa kokonaan.

Tutkitut potilasryhmät ovat kuitenkin olleet pieniä ja valikoituneita, eikä tutkimuksissa ole ollut mukana lumeryhmää. Joukossa on ollut potilaita, jotka suhtautuvat psykedeeleihin hyvin myönteisesti. Osa heistä on jopa käyttänyt niitä aiemmin huumausaineena.

Riskeihin suhtauduttava vakavasti

Synteettiset ja kasviperäiset psykedeelit, kuten LSD ja psilosybiini, keksittiin alun perin lääkkeiksi. Aineiden käyttö kuitenkin kiellettiin 1970-luvulla, kun ne olivat levinneet laajasti päihdekäyttöön.

Esimerkiksi Tanskassa LSD:tä käytettiin vielä 1960-luvulla psykiatrisena hoitomuotona.

– Monet tuntuvat nykyisin unohtavan, että LSD:stä tuli ihan oikeasti haittoja, kun sen käyttö oli suuriannoksista ja toistuvaa. Tanskassa näille potilaille maksettiin jälkikäteen korvauksia, Isometsä kertoo.

Psykedeeleistä ainakin LSD:n toistuva käyttö altistaa psykooseille ja traumakokemuksille. Psilosybiiniin liittyvät riskit ovat todennäköisesti pienempiä, mutta niihinkin tulisi Isometsän mukaan suhtautua vakavasti.

– Tutkimuksista on suljettu tiukasti pois potilaat, joilla saattaa olla alttiutta psykoosioireisiin. Kun tullaan todellisen elämän hoitotilanteisiin, psykoosialttiutta on paljon vaikeampi arvioida.

Tutkimuksissa psykedeelien hyödyt ovat kestäneet kauan, jopa useita kuukausia. Kolikon kääntöpuolena on, että myös niiden haitat saattavat olla pitkäaikaisia.

Viime vuosien tärkeimmät psilosybiinitutkimukset on tehty King’s College London -yliopistossa Britanniassa sekä Johns Hopkins -yliopistossa Yhdysvalloissa.

Vaikutusmekanismia ei tunneta

New England Journal of Medicine julkaisi juuri lisää tuloksia brittiryhmän tutkimuksista. 59 potilaan satunnaistetussa ja sokkoutetussa tutkimuksessa psilosybiiniä verrattiin hoitoon tavallisella essitalopraami-masennuslääkkeellä.

Kuuden viikon seurannassa ei nähty merkitsevää eroa tutkittujen oireissa, vaikka psilosybiiniryhmässä oireet lievittyivätkin hieman enemmän.

– Tutkimusjoukko oli niin pieni, että ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Uskon, että tutkimus tuo kuitenkin aimo annoksen realismia tähän keskusteluun, Isometsä sanoo.

Psilosybiinin vaikutusmekanismia aivoissa ei vielä tarkasti tunneta. Teorioiden mukaan se aiheuttaa hermoverkkojen integraation hetkellisen häiriintymisen, jonka ansiosta ihminen voi päästä irti kehää kiertävistä ajatuksistaan.

On myös epäselvää, edellyttääkö vaikutus psykedeelistä kokemusta. Tätä voitaisiin periaatteessa tutkia antamalla lääkettä vertailuryhmälle unen aikana, mutta käytännössä sellaisia tutkimuksia ei ole tehty.

Käynnissä useita tutkimuksia

Psilosybiinistä on parhaillaan käynnissä useita Euroopan ja Yhdysvaltojen lääkevirastojen hyväksymiä tutkimuksia, joihin osallistuu yhteensä joitakin satoja masennuspotilaita. Myös Suomessa suunniteltiin vastaavaa tutkimusta muutama vuosi sitten, mutta siihen ei saatu Fimealta lupaa.

– Jos kolmosfaasin tutkimukset osoittavat, että psilosybiinistä on merkittävää hyötyä, eikä vakavia haittoja ilmene, näitä hoitoja voidaan ehkä ottaa varovasti käyttöön asiantuntijayksiköissä, lähinnä yliopistosairaaloissa, Erkki Isometsä pohtii.

Isometsän mukaan psilosybiinihoidon tulisi olla selvästi nykyisiä hoitoja tehokkaampi, jotta se kannattaisi ottaa käyttöön. Verrattuna tavanomaiseen masennuslääkehoitoon se on huomattavasti hankalampi toteuttaa, sillä annostelu edellyttää terapeutin läsnäoloa useiden tuntien ajan.

N Engl J Med 2021; 384: 1402-1411


Poissa Andalusian Dawg

    • Viestejä: 22
    • Karma: -2
  • Ota silmä käteen, ja katso
    • Profiili
Tämä artikkeli ilmestyi 28. heinäkuuta Helsingin Uutisissa ja se ilmestyi myös monissa muissa saman konsernin (Keskisuomalainen Oyj) julkaisuissa, eli kymmenissä paikallislehdissä. Isometsä jälleen toppuuttelemassa innostusta, mutta tällä erää myös Psyty ry:n Kangaslampi päästetään ääneen.

Psykedeelien käytöstä muun muassa vakavan masennuksen hoidossa on saatu lupaavia tutkimustuloksia – "Päteviä tutkimuksia on kuitenkin vielä hyvin vähän"

Lainaus
Saavut terapiaan sovitusti aamulla. Hoitohuone on sisustettu pehmeillä sohvilla ja neutraaleilla tauluilla olohuonemaiseksi.

Asetut sohvalle ja laitat silmälaput sekä kuulokkeet paikoilleen. Ennalta määritelty soittolista sisältää pääasiassa sanatonta musiikkia.

Olet saanut paikalla olevalta terapeutilta annoksen tietyistä sienilajeista löytyvää psilosybiinia lääkemuodossa. Sinut on aikaisemmilla tapaamisilla valmisteltu kokemukseen, jossa voimakas hyvän olon tunne voi yhtäkkiä vaihtua ahdistukseen tai mystisiin tuntemuksiin.

Tällä hetkellä yllä kuvattu tapahtumasarja voisi tuoda sinulle sakkoja ja terapeutille todennäköisesti vankeutta. Joidenkin vuosien kuluttua se voi olla erikoislääkärin määräämä hoito esimerkiksi vaikeaan masennukseen.

Edellytyksenä on tietenkin se, että psykedeelien lääkekäytön tutkimuksesta saadaan yhtä lupaavia tuloksia kuin tähän asti.

Psykedeeleillä tarkoitetaan keskushermoston toimintaan vaikuttavia aineita, jotka saavat aikaan muutoksia tietoisuuden tilassa, ajattelu- ja havainnointitoiminnoissa, tunnemaailmassa ja kehollisessa kokemuksessa.

Epäjärjestynyt tila voi jollain tavalla resetoida jumiutuneita prosesseja ja ajattelumalleja.

Tunnetuimmat psykedeelit ovat LSD ja psilosybiini. Yhteistä aineille on viidenkymmenen vuoden ajan ollut myös laittomuus. Se keskeytti 1950–60-luvuilla alkaneen tutkimuksen.

Psykedeelitutkimuksessa mukaan lasketaan usein myös myöhemmin kehitetty ja vaikutuksiltaan hieman erilainen empatogeeni MDMA.

2000-luvulla tiedemaailman mielenkiinto psykedeeleihin on herännyt uudestaan. Lääketieteen huippuyksiköissä, kuten yhdysvaltalaisessa Johns Hopkinsin yliopistossa, tehdyissä tutkimuksissa psilosybiini on parin hoitokerran jälkeen tuottanut vakavan masennuksen hoidossa jopa neljä kertaa parempia tuloksia kuin käytössä olevat masennuslääkkeet.

Hyviä tuloksia on saatu myös riippuvuuksien, pakko-oireisen häiriön sekä lähestyvään kuolemaan liittyvän ahdistuksen hoidossa.

Suomessa kliiniselle tutkimuksille on ollut vaikeuksia saada lupia. Aiheesta kiinnostuneet tutkijat ovat vuonna 2016 perustaneet monitieteellisen Psykedeelitutkimusyhdistyksen.

Psykedeelien mahdollisen hoitovaikutuksen mekanismia ei tutkimuksesta huolimatta vielä täysin tunneta, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja, psykologian tohtori Samuli Kangaslampi.

Tiedetään, että molekyylitasolla aineet vaikuttavat aivojen serotoniinireseptoreihin. Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka vaikuttaa muun muassa mielialaan.

– Psykedeelit näyttävät saavan aivot kaoottisempaan tai ristiinkytkettyyn tilaan. Tällainen epäjärjestynyt tila voi jollain tavalla resetoida jumiutuneita prosesseja ja ajattelumalleja, Kangaslampi sanoo.

Pisimmällä lääkekäytön tutkimuksessa ollaan MDMA:n kanssa. Yhdysvalloissa ovat meneillään niin sanotun kolmosvaiheen tutkimukset MDMA:n käytössä traumaperäisten oireiden hoidossa. MDMA-avusteisessa terapiassa ajatuksena on luoda vastaanottava ja hallittava tila, jossa traumaattiseen kokemukseen voi turvallisesti palata.

– Sillä tehdään viimeisen vaiheen potilastutkimusta, jossa sitä annetaan sadoille ihmisille. Parin vuoden kuluttua se voi olla jo lääkekäytössä, Samuli Kangaslampi sanoo.

Varsinaisten psykedeelien osalta mielenkiinto kohdistuu erityisesti psilosybiiniin. Sen vaikutukset ovat samanlaisia kuin LSD:llä. Vaikutusaika on lyhyempi, mikä tekee siitä paremmin terapiaan sopivan. Pisimmällä ovat tutkimukset sen käytössä masennuksen hoidossa.

– Jos hyvät tulokset jatkuvat, menee ehkä viisi vuotta siihen, että se hyväksyttäisiin käyttöön Yhdysvalloissa, Kangaslampi sanoo.

Kangaslammen mukaan varsinkin masennuksen hoidossa uusille menetelmille on kipeä tarve. Suomessa noin viisi prosenttia aikuisista kärsii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vuosittain vakavasta masennustilasta. Se on myös yleisin työkyvyttömyyseläkkeen syy.

– Masennuksen hoitotulokset eivät ole parantuneet kymmeniin vuosiin. Edelleenkään merkittävä osa ihmisistä ei saa esimerkiksi masennuslääkkeistä apua, Kangaslampi sanoo.

Psykedeelit ovat laittomia huumeita, joiden viihdekäyttöön liittyy vakavia riskejä. Laittomasti hankittu aine voi myös sisältää aivan muuta kuin haluttua ainetta.

2000-luvulla tehdyissä lääketutkimuksissa vakavia sivuvaikutuksia ei kuitenkaan ole havaittu.

– Keskeiset fyysiset haittavaikutukset ovat hyvin ohimeneviä, kuten päänsärkyä tai pahoinvointia. Kokemus voi kuitenkin olla epämiellyttävä tai ahdistava. Ihan kaikille tämä hoito ei sovi, Samuli Kangaslampi sanoo.

Suomen psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja, professori Erkki Isometsä toppuuttelee psykedeeleihin liittyviä odotuksia.

– Tuntuu, että näitä ei arvioida yhtä viileän rationaalisesti kuin muita lääkeaineita, hän sanoo.

Isometsä myöntää, että tutkimuksissa on saatu lupaavia tuloksia.

– Päteviä tutkimuksia on kuitenkin vielä hyvin vähän, hän sanoo.

Ongelmana ovat pienet, kymmenien henkilöiden otokset. Monissa tutkimuksissa mukana ei myöskään ole ollut lumelääkettä saavaa verrokkiryhmää.

Isometsän mukaan on vielä epäselvää, mikä on niin sanotun psykedeelisen kokemuksen merkitys aineiden mahdollisessa parantavassa vaikutuksessa.

– Suurin osa psykedeeleista innostuneista on nimenomaan sitä mieltä, että se kokemus on tärkeä. On kuitenkin mahdollista, että se on vain aineen neurologisen vaikutuksen sivuvaikutus, hän pohtii.

Asiaa voisi yrittää tutkia esimerkiksi annostelemalla psykedeeliä unessa tai anestesiassa. Tällaista tutkimusta ei ole tehty.

Psykedeeleihin liittyvässä keskustelussa tunnutaan Isometsän mukaan myös usein unohtavan aineisiin liittyvät riskit.

– Eivät ne ihan turhan takia ole saaneet laitonta statusta, hän sanoo.

Isometsä viittaa esimerkiksi Tanskassa LSD:llä 1960-luvulla tehtyihin tutkimuksiin. Osalle koehenkilöistä maksettiin korvauksia 1980-luvulla muun muassa niin sanottujen flashbackien vuoksi.

2000-luvulla tehdyissä tutkimuksissa tällaisia vaikutuksia ei ole havaittu. Toisaalta niissä on pyritty karsimaan pois psykoosiherkät ihmiset. Laajemmassa käytössä tämä voi olla vaikeaa.

– Harvinaisemmat haittavaikutukset tulevat usein esille vasta, kun lääkettä annetaan isoille ihmisjoukoille, Isometsä sanoo.

Jos tutkimustulokset pysyvät hyvinä ja joillekin psykedeeleille myönnetään myyntilupa Euroopassa, ei Erkki Isometsän mukaan ole mitään syytä, miksi niitä ei otettaisi Suomessakin kokeiluun.

– Se lähtisi hyvin varovasti liikkeelle yliopistosairaaloiden asiantuntijayksiköistä. Samalla kartoitettaisiin hyötyjä ja haittoja. Hoitomallien ja yksikön luominen vie myös aikaa, muun muassa masennuksen Käypä hoito -työryhmän puheenjohtajana toimiva Isometsä sanoo.

Hän myöntää, että masennuslääkkeiden kehitys ei 1990-luvun jälkeen ole ollut yhtä nopeaa kuin monella muulla lääkehoidon saralla. Uudet hoitomuodot ovat siksi tervetulleita.

– Vielä isompi ongelma on kuitenkin se, että emme ole voineet täysimittaisesti hyödyntää jo nykyisin käytössä olevia keinoja, kuten lyhytpsykoterapioita. Myös hoitoon hakeutumisessa ja hoidon toteutuksessa on viiveitä.