1. Kaikki kärpässienethän ovat myrkyllisiä, ei kaikki tappavanmyrkyllisiä, mutta niiden myrkky on niinsanotusti "vesiliukoista". Mitä tällä tarkalleen tarkoitetaan; onko kärpässienen myrkky vain tällä värillisellä lakin pinnalla? vai onko se koko sienen lihassa, ja jos seon kerran vesiliukoista niin sen pitäisi valua sienestä pois kun sitä huuhtelee, vai kuinka?
Kärpässienen myrkky (muskimoli, se aine jonka me haluamme kehoomme) on ainakin suurina pitoisuuksina vain lakin "nahassa", eli juurikin vain siinä punaisessa osassa joten koko sientä ei kannata rouskutella menemään ellei halua a) syödä pahanmakuista sientä b) nauseaa. Lusikalla on helppo kaapia lakin alapuolelta heltat pois. Valkoista töhnää jää väistämättä vähän, mutta sillä ei sinänsä ole väliä.
2. Kukaan ei sanonut että pesevätkö he sienen ennenkuin perkaa ja laittaa esim. kuivaukseen, vaikka tämähän on tavallinen toiminto ruokasienienkin valmistuksessa, mutta tarkoittaako tämä ettei sientä tarvi edes pestä, että myrkky kaasuuntuu ja häviää sienestä kuivauksessa?
Ei tarvitse pestä, ellei halua vain puhdistaa sientä esim. hiekasta tms. Kuivaus onnistuu uunissa miedolla lämmöllä "hampunkuivaustyylillä" alle sadassa asteessa, mutta IMO paras tekniikka kuivaukseen on kasvikuivuri. Jotkut uskovat nauseaa tulevan vähemmän kun antaa kuivaa puoli vuotta huoneilmassa.
3. Onko sienen myrkky tarkalleen KUINKA vahvaa? Tämä äidin niin paljon varoittama sienilaji on yleisymmärryksessä MELKEIN tappava noukittuna syötynä, eli erittäin myrkyllinen, mutta jos ihmiset syövät tätä sientä rennosti "raakanakin", niin kuinka myrkyllinen sieni oikeasti on, ja kuinka paljon myrkyllisyys häviää eri valmistustavoissa, kuten ryöppäyksessä, keittämisessä, kuivauksessa...?
Ei taida myrkyt hirveästi hävitä kuivaamisessa. Iboteenihappo nimenomaan muuttuu muskimoliksi kuivaamisen aikana. Vaikuttavien aineiden prosentuaalista määrää on vaikea sanoa, sillä varmasti jossain vaiheessa käy niin, että sieni kasvaa suuremmaksi, mutta myrkkyjä sienessä ei enää kehity, mutta sanotaanko näin nyrkkisääntönä, että muutama (2-4) lakki riittää "sopiviin" vaikutuksiin käytettynä jollain tapaa suun kautta. Ja niin, pieniä sieniä sanotaan stydeimmiksi, mutta ne on vittumaisia puhdistaa, myös pohjoisempia sieniä on sanottu voimakkaammiksi. Rusko- sekä pantterikärpässienissä on taas eri verran vaikuttavaa ainetta jne.
4. Jos sienen myrkky on vesiliukoista, onko sitä turvallista keittää? Olen lukenut, ja itseasiassa jo wikipediassakin lukee, että tämä vesiliukoinen myrkky tuhoutuu keittämällä tai ryöppäyksessä, mutta, mitä te olette mieltä?
Kärppäreitä voi käyttää teen tavoin, ja tämä on ehkä miellyttävin tapa käyttää kärppäreitä. Ja ryöppäyksen aikana tosissaan vaikuttavat aineet häviävät sienestä, mutta
jäävät veteen (lähes sama efekti saadaan hauduttamalla teen tapaan).
5. Mikä on paras valmistustapa, millä tavalla eri valmistustavat vaikuttavat sienen psykoaktiivisuuden vahvuuteen?
Kärppäreitä voi polttaa (legendan mukaan), syödä, tai juoda. Polttaa pitäisi vitusti (extractia vois kokeilla tehdä ja polttaa, tätä voisi käyttää myös ns. "pommina"), syödessä useilla tullut nauseaa, mutta ainakin kaikki vaikuttavat aineet saadaan "talteen", hauduttamalla vaikuttavia aineita tulee jonkinverran vähemmän (hyvin vähän jos antaa kunnolla hautua), mutta se on sen väärti. Toisaalta keittämällä pitäis periaatteessa saada kaikki myrkyt liukenemaan veteen. Myös kärpässientä nauttineen nisäkkään virtsaa voi juoda, sillä maksa ei hajota muskimolia (eli oma pissi kannattaa ottaa seuraavana päivänä talteen jos haluaa uusiokäyttää saman aineen udelleen, tällä tavalla saadaan pelkkä muskimoli talteen ilman muskariinia, joka on the aine jota emme kehoomme niin paljoa halua).
6. Kuinka sientä kannattaa syödä aluksi, vaarojen varalta? Olen lukenut että ensin vissiin 1-5g tai puolikas lakki on hyvä alku, nämä määrät eivät sitten varmaan ole hirveän vaarallisia edes noukittuna syödyn yksilön kanssa?
Olet oikeassa, että kannattaa aloittaa varovasti, mutta jos haluat jotain vaikutuksia, niin aloita väh. yhdestä lakista ylöspäin.
7. Ihmiset myös sanovat, ettei niitä kannata syödä, vaan mieluummin semilanceataa, koska kärpässienet tuhoavat maksan ja elimistön muutenkin, eli onko totta että myrkkyjä jää sieneen vaikka sen on perusteellisesti valmistanutkin? Ja olen myös kuullut että kärpässieniä voi yliannostaa, joka on jotain 20 lakkia. Johtuuko yliannostuksen vaara mistä kemikaalista, psykoaktiivisista vai myrkyistä jotka ovat jääneet sieneen?
No oikeastaan ne "myrkyt" on melkeimpä niitä mitä sinä elimistöösi haluat.
"Ainoa epämiellyttävä myrkky" kärppäreissä on muskariini, joka aiheuttaa nauseat ja hikoilun ja näitä negatiivisia fyysisiä oireita. Onneksi muskariinia ei sienessä onneksi sietämättömiä määriä ole, jos pysyy annostelussa kohtuudessa. Ja muskariini taitaa olla se "tappava" myrkky, johon kovinkaan moni ei ole kuollut. Muskariinimyrkytykseen oli joku vasta-aine; atropiini, jota löytyy näköjään mm. daturasta, toisesta, joskin paljon vaarallisemmasta hallusinogeenistä. Hmm... Olisiko tämä yksi keino, jolla voisimme välttää muskariinin epämiellyttävät vaikutukset? Deliriumtrippi, joka aloitetaan kärpässienillä... Vai tuhoaakohan atropiini muitakin vaikuttavia aineita..?
8. Ja vielä, että mitä siitä maidosta ja valkosipulista? Luin, että ne jotenkin miellyttävät kärpässienien syöntiä ja suojaavat niiden myrkyiltä?
Atropiinipitoiset aineet ilmeisesti ainakin blokkaavat jollain tapaa jotain vaikutuksia niinkuin edellä tuli pohdiskeltua. Kärppärimaito on vanha kärpässyötti, mutta se on kokonaan eri tarina. Tuohan selviää vain kokeilemalla, itse en ole kokeillut, ei oikein valkosipulimaito kärpässienijauheella houkuta.
Valkosipulista juttua wikipediassa Käyttö rohtona-kohdassa on jotain juttua valkosipulissa olevasta allisiinista, joka on ilmeisesti uskottu kärpässienilääke.