Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019

Poissa Ylläpito

  • Viestejä: 6
  • Karma: 2
  • Profiili
Kiitos tähänastisista vastauksista, toivottavasti lisää näkökulmaa on tulossa mm. moderaattoreilta. Huomauttasimme kuitenkin, että keskustelun tarkoitus on hahmottaa konkreettisia ratkaisuja ylläpito-ongelmiin.

Puhelimella foorumin käyttäminen on jokseenkin vaivalloista, enkä itse keksi sille muuta ratkaisua, kuin puhelimelle ystävällisemmän sivuston luomista tai puhelinsovelluksen luomista.

Mobiilikäytettävyyteen panostamisesta olisi varmasti hyötyä, mutta tällainen ideointi on täysin turhaa tilanteessa, jossa edes olemassaolevan ohjelmiston päivittämiseen ei tunnu löytyvän riittävästi varteenotettavia vapaaehtoisia.

Onko mahdollista sijoittaa foorumi palvelu luotettavan ulkomaalaisen (?)  palveluntarjoajan palvelimelle? palveluntarjoaja siis huolehtisi backend ohjelmistojen päivittämisen yms. (joka tässä ilmeisesti koetaan riskiksi?) oma porukka hoitaisi moderoinnin yms.

Emme missään nimessä tule jättämään foorumia tietokantoineen ulkopuolisten tahojen käsiin.

Edelleen mikä on pyörittävän tahon olemus? ry? yksityinen henkilö? joku muu mikä?

Olemme pari jo pitkään sivuston historiassa mukana ollutta yksityishenkilöä. Emme koe tarvetta sen kummemmalle järjestäytymiselle yhdistysmuotoon tms. ja pysymme anonyymeinä aikaisemman ylläpidon suosituksesta.

onko pohdittu voimien yhdistämistä toisen foorumin kanssa?

Ajatus on käynyt mielessä, mutta vastaavanlaiset neutraalisti informaatiopainotteiset, suomalaiset keskustelusivustot aihepiirin tai esim. yleisesti psykedeelien ympärillä tuntuvat olevan vähissä tai olemattomia. Ehdotuksia otetaan vastaan.

Foorumit tuskin ovat mihinkään kuolemassa vaikka niiden aktiiviset käyttäjät ovatkin paikoittain vähentyneet. Foorumeille löytyy aina käyttöä ja tietty käyttäjäkunta.

Pieni kohderyhmä varmasti säilyy vielä pitkään, mutta valitettavasti motivoituneen ylläpitohenkilöstön löytäminen tuntuu olevan vuosi vuodelta vaikeampaa.

nykypäivänä ainakin ihan perus nettisivujen ja foorumien pystyttäminen käy aika helposti valmiilla pohjilla ja työkaluilla. Koodaamista ei siis tarvitse välttämättä edes osata. Mutta silti varmasti paras ratkaisu olisi aina se että koodataan sivut itse ja ollaan itse täydessä kontrollissa. Etenkin vielä kun sivusto käsittelee tällaista aihetta tällaisten läkisäädösten ympärillä niin on se ehkä enemmän jopa vaatimuksena.

Tällainen ideointi on valitettavasti turhaa, kun otetaan huomioon jo nykyiset henkilöstöongelmat.

Mutta ensimmäisenä tulee kuitenkin mieleen että voidaanko ylläpitoa jakaa eri osiin? Jos tänne valittaisiin pääylläpitäjien lisäksi erikseen muutama käyttäjä moderaattoreiksi? Onko sellaista mahdollista tehdä siten että modet eivät kuitenkaan pääsisi käsiksi itse sivuston tietoihin ja koodiin millään tavoin?

Näinhän meillä on toimittu alusta asti. Tälläkin hetkellä meillä on ilmeisesti riittävästi(?) moderaattoreita, joilla ei ole pääsyä teknisen ylläpidon puolelle.

Jos foorumi päätetään muuttaa arkistoksi niin näkisin silti arvoa sillä, että sienten tunnistus-ketjut silti pidettäisiin avoimina.

Osittaisesta arkistoinnista ei ole hyötyä, sillä teknisesti ylläpidon kannalta ei ole hirveästi merkitystä, monenko viestiketjun takia ohjelmistoa joudutaan päivittämään.

Mitä koetaan uhkaksi. eli mitä pitää hoitaa.

Uhkana nähdään ylläpidon passivoituminen ja sen seurauksena ohjelmistojen vanheneminen, hyökkäykset vanhentuneen ohjelmiston heikkouksia vastaan ja lopulta informaation tuhoutuminen. Ei ole mitenkään harvinaista, että amatöörihakkerit tuhoavat sivustoja huvikseen tunnettuja heikkouksia hyödyntämällä. Sivusto tarvitsee siis aktiivista ylläpitoa jo pelkästään olemassaolonsa turvaamiseksi.

Käytettävissä olevat resurssit. Esim järjestelmän rakentajat / aikaisemmin ylläpitäneet henkilöt? ovatko he suostuvaisia auttamaan sisäänajossa tai antamaan etäkonsultointia?

Kuten aloitusviestissä totesimme: konsultoimme edelleen vanhojakin ylläpitäjiä heidät tavoittaessamme, mutta heidänkin saatavuutensa on hyvin vaihtelevaa ja pääasiassa heikkoa.

En, ainakaan omasta, tietoturvasta olis huolissani, enkä siten näe tietoturvaa riittävänä syynä foorumin jäädyttämiselle.  Muistaakseni rekisteröityminen ei vaadi edes nimeä.
kyse taitaa olla enemmänkin että jos tietoturva jää jälkeen niin kaikenlaista ikävää uiskentelee käyttäjän koneeseen foorumin kautta (kolmas osapuoli hyödyntää foorumin heikkoa tietoturvaa ) .. joka sitten altistaa käyttäjän lukuisille erilaisille uhkakuville.

Olemme enemmänkin huolissamme sivuston säilyvyydestä ja foorumin tietokantaan kohdistuvista hyökkäyksistä, kuin haittaohjelmien leviämisestä.

Tuohon tietoturvaan liittyen: niin omasta mielestäni tietoturva on enemmän käyttäjän vastuulla kuin sivuston. En siis pidä ensisijaisesti sivustoa vastuussa. Vaikka tietysti sivuston pitäisi päivittää ja korjata ainakin pahimmat tietoturva-aukot sitä mukaan kun niitä löydetään ja korjataan.

Vaikka tietoturvavastuuta sysättäisiin enemmän takaisin käyttäjille, pelkät päivityksetkin vaativat aktiivista ja valpasta ylläpitoa.

käsittääkseni täällä ei myöskään pidetä logia IP osoitteista joka on sekin todella hyvä.

Totta, mutta tämäkin vaatii päivitysten yhteydessä ylimääräistä työtä, koska toteutus vaatii manuaalisen muutoksen tekemistä lähdekoodiin. Jos tietoturvavastuun siirtämistä enemmän käyttäjälle kannatetaan, voimme palauttaa IP-osoitteiden tallennuksen takaisin käyttöön ylläpitotaakan keventämiseksi.

Lopuksi vielä sanon että kunhan ylläpitäjät ovat itse luotettavia ja hyväntahtoisia henkilöitä niin se merkitsee ehkä kaikkein eniten. Ja juuri sellaisen sivuston haluaisinkin jatkavan.

Tällä kannalla olemme itsekin ja olemme lähinnä tyytymättömiä siihen, ettemme itse koe pystyvämme tarjoamaan sellaista työpanosta, kuin mitä sivusto todella ansaitsisi.

Tästä nyt tullaankin sitten siihen että onko ylläpito siis halukas vielä jatkamaan jos avuksi saataisiin vaikka pari moderaattoria lisää?

Tämän lisäksi voitaisiin vaikka yrittää pitää esim "joulukolehti" joka joulu tai jokin muu vastaava rahankeruu ylläpitokustannuksia varten. Muistetaan ettei tämä ole ilmaista ylläpidolle.

Moderaattoreita on käsityksemme mukaan tarpeeksi. Rahoitus ei myöskään ole tällä hetkellä ongelma aiemmin kerättyjen varojen ansiosta.

On toki täysin ymmärrettävää jos haluaa tehdä muitakin asioita elämässä ja jos tämän sivuston ylläpito vaatii liikaa aikaa. Ja samalla myös kun ajattelee tuota uuden ylläpitohenkilöstön ottamista pääylläpitäjän (adminin) paikalle niin jos ei lähituttavapiiristä löydä ketään halukasta niin oikeasti tietoturvaa ajatellen on uuden henkilön löytäminen lähes mahdotonta. Koska jokainen tuntematon henkilö on itsessään tietoturvariski. Ja väärän henkinen ylläpitäjä on se kaikkein pahin tietoturvariski mitä sivustolla voi olla.

Tässähän se ongelma hyvin onkin tiivistettynä.

Ja tuossa pisteessä toivoisin sitten että uudet innokkaat jatkaisi tämän aiheen parissa. Voitaisiin siis perustaa uusi psilosybiini.info kaltainen sivusto ja ehkä jopa saada arkisto siirrettyä sinne. Tämän jälkeen uuden sivun ja ylläpidon pitäisi alottaa kaikki alusta.

Tällainenkin on käynyt mielessä. Jos esim. psykedeelien ympärille perustettaisiin uusi asiallinen suomalainen foorumi motivoituneiden tekijöiden toimesta, tällaista ratkaisua voisi harkita.

Tähän lopuksi vielä sanon että psilosybiini.info on mielestäni ainoa tämän kaltainen foorumi. Tämä ei ole todellakaan suomen aktiivisin (eikä tarvikkaan olla), mutta tämä on yksi parhaimpia foorumeita omalla käyttäjäkunnallaan ja sisällöllään.

Samalla linjalla ollaan, siksi tätä keskustelua haluttiinkin herätellä.

Samalla myös olisi mukava tietää perustatteko sivuston tarpeellisuuden käyttäjämäärään vai sisältöön? Itse kyllä käyttäjänä jatkan sisällön tuottamista tasaisen epätasaiseen tahtiin kuten tähänkin asti, mutta se on täysin kiinni siitä miten ylläpito jaksaa. Meinaan sitä että uskoni tähän sivuun heilahteli kun ensin luin tämän viestin ylläpidolta.

Koemme tärkeimmäksi pienenkin aktiivisuuden ja käyttäjäkunnan säilymisen. Tiedämme henkilökohtaisesti, että yksittäisetkin ihmiset voivat saada todella paljon hyötyä elämäänsä tämän sivuston kautta.

Tämän lisäksi voitaisiin vaikka yrittää pitää esim "joulukolehti" joka joulu tai jokin muu vastaava rahankeruu ylläpitokustannuksia varten. Muistetaan ettei tämä ole ilmaista ylläpidolle.

Tätä tutkittu pikkasen.. modelta tuli hiukan nihkeän oloinen viesti et ei oikeestaan tarvetta.

Mistähän mahtaa olla kyse?


Poissa Eni

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 632
  • Karma: 133
  • Profiili
Mistähän mahtaa olla kyse?
Uudehkon foorumilaisen hingusta ottaa hoidettavakseen printtejä lahjoituksia vastaan -systeemi. Totesin tähän, ettei rahoituksen puolesta ole tarvetta. Keskustelu täällä.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa Pehmo

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 209
  • Karma: 11
  • Profiili
käsittääkseni täällä ei myöskään pidetä logia IP osoitteista joka on sekin todella hyvä.

Totta, mutta tämäkin vaatii päivitysten yhteydessä ylimääräistä työtä, koska toteutus vaatii manuaalisen muutoksen tekemistä lähdekoodiin. Jos tietoturvavastuun siirtämistä enemmän käyttäjälle kannatetaan, voimme palauttaa IP-osoitteiden tallennuksen takaisin käyttöön ylläpitotaakan keventämiseksi.

Tuo on kyllä todellakin hyvä ominaisuus ja yleensä kannustaisin tuollaisen säilyttämistä. Mutta jos sen poistamisella on merkittävä muutos ylläpitotaakan suhteen niin voisi ehkä olla hyväkin idea poistaa se käytöstä. Koska IP osoitteita ei käsittääkseni näe sivustolla muut kuin admin tasoiset henkilöt, niin pysyy osoitteet kuitenkin salassa ulkopuolisilta. Olettaen ettei kukaan pääse hyökkäämällä sivuston sisään ja siten käsiksi tietoihin. Jos näin pääsisi käymään niin tällaisessa tapauksessa IP osoitteiden puuttuminen tietokannasta olisi enemmänkin kuin hyvä asia.


Mitä koetaan uhkaksi. eli mitä pitää hoitaa.

Uhkana nähdään ylläpidon passivoituminen ja sen seurauksena ohjelmistojen vanheneminen, hyökkäykset vanhentuneen ohjelmiston heikkouksia vastaan ja lopulta informaation tuhoutuminen. Ei ole mitenkään harvinaista, että amatöörihakkerit tuhoavat sivustoja huvikseen tunnettuja heikkouksia hyödyntämällä. Sivusto tarvitsee siis aktiivista ylläpitoa jo pelkästään olemassaolonsa turvaamiseksi.

Sivuston tietokannan salaus ja varmuuskopiointi varmasti auttaisi tässä. Jos tulisi tilanne jossa jokin taho pääsisi tuhoamaan sivuston koodin jollain tavoin niin se voitaisiin aina palauttaa varmuuskopioista käsin. Ja myös jos koko tietokanta olisi hyvin salattuna niin ei tarvisi pelätä sen joutumista ulkopuolisten käsiin.

Mahdolliset graafiset päivitykset, uudet ominaisuudet/toiminnot ja muut hienoudet voidaan varmaan pitää matalalla prioriteetilla. Koska jo tämänkin hetkiset toiminnot ja ulkonäkö on vähintäänkin riittävän hyvää sivuston toiminnan takaamiseksi.
The world is a battleground of good and evil. Be aware. Be good.


Poissa enomuumi

  • Viestejä: 33
  • Karma: 2
  • Profiili
Kiitoksia vastauksistä ylläpidolle!

Arvaukseni varmuuskopioista:
Varmuuskopiointi varmasti pyörii erilliselle medialle ( olisin hämmästynyt mikäli ilman tätä olisi edetty ) .. Sivuston hajoaminen ja sitä seuraava palautus on haastava koska A) ylläpito resurssit vajaavaiset > pitkä , päivien? vasteaika jolloin modifioitu foorumi pyörii tai sivusto alhaalla. B) palautus ja systeemin ylösnosto vie aikaa jota nykyisillä ylläpitäjillä ei välttämättä ole annettavaksi.

Jeps, kun luin OP niin ymmärsin hiukan eri tavalla kuin mitä ylläpito ilmeisesti tarkoitti.

Kummastutti tietojen vähyys mutta ilmeisesti kyse onkin lähinnä tiedottamisesta eikä niinkään rekrytoinnista tai ratkaisun etsimisestä..

yksityishenkilöt toki parhaita anonymiteetin kannalta .. yritys tai ry. antavat erilaisia mahdollisuuksia rekrytoinnin suhteen. ( ymmärsin että luotettavuus arvioitaisiin kuten ns. normi rekryprosessissa .. ilmeisesti etsitään henk koht tuttua hlö - nämä ilmeisesti käyty läpi joten alasajo arkistoksi tms. ilmeinen jatkumo).

Jatkuvuutta käsitelty tässä ja toisessa ketjussa  ... aika hiljaista keskustelu ollut..  tämä ketju varmasti parempi paikka..

jos ja kun foorumi arkistoidaan niin käyttäjä tunnukset ilmeisesti suljetaan?
Toivon että tässä yhteydessä kaikki kirjoittamani viestit poistetaan (mielestäni ei mitään arkistoinnin arvoista) .. ja vähintään (mikäli viestejä ei haluta tuhota) viestin kirjoittaja ja kirjoitus aika poistetaan tai korvataan satunnaisella tunnuksella ja ajalla. mahdollisuuksien mukaan myös viestieni lainaukset.. .. Search & remove sekä search & replase quote with "   " ovat toteutettevissa kohtuu pienellä vaivalla. mikäli useampi käyttäjä haluaa vastaavan niin pieni scripti joka lukee tiedostosta tai ottaa syötteenä tunnukset ja poistaa näiden viestit ja heidän viestien lainaukset on toteutettavissa myös pienellä vaivalla.

Muutamaa arkistoitua foorumia selanneena toivoisi että tietosisällöllisesti tyhjät viesti olisi poistettu. (näissä on siis viestejä joiden viestikentässä ei ole mitään tai "." tai ":)" tms.


Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
Meillä on kyllä käytettävissä henkiöitä, jotka voi hallinnoida domainia. Tässä on käynyt mielessä, että voisin kyllä hoitaa foorumin päivittäiseen ylläpitoon liittyviä tehtäviä ja ehkä värväisin moderointitiimiin vielä pari vanhaa ja uutta aktiivia. Olisin mieluusti palaveroinut asiasta henkilökohtaisesti ja koitinkin saada jo tovi sitten välikaden kautta toimitettua yhteydenottopyyntöä ylläpitäjänä toimineeseen tahoon.

Järkevää lienee, että vastaisuudessa sivuston ns. laillista haltijaa ei voida henkilöidä mitenkään julkisten keskustelujen pohjalta. Sivuston adminoinnin suhteen toimiva Ylläpito-taho minun mielestäni voidaan pitää anonyyminä entiteettinä. Mielestäni aktiivisille käyttäjille voidaan pyynnöstä asettaa päälle näkyvyys Vain henkilökunnalle-alueelle, jonka kautta lienee parempi kartoittaa varsinaista domainin hallintaa (ja Toimistoon selittää auki ylläpidon tekemät toimet mahdollisimman avoimesti). Mikäli ylläpitovastuuta siirretään tähän suuntaan, tämä foorumi säilyttää nykyisen formaattinsa, mutta vastaisuudessa haluaisin luotsata tätä edemmäs kuulemalla käyttäjiä päivittäistasolla. Kiintoisia vaihtoehtoja olisi siirtymät uusiin formaatteihin, informaation jaottelu kokonaan uudelleen ja kenties aihealueen laajentaminen, joista kukin ansainnee oman keskustelunsa. Nämä ovat tavallaan ikuisuusaiheita, joita käydään läpi vähän väliä, mutta ehkä aika alkaa olemaan kypsä muutoksille.

Toivottavasti nyt syksyn myötä päästään taas keskustelemaan aiheesta.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher