Psilosybiini.info

Muu keskustelu => Toimisto => Aiheen aloitti: Ylläpito - Helmikuu 25, 2019, 22:52

Otsikko: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: Ylläpito - Helmikuu 25, 2019, 22:52
Hei taas pitkästä aikaa.

Mennään suoraan asiaan. Psilosybiini.info on jämähtänyt paikoilleen monilla toimintansa keskeisimmillä osa-alueilla: informaatiosisällön tuottaminen on vähentynyt, monet tietotaitoiset aktiivikäyttäjät ovat vähentäneet tai kokonaan lopettaneet käyntiään sivustolla ja toisaalta myös me ylläpidon puolella olemme hyvin pitkälti passivoituneet. Tämä ei itsessään ole välttämättä paha tilanne, vaan todennäköisesti varsin luonnollinen jatkumo otettaessa huomioon sivuston rajatun aihepiirin ja foorumiformaatin väistämättömän vanhentumisen nykyaikaisempien viestintävälineiden rinnalla.

Meillä ylläpidon puolella on kuitenkin heräillyt jo pidemmän aikaa huolta sivustolla olemassaolevan informaatiosisällön säilyvyydestä sekä käyttäjien tietoturvasta. Ongelmana on jo useamman vuoden ajan ollut riittävän luotettavien ja teknisesti osaavien vapaaehtoisten löytäminen ylläpitotehtäviin ja tällä hetkellä Psilosybiini.info pysyykin vain hädintuskin pystyssä, koska me pari jäljelläolevaa ylläpitäjää emme muun elämämme vuoksi ehdi huolehtimaan foorumiohjelmistojen yms. ajantasaisesta päivittämisestä asiaankuuluvalla tavalla. Konsultoimme edelleen vanhojakin ylläpitäjiä heidät tavoittaessamme, mutta heidänkin saatavuutensa on hyvin vaihtelevaa ja pääasiassa heikkoa.

Nykyisessä tilassa koemmekin järkeväksi harkita sivuston jäädyttämistä arkistoksi. Haluamme tarjota tärkeimmät oppaat ja vanhat keskustelut saataville pitkään tulevaisuudessakin, mutta emme halua käyttäjien tietoturvan vaarantuvan johtuen päivittämättömästä ohjelmistosta sivustolla. Olemme edelleen avoimia ajatukselle uudesta ylläpitohenkilöstöstä, mutta emme myöskään voi luovuttaa sivuston ylläpitäjyyttä tietokantoineen epäluotettaville tahoille.

Nyt haluaisimmekin kuulla yhteisön mielipiteitä ja näkemyksiä sivuston nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Toivomme vastauksia tähän viestiketjuun erityisesti foorumin pitkäaikaisilta käyttäjiltä, mutta myös muiden jäsenten kirjoitukset otetaan huomioon, kunhan nekin sisältävät selkeitä perusteluita esitetyille ajatuksille.

Pystymmekö enää kollektiivisesti tarjoamaan riittävän turvallista keskusteluympäristöä näin arkaluontoisen aiheen ympärillä vai tahdommeko toimia tulevaisuudessa pääasiallisesti arkistona? Riittäisikö pelkkä chat vuorovaikutukseen muiden käyttäjien kanssa? Onko muita ehdotuksia?
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: kiempra - Helmikuu 26, 2019, 11:43
Itse olen pääsääntöisesti käyttänyt chattiä tällä sivustolla, sillä en ole koskaan tottunut käyttämään foorumeita. Chat on ollut itselleni paljon intuitiivisempi ja sen verran mitä olen käyttänyt foorumia, tiivistyy vanhempien viestiketjujen lukuun, jotka ovat olleet mielestäni hyvin kattavia. Eli omassa käytössä onkin tuo toiminut jo vähän niin kuin arkistona.
Ajat tietenkin muuttuvat ja sen mukana, jo mainitut, viestintävälineetkin. Puhelimella foorumin käyttäminen on jokseenkin vaivalloista, enkä itse keksi sille muuta ratkaisua, kuin puhelimelle ystävällisemmän sivuston luomista tai puhelinsovelluksen luomista. Miten tuo käytännössä toimisi, en osaa sanoa. Eikä tuo ylläpito ongelmaakaan ratkaisisi.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: enomuumi - Helmikuu 26, 2019, 14:22
Onko mahdollista sijoittaa foorumi palvelu luotettavan ulkomaalaisen (?)  palveluntarjoajan palvelimelle?

palveluntarjoaja siis huolehtisi backend ohjelmistojen päivittämisen yms. (joka tässä ilmeisesti koetaan riskiksi?) oma porukka hoitaisi moderoinnin yms.

En tiedä paljonko moinen kustantaa tai onko varteenotettava vaihtoehto.. Koska nykytilaa on kuvattu varsin vähän on haastava mieltää muutosprojektin laajuutta.

Edelleen mikä on pyörittävän tahon olemus? ry? yksityinen henkilö? joku muu mikä?

itse käytän vain foorumia - en chattiä.

aika hiljaistahan täällä on.. onko pohdittu voimien yhdistämistä toisen foorumin kanssa? (jos palvelin ja ohjelmisto halutaan pitää ns. lähellä kotia)
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: Pehmo - Helmikuu 26, 2019, 14:55
Täällä myös yksi käyttäjä joka suosii pääasiassa vain foorumia.

Foorumit tuskin ovat mihinkään kuolemassa vaikka niiden aktiiviset käyttäjät ovatkin paikoittain vähentyneet. Foorumeille löytyy aina käyttöä ja tietty käyttäjäkunta. Nykypäivän monipuoliset vaihtoehdot tietysti jakaa ja hajaannuttaa käyttäjäkuntaa eri paikkoihin. Joka näkyy myös täällä.

Suomi on pieni maa ja kun tämän foorumin käyttäjät ovat pääasiassa vain suomalaisia niin käyttäjämäärät ovat tietysti sen mukaiset. Lisäksi, tämän sivuston aktiivisuuteen vaikuttaa varmasti myös tämän hetkiset lainsäädännöt suomessa ja sitä kautta arka aihe ja siitä johtuva pelko.

No joka tapauksessa, on ja olisi mukavaa että meillä olisi tällainen kotimainen foorumi yksistään tälle aiheelle. Vaikka käyttäjämäärät ovatkin tällä hetkellä vähäiset. Käyttäjiä voi olla tulevaisuudessa enemmänkin. Saatamme elää nyt vain väliaikaisesti tällaista hiljaista eloa täällä. Tai ehkä tätä kestää vielä pitempäänkin. Mutta ainakin itse uskon että käyttäjämäärä tulee lisääntymään tulevaisuudessa sitä mukaan kun ihmiset uskaltavat keskustella vapaammin.

Itse en ole perillä foorumin ylläpitämisestä kun en ole koskaan sellaista pitänyt. Ja en muutenkaan ole asiaan perehtynyt kovinkaan paljoa. Mitä nyt it-alan juttuja tulee ihan mielenkiinnosta seurailtua niin nykypäivänä ainakin ihan perus nettisivujen ja foorumien pystyttäminen käy aika helposti valmiilla pohjilla ja työkaluilla. Koodaamista ei siis tarvitse välttämättä edes osata. Mutta silti varmasti paras ratkaisu olisi aina se että koodataan sivut itse ja ollaan itse täydessä kontrollissa. Etenkin vielä kun sivusto käsittelee tällaista aihetta tällaisten läkisäädösten ympärillä niin on se ehkä enemmän jopa vaatimuksena.

En siis tiedä mitä kaikkea tämän sivuston ylläpitäminen vaatii. Mutta ensimmäisenä tulee kuitenkin mieleen että voidaanko ylläpitoa jakaa eri osiin? Jos tänne valittaisiin pääylläpitäjien lisäksi erikseen muutama käyttäjä moderaattoreiksi? Onko sellaista mahdollista tehdä siten että modet eivät kuitenkaan pääsisi käsiksi itse sivuston tietoihin ja koodiin millään tavoin? Tällä tavoin sivuston pääylläpitäjiltä voitaisiin vähentää työn määrää kuitenkaan vaarantamatta sivuston tietoturvaa. Pääylläpitäjät voisivat siten käyttää aikansa pelkästään sivuston koodin päivittämiseen ja tietoturvasta huolehtimiseen ja modet voisivat sitten tehdä työtä alhaisemmilla oikeuksilla huolehtien sivuston sisällön asiallisuudesta ja järjestyksestä. Tämän lisäksi jos modeille annettaisiin mahdollisuus luoda uusi käyttäjätunnus pelkästään moden hommia varten, pitäen heidän alkuperäiset tunnukset erillään, niin tämä voisi lisätä halukkuutta lähteä hommaan mukaan.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: psychiCNoob - Helmikuu 26, 2019, 15:49
Jos foorumi päätetään muuttaa arkistoksi niin näkisin silti arvoa sillä, että sienten tunnistus-ketjut silti pidettäisiin avoimina. Mielestäni foorumilla on tärkeä funktio turvaamassa aloittelevien sienestäjien terveyttä. Vaikka jo itsessään keskustelupalsta tarjoaa aiheesta kiinnostuneelle tarpeeksi tietoa turvalliseen harrastamiseen, eivät läheskään kaikki sitä tietoa varmasti sisäistä. Sienihavainnot sienestyskauden aikana näen myös tarpeellisiksi.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: kamikami - Helmikuu 26, 2019, 18:06
En nyt tiedä kuinka tää saadaan pidettyä auki mutta ollut varmaan paras paikka itiöiden saamiseen tutkiskeluun.
Iso osa ei käytä sipuleita...
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: keksimonsteri - Helmikuu 26, 2019, 20:10
Tunnistusketjut, yksityisviestittely ja chat jos saatas pidettyä toiminnassa, niin ois mahtijuttu.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: enomuumi - Helmikuu 26, 2019, 23:26
Pyörittelin asiaa päissäni ..

Ylläpito käyttäjän pitää pystyä avaamaan case paljon tarkemmin auki jotta ratkaisuja voidaan miettiä.
Aikaisemmassa viestissä olikin joitain kysymyksiä .. tässä yleisemmällä tasolla.

Nykytila.

Mitä koetaan uhkaksi. eli mitä pitää hoitaa.

Käytettävissä olevat resurssit. Esim järjestelmän rakentajat / aikaisemmin ylläpitäneet henkilöt? ovatko he suostuvaisia auttamaan sisäänajossa tai antamaan etäkonsultointia?

Jos/kun noihin esittämiini kysymyksiin löytyy vastauksia niin saa postata tähän ketjuun tai lähettää yv. allekirjoittaneelle.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: Arosusi - Helmikuu 28, 2019, 09:32
Foorumin ja yksityisviestit oon kokenu erittäin mainiona työkaluna näinkin ug henkisen opetuksen opiskeluun.


Pehmolla paljon hyviä pointteja ja toivon myös että:
voitaisiin vähentää työn määrää kuitenkaan vaarantamatta sivuston tietoturvaa. Pääylläpitäjät voisivat siten käyttää aikansa pelkästään sivuston koodin päivittämiseen ja tietoturvasta huolehtimiseen ja modet voisivat sitten tehdä työtä alhaisemmilla oikeuksilla huolehtien sivuston sisällön asiallisuudesta ja järjestyksestä.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: Igor - Maaliskuu 01, 2019, 08:21
En, ainakaan omasta, tietoturvasta olis huolissani, enkä siten näe tietoturvaa riittävänä syynä foorumin jäädyttämiselle.  Muistaakseni rekisteröityminen ei vaadi edes nimeä.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: enomuumi - Maaliskuu 01, 2019, 09:49
En, ainakaan omasta, tietoturvasta olis huolissani, enkä siten näe tietoturvaa riittävänä syynä foorumin jäädyttämiselle.  Muistaakseni rekisteröityminen ei vaadi edes nimeä.
kyse taitaa olla enemmänkin että jos tietoturva jää jälkeen niin kaikenlaista ikävää uiskentelee käyttäjän koneeseen foorumin kautta (kolmas osapuoli hyödyntää foorumin heikkoa tietoturvaa ) .. joka sitten altistaa käyttäjän lukuisille erilaisille uhkakuville.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: Pehmo - Maaliskuu 01, 2019, 23:12
Tuohon tietoturvaan liittyen: niin omasta mielestäni tietoturva on enemmän käyttäjän vastuulla kuin sivuston. En siis pidä ensisijaisesti sivustoa vastuussa. Vaikka tietysti sivuston pitäisi päivittää ja korjata ainakin pahimmat tietoturva-aukot sitä mukaan kun niitä löydetään ja korjataan. Mutta käyttäjän pitää myös pitää huoli omasta järjestelmästään (Perusjutut kuten käyttöjärjestelmän tietoturvapäivitykset ja mahdollisten tietoturvaohjelmistojen päivitysten pitäminen ajan tasalla. Ja nehän ovat jo nykyään melko hyvin automatisoitu.) Mobiililaitteilla selaamiseen kannattaa suhtautua aina enemmän varauksella.

HTTPS käyttö HTTP sijaan on mielestäni tärkeää jotta liikenne sivuston ja käyttäjän koneen välillä pysyisi salattuna. Ja sehän onkin tällä sivustolla jo käytössä.

Myös VPN:n käyttö olisi suositeltavaa ihan jokaiselle koska se parantaa anonymiteettia huomattavasti.

Ja on aina hyvä muistaa että 100% turvallista järjestelmää ei ole olemassa ja tietoturva-aukkoja löydetään jatkuvasti lisää sitä mukaan kun uutta koodia kirjoitetaan. Jonka vuoksi ei netin selaaminen ole koskaan täysin turvallista.

Niin ja tänne sivullehan ei ilmoiteta henkilötietoja niin sekin tietysti toimii turvana ja käsittääkseni täällä ei myöskään pidetä logia IP osoitteista joka on sekin todella hyvä. Ja mitä jokaisen käyttäjän itse tuottamaan sisältöön tulee niin kaikki kirjoitukset voivat olla toki ihan yhtälailla fiktiota kuin faktaa jos joku jostain syystä "oikeuden" eteen joutuisi :) On siis ehkä jopa mahdotonta tuomita ketään pelkkien (asiallisten) kirjoitusten perusteella.

Lopuksi vielä sanon että kunhan ylläpitäjät ovat itse luotettavia ja hyväntahtoisia henkilöitä niin se merkitsee ehkä kaikkein eniten. Ja juuri sellaisen sivuston haluaisinkin jatkavan.
Tästä nyt tullaankin sitten siihen että onko ylläpito siis halukas vielä jatkamaan jos avuksi saataisiin vaikka pari moderaattoria lisää?

Tämän lisäksi voitaisiin vaikka yrittää pitää esim "joulukolehti" joka joulu tai jokin muu vastaava rahankeruu ylläpitokustannuksia varten. Muistetaan ettei tämä ole ilmaista ylläpidolle.

On toki täysin ymmärrettävää jos haluaa tehdä muitakin asioita elämässä ja jos tämän sivuston ylläpito vaatii liikaa aikaa. Ja samalla myös kun ajattelee tuota uuden ylläpitohenkilöstön ottamista pääylläpitäjän (adminin) paikalle niin jos ei lähituttavapiiristä löydä ketään halukasta niin oikeasti tietoturvaa ajatellen on uuden henkilön löytäminen lähes mahdotonta. Koska jokainen tuntematon henkilö on itsessään tietoturvariski. Ja väärän henkinen ylläpitäjä on se kaikkein pahin tietoturvariski mitä sivustolla voi olla.

Jos ajattelen itseni tällaisen sivuston ylläpitäjän paikalle ja päätyisin tilanteeseen jossa en enään syystä tai toisesta kykenisi jatkamaan ylläpitoa niin itse näkisin ainoana turvallisena valintana sulkea sivusto ainakin osittain. Juuri tuollainen arkistoinnin kaltainen ratkaisu siis olisi ehkä järkevintä.

Ja tuossa pisteessä toivoisin sitten että uudet innokkaat jatkaisi tämän aiheen parissa. Voitaisiin siis perustaa uusi psilosybiini.info kaltainen sivusto ja ehkä jopa saada arkisto siirrettyä sinne. Tämän jälkeen uuden sivun ja ylläpidon pitäisi alottaa kaikki alusta.
Tähän lopuksi vielä sanon että psilosybiini.info on mielestäni ainoa tämän kaltainen foorumi. Tämä ei ole todellakaan suomen aktiivisin (eikä tarvikkaan olla), mutta tämä on yksi parhaimpia foorumeita omalla käyttäjäkunnallaan ja sisällöllään. Toivoisin todellakin että sivuston pitoa jatkettaisiin mutta samalla myös ymmärrän jos se päätetään lopettaa.

Kertokaa jos innostutte ajatuksesta uusien moderaattorien suhteen. Ja ihan yleensäkin jos pystytte kertomaan miten halukkaita olette jatkamaan mahdollisen avustuksen valossa. Onko uusi admini siis välttämätön? Ja mitä itse toivoisitte?

Samalla myös olisi mukava tietää perustatteko sivuston tarpeellisuuden käyttäjämäärään vai sisältöön? Itse kyllä käyttäjänä jatkan sisällön tuottamista tasaisen epätasaiseen tahtiin kuten tähänkin asti, mutta se on täysin kiinni siitä miten ylläpito jaksaa. Meinaan sitä että uskoni tähän sivuun heilahteli kun ensin luin tämän viestin ylläpidolta.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: enomuumi - Maaliskuu 03, 2019, 18:53
Tämän lisäksi voitaisiin vaikka yrittää pitää esim "joulukolehti" joka joulu tai jokin muu vastaava rahankeruu ylläpitokustannuksia varten. Muistetaan ettei tämä ole ilmaista ylläpidolle.

Tätä tutkittu pikkasen.. modelta tuli hiukan nihkeän oloinen viesti et ei oikeestaan tarvetta.

Edelleen odotan ylläpidolta tarkennusta asioiden tilaan.

kirppis on ehkä 'tärkein' koska tavara yms. pääsääntöisesti suomen sisällä .. tätä palvelua ei ulkomaan foorumit pysty tarjoamaan!! ..
Edelleen paikallisella foorumilla paljon paremmin tietoa täläläiseen asoiden laatuun mikä merkittävä syy tämän foorumin käyttöön.

Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: enomuumi - Maaliskuu 05, 2019, 19:32
heips,

kurkkasin ylläpidon profiilia.. tuorein logini OP aikaan eli kysymyksiäni ei vielä luettu ..

JOS kiinnostusta on varmistaa jonkinasteinen viestintäyhteys muihin harrastajiin niin saa lähettää yv minulle. (nyt kun foorumi on vielä toiminnassa)

tiedot järjestyksessä (alla esim. omilla tiedoilla)

Foorumi:   psilosybiini.info
Nick:   enomuumi
Nick luotu:  201812 (yyyymm)
viesti lkm foorumilla: 12
kiinnostuksen kohteet. Lääkinnällinen käyttö psilosybiini, kannabis. DIY.  kierrätys/kirpputor
sposti: en.nyt@tahan.laita

edit: lisätään että ajatus on saada backup keskusteluyhteys siltä varalta että JOS foorumi menee kiinni. Käyttäjien haaliminen kasaa on yksi iso kynnyskysymys minkä tahansa yhteisön rakentumisessa.. eli pitää saada tietty massa ennenkuin yhteisö on tarpeeksi vahva ja orgaaninen kasvu käynnistyy.

En näe että listaamassani informaatiossa olisi mitään mikä vaarantaisi käyttäjän anonymiteetin suojan.. toki kiinnostuksen kohteet teoriassa.. mut vähemmän kuin suosikki biisit, mitä kuuntelet nyt ja kuvia lemmikeistä ketjuihin postaaminen (mikä on yleisesti ottaen hyväksyttyä.. toki osa vain jättää postaamatta ja heillä on mahdollisuus jättää vastaamatta)..
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: nalle12 - Maaliskuu 05, 2019, 22:12
Aivan uutena tulokkaana foorumissa olen pitänyt tätä sivustoa arvossa juuri mahtavan tietomäärän vuoksi. Miten uudet sienitutkijat/valokuvaajat pystyisivät määrittämään ja varmistamaan harrastuksensa kohteita ilman palautetta kokeneemmilta foorumilaisilta.

Kun harrastus etenee niin pitkälle, että kasvatuskin käy mielessä, mistä uudet harrastajat saavat printtejä ilman sivuston kontakteja. Ulkomailta tilaaminen lienee epävarmaa nykyään.

Jos olette muuten seurannut aihetta niin psilosybiini on viimeisen muutaman vuoden aikana noussut aivan uudenlaiseen julkisuuteen juuri lääkinnällisten käyttömahdollisuuksien vuoksi. Sillä on alustavasti saatu hyviä tuloksia erilaisten masennusten hoidossa, kuten myös useilla muilla psykedeeleillä. Valitettavasti lainsäädäntö tulee aina hitaasti perässä, kun jotain uutta ja lupaavaa löydetään. Lääkefirmatkaan ei yleisemmin kiinnostu kun psilosybiinin patentointi mahdollisuudet ovat kyseenalaiset ja teho ehkä liiankin hyvä pitkäaikaisen lääkemyynnin kannalta. Tutkimuksissahan potilaiden tila on saattanut kohentuna jopa puoleksi vuodeksi yhden käyttökerran  jälkeen. Nämä on tietysti tehty valvotuissa olosuhteissa.

Veikkaan, että sivuston tarve ja kävijämäärää saattaisi olla enemminkin kasvussa, kun tieto ja kiinnostus psilosybiinin hyödyistä leviää. Itsekin kuulin aiheesta ja löysin näille sivuille vasta muutamia kuukausia sitten vaikka huomasin, että sivusto on ollut käytössä jo pitkään. Toivottavasti samankaltainen foorumi on käytössä jatkossakin.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: Ylläpito - Maaliskuu 20, 2019, 09:56
Kiitos tähänastisista vastauksista, toivottavasti lisää näkökulmaa on tulossa mm. moderaattoreilta. Huomauttasimme kuitenkin, että keskustelun tarkoitus on hahmottaa konkreettisia ratkaisuja ylläpito-ongelmiin.

Puhelimella foorumin käyttäminen on jokseenkin vaivalloista, enkä itse keksi sille muuta ratkaisua, kuin puhelimelle ystävällisemmän sivuston luomista tai puhelinsovelluksen luomista.

Mobiilikäytettävyyteen panostamisesta olisi varmasti hyötyä, mutta tällainen ideointi on täysin turhaa tilanteessa, jossa edes olemassaolevan ohjelmiston päivittämiseen ei tunnu löytyvän riittävästi varteenotettavia vapaaehtoisia.

Onko mahdollista sijoittaa foorumi palvelu luotettavan ulkomaalaisen (?)  palveluntarjoajan palvelimelle? palveluntarjoaja siis huolehtisi backend ohjelmistojen päivittämisen yms. (joka tässä ilmeisesti koetaan riskiksi?) oma porukka hoitaisi moderoinnin yms.

Emme missään nimessä tule jättämään foorumia tietokantoineen ulkopuolisten tahojen käsiin.

Edelleen mikä on pyörittävän tahon olemus? ry? yksityinen henkilö? joku muu mikä?

Olemme pari jo pitkään sivuston historiassa mukana ollutta yksityishenkilöä. Emme koe tarvetta sen kummemmalle järjestäytymiselle yhdistysmuotoon tms. ja pysymme anonyymeinä aikaisemman ylläpidon suosituksesta.

onko pohdittu voimien yhdistämistä toisen foorumin kanssa?

Ajatus on käynyt mielessä, mutta vastaavanlaiset neutraalisti informaatiopainotteiset, suomalaiset keskustelusivustot aihepiirin tai esim. yleisesti psykedeelien ympärillä tuntuvat olevan vähissä tai olemattomia. Ehdotuksia otetaan vastaan.

Foorumit tuskin ovat mihinkään kuolemassa vaikka niiden aktiiviset käyttäjät ovatkin paikoittain vähentyneet. Foorumeille löytyy aina käyttöä ja tietty käyttäjäkunta.

Pieni kohderyhmä varmasti säilyy vielä pitkään, mutta valitettavasti motivoituneen ylläpitohenkilöstön löytäminen tuntuu olevan vuosi vuodelta vaikeampaa.

nykypäivänä ainakin ihan perus nettisivujen ja foorumien pystyttäminen käy aika helposti valmiilla pohjilla ja työkaluilla. Koodaamista ei siis tarvitse välttämättä edes osata. Mutta silti varmasti paras ratkaisu olisi aina se että koodataan sivut itse ja ollaan itse täydessä kontrollissa. Etenkin vielä kun sivusto käsittelee tällaista aihetta tällaisten läkisäädösten ympärillä niin on se ehkä enemmän jopa vaatimuksena.

Tällainen ideointi on valitettavasti turhaa, kun otetaan huomioon jo nykyiset henkilöstöongelmat.

Mutta ensimmäisenä tulee kuitenkin mieleen että voidaanko ylläpitoa jakaa eri osiin? Jos tänne valittaisiin pääylläpitäjien lisäksi erikseen muutama käyttäjä moderaattoreiksi? Onko sellaista mahdollista tehdä siten että modet eivät kuitenkaan pääsisi käsiksi itse sivuston tietoihin ja koodiin millään tavoin?

Näinhän meillä on toimittu alusta asti. Tälläkin hetkellä meillä on ilmeisesti riittävästi(?) moderaattoreita, joilla ei ole pääsyä teknisen ylläpidon puolelle.

Jos foorumi päätetään muuttaa arkistoksi niin näkisin silti arvoa sillä, että sienten tunnistus-ketjut silti pidettäisiin avoimina.

Osittaisesta arkistoinnista ei ole hyötyä, sillä teknisesti ylläpidon kannalta ei ole hirveästi merkitystä, monenko viestiketjun takia ohjelmistoa joudutaan päivittämään.

Mitä koetaan uhkaksi. eli mitä pitää hoitaa.

Uhkana nähdään ylläpidon passivoituminen ja sen seurauksena ohjelmistojen vanheneminen, hyökkäykset vanhentuneen ohjelmiston heikkouksia vastaan ja lopulta informaation tuhoutuminen. Ei ole mitenkään harvinaista, että amatöörihakkerit tuhoavat sivustoja huvikseen tunnettuja heikkouksia hyödyntämällä. Sivusto tarvitsee siis aktiivista ylläpitoa jo pelkästään olemassaolonsa turvaamiseksi.

Käytettävissä olevat resurssit. Esim järjestelmän rakentajat / aikaisemmin ylläpitäneet henkilöt? ovatko he suostuvaisia auttamaan sisäänajossa tai antamaan etäkonsultointia?

Kuten aloitusviestissä totesimme: konsultoimme edelleen vanhojakin ylläpitäjiä heidät tavoittaessamme, mutta heidänkin saatavuutensa on hyvin vaihtelevaa ja pääasiassa heikkoa.

En, ainakaan omasta, tietoturvasta olis huolissani, enkä siten näe tietoturvaa riittävänä syynä foorumin jäädyttämiselle.  Muistaakseni rekisteröityminen ei vaadi edes nimeä.
kyse taitaa olla enemmänkin että jos tietoturva jää jälkeen niin kaikenlaista ikävää uiskentelee käyttäjän koneeseen foorumin kautta (kolmas osapuoli hyödyntää foorumin heikkoa tietoturvaa ) .. joka sitten altistaa käyttäjän lukuisille erilaisille uhkakuville.

Olemme enemmänkin huolissamme sivuston säilyvyydestä ja foorumin tietokantaan kohdistuvista hyökkäyksistä, kuin haittaohjelmien leviämisestä.

Tuohon tietoturvaan liittyen: niin omasta mielestäni tietoturva on enemmän käyttäjän vastuulla kuin sivuston. En siis pidä ensisijaisesti sivustoa vastuussa. Vaikka tietysti sivuston pitäisi päivittää ja korjata ainakin pahimmat tietoturva-aukot sitä mukaan kun niitä löydetään ja korjataan.

Vaikka tietoturvavastuuta sysättäisiin enemmän takaisin käyttäjille, pelkät päivityksetkin vaativat aktiivista ja valpasta ylläpitoa.

käsittääkseni täällä ei myöskään pidetä logia IP osoitteista joka on sekin todella hyvä.

Totta, mutta tämäkin vaatii päivitysten yhteydessä ylimääräistä työtä, koska toteutus vaatii manuaalisen muutoksen tekemistä lähdekoodiin. Jos tietoturvavastuun siirtämistä enemmän käyttäjälle kannatetaan, voimme palauttaa IP-osoitteiden tallennuksen takaisin käyttöön ylläpitotaakan keventämiseksi.

Lopuksi vielä sanon että kunhan ylläpitäjät ovat itse luotettavia ja hyväntahtoisia henkilöitä niin se merkitsee ehkä kaikkein eniten. Ja juuri sellaisen sivuston haluaisinkin jatkavan.

Tällä kannalla olemme itsekin ja olemme lähinnä tyytymättömiä siihen, ettemme itse koe pystyvämme tarjoamaan sellaista työpanosta, kuin mitä sivusto todella ansaitsisi.

Tästä nyt tullaankin sitten siihen että onko ylläpito siis halukas vielä jatkamaan jos avuksi saataisiin vaikka pari moderaattoria lisää?

Tämän lisäksi voitaisiin vaikka yrittää pitää esim "joulukolehti" joka joulu tai jokin muu vastaava rahankeruu ylläpitokustannuksia varten. Muistetaan ettei tämä ole ilmaista ylläpidolle.

Moderaattoreita on käsityksemme mukaan tarpeeksi. Rahoitus ei myöskään ole tällä hetkellä ongelma aiemmin kerättyjen varojen ansiosta.

On toki täysin ymmärrettävää jos haluaa tehdä muitakin asioita elämässä ja jos tämän sivuston ylläpito vaatii liikaa aikaa. Ja samalla myös kun ajattelee tuota uuden ylläpitohenkilöstön ottamista pääylläpitäjän (adminin) paikalle niin jos ei lähituttavapiiristä löydä ketään halukasta niin oikeasti tietoturvaa ajatellen on uuden henkilön löytäminen lähes mahdotonta. Koska jokainen tuntematon henkilö on itsessään tietoturvariski. Ja väärän henkinen ylläpitäjä on se kaikkein pahin tietoturvariski mitä sivustolla voi olla.

Tässähän se ongelma hyvin onkin tiivistettynä.

Ja tuossa pisteessä toivoisin sitten että uudet innokkaat jatkaisi tämän aiheen parissa. Voitaisiin siis perustaa uusi psilosybiini.info kaltainen sivusto ja ehkä jopa saada arkisto siirrettyä sinne. Tämän jälkeen uuden sivun ja ylläpidon pitäisi alottaa kaikki alusta.

Tällainenkin on käynyt mielessä. Jos esim. psykedeelien ympärille perustettaisiin uusi asiallinen suomalainen foorumi motivoituneiden tekijöiden toimesta, tällaista ratkaisua voisi harkita.

Tähän lopuksi vielä sanon että psilosybiini.info on mielestäni ainoa tämän kaltainen foorumi. Tämä ei ole todellakaan suomen aktiivisin (eikä tarvikkaan olla), mutta tämä on yksi parhaimpia foorumeita omalla käyttäjäkunnallaan ja sisällöllään.

Samalla linjalla ollaan, siksi tätä keskustelua haluttiinkin herätellä.

Samalla myös olisi mukava tietää perustatteko sivuston tarpeellisuuden käyttäjämäärään vai sisältöön? Itse kyllä käyttäjänä jatkan sisällön tuottamista tasaisen epätasaiseen tahtiin kuten tähänkin asti, mutta se on täysin kiinni siitä miten ylläpito jaksaa. Meinaan sitä että uskoni tähän sivuun heilahteli kun ensin luin tämän viestin ylläpidolta.

Koemme tärkeimmäksi pienenkin aktiivisuuden ja käyttäjäkunnan säilymisen. Tiedämme henkilökohtaisesti, että yksittäisetkin ihmiset voivat saada todella paljon hyötyä elämäänsä tämän sivuston kautta.

Tämän lisäksi voitaisiin vaikka yrittää pitää esim "joulukolehti" joka joulu tai jokin muu vastaava rahankeruu ylläpitokustannuksia varten. Muistetaan ettei tämä ole ilmaista ylläpidolle.

Tätä tutkittu pikkasen.. modelta tuli hiukan nihkeän oloinen viesti et ei oikeestaan tarvetta.

Mistähän mahtaa olla kyse?
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: Eni - Maaliskuu 20, 2019, 16:18
Mistähän mahtaa olla kyse?
Uudehkon foorumilaisen hingusta ottaa hoidettavakseen printtejä lahjoituksia vastaan -systeemi. Totesin tähän, ettei rahoituksen puolesta ole tarvetta. Keskustelu täällä (https://psilosybiini.info/keskustelu/index.php?topic=2516.msg32837#msg32837).
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: Pehmo - Maaliskuu 21, 2019, 01:49
käsittääkseni täällä ei myöskään pidetä logia IP osoitteista joka on sekin todella hyvä.

Totta, mutta tämäkin vaatii päivitysten yhteydessä ylimääräistä työtä, koska toteutus vaatii manuaalisen muutoksen tekemistä lähdekoodiin. Jos tietoturvavastuun siirtämistä enemmän käyttäjälle kannatetaan, voimme palauttaa IP-osoitteiden tallennuksen takaisin käyttöön ylläpitotaakan keventämiseksi.

Tuo on kyllä todellakin hyvä ominaisuus ja yleensä kannustaisin tuollaisen säilyttämistä. Mutta jos sen poistamisella on merkittävä muutos ylläpitotaakan suhteen niin voisi ehkä olla hyväkin idea poistaa se käytöstä. Koska IP osoitteita ei käsittääkseni näe sivustolla muut kuin admin tasoiset henkilöt, niin pysyy osoitteet kuitenkin salassa ulkopuolisilta. Olettaen ettei kukaan pääse hyökkäämällä sivuston sisään ja siten käsiksi tietoihin. Jos näin pääsisi käymään niin tällaisessa tapauksessa IP osoitteiden puuttuminen tietokannasta olisi enemmänkin kuin hyvä asia.


Mitä koetaan uhkaksi. eli mitä pitää hoitaa.

Uhkana nähdään ylläpidon passivoituminen ja sen seurauksena ohjelmistojen vanheneminen, hyökkäykset vanhentuneen ohjelmiston heikkouksia vastaan ja lopulta informaation tuhoutuminen. Ei ole mitenkään harvinaista, että amatöörihakkerit tuhoavat sivustoja huvikseen tunnettuja heikkouksia hyödyntämällä. Sivusto tarvitsee siis aktiivista ylläpitoa jo pelkästään olemassaolonsa turvaamiseksi.

Sivuston tietokannan salaus ja varmuuskopiointi varmasti auttaisi tässä. Jos tulisi tilanne jossa jokin taho pääsisi tuhoamaan sivuston koodin jollain tavoin niin se voitaisiin aina palauttaa varmuuskopioista käsin. Ja myös jos koko tietokanta olisi hyvin salattuna niin ei tarvisi pelätä sen joutumista ulkopuolisten käsiin.

Mahdolliset graafiset päivitykset, uudet ominaisuudet/toiminnot ja muut hienoudet voidaan varmaan pitää matalalla prioriteetilla. Koska jo tämänkin hetkiset toiminnot ja ulkonäkö on vähintäänkin riittävän hyvää sivuston toiminnan takaamiseksi.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: enomuumi - Maaliskuu 21, 2019, 09:42
Kiitoksia vastauksistä ylläpidolle!

Arvaukseni varmuuskopioista:
Varmuuskopiointi varmasti pyörii erilliselle medialle ( olisin hämmästynyt mikäli ilman tätä olisi edetty ) .. Sivuston hajoaminen ja sitä seuraava palautus on haastava koska A) ylläpito resurssit vajaavaiset > pitkä , päivien? vasteaika jolloin modifioitu foorumi pyörii tai sivusto alhaalla. B) palautus ja systeemin ylösnosto vie aikaa jota nykyisillä ylläpitäjillä ei välttämättä ole annettavaksi.

Jeps, kun luin OP niin ymmärsin hiukan eri tavalla kuin mitä ylläpito ilmeisesti tarkoitti.

Kummastutti tietojen vähyys mutta ilmeisesti kyse onkin lähinnä tiedottamisesta eikä niinkään rekrytoinnista tai ratkaisun etsimisestä..

yksityishenkilöt toki parhaita anonymiteetin kannalta .. yritys tai ry. antavat erilaisia mahdollisuuksia rekrytoinnin suhteen. ( ymmärsin että luotettavuus arvioitaisiin kuten ns. normi rekryprosessissa .. ilmeisesti etsitään henk koht tuttua hlö - nämä ilmeisesti käyty läpi joten alasajo arkistoksi tms. ilmeinen jatkumo).

Jatkuvuutta käsitelty tässä ja toisessa ketjussa  ... aika hiljaista keskustelu ollut..  tämä ketju varmasti parempi paikka..

jos ja kun foorumi arkistoidaan niin käyttäjä tunnukset ilmeisesti suljetaan?
Toivon että tässä yhteydessä kaikki kirjoittamani viestit poistetaan (mielestäni ei mitään arkistoinnin arvoista) .. ja vähintään (mikäli viestejä ei haluta tuhota) viestin kirjoittaja ja kirjoitus aika poistetaan tai korvataan satunnaisella tunnuksella ja ajalla. mahdollisuuksien mukaan myös viestieni lainaukset.. .. Search & remove sekä search & replase quote with "   " ovat toteutettevissa kohtuu pienellä vaivalla. mikäli useampi käyttäjä haluaa vastaavan niin pieni scripti joka lukee tiedostosta tai ottaa syötteenä tunnukset ja poistaa näiden viestit ja heidän viestien lainaukset on toteutettavissa myös pienellä vaivalla.

Muutamaa arkistoitua foorumia selanneena toivoisi että tietosisällöllisesti tyhjät viesti olisi poistettu. (näissä on siis viestejä joiden viestikentässä ei ole mitään tai "." tai ":)" tms.
Otsikko: Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
Kirjoitti: Arvalis - Maaliskuu 27, 2019, 23:55
Meillä on kyllä käytettävissä henkiöitä, jotka voi hallinnoida domainia. Tässä on käynyt mielessä, että voisin kyllä hoitaa foorumin päivittäiseen ylläpitoon liittyviä tehtäviä ja ehkä värväisin moderointitiimiin vielä pari vanhaa ja uutta aktiivia. Olisin mieluusti palaveroinut asiasta henkilökohtaisesti ja koitinkin saada jo tovi sitten välikaden kautta toimitettua yhteydenottopyyntöä ylläpitäjänä toimineeseen tahoon.

Järkevää lienee, että vastaisuudessa sivuston ns. laillista haltijaa ei voida henkilöidä mitenkään julkisten keskustelujen pohjalta. Sivuston adminoinnin suhteen toimiva Ylläpito-taho minun mielestäni voidaan pitää anonyyminä entiteettinä. Mielestäni aktiivisille käyttäjille voidaan pyynnöstä asettaa päälle näkyvyys Vain henkilökunnalle-alueelle, jonka kautta lienee parempi kartoittaa varsinaista domainin hallintaa (ja Toimistoon selittää auki ylläpidon tekemät toimet mahdollisimman avoimesti). Mikäli ylläpitovastuuta siirretään tähän suuntaan, tämä foorumi säilyttää nykyisen formaattinsa, mutta vastaisuudessa haluaisin luotsata tätä edemmäs kuulemalla käyttäjiä päivittäistasolla. Kiintoisia vaihtoehtoja olisi siirtymät uusiin formaatteihin, informaation jaottelu kokonaan uudelleen ja kenties aihealueen laajentaminen, joista kukin ansainnee oman keskustelunsa. Nämä ovat tavallaan ikuisuusaiheita, joita käydään läpi vähän väliä, mutta ehkä aika alkaa olemaan kypsä muutoksille.

Toivottavasti nyt syksyn myötä päästään taas keskustelemaan aiheesta.