Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

Muinaiset sivilisaatiot & psykedeelit

Poissa Borut

  • Viestejä: 6
  • Karma: 0
  • Profiili
Tulin tässä juutuubi-videoiden kautta tutustuneeksi herraan nimeltään Graham Hancock. Tämä gentlemanni on tehnyt melko uskottavaa tutkimustyötä muinaisista sivilisaatioista, aihe kun on nykytieteen osalta taputeltu ja vaiettu. Kaveri on myös tutkimustyöhönsä liittyen käynyt säännöllisesti Amatsoneilla ayahuasca-sessioissa, ja hänen tutkimuksensa on suoran kenttätyön tulosta... käynyt myös kuvailemassa vaiettuja ihmisen tekemiä rakennelmia merten pohjista, sekä tehnyt tarkempaa tutkimusta Egyptin muinaishistoriasta.

On kuitenkin melko selvää että tuo "virallisten tieteilijöiden" historian kirjoitus on silkkaa hyssyttelyä, eikä aihetta ole edes yritetty totuuden nimissä tutkia. Yksi mielenkiintoinen pointti on, että sivilisaatiot on mahdollisesti paljon kaukaisemmalta aikakaudelta, ja ympäri maailman psykedeelit oli merkittävässä roolissa sivilisaatioiden keskuudessa. Tästä on jopa teorioita, että ihmisen tietoisuuden taso lähti nopeaan nousuu juurikin psykedeelien ansiosta. Tätä teoriaa ajoi myös Terence McKenna, muistaakseni sellainen kirja ainakin häneltä kuin "Food from Gods" tjsp.

Aihe on hyvin kiinnostava, ja kysyisinkin onko kenelläkään tietoa aiheesta taikka hyviä likkejä & vinkkejä materiaalin pariin. Täytyy myös ensitöiksi tutustua tuohon Terencen kirjaan...

Ja suosittelen tsekkaamaan tämän herran työn jos ei ole jo tuttu!

http://grahamhancock.com/

Ja youtubessa paljon podcasteja, luentoja yms...Poissa Ilviselmä

 • ihmekös tuo
  • Viestejä: 461
  • Karma: 48
  • Profiili
Aika paljon McKennan juttuja lukeneena ja kuunnelleena ja niitä myös suomentaneena suosittelisin pureskelemaan hänen esittämiään ajatuksia hyvin kriittisellä otteella. Merkittävä osa hänen spekulaatioistaan ei ole lähelläkään mitään sellaista, mitä voisi kutsua tieteelliseksi teoriaksi (hän ei mm. tyypillisesti esitä niiden tueksi mitään falsifiointikriteerejä, ts. tapoja, joilla ehdotettu malli olisi osoitettavissa vääräksi, mikä on tieteessä yksi keskeisistä lähtökohdista). Esim. "stoned ape theory" ei oikeastaan ole mikään varsinainen teoria.

McKenna oli loistava puhuja ja todella sivistynyt mies jota arvostan paljonkin. McKenna kuitenkin nähdäkseni oli myös merkittävissä määrin omien kelojensa lumoama, eikä tosiaankaan osannut aina suhtautua tarinoihinsa niin kriittisesti kuin hänen usein toistamansa lauseet siitä, miten kenenkään ei tulisi ottaa hänen sanomisiaan totuutena, voisivat antaa ymmärtää.

Haluan rohkaista googlailemaan kritiikkiä McKennan jutuista; myös esim. tämä podcast ja sitä seuraavat jaksot, joita tätä kirjoitettaessa on julkaistu neljä muuta, ovat ovat hyvää kuultavaa toisenlaisen perspektiivin hakemiseksi: http://www.dosenation.com/listing.php?smlid=8839

Hancockiin en ole niin paljon tutustunut vaikka olen yhden hänenkin puheensa suomentanut, mutta musta on hyvä tiedostaa, ettei hänenkään spekulaatioitaan niellä valtavirta-arkeologian piirissä, eikä kaikkea hänen näkemyksiinsä kohdistettua kritiikkiä nähdäkseni ole viisasta tyrmätä vain niillä perusteilla, joita Hancock itse antaa, vaan tutkia aihepiiriä laajemmin ja muista perspektiiveistä.

En tarkoita tyrmätä näiden aihepiirien tutkimista myös valtavirran ulkopuolelta; tahdon vain kannustaa ihmisiä tutustumaan syvällisesti myös valtavirtaisempiin näkemyksiin, jotta on jotain, minkä pohjalta peilata niitä kyseenalaistavia perspektiivejä. Jo ilmaisemasi käsitys siitä, että virallisten tieteilijöiden historian kirjoitus olisi "silkkaa hyssyttelyä" herättää ajatuksen, että et välttämättä oikeasti tunne aihepiiriä paljonkaan (enkä todellakaan väitä, että itsekään tuntisin) – muuten tuskin sanoisit tuollaista, koska ei ole mitään yksittäistä näkemystä historiasta, vaan valtavirtahistorioitsijoidenkin keskuudessa on monenlaisia näkemyksiä.

En tarkoita kirjoittaa tätä minään henkilökohtaisena kritiikkinä, tahdon vain rohkaista aihepiirin avomieliseen ja moniperspektiiviseen tutkimiseen :)


Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
Ks. topic Taikasienten kulttuurihistoria

Tuonne olen kerännyt jonkin verran linkkejä niihin lähdemateriaaleihin, jotka ovat esittäneet vakuuttavaa spekulaatiota aihetta käsitellen. Kuitenkaan meillä ei voi olla sienten (taikka muiden psykedeelien) roolista tarkkaa kuvaa tai varmennettuja tietoja liittyen niiden esihistorialliseen ja kansanomaiseen (kirjaamatta jääneeseen) käyttöön, ennen kuin joku löytää esim. psilosybiinisienten itiöitä jostain rituaalimenoissa käytetystä astiasta.

Graham Hancockin olen nähnyt vuosien saatossa jauhavan vain yhä sakeampaa paskaa. Terence McKenna vielä menettelee, kun jätkällä ei ollut esim. internetiä käytössä ja äijä oikeasti luki jotain muutakin kuin alieneiden kieltä, jota vuodatettiin tajuntaan samalla kun paljastettiin muinaisen Atlantiksen sijainti.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher