Ei strainilla ole merkitystä kasvatuksen kannalta, jos tässä on kyse Blue Meanie -nimellä myydystä P. cubensis -kannasta.
Samaa mieltä, tosin täytyy mainita näin varoittavana tarinana että aikoinaan tein isomman satsin PF-tek kakkuja kolmesta eri P. Cubensiksen kannasta.
Päädyin laittamaan osan kakuista terroihin sellaisinaan ja osan käytin substraattina toissijaisiin kasvualustoihin. Olin unohtanut merkata mikä kakku oli mitäkin kantaa ja siinä meni sitten useampaa kantaa sekaisin per sama kasvualusta.
Lopputuloksena oli että kaikissa toissijaisissa kasvualustoissa oli hyvin heikko sato siinä missä PF-tek kakut sellaisenaan tuottivat OK sadon. Kontaminaatioita ei ollut. Näin jälkikäteen mietittynä ainoa selittävä tekijä oli se että "ristiin" sekoitetut kannat ovat biologisesti (?) niin erilaisia että ne eivät voi tuottaa yhtenäistä rihmastoa vaan päätyvät kilpailemaan keskenään, vähän samaan malliin kuin kahden eri kasvin juuret olisivat samassa juuritilassa. Tosin vielä sillä erolla että siinä missä kasvilla on "centralized" kasvujärjestelmä (siemen, itu, juuret, varsi ym). missä sienirihmastolla on "decentralized" kasvujärjestelmä (rikottu rihmasto kasvaa takaisin yhteen) tuossa omassa setissä oli se ongelma että rihmastosta ei koskaan kasvanut yhtenäistä pohjaa vaan eristyneitä "spotteja" kahden rihmaston välillä.
Muuten sienien kasvatus on yksinkertaisempaa hommaa ainakin kantojen välillä vs. esim. hampun kasvatus. Jos on P. Cubensis (oli mitä kantaa tahansa) niin kasvatus on palttiarallaa identtinen toimenpide riippumatta kannasta siinä missä hampun kanssa eri kantojen välillä voi olla hyvinkin äärimäisiä eroja esim. sadon määrän, tautiherkkyyden, ravinnevaatimusten, kukan voimakkuuden, vaikutusten laadun ym. välillä.
Sienillä vastaava ero on lähinnä lajien välillä (P. Cubensis, P. Azurescens ym). ja tämäkin ero tuntuu olevan itse sienissä lähinnä vaikutusten voimakkuudessa kuin niiden luonteessa ja niissä metodeissa (miten ja missä) niitä lähtökohtaisesti voi kasvattaa.