Kirjoittaja Aihe: Psilocybe pelliculosa  (Luettu 206 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Kasvaan

 • Viestejä: 6
 • Opettele rauhoittumaan rauhoittuaksesi oppimaan.
  • Profiili
Psilocybe pelliculosa
« : Syyskuu 05, 2019, 22:29 »
Onko kellään varmaa tietoa tämän kyseisen yksilön esiintymistä Suomessa? Epäilen vahvasti tänään törmänneeni kyseiseen kaveriin semilanceatan perässä samoillessani, palaan huomenna tarkentamaan ja tallentamaan ympäristön ja keräämään näytteen, miten sen kanssa kuuluisi toimia ns. virallisen tunnistuksen ja täten esiintyvyyden varmistamiseksi?

Poissa ruoja

 • Viestejä: 95
  • Profiili
Vs: Psilocybe pelliculosa
« Vastaus #1 : Syyskuu 05, 2019, 22:53 »
https://en.wikipedia.org/wiki/Psilocybe_pelliculosa

wikipediaan ei tietty voi täysin luottaa mutta sielläkin mainitaan suomalainen esiintymä.

Poissa Kasvaan

 • Viestejä: 6
 • Opettele rauhoittumaan rauhoittuaksesi oppimaan.
  • Profiili
Vs: Psilocybe pelliculosa
« Vastaus #2 : Syyskuu 06, 2019, 00:29 »
https://en.wikipedia.org/wiki/Psilocybe_pelliculosa

wikipediaan ei tietty voi täysin luottaa mutta sielläkin mainitaan suomalainen esiintymä.

Sepä se, tuon wikipediahuomion näin itsekin, mutta laji-infossa ei ollut rekisteröityjä havaintoja.

Poissa velho

 • Luotettava tunnistaja
 • Viestejä: 184
  • Profiili
Vs: Psilocybe pelliculosa
« Vastaus #3 : Syyskuu 06, 2019, 15:48 »
Kyseinen wikipediassakin mainittu oletettu Psilocybe pelliculosa löytö Suomesta lienee nyt jo edesmenneen Meksikolaisen mykologi Gastón Guzmánin toimesta joskus 50-luvulta. En tiedä missä kyseinen kokoelma on arkistoituna ja onko sitä koskaan tutkittu tai vertailtu nykyisiin P. pelliculosa näytteisiin. On myös mahdollista että kyseinen löytö on ollut huti ja kyseessä on ollut joku toinen sienilaji kuten vaikkapa Psilocybe medullosa, joka taasen on melko yleinen Psilocybe-suvun edustaja koko Suomen alueella. Psilocybe medullosa, eli siis Suomeksi risumadonlakki on Yhdysvaltojen luoteisrannikolla kasvavan Psilocybe silvatican lähisukulainen joka poikkeaa aavistuksen mikroskooppisesti P. medullosasta.

Sienten tunnistus etenee siten, että ensin otetaan sienistä valokuvia mielellään päivänvalossa useammasta yksilöstä eri kasvuvaiheista ja mieluiten myös kasvupaikalta ennen poimimista. Selkeät kuvat lakista, heltoista, jalasta ja jalan tyviosasta auttaa makroskooppisen tunnistamisen osalta. Näiden kuvien myötä voidaan sitten määrittää laji joskus tarkasti tai edes suuntaa antavasti, sekä suorittaa vertailua jo olemassa oleviin kuvakokoelmiin sienilajeista. Itiöprintistä ei suoranaisesti ole hyötyä ellei omista mikroskooppia ja taitoja aiheeseen, mutta itiöprintin värillä voidaan sulkea pois eri sienten sukuja mikä taasen pudottaa jo melkoisen määrän mahdollisuuksia pois. Mikäli kuvien perusteella ei pystytä antamaan tunnistusta, on suositeltavaa ottaa yhteyttä alan ammattilaisiin vaikkapa sähköpostitse. Tsekkiläinen mykologi Jan Borovička on euroopan Psilocybe-suvun asiantuntija ja hänen kauttaan saa luultavimmin parhaiten apua aiheeseen liittyen. Lisäksi Espanjassa sijaitsevasta alvalabista saa tilattua maksua vastaan vaikkapa DNA-analyysin sienistä, jota voidaan sitten vertailla jo olemassa oleviin DNA-näytteisiin.

Parhaat ja kattavimmat kuvakokoelmat Psilocybe pelliculosasta löytyvät mushroomobserver.org:sta ja kuvakokoelmat Psilocybe medullosasta löytynee shroomery.org:sta, sekä laji.fi sivustolla on myös muutamia havaintokuvia. Wikipediaan luottaminen lähteenä ei ole suositeltavaa, koska kyseinen sivusto on kaikkien muokattavissa ja suurta osaa artikkeleista ja faktatiedoista päivitellään harvoin, jos ollenkaan.

Mutta lähdetään nyt ensin liikenteeseen niistä valokuvista ja kenties sen myötä ollaan viisaampia. Ainakin nuo risumadonlakki-havainnot ovat olleet lisääntymään päin sekä keskieuroopassa että pohjoismaissa ja ko. sieni muistuttaa makroskooppisesti hyvin paljon Psilocybe pelliculosaa. Olin viimevuonna omien risumadonlakkilöytöjeni osalta yhteydessä Jan Borovičkaan ja hän tuntui olevan sitä mieltä että Psilocybe pelliculosa ei ehkä kasvaisi euroopassa. Näytteitä tosin ei ole tutkittu ja vertailtu kovin paljoa, joten toistaiseksi aiheesta ei tiedetä tarpeeksi.
Olisihan se kieltämättä hienoa, jos euroopasta löytyisi ja varmistuisi myös Psilocybe pelliculosa, mutta sitä varten tarvitaan tosiaan potentiaalisia löytöjä ja kokoelmien tarkempaa analysointia.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 06, 2019, 18:24 kirjoittanut velho »

Poissa Kasvaan

 • Viestejä: 6
 • Opettele rauhoittumaan rauhoittuaksesi oppimaan.
  • Profiili
Vs: Psilocybe pelliculosa
« Vastaus #4 : Syyskuu 14, 2019, 01:32 »
Kiitokset huolellisesta vastauksesta! Kävinkin erään mykologin kanssa asiasta keskustelua ja mainitsemasi nimi tuli esille, odotan tilaisuutta päästä takaisin paikalle taltioimaan.

Poissa seittivahvero

 • Viestejä: 141
  • Profiili
Vs: Psilocybe pelliculosa
« Vastaus #5 : Syyskuu 14, 2019, 11:12 »
Semeiltä noi näytti ei-treenattuun silmään ja jos vaikutuksetkin on samoja...