Kirjoittaja Aihe: Kipsin hankkiminen  (Luettu 5852 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa hsudak

 • Luotettava tunnistaja
 • Viestejä: 36
 • Metsä ja luonto lähellä sydäntä
  • Profiili
Vs: Kipsin hankkiminen
« Vastaus #15 : Helmikuu 16, 2018, 00:50 »
Löytyy myös Aasialaisista marketeista. Pääkaupunkiseudulla on ainakin useampi paikka. Maksaa pari euroa/pussi. Tuota käytetään Tofun valmistuksessa kiinteyttämiseen.

« Viimeksi muokattu: Helmikuu 16, 2018, 11:37 kirjoittanut hsudak »

Poissa vescuu

 • Viestejä: 41
  • Profiili
Vs: Kipsin hankkiminen
« Vastaus #16 : Kesäkuu 07, 2018, 03:22 »

Poissa Herrasmies

 • Viestejä: 8
  • Profiili
Vs: Kipsin hankkiminen
« Vastaus #17 : Joulukuu 06, 2018, 11:16 »

Sientenviljelyyn käytetään "maanparannuskipsiä" tai "peltokipsiä". Maanparannuskipsi vaikuttaisi ainakin googlen perusteella olevan melko tuntematon juttu Suomessa. Yara (entinen Kemira) koittaa lobata sen käytön puolesta kun sillä on Siilinjärvellä holtittoman kokoinen jätekipsivuori. Yaran kipsi ei ole luonnollista kipsiä vaan kemianteollisuuden jätettä. Epäilen että sienet ei välitä onko kipsi luonnollista vai jätettä. Jätekipsi ilmeisesti saattaa sisältää fosforia.


Hieman Offtopic: jos meinaa lisätä kalkkia katekerrokseen pH:n puskuroimiseksi niin pitää huomioda ettei kalkki ole sitä yleisintä puutarhaliikkeissä myytävää kalkkia eli dolomiittikalkkia joka sisältää paljon magnesiumia mikä estää itiöemien muodostumisen. Magnesiumia saisi olla vain <2% kalkista. Eli pitää olla joko kalsiittikalkkia tai puhdasta kalsiumkarbonaattia.

Tuo Yaran kipsi olisi varmasti monessa suhteessa 'parasta' .. mm. koska se on toisen prosessin jätettä ja koska sitä ei tarvitse kuljettaa toiselta puolen planeettaa.. Fosforista en näe haittaa.. enneminkin hyvä juttu (?)

Onko joku jo mahdollisesti selvittänyt kuinka tuota saisi esim yhden tai kaksi säkkiä? rekallinen on jo hiukan liikaa omaan käyttöön. Jos tuota tuon pari säkkiä hankin niin toki voin luukuttaa eteenpäin pienempiä pussukoita. (saa laittaa yv jos kiinnostusta .. tuskin aktivoidun asian suhteen lähiaikoina .. enempi kiinnostusta niin nopeampi aktivoituminen :)