Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

Kasvihuoneautomaatiota pikkurahalla

Poissa trilocybin

    • Viestejä: 9
    • Karma: 6
    • Profiili
Kasvihuoneautomaatiota olen kehittämässä. Ensimmäinen versio toimii jo.
Tämä projekti pohjautuu Raspberry Pi Pico-microcontrolleriin, eli mikropiiriin, jonka hinta on 4€. Lisäosat maksaa hieman enemmän, mutta tällä hetkellä automaatio pyörii jo 40€ budjetilla.
Ohjelmakoodi ja rakennusohjeet: https://github.com/trilobin/greenhouse

Tässä vaiheessa haluaisin kuulla teidän mielipiteitä.
-Miten tarkkaa kosteuskontrollia olisi syytä pyrkiä toteuttamaan? Miten tarkkaa tämä oikeasti on? Tämänhetkinen versio tuottaa 93-99% RH.
-Käyttääkö kukaan sensoria mittaamaan FAE? Hiilidioksidipitoisuutta tms? Teknisesti tällainen on toteutettavissa, sensorit vain ovat kalliita.
-Millaisille ominaisuuksille olisi kysyntää? Githubissa on backlogi jossa on vähän kehitysideoita. Onko jokin näistä tärkeämpi kuin muut?


Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 632
    • Karma: 133
    • Profiili
Veikkaisin, että tuolla tarkkuudella kosteuden tarkkailu on aivan riittävää.
Täälläkin mainittu MQ-135 ilmanlaatuanturi näyttäisi Ebayssa olevan posteineen alle kympin. Tuollaisella varmaan pärjäisi, vaikkei se ilmeisesti täydellisen tarkka olekaan. Kovastihan tuossa on muutakin tähän käyttöön tarpeetonta, mutta tuskin se haittaa. Näppärää voisi olla vaikka mittailla ensin "raittiin" huoneilman CO2-lukema ja selkeästi ilmanvaihtoa kaipaavan terraarion samoin. Sitten katsoo, kauanko vie käytettävällä systeemillä jostain isohkosta lukemasta likelle sitä "raittiin" ilman lukemaa. Sitten vaan asettaa triggerilukeman, jonka kohdalla tuuletus käynnistyy n minuutiksi.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa trilocybin

    • Viestejä: 9
    • Karma: 6
    • Profiili
Hmm, okei. Tämähän on toki tällainen ylimääräinen harrasteprojekti, joten taidan kuitenkin parantaa sitä. Tämä 93-99%RH on vasta ensimmäinen versio, ja algoritmipuoli on minulla hallussa, joten olisi kivaa tehdä tähän jotain älykkäämpää ja tarkempaa.
-Onko mitään tietoa, että onko esim. kosteuden vaihtelussa vuorokaudenajan mukaan jotain hyötyä? Kuvittelisin, että alkuperäisessä ympäristössä tällainen ainakin tapahtuu. Valohan menee jo vuorokaudenajan mukaan, ja vuorokausisykliin voisi lisätä ainakin lämpötilan.
Kiitti tuosta CO2-linkistä. Pitääkin hankkia sellainen ilmaisin.

Tavallaan tällainen mahdollistaa erittäin standardoidun kasvuympäristön, jossa voi niin halutessaan testata vaikka mitä kasvuolosuhteita. Ongelmana vaan, että kombinaatioiden määrä on valtava, jolloin pelkkä kokeellinen lähestyminen ei todennäköisesti tuota tulosta järkevässä ajassa.


Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 632
    • Karma: 133
    • Profiili
Ehdottomasti kannustan tarkempaan näpräilyyn mahdollisuuksien mukaan, oletin vain väärin, ettei nykyisellä systeemillä olisi edellytyksiä siihen.
Esimerkiksi ghetto-oppaassa on taulukoituna tarkemmin eri vaiheisiin sopivia olosuhteita. Huurumadonlakkiahan (oletan tässä taas, että niiden kasvatuksesta olisi kyse) esiintyy ympäri maailmaa trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla, eli siitä vain etsimään tarkempaa tietoa noiden seutujen ilmankosteuden ja lämpötilan vaihteluista P. cubensiksen kasvuaikaan ja simuloimaan vastaavia olosuhteita.
Seuraan kyllä mielenkiinnolla tätä projektia :)
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa trilocybin

    • Viestejä: 9
    • Karma: 6
    • Profiili
Mielenkiintoinen idea pyrkiä suoraan simuloimaan alkuperäisiä olosuhteita. Pitääkin kokeilla. Tämä on vähintäänkin hyvä lähtökohta kokeiluille. Kontrolloidussa tilassa voisi ehkä luoda jopa parempia olosuhteita kuin luonnossa, kun esim. homeen kasvua estetään menetelmillä, mitä luonnossa ei esiinny. Hmm...

Sensorivalmistaja ilmoittaa tyypilliseksi tarkkuudeksi +-2% (ja maksimiksi +-5%). Tämä on siis systemaattinen virhe, vaihtelu eri sensoreiden välillä, mutta yhdelle sensorille vakio. Tämän lisäksi "repeat" tarkkuus on +-1%, eli kun samalla sensorilla mittaa samaa ilmankosteutta toistuvasti, niin tulos saattaa heittää +-1%. Ekan voi kalibroida pois. Tämän lisäksi pitää vielä varmistaa, että kosteus jakautuu tasaisesti koko tilaan. Linkkaamassasi oppaassa ehdotetaan 97-100% RH, joten +-1% riittää ainakin siihen :). Koodin kakkosversio oli kokeilussa yön yli ja keräämässä dataa, mutta bugin takia hukkasin datan. Uusi yritys myöhemmin.

Tästä keskustelusta tulikin jännä idea: Voisi kehittää myös lajikohtaisia asetuksia, joita voi vaikkapa jakaa tiedostoina...


Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 632
    • Karma: 133
    • Profiili
Tästä keskustelusta tulikin jännä idea: Voisi kehittää myös lajikohtaisia asetuksia, joita voi vaikkapa jakaa tiedostoina...
Tämä on hauska ajatus. Olisikin kätevää, jos olisi eri lajeille valmiit "profiilit", sen kun valitsee tarpeisiinsa sopivan. Pitää kyllä kurkkia tuota GitHub-linkkiäkin tässä jossain vaiheessa, kun joutaa.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa trilocybin

    • Viestejä: 9
    • Karma: 6
    • Profiili
Lisäsin vähän vaikeusastetta tähän. Laitoin ilmankostuttimen toiseen nurkkaan, ja ilmaisimen keskelle pientä kaappia. Aiemmin minulla oli kaksi putkea kosteudelle, jolloin se jakaantui tasaisemmin. Tein tämän muutoksen, koska ajattelin, että olisi hyvä saada tästä mahdollisimman helppokäyttöinen.
Tällä setupilla kosteuden säätö on jo vaikeaa. Ongelmina, että pisarat eivät haihdu heti, jolloin ne näkyy ilmaisimessa vasta viiveellä, ja että jos jossain vaiheessa ilmankosteus ylittää 99% RH, niin siinä vaiheessa muodostuu seiniin pisaroita jotka vaikuttaa kosteuteen vielä pitkään. Ratkaisu ensimmäiseen on PID-regulaattori. Olin ajatellut, että esim. kaapin avaamisen ja sulkemisen jälkeen saavutettaisiin taas toivottu ilmankosteus 10 minuutissa. Tämä ei ole onnistunut vielä. Koko järjestelmä jojottaa nykyisellään 65% ja 99% välillä viiden minuutin syklissä. Mitä tässä siis tapahtuu on, että säädöt tehdään liian nopeasti, jolloin ne menee vuorotellen reippaasti yli ja ali tarvittavan. Ratkaisu tähän on pidentää säätösykliä, mutta se tarkoittaa, että esim. kaapin avaamisen jälkeen kestää pidempään, ennen kuin se uudelleen saavuttaa toivotun ilmankosteuden.
-Onko hyväksyttävää, jos kaappi saavuttaa toivotun ilmankosteuden vasta tunnin päästä avaamisen ja sulkemisen jälkeen? Tai mikä olisi toivottava aikaikkuna?

PS. Uusi versio ei vielä githubissa.


Poissa trilocybin

    • Viestejä: 9
    • Karma: 6
    • Profiili
Nyt toimii!

Eli erittäin yksinkertainen setuppi. Pieni kaappi (ehkä 60 l), ultraääni-ilmankostutin, sekä Raspberry Pi Pico-mikrokontrolleri (ohjeet githubissa: https://github.com/trilobin/greenhouse). Kyseisellä setupilla kosteus nousi tavoite-arvoon 93% RH viidessä minuutissa, jonka jälkeen se vaihteli enimmillään +-1,5% seuraavan tunnin (en testannut pidempään). Laitoin myös samaan softaan mahdollisuus kontrolloida ilmanvaihtoon sopivaa laitetta, jolloin ilmanvaihdon ja ilmankosteuden ei tarvitse kilpailla keskenään. Tässä ne siis eivät aiheuta vaihtelua ilmankosteuteen, jota ne erillään aiheuttaisi.
-Tätä voi jo suositella, jos elektroniikka edes vähän kiinnostaa.

Useat kosteudenhallintaan myytävät laitteet (esim. https://www.amazon.com/Humidity-Controller-Inkbird-Humidistat-Pre-wired/dp/B01J1E5LWM) toimivat siten, että kytkevät ilmankostuttimen päälle jos kosteus alittaa jonkun arvon, ja kytkee sen pois jos kosteus ylittää saman arvon. Omissa testeissä tällainen lähestyminen tuotti noin +-10% RH. Näitä käytetään harrastajien piirissä, eli toimivat todistetusti. Pico-projekti vain tuottaa tasaisempaa ilmankosteutta. Seuraavaksi voisi sitten ruveta miettimään, mitä kaikkea tällä tarkkuudella voi tehdä :)