Masennuksesta parantuminen sienillä
*psilosybiini.info edit: Veikkaisin että nämä asiat ovat jossakin muodossa entuudestaan tuttuja tämän forumin käyttäjille, postauksen ideana on ennemminkin toimia jonkinlaisena esittelynä, niin ihmiset tietää mistä tulen ja miksi mahdollisesti omaan tietyt mielipiteet tai lähestymistavat näihin asioihin.
Tapoja parantumiseen on varmasti muitakin, tämä on tiivistelmä siitä mikä minulle on toiminut ja ohjeista mitä itse pidän hyvänä.
Tämä suht hätisesti laadittu kirjoitus (kirjoittaminen ei ole vahvimpia alueitani). Vaikka päästäni löytyy näihin aiheisiin liittyen tavaraa muutamaan kirjaan, koitan pitää postauksen mahdollisimman lyhyenä ja yksinkertaisena. Tavoitteena olla hyvä aloituspiste ennemminkuin kaikenkattava opus.
Kaikkien näiden ohjeiden kohdalla pitää muistaa että nämä on hyviä aloituspisteitä eikä absoluuttisia totuuksia. Ensisijaisesti pitää käyttää omia aivoja ja tuntemuksia selvittääkseen mikä toimii itselle ja mikä ei. Esimerkiksi jos olet hyvä meditoimaan sekä kuuntelemaan oman kropan tuntemuksia, psykedeelien käyttö ei välttämättä ole edes tarpeellista.
Ennen psykedeelien käyttöä olisi hyvä, mutta ei pakollista, opetella oman mielen käyttöä. Tämä ohje on huomattavasti tärkeämpi isommilla annoksilla ja henkiseen puoleen keskittyessä. Eli Meditaatio, mindfulness, selkounet, rehellisyys, rohkeus, oman persoonan kehitys (MBTI, Ennegram), tahdonvoiman kehitys, Zen-viisaudet, mieli-keho yhteys, kropan tuntemukset, jne. Mutta homma toimii kyllä ilmankin näitä, joskaan ei niin tehokkaasti.
Masennusta hoitaessa pitää tietää minkä tyyppistä masennusta potee. Masennuksen voi jakaa kolmeen osioon: Fyysinen, Psyykkinen ja Henkinen, nämä 3 asiaa on enemmän tai vähemmän liitoksissa toisiinsa ja vaikeammissa tapauksissa joutuu keskittymään kaikkiin kolmeen mikäli haluaa parantua.
Fyysinen terveys:Fyysisellä puolella masennusta voi aiheuttaa mikä tahansa fyysinen sairaus. Ylipaino, alipaino, krooninen kipu, kilpirauhasongelmat, diabetes, syöpä, unenpuute jne.
Fyysinen terveys minimi: Älä syö sokeria. Syö oikeaa ruokaa. (= ei prosessoitua/valmisruokia). Juomana pelkkä vesi. Tee omantasoinen lihastreeni 1-2 kertaa viikossa. Nuku riittävästi, pidä unirytmi kunnossa. Pelkästään näitä muutamaa ohjetta noudattamalla saa kuka tahansa jo erittäin hyviä tuloksia aikaseksi. Syö kunnolla, nuku kunnolla ja liiku jonkunverran. Se on jännä miten nyky-yhteiskunnassa tämmönen pitää erikseen kertoa
Fyysinen terveys laajempi: Samat asiat kuin ylempänä, lisäksi ruokavalion kanssa kokeilun voi aloittaa autoimmune-paleolla (paperilla paras). Vesi vähintään lähdevettä, mieluiten käänteisosmoosivettä. Lisäravinteista parhaimmat sinkki, magnesium, kromi, omega3, d-vitamiini (nämä kaikki kuuripohjaisesti, ei tarkoitus nauttia jatkuvasti). Tarvittaessa monivitaamiinia luontaisista lähteistä tehty kapseli. Punttisalia 1-3 viikossa + mieleinen urheiluharrastus. Lisäksi yksilökohtaiset asiat, mahdolliset ryhtiongelmat tai lihasjumit. Lihasjumeilla/jännitystiloilla voi olla psyykkinen komponentti.
Psyykkinen terveys:Psyykkiset oireet pääsääntöisesti ilmenee ahdistuksena/stressinä, tässä muutama esimerkki:
Järjenvastaiset pelot (bakteerikammo, pelko poistua kotoa, lentopelko).
Kognitiivinen dissonanssi tai ristiriita todellisuuden ja omien uskomusten/tunteiden välillä (Usko että avioliitto kestää loppuelämän, usko että maailma on tasapuolinen/reilu, luottamus toisiin ihmisiin).
Sosiaaliset paineet / ujous, vaikkakin nämä on persoonaan liitettäviä asioita, voi ne ääritapauksissa johtaa masennukseen (pelko puhua ihmisille, pelko koittaa uusia asioita).
Addiktiot. Suurimpana tekijänä alitajuntaan liittyvät asiat: "ahdistaa mutta ei tiedä miksi" (abc-esimerkkejä lapsuus/psyykkinen kehitys).
Pääsääntöisesti kaikki lääkkeet mitkä tulee lääkefirmoilta hoitavat oireita eivätkä alkuperäistä syytä. Eivät ole hyväksi pitkällä aikavälillä ja suurinosa terveydelle haitallisia sivuoireineen. SSRI-lääkkeet "toimii" vain ahdistus-tyyppisiiin masennusoireisiin ja silloinkin havainnollistava toimintatapa on: Vuotavan hanan saa korjattua kyllä siten että katkoo putkiston, mutta yleensä jossain vaiheessa veden puute rupee nyppimään. Eli lähtee ahdistuksen lisäksi myös muita tunteita.. Tosin jatkuvasti tulee tarinoita vastaan missä ihmiset on saaneet SSRI:llä tai vastaavalla elämänsä käännettyä, ja jos kuvittelee että kaikki muut keinot on käytetty niin kaipa se menee vaihtoehtona ja käytännössä olet riippuvainen tuosta lääkityksestä lopun elämääsi. Itse en noihin koskisi pitkällä tikullakaan, aina on muita vaihtoehtoja..
Ainoa yhteiskunnan tarjoama apu tähän on psykiatrit sekä vertaistukiryhmät, se ei tarkoita että hoitomuoto olisi hyvä tai toisi parannuksen. Pääsääntöisesti psykiatria pystyy antamaan apua ja pitämään potilaan jotenkuten kassassa, harvemmin kuitenkaan saavutetaan pitkäaikaisia tuloksia, varsinkaan pitkään masentuneiden kanssa. Tutkimusten mukaan saatu hyöty psykologien ja itseoppineiden psykologien välillä on lähes sama. CBT-terapia yhtenä parhaimpana muotona joka tarjoaa ulkoisesti niitä oivalluksia mitä psykedeeleillä/filosofialla saa sisäisesti.
Psykologia kuitenkin toimii ja on kehittyvä tieteenala, mutta se on ollut historiallisesti äärimmäisen huono työkalu masennuksen hoidossa. Uusimmat hoitomallit joihin esimerkiksi suurinosa uusista self-help kirjoista perustuu, liittyy oman kropan kuunteluun. Ideana se että sinun kehosi, tunteesi sekä vaistosi tietää paljon paremmin mikä on elämässä/terveydessä vikana kuin mitä järki pystyy keksimään. Tämä metodi toimiessaan on äärimmäisen hyvä sekä sallii masentuneen hoitaa jatkossa itse itseään.
Henkinen terveys:Periaattessa sinun elämäsi tarkoitus, eli elämän kokeminen merkityksellisenä. Miksi nouset aamulla sängystä? Miksi teet sitä työtä mitä teet? Tämä on vaikein asia selittää näistä kolmestä koska yhdelle henkilölle voi riittää se, että nousee sängystä sen takia että joutuu menemään töihin ja menee töihin sen takia että saa rahaa ryypätä viikonloppuisin. Toiselle se voi olla vahva halu vaikkapa huolehtia vanhuksista ja kokea tätä kautta vanhusten hoitamisen mielekkäänä työnä. Kolmas tapaus voi saada eniten kicksejä maailman ymmärtämisestä matematiikan avulla. Merkityksellisiä asioita voi olla useita samanaikaseisti ja on hyvä olettaa että suurinosa ihmisistä löytää elämänsä aikana useita erilaisia asioita joita kokee merkityksillisenä, eli se mikä on tänään merkityksellistä ei välttämättä tunnu viikon päästä enää yhtä merkitykselliseltä.
Kysy itseltäsi koetko elämän merkitykselliseksi, teetkö asioita jotka sinun mielestä on tärkeitä, luota omiin tunteisiin ja intuitioon, älä kuuntele muita mitä pitäisi tehdä tai mikä on mahdollista, ota vastaan vinkit, neuvot ja mielipiteet mutta tee lopulta valinta itse, kokeile ja oivalla itse. Jos olet jumissa pohdintojesi kanssa niin psykedeelit saattaa näyttää eri vaihtoehtoja mitkä vois sinulle sopia.
Psykedeelien annostus:
Kokemukseni perustuu Golden Teacher (psilocybe cubensis) lajikkeeseen ja annoskokojen arvionti on tämän lajikkeen perusteella tehty. Shroomery - trip calculator on hyvä työkalu oikean annostuksen selvitykseen. Tässä minun versio:
Nyrkkisääntönä menee että mitä herkempi tunneihminen tai mitä herkempi ahdistumaan, sitä pienempi annostus alustavasti. Itse reagoin suht keskiverrolla voimakkuudeella.
0.1-0.3g: Microdosing, annoskoko joka ei aiheuta trippiä. Ideana saada terveysvaikutteet pelkästään. Itsellä ei hirveästi kokemusta.
1g: Arkipäivän ongelmien ratkomiseen: tutkijoille/keksijöille/taiteilijoille heidän työhönsä sopiva.
2g: "Perustrippi" Psyykkisten oireiden hoitoon / viihdekäyttö / addiktioden hoito. (addiktioon löytyy parempaakin tavaraa, esim ibogaine, mutta kyllä psilosybiinikin toimii, hyvä olisi myös ymmärtää addiktion perusmekaniikat: Ted talk: Johann Hari - addiction)
3g: Merkityksen hakeminen elämästä, saattaa onnistua jo 2g annoksillakin.
4g+: Halu ymmärtää mistä elämässä on todella kyse, toiset ulottuvuudet, mahdollisuus tavata Jesse ja Jessen kaverit.
Asenteena toimii parhaiten se että lähtee kokemukseen avoimin mielin, hyvä set and setting (puhelin kiinni, päivän askareet hoidettu, soittolista valmiina, jne). Jos ennen sienten syöntiä ei pelota tai jännitä niin jotain on luultavasti pielessä
. Ei kannata odottaa tai olettaa mitään, avoin mieli tärkeä. Omat kokemukset "intentistä" eli mitä haluaa saada tripiltä on ollut huono, vaikka tripit onnistuikin hyvin ja sain vastaukset kysymyksiini, niin tripit oli rankkoja sekä en tiedä oliku minun vielä "tarve" tietää niitä juttuja. Se mitä haluaa useimmiten poikkeaa sen kanssa mitä oikeasti tarvitsee. Uskoisin poikkeuksena olevan päihderiippuvaisuus, kuten esimerkiksi tupakka ja alkoholi, näiden kanssa uskoisin että intent (aikomus lopettaa) on tärkeässä roolissa.
Itse aloitin alunperin hoitamalla itseni fyysisesti kuntoon ja harjoittelin näkemään selkounia. Joitakin meditaatio-harjoituksia tein saamatta mitään erikoista irti niistä. Sitten aloitin sienten systemaattisen käytön 2grammasta ja nostin annostusta 0,5grammaa aina kun edellinen trippi oli liian helppo tai tuntui siltä että nyt pitää päästä hiukan syvemmälle. Trippien välissä 2-4viikkoa (välillä enempi), riippuen annoskoosta, fiiliksestä ja elämäntilanteesta. Annoskoot meni lopulta lähelle 6:tta grammaa, missä vaiheessa vatsaoireet rupeaa olemaan aika kovat (minulla on herkkä vatsa ja koen fyysistä huonoa oloa jo pienilläkin annoksilla), mutta olen jo hyväksynyt tuon pahan olon ja sen avulla on tullut monta asiaa opittua. Myöskin terveys ja vatsa on parempi seuraavina päivinä. Psilosybiinin liottaminen veteen helpottaa hiukan. Meditaatiotekniikoiden harjoittaminen toimii äärimmäisen hyvin psykedeelien käytön aikana (esim. Eckhart Tollen ohjeet), vaikka nuo harjoitukset eivät tee juuri mitään normaalissa tajunnantilassa. Uskoisin että tämä on lopultakin harjoittelukysymys ja mitä vahvempi(ahtaampi) mieli ja/tai järkiperäisempi yksilö sitä vaikeampi meditaatioon on päästä sisälle.
Psyykkisen terveyden hoidossa kokemukset on parhaillaan systemaattinen egon purkaminen kerros kerrokselta, ahdistusta aiheuttavien ajatusten/uskomusten poisto/muutto/ymmärrys.