Seuraan jonkin verran tekoälyä koskevaa uutisointia, mutta olen raapaissut vain pintapuolisesti aihetta syvällisemmin käsittelevää kirjallisuutta. Sci-fi-jutut on kyllä tuttuja. Mutta ehdottoman kiinnostava aihe, kuten myös automaatiotekniikka.
Tarkoitan sitä mikä on ihmismielen takana, mikä tulee esille esim. meditoinnissa ja egokuolemassa (sille löytyy nimikin, mutta en nyt saa päähäni sitä).
Dasein?
Oma näkemykseni on, että havaitsemamme "tosimaailma" on symbolinen representaatio (kuten
Donald D. Hoffman väittää), johon aivot sitten injektoivat oman käsityksen omasta toiminnastaan, jolloin ilmenee käsitys minätietoisuudesta (kuten
Thomas Metzinger väittää), enkä tällä hetkellä usko, että se prosessi sinänsä pitäisi sisällään mitään sellaista elementtiä, jota ei voitaisi mallintaa riittävän tehokkailla ja itsestään oppivilla virtuaalisilla hermoverkoilla.
Useasti tekoälyjen arvoa pohtivissa keskusteluissa asiaa taivutaan miettimään siltä kantilta, että koneiden tulisi olla kykeneväisiä kokemaan samankaltainen minätietoisuus joka ihmisellä on, jotta todellinen "älykkyys" olisi mahdollista. Diggaan itse tosi paljon tekoälytutkija Ben Goertzelin määritelmästä, että älykkyys on "kykyä saavuttaa monisyisiä ratkaisuja monisyisissä ympäristöissä". Miksi älykkään koneen tulisi olla henkisiltä ominaisuuksiltaan tavisihmisen kaltainen? Jotkin pääjalkaiset ovat ehdottoman älykkäitä olentoja, joka on näytetty toteen useissa eri olosuhteissa, mutta meillä ei ole mitään käsitystä siitä, onko pääjalkaisilla minkäänlaista sielunelämää; ainakaan ne eivät juurikaan kommunikoi kanssamme samalla tavalla kuin kommunikoimme keskenämme.