Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

Jani Kaaron psykedeeliaiheinen joukkorahoitusprojekti – ota osaa!

Poissa Ilviselmä

 • ihmekös tuo
  • Viestejä: 461
  • Karma: 48
  • Profiili
Kirjoitin tämän psykedeeliuutisiin, mutta mielestäni aihe on siinä määrin tärkeä, että avaan ihan oman keskustelunsa, jossa voi keskustella aiheesta myös yleisemmin, jos tuumia herää.

Lainaus käyttäjältä: Psykedeeliuutiset
Seuraavaa varsinaista Psykedeeliuutiset-artikkelia odotellessa Suomalaisen journalismin rintamalta kulkeutuu raikkaita tuulia. Vuoden tiedetoimittajaksi vastikään valittu Jani Kaaro hakee joukkorahoitusta psykedeelitutkimusta ja -terapiaa kartoittavalle artikkelilleen. Kaaron omin sanoin:

"Mielenkiintoisia pikkututkimuksia huumeiksi luokiteltujen psykoaktiivisten aineiden lääketieteellisistä sovelluksista tehdään maailmalla, mutta mitä tarvitaan, että ne muuttuvat todellisiksi hoitomuodoiksi meillä?

Jos suomalainen tutkija haluaa järjestää ensimmäisen kliinisen kokeen psykedeeleillä Suomessa, mitä se vaatii? Millaisia esteitä on ylitettävä? Kenet on vakuutettava? Ketkä sitä vastustaisivat? Onko edessä pitkä ja kivinen tie? Vai onko se vain ilmoitusasia ja helposti järjestettävissä? Jos jälkimmäinen on totta, miksi emme tee sitä?

Entäpä sama kysymys yleisemmin? Miten uudet hoitomuodot ylipäänsä vakiintuvat? Millaista pioneerihenkeä siihen tarvitaan?"

Tukemalla tätä projektia tuet laatujournalismin mahdollisuuksia laajemminkin. Internetin myötä kuluttajille käytännössä ilmaiseksi muuttuneen lehdistön nurja puoli on se, että selviytymisestään kamppailevia mediaorganisaatioita kiinnostaa ensisijaisesti lyhyet ja pinnalliset artikkelit, koska niiden tuottaminen on halpaa ja helppoa – ne tarjoavat toisin sanoen kustannustehokkaimmat tulovirrat.

Jokaisen tällaisen joukkorahoitusprojektin onnistuminen osoittaa, että ihmisillä todella on halua tukea laadukasta, syväluotaavaa, huolella taustoitettua journalismia, ja edesauttaa siten kokonaisuudessaan tasokkaan journalismin toteutumista ja alan elinvoimaisuutta.

Jos arvostat vahvaa, kantaaottavaa ja vastuullista lehdistöä ja laadukkaita, avartavia, perinpohjaisia artikkeleita, haluan rohkaista osoittamaan tukeasi tälle projektille lahjoituksen tai vaikkapa facebook-seinällesi jakamisen muodossa. Mieluiten tietysti molempien. (Psykedeeliuutisten alkuperäinen FB-postaus löytyy jaettavaksi tämän linkin takaa.) Pidetään yhdessä huoli siitä, ettei kaikki journalismi taannu muutaman lauseen pintaraapaisuja suoltavaksi hötöntöttömasiinaksi!

Linkki Kaaron projektiin: http://rapport.fi/rapport/juttuidea.php?aid=225290

Jotkut ovat myös ihmetelleet, mistä Kaaron hakema rahasumma muka koostuu. Laadukkaan journalismin taustoittaminen ja käytännön toteuttaminen vie aikaa. Materiaalien hankkiminen ei varmastikaan itsessään ole nykypäivän kommunikaatioteknologioineen ja kirjastoineen kovinkaan kallista puuhaa, mutta Kaaro on perheellinen mies, ja vaikka kirjoittaminen on kivaa, niin jostain se leipä on saatava. Lainaus Hesarin artikkelista: "Mie­lui­ten Kaa­ro pa­neu­tui­si ai­hei­siin pe­rin poh­jin, mut­ta hank­kiak­seen per­heel­leen elan­non hän suol­taa ly­hyi­tä uu­ti­sia hir­mui­sel­la vauh­dil­la." ja toisesta haastattelusta: "– Lopettaisin nykyiset hommat heti, jos voisin, ja alkaisin tehdä sellaista journalismia, jota tässä maassa ei tehdä."

Koska Kaaro oikeasti osaa hommansa – ajatuksiaherättävien, informatiivisten artikkelien kirjoittamisen – on jokseenkin älytöntä, että hän joutuu haaskaamaan lahjojaan ja energiaansa verrattain pinnallisiin ja mitäänsanomattomiin artikkeleihin. Joukkorahoitus voi onnistuessaan tarjota mahdollisuuden rahalliseen turvallisuuteen (jotta saa maksettua, tiiättekö niinku, ruuan, kämpän ja sensemmoset ylellisyystuotteet itelle ja omalle perheelle), jonka avulla on mahdollista keskittyä (=sijoittaa aikaa) laatutyöhön.


Poissa Hilpertti

  • Viestejä: 7
  • Karma: 0
 • Viheliäs hidalgo
  • Profiili

Poissa Arvalis

  • Viestejä: 783
  • Karma: 30
  • Profiili
Tiede: Lukijoiden suosikki Jani Kaaro valittiin vuoden tiedetoimittajaksi
http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/lukijoiden_suosikki_jani_kaaro_valittiin_vuoden_tiedetoimittajaksi

Lainaus
Suomen tiedetoimittajain liitto on valinnut vuoden 2015 tiedetoimittajaksi Jani Kaaron, 43. Hän on muun muassa Tiede-lehden ja Helsingin Sanomien pitkäaikainen avustaja.

Kaaron pohdiskelevat esseet Helsingin Sanomien tiedesivuilla kuuluvat lehden luetuimpaan aineistoon. Hs.fi-verkkosivuilla suosituimmat niistä keräävät liki 300 000 klikkausta ja leviävät sosiaalisessa mediassa kuin häkä. Suosittu on myös hänen Käsikopelolla-bloginsa Tieteen verkkosivulla.
Hieno mies. Ja melkein koko summa on saatu jo kasaan, whopee.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher