Tuossa tuli monta hyvää tarkentavaa pointtia. Paria kohtaa on kuitenkin pakko kommentoida.
Luikuri halusi kuvaamillaan videoilla nimenomaan osoittaa, että agarin käyttö ei ole erityisen vaikeaa. Agar tek sopii erinomaisesti sellaiselle aloittelijalle, joka on valmis investoimaan harrastukseensa 100-200 euroa. Siis painekeittimen + agar-materiaalien hinnan. Petrimaljatkin voi korvata vaikka pilttipurkeilla jos on tiukka budjetti. Kuinka monessa harrastuksessa pääsee nykyään näin halvalla alkuun?
Mainitsitkin monia agarin etuja. Mielestäni agarin kaikkein keskeisin etu on sen varmuus ja "taloudellisuus" itiöiden suhteen. Jos laskeumassa on ylipäätään lainkaan elinvoimaisia itiöitä, siitä pystyy agarin avulla melkein aina tuottamaan puhdasta rihmastoa. Ts. vaikka käytössä olisi yksi ainoa itiölaskeuma, onnistumisprosentti lähentelee silti sataa. Kun saadaan yksi puhdas malja, sitä voidaan kloonata edelleen niin paljon kuin on tarve. Alkuun pääseminen vie hieman enemmän aikaa, mutta tuloksena syntyvä monokulttuuri on nopeampikasvuisempi ja elinvoimaisempi bulkkivaiheessa kuin PF- tai maissitekillä aikaansaatu sekakulttuuri. Myös sato on tasalaatuisempi, koska kaikki itiöemät ovat yhtä kantaa. Uusia projekteja saa itse asiassa paljon nopeammin alkuun, koska vanhaa rihmastoa voi säilyttää petrimaljalla (tai nesteviljelmässä) ja laittaa siitä uutta bulkkia tulemaan silloin kun itselle parhaiten sopii.
Ghettomenetelmien ja PF-Tekin suurin heikkous on niiden tuhlaavaisuus. Kyse on epävarmasta fire-and-forget operaatiosta, missä viljelmä joko onnistuu tai epäonnistuu täysin. Kloonaus on käytännössä mahdotonta, eli ainoa mahdollisuus "jatkaa sukua" on ottaa uusia printtejä siinä vaiheessa jos on päässyt projektissa fruittaukseen asti ilman kontaminaatioita.
"Meni printti hukkaan? Ei hätää, foorumilta saa lisää." Tämä on se vinoutunut ajattelutapa mitä ghettomenetelmät opettavat. Kun printin saa ilmaiseksi tai postikulujen hinnalla, sitä ei arvosteta. Kuitenkin joku on nähnyt vaivan niiden sienten kasvattamisessa, laskeumien talteen ottamisessa ja edelleen jakamisessa. Ei se nyt älyttömän suuri vaiva ole, mutta vaiva kuitenkin.
Agar-tekniikan haltuunotolla printin vastaanottaja osoittaa lahjoittajaa kohtaan sen verran kunnioitusta, ettei halua olla heti uudelleen käsi ojossa printtiä kinuamassa.
Erityisen tärkeää agar-tekniikan hallitseminen on silloin kun käsissä on harvinaisempi, vaikeasti saatavilla oleva itiölaskeuma. Esimerkiksi Panaeolus Cyanescens, jonka laskeumia ei ole juuri näkynyt ainakaan foorumilla tarjolla. Tällaisen itiölaskeuman käyttö ghettoprojektissa on räikeä pyhäinhäväistys.
Agar-jyvä tek oli yhdessä nesteviljelmätekniikoiden kanssa 90-luvun alkuun saakka ainoa yleisesti tunnettu menetelmä sienten kotikasvatuksessa. PF-Tek tuli 1991 ja varsinaiset ghettomenetelmät vasta paljon myöhemmin. Itse olen iloinen siitä, että tuli aikoinaan opeteltua kasvatusharrastus nimenomaan agar-jyvä tekillä ja kunnon välineillä.
Maljojen sinetöinnin osalta olen ajatellut asian niin, että kannen kiinnittämisen lisäksi mikroporeteippi ehkäisee kontaminanttien pääsyä maljalle kannen ja maljan välisestä raosta. Voi olla hätävarjelun liioittelua, mutta toisaalta 10 metrin mikroporeteippirulla maksaa vain noin 3 euroa. Yhden maljan sinetöinti ympäriinsä maksaa siis 5-6 senttiä. Huomioiden ajan ja vaivan joka menee agarin keittämiseen, kaatoon, jäähdyttämiseen ja inokulointiin, mikroporeteipin hinta on hyvä investointi jos sillä vältetään yksikin kontaminoitunut malja.
Ketjun nimen voisi tosiaan muuttaa informatiivisemmaksi, ehdotuksia otetaan vastaan.
Jos adminit ovat suosiolliset niin ketjun voisi myös laittaa stickyksi.
Taidan siirtää myös Pan Cyan videoita koskevan ketjun päiväkirjoista tälle osastolle.