Jaahas, on kuitenkin ihan "käyttökelpoinen" sieni?
Kyllä. Se pallo on samaa matskua kuin sienen jalka. Eli mutaation tuloksena on syntynyt itiöemä, jossa ei ole lisääntymiselintä, eli lakkia, jonka sisällä itiöt lopulta syntyvät. Samantyyppinen mutaatioituminen on ollut jopa "normaalia" etenkin Golden Techer-lajikkeen kanssa. Mutaatiopalleron voi siis käyttää ihan normaalisti.
Nyt kun selailin noita muiden foorumin käyttäjien kasvatuspäiväkirjoja, huomasin sienten kasvun olevan usein todella nopeaa. Pitäisikö tässä jo huolestua, kun keskiviikkona jo ilmestyi ensimmäiset pinnit eikä vielä nyt lauantaina olla tuon pidemmälle päästy?
Vinkkejä kasvualustan vikojen analysointiin:
Kokeile työntää sormi kasvualustaan varovasti sopivasta kohtaa (älä työnnä koko sormea, vaan kokeile vain miltä kasvualusta tuntuu. Onko se kuin löysää mutaa tai kovan ja kuivan oloinen? Pitäisi olla pinkeä kuin vauvan pylly.
Miltä kasvualusta haisee? Pitäisi tuoksua tuoreelle ja sienimäiselle, ei makealle, tunkkaiselle tai happamalle.
Onko rasian pohjalla seisovaa vettä? Ei saisi olla.
Onko pohjalla epämääräistä väriä? Ei saisi olla.
Kokeile puristaa pinnejä varovasti, ovatko ne pinkeitä ja suht kovia, vai painuvatko helposti kasaan ja tuntuvat vaahtokarkkimaisilta? Ei saisi painua kasaan eivätkä lakit saisi irrota helposti.
12h dunkkaus ja tuulettelen kerran päivässä, nyt viikonloppuna enemmänkin, mutta arkisin ei aina meinaa ehtiä. Sumutellut olen myös kerran päivässä. Voikohan olla, että alusta jäi turhan kuivaksi? Growkitin ohjeissa käskettiin kaatamaan dunkkauksen jälkeen boksista ylimääräiset vedet pois. Kaadoinkohan ne liiankin tehokkaasti?
23 astetta lämpöä on boksilla ollut ja valoa noin 12h päivässä.
12 tunnin dunkkaus on ihan sopiva. Itse olen dunkannut jopa alle 10h (nukutun yön yli). Kaikki ylimääräinen vapaa, seisova vesi tulee ottaa pois kasvualustan pinnalta (ja myös pohjalta), sillä rihmasto voi "hukkua". Kasvualustaa voi siis kastella liikaa. Lämmöt ja valot ok.
Kerran päivässä tuulettelu ei riitä noin pienille kasvatuslaatikoille, joissa ilmanvaihtoa ei ole muuten toteutettu. Tuollaisen pienen monotube-tyylisen boxin kanssa sumuttelu on vaikeaa, sillä vettä pitäisi sumuttaa vain kasvatuspussin sisäseinille, ei mielellään suoraan kasvualustan pinnalle. Sienet käyttävät nimenomaan ilman kosteutta hyväkseen kasvuvaiheessa. Dunkkauksessa kasvun jälleenlaukaiseva vesimäärä imeytetään kasvualustaan. Vermikuliitti tasoittaa kosteutta kasvualustan pinnalla ja pitää huolen siitä, ettei kasvualusta huku, se siis tavallaan salaojittaa rihmaston pinnan. Sitä kannattaa lisätä kasvualustan päälle aina dunkkauksen jälkeen.