Desinfiointi tarkoittaa ainakin haluttujen mikrobien tuhoamista kemiallisilla aineilla, kuten alkoholilla, ennen kuin me tulemme ja leikimme hieman Jumalaa itiöidemme kanssa.
Muutamia desinfiointiaineita:
- Alkoholit: halvimmat ja yleisimmät kasvatuskäytössä olevat desinfiointiaineet sisältävät etanolia (mm. Sinol). Puhdas etanoli ei tuhoa kovin helposti itiöitä, mutta joissain sekoituksissa, kuten NeoAmiseptissa on aineita, jotka tuhoavat myös itiöitä. Etanoli ja isopropanoli ovat tehokkaimpia 70% vesiseoksena (Sinolia on siis järkevä laimentaa hieman).
- Jodipitoiset desinfiointiaineet: Tuhoaa tehokkaasti mikrobeja ja itiöitä. Ongelmana useiden markinoilla olevien tuotteiden värjäävyys.
- Natriumhypokloriitti: tehokas desinfiointiaine, jota käytetään mm. veden ja altaiden puhdistukseen.
- Vetyperoksidi: laimennettuna ainakin bakteereita tuhoava desinfiointiaine, peretikkahapon kanssa sekoitettuna tuhoaa mikrobien lisäksi myös itiöitä.
Useimpia erikoiskemikaaleja on vaikea saada, mutta useimmiten peruskasvattaja pärjää desinfioinneissaan Sinolilla.
Linkkejä:
http://www.medicina.fi/fato/59.pdfhttp://www.pshp.fi/default.aspx?contentid=24339http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/23113/Veera_Karppi_Irja_Reptshik.pdfSterilointi taas tuhoaa kaikki mikrobit ja niiden itiöt, tähän ainakin pyritään.
Sterilointitapoja:
- Höyrysterilointi: yleisesti painekattilassa/autoklaavissa tehtävää steriointia jossa lämpötila nousee ylipaineessa 121 asteeseen. Sienten kasvatuksessa voi pärjätä myös normaalilla kattilalla, jossa on kansi, mutta tällöin lämpötilaa ei saada nostettua kuin korkeintaan 100 asteeseen (tässä lämpötilassa kaikki mikro-organismit eivät vielä välttämättä kuole). Höyrysterilointi tehdään kasvualustoille (jotka ovat mm. lasipurkeissa tai kuumutta kestävissä pusseissa) ennen kuin niihin laitetaan itiöitä. Samalla kun steriloi kasvualustansa, on helppo steriloida muitakin välineitä.
- Kuumailmasterilointi: voidaan suorittaa esim kiertoilmauunissa (voi kokeilla vaikkapa ihan normaalia uuniakin). Tämä menetelmä sopii lähinnä lasisten ja metallisten välineiden, sekä vermikuliitin sterilointiin. Lämpötila nostetaan vajaaseen 200 asteeseen ja annetaan steriloitua puolisen tuntia. Kuivattaa kasvualustoja, ei sovellu hyvin kasvualustojen sterilointiin.
- Liekkisterilointi: Kasvatuksessa yleisesti ruiskun neulan ja metallisten välineiden steriloimiseen käytetty tekniikka, jolla steriloidaan neula/muu metallinen väline nopeasti jokaista kasvatuspuuhissa tehtyä toimenpidettä ennen, jälkeen ja välissä. Liekkinä on hyvä käyttää kaasupoltinta, jotta neula ei nokeentuisi. Neula pyyhkäistään ensin desinfiointiaineella puhtaaksi ja sen jälkeen kärki kuumennetaan liekissä hehkuvaksi parin sentin matkalta. Tämän jälkeen jatketaan neulalla tehtäviä toimenpiteitä. Steriloiaika kaasupolttimen liekissä (lämpötila yli 1000 °C) n. 3 sekuntia.
Peruskasvattaja pärjää kyllä steriloinneissaan sopivalla painekattilalla ja sytkärillä.
Kysymyksiä saa esittää! Jakakaa lisää tippejä, ohjeita ja jatkakaa keksutelua. Kiitos.
Edit 25.1.2015: Lisätty tieto kaasupolttimen sterilointiajasta ja etanolin tehokkaimmasta vesiseoksesta.