Mä tilasin ebaysta joltain random myyjältä autoklaavipusseja, joihin se oli itte liimannut filtterit. Mycobageinä se ne myi ja pystyi mainostekstin mukaan sulkemaan ennen keittämistä ilman, että räjähtää. Paraikaa sihisee keittimessä menemään, eli raporttia tämän toimivuudesta myöhemmin. Jotenkin olin siinä uskossa, että nämä voisi pistää vakuumikoneella kiinni nämä pussit, mutta ei oikein onnistunut. Keskeltä tuli ihan hyvä sauma, mutta reunoilta paloi paikoin puhki ja paikoin ei ollenkaan. Pistin sitten micropore teippiä päälle ja pitänee steriloinnin jälkeen laittaa vielä pakkausteippiä pitämään kosteuden sisällä.
Näitten "oikeiden" pussia tuloa odotellessa tein eksperimenttiä vakuumikoneen omilla pussilla. Leikkasin tulitikkuaskin kokoisen reiän pussiin ja teippasin sen n. 8x8cm palalla micropore-teippiä molemmin puolin. Käytin siis sellaista 8cm leveää micropore rullaa, joka maksoi apteekissa saman verran, kuin tavallinenkin rulla pidikkeessä. Pituuttakin oli yhtä paljon. Hyvä sijoitus tähän mennessä.
Toiselle puolelle pistin tipan silikonitiivistettä ja siihenkin 8x8cm micropore päälle. Vähän painelin silikonia levälleen, että tuli muutaman millin paksu läntti. Täytin pussin käsitellyllä rukiilla ja suljin vakuumikoneella. Pyöräytin folioon, painekeitin täydellä höyryllä 3½tuntia ja annoin jäähtyä seuraavaan päivään. Tuloksia tarkkaillaan parhaillaan. Shroomerystä sain nimittäin semmoista tietoa, että jyväpusseja tulisi tosiaankin keittää 3-4t pussien määrästä riippuen. Vielä kun iski pieni epäilys oman painekattilan maksimipaineesta tuon toisen ketjun jutustelun perusteella, uskon ettei tee ollenkaan pahaa.
Opin, että kannattaa jättää ilmanvaihtoventtiili melko alas niin, että sisäpuolen micropore hipoo jyviä, sillä tämä pussi tarttuu aika agressiivisesti itseensä, jos välissä ei ole mitään. Niinpä ilmanvaihto saattaa mennä muuten tukkoon. Jyvien ei tule kuitenkaan olla filtteriä vasten etenkään painekeittovaiheessa, ettei filtteri marinoidu mikrobeille otolliseksi. Paras tapa olisi varmaan pitää pussi pystyssä, mutta kun omaan 4,5l painekattilaan ei mahdu, niin taitoin pussin just jyvien yläpuolelta niin, että ilmanvaihtoportti jäi lipan alle suojaan vesiroiskeilta.
"Oikeista" pusseista hiffasin, että ilmanvaihtoreiän tuskin tarvitsee olla peukaloa isompi. Inokulointiportti kannattaa taas sijoittaa ihan ilmanvaihtofillterin alareunaan vastakkaiselle puolelle pussia. Helpompi osua jyviin, eikä esim vain kastella ilmanvaihtoporttia. Kolmas asia oli se, ettei kannata yrittää liimata sillä tiivistesilikonilla esim. tyvekkiä pussiin. Ei tule nimittäin pysymään.