Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

Tyhjien astioiden sterilointi

Poissa Bukowski

    • Viestejä: 8
    • Karma: 0
    • Profiili
En omista painekeitintä ja olen etsinyt tietoa steriloinnista, lähinnä juomalasit ja metallikannelliset purkit. Nettiohjeita on aivan laidasta laitaan (kokkaussivujen steriloinnit heppoisimpia, kotipanimoväen steriloinnit hurjimpia). Mikä on ihan kylmää faktaa lasiastioiden sterilointiin sekä kiehuvassa vedessä normaalissa kattilassa että uunissa (lämpötilat ja ajat)? Entä purkkien metallikansien sterilointi kiehuvassa vedessä? Uunisterilointi tuntuisi kätevältä esim. kakkulaseille.


Poissa Klonkku

    • Viestejä: 1 229
    • Karma: 134
    • Profiili
Kasvatuksessa käytettäviä astioita, joiden sisään niissä steriloitava kasvualusta tehdään, ei tarvitse steriloida, sillä ne steriloituvat varsinaisen kasvualustan sterilointivaiheessa samaan aikaa kuin varsinainen kasvualustakin (esim. PF-tek). Käytä kuitenkin aina pestyjä astioita.

Sterilointi painekattilalla tuhoaa kaiken elollisen kasvualustasta (ja samalla siis astioistakin) alle puolessa tunnissa, jos lämpötila saadaan nostettua 121ºC. Jos ei omista painekkattilaa tai oma painekattila ei nosta lämpötilaa tarpeeksi korkeaksi, kannattaa käyttää Hullun Mykologin ohjeisusta.

Voit kuitenkin steriloida esim. jyväpurkit halutessasi uunissa. Esim. leikkaussali-instrumentit tai laboratoriolasi steriloidaan 160-170 ºC:ssa uunissa 2-3 tuntia, mutta uskoisin, että 225-250 asteinen uuni steriloi puolessa tunnissa aika hyvin kasvatuksessa käytettävän välineistön.

Pastörointi ei taas ole varsinaista steriloimista, mutta lämpökäsittely 60-80 asteessa tuhoaa useimmat patogeenit ja pilaantumista aiheuttavat mikrobit. Kasvualustaan jätetään siis tarkoituksella kasvulle hyödyllistä mikrobiologista kasvustoa.

Kylmyys ei tapa bakteereja, ja sitä ei voi käyttää varsinaisena sterilointimenetelmänä. Se tosin pysäyttää kasvun siksi aikaa, kunnes lämpötila kasvuston osalta nousee jälleen kasvulle suotuisaksi. Jotkin bakteerit selviävät vuosikausia jopa -70ºC kylmyydessä.

"Kuiva lämpö"(uuni) on tehottomampi tapa steriloida välineitä/kasvualustaa kuin "kostea lämpö"(höyrysterilointi kattilassa).
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.


Poissa Bukowski

    • Viestejä: 8
    • Karma: 0
    • Profiili
Olen opiskellut noita englanninkielisiä foorumeita nimenomaan sellaisten postaajien osalta jotka eivät omista painekattilaa, kuten en minäkään.

Kovat lämmöt uunissa näyttävät tuovan mukaan astioiden rikkoutumisen riskin. Siksi kiinnostaa tuo millaisia aikoja tarvitaan tavallisessa kattilassa kiehuvassa vedessä (nimenomaan tyhjiin astioihin) tai uunissa, tuo leikkaussalikohta oli oleellinen tieto, kiitos siitä.

HuMy:ssa ei tainnut olla astioiden steriloinnista, tai sitten olen puusilmä  ::)

Useampi viesti pisti silmään joissa käyttäjä oli päässyt eroon säännöllisistä kontaminaatioista steriloimalla tyhjät lasit ennen kakkujen tekoja niihin. Etenkin jos lasit on olleet harrastuskäytössä aiemmin, kaupan uusien lasien kohdalla ei liene välttämätöntä, mutta ei haittaakaan. Ja kyllä, vaikka niiden pitäisi puhdistautua osana prosessia. Ja tämä nimenomaan tavallisilla kattiloilla.


Poissa Klonkku

    • Viestejä: 1 229
    • Karma: 134
    • Profiili
Joidenkin mesofiilien bakteerien itiöt kestävät 100ºC höyrysterilointilämpöä (mikä saavutetaan maksimissaan normaalilla kattilalla) jopa reippaat 13 tuntia (puhumattakaan termofiileista bakteereista) MUTTA kaikki vegetatiiviset solut tuhoutuvat n. puolessa tunnissa tuossa lämpötilassa. Itiöt ovat siis se pirullisin homma näissä sterilointijutuissa. Siksi ajattelisin, että huuhtomalla lasit hyvin ennen käyttöä, voitaisiin välttyä suuremmilta ongelmilta, mutta jos haluat varmistua lasien sisäpinnan steriiliydestä, desinfioi lasit. Se on helppoa ja nopeaa. Kyllä tarpeeksi tujut kemikaalit tappaa viimeisenkin elämän (mm. monet amiseptit ovat suuniteltuja tuhoamaan erilaisia bakteereita ja sieniä). ;)

On totta, että nopeat ja suuret lämpötilanvaihtelut voivat rikkoa tavallisen lasin, mutta kasvatuksessa käytettävien lasien sterilointi alkaa käydä lompakolle jos uunia täytyy pitää päällä useita tunteja. Lasien rikkoontumiselta voidaan välttyä odottamalla, että lasit jäähtyvät varmasti kunnolla. Uuniin saadaan myös tarvittaessa lisäkosteutta laittamalla uunin pohjalle uunivuoan jossa on vettä. Tuo on tosin todella huono keino yrittää tehdä uunista painekattilaa tai edes vähän kosteaa paikkaa. Uunisterilointi on kuitenkin viisaampi tehdä vain vermikuliitille, foliolle, metallisille apuvälineille tms.
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.