Useasti olen pitänyt bulkkikasvualustoja jopa niin pitkään steriilisti elmukelmun/kannen alla, että ne alkaa pinnaamaan. Bulkki sisältää suhteellisen paljon nestettä kyllä jo itsessään (riippuu kyllä siitä miten paljon kasvualustaan jättää nestettä), sillä mihimpä se vesi pääsisi haihtumaan kolonisaation aikana. Microporeteippi/kaasunvaihtoventtiili päästää kaasujen molekyylit lävitseen, mutta vesimolekyylit ovat niin suuria, etteivät ne pääse niin helposti teipin/venttiilien läpi.
Liiasta nestepitoisuudesta on haittaa kasvualustalle. Rihmasto hukkuu. Toisaalta myös liiasta kuivuudesta on haittaa kasvualustalle: ei kosteutta = ei otollisia olosuhteita sienten kasvulle. Kasvualusta on hyvä nesteyttää kunhan se tuntuu "liian kuivalta". Sadonkorjuun jälkeen on hyvä kyllä vähintäänkin huuhtaista kasvualusta, mikäli sen pystyy kätevästi tekemään. Bulkki sitoo itseensä tehokkaasti vettä, sillä bulkista suurin osa on usein kookoskuitua, turvetta, vermikuliittia ja/tai lantaa. Nesteytystä bulkin kanssa aikalailla max. 6 tuntia. Ihan parinkin tunnin nesteytys riittää vallan mainiosti flushien välissä, ja mielestäni tuota 2-4 tunnin nesteytystä voisi pitää bulkkisubstraateissa nyrkkisääntönä joka flushin välissä.
Nesteytys ja oikean nestetasapainon saaminen kasvualustaan on helkkarinmoinen taitolaji. Se vaikuttaa valtavan paljon satoon ja heti ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen ohjeellisia nesteytysaikoja on hieman tapauskohtaista käyttää. Kesken nesteytyksen voi kokeilla onko kasvualustassa tarpeeksi nestettä nostamalla sen pois vedestä. Paino kertoo onko nestettä tarpeeksi.