Tervehdys sielun..olento!
Mullakin meni vähän usko jossain vaiheessa noihin isomman luokan bulkkeihin. Suosittelen käyttämään sekoitussuhteena 1:1 tai 1:2. Toissijaisen kasvualustan tarkoituksena ei ole ollakaan täysin steriili, vaan siihen jätetään ns. "luonnollisia bakteereja". Pienempi sekoitussuhde nopeuttaa rihmaston kasvua ja vähentää näinollen kontaminoitumista.
Muistithan puristella ylimääräisen veden
kunnolla pois bulkista ennenkuin ymppäsit rihmaston siihen? Liika vesi altistaa kontaminaatioille eikä anna rihmastolle tilaa hengittää ja kasvaa. Kosteutta siihen saa, ja pitääkin jonkunverran jäädä, mutta on substraatin vesi on hyvä puristella pois "kuin tiskirätistä", niin että vettä valuu vain tipoittain.
Muistitko n. viikon vakauttamisajan (annoitko rihmaston olla purkeissaan vielä n. viikon sen jälkeen kun se näytti kokonaan kolonisoituneelta)? Nyt en ole kyllä aivan varma onko tämä välttämätöntä jyviä käytettäessä, mutta taitaa jyvät jokatapauksessa säilyä viikkoja fruittaamattomina purkissaan.
Ravistelitko purkkeja missään vaiheessa? Jonkin bakteerikontaminaatio on voinut jäädä näkymättömiin jyvien sisälle. Tämä myös nopeuttaa kolonisoitumista ja tuo mahdolliset kontaminaatiot näkyville.
Linnunsiemenissä on usein pähkinöitä, joiden sisältämä rasva on herkästi kontaminoituvaa. Ne voi nyppiä pois.
Käytitkö jo kerran suodatettua kahvia toissijaisessa kasvualustassasi? Tuoreet purut happamoittavat kasvualustaa liikaa ja altistavat tätä kautta kontaminaatioille. Jopa suodatettu kahvi on usein aika kontaminaatioherkkää. Kahvia voi käyttää vähemmänkin.
Annoithan pastöroidun kasvualustan jäähtyä
kunnolla ennenkuin sekoitit rihmaston siihen?
Lisävinkkinä: Kokeile ensikerralla vaikka pelkkää katekerrosta ainakin osaan valmiista purkeista? Useat jyvät sisältävät jo itsessään runsaasti ravinteita. Useimmiten ensimmäinen kasvualusta onkin se ravinteikkain osa koko kasvualustaa. Riippuen katekerroksesta, muista n. 1/4 kolonisointi! Pelkällä vermikuliitilla kolonioittamista ei tarvitse tehdä.