Kirjoittaja Aihe: Pollen paras -lanta kasvualustana  (Luettu 4446 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Mädi

  • Hullu mykologi
  • Viestejä: 1 271
    • Profiili
Pollen paras -lanta kasvualustana
« : Syyskuu 13, 2010, 17:18 »
Alkuinfo

Koska kaikille ei ole helposti saatavilla hevosenlantaa, teki eräs tuttuni kokeilun Pollen paras -rumpukompostoidulla turvepohjaisella hevosenlannalla. Lantaa myydään 40kg säkeissä reilun 10 euron hintaan.

Lanta käytettiin sekoitettuna erilaisiin yhdistelmiin suoraan säkistä mitenkään käsittelemättä, tai huuhtelematta ja pastöroitiin vesihauteessa (60-70 asteessa) noin 2-3 tuntia.

Kaikki seokset inokuloitiin Psilocybe cubensis 'Cambodian' rihmastolla kasvatettuna ruisjyviin, noin suhteella 1:2. Kanta oli eristetty, joskaan ei paras mahdollinen, mutta antaa vertailukelpoisen tuloksen. Kasvualustat laitettiin kasvihuoneterraarioon nesteyttämättä, ainoastaan reilusti sumutellen kasvatustilaan laitettaessa. Ylläpitona automaattinen järjestelmä, ainoastaan kevyt sumutus päivän-parin välein tarkkailun yhteydessä.

[smg id=344]

Testit

Ensimmäinen kasvualusta tehtiin pelkkään Pollen paras -lantaan. Koostumus oli todella mutamainen, sekä suhteellisen tiivis, joten odotukset eivät olleet korkealla. Kolonisoituminen oli hidasta, mutta liki 3,5 viikon odotuksen jälkeen rihmasto saatiin kasvatustilaan, jossa se pinnasikin nopeasti, alle viikossa. Tulokset eivät olleet kovinkaan mainittavia, pinset oli heikko, mutta sienet keskikokoista suurempia.

[smg id=342]

Toinen kasvualusta tehtiin Pollen paras/vermikuliitti -sekoitukseen suhteella 50/50. Kasvualustan rakenne oli huomattavasti parempi ja kolonisoituminen oli nopeampaa. Viikkoa myöhemmin tehdyt kasvualustat tuottivat satoa miltei viikkoa aikaisemmin edellistä. Pinset oli loistava ja sienet tyydyttävän kokoisia.

[smg id=307]

Kolmanteen kokeiluun kasvualustaan lisättiin kookoskuitua. Käytettiin suhdetta Pollen paras/vermikuliitti/kookoskuitu 40/40/20. Kolonisoitumisnopeus oli samaa luokkaa kuin edellisellä. Pinset oli hyvä ja sienet hieman suurempia, mutta se johtunee aavistuksen paksummasta kasvualustasta. Kokonaisaika oli samaa luokkaa edellisen kanssa. Suurta eroa ei kookoskuidun lisääminen tehnyt.

[smg id=343]

Johtopäätökset

Pollen paras -lanta soveltuu erinomaisesti kasvatuskäyttöön, kunhan sen tekstuuria parannetaan sekoittamalla siihen jotain kuohkeampaa ainetta. Se on helppo vaihtoehto lannan keräämiselle ja käsittelemiselle. Sitä saa valmiiksi hienonnettuna säkeissä. Pakkauskoko on melko suuri. Lannalle se silti haisee, joten kerrostaloyksiöön varauksella.
I haven't failed. I've just found 10,000 ways that won't work. ~ Thomas Edison

Poissa Bongi

  • Viestejä: 13
    • Profiili
Vs: Pollen paras -lanta kasvualustana
« Vastaus #1 : Elokuu 06, 2017, 19:50 »
Onko noita kuvia jossain tallessa? Kiinnostaisi nähdä minkälaisia sieniä tuolla Pollen paras/vermikuliitti/kookos seoksella on saatu aikaan. Käytin sitä itse ensinmäisten bulk astioiden tekoon.
Osa haitee happamalta kun en tajunnut puristaa tarpeeksi vettä pois. Toivoittavasti ei mennyt ihan pilalle. Onneksi liian märkiä on alle puolet kaikista astioista ja kohta pitää pastöroida lisää kasvualustaa kun osa lopuista purkeista on kolonisoitunut kokonaan.