Sienestäminen > Suippumadonlakki

Suippumadonlakkihavainot aikaisempina vuosina

(1/3) > >>

Arvalis:
Kun pohditaan, että milloin kauden alku koittaa, on hyvä tutustua aineistoon menneiltä vuosilta ja katsoa milloin aikaisimmat havainnot on tehty:

2010: 27. heinäkuuta, Oulu
2011: 19. heinäkuuta, Savo
2012: 12. heinäkuuta, Uusimaa
2013: 30. heinäkuuta, Uusimaa
2014: 31. heinäkuuta, Kainuu
2015: 28. heinäkuuta, Pohjois-Savo
2016: 11. elokuuta, Joensuu
2017: 17. heinäkuuta, Etelä-Pohjanmaa
2018: 14. elokuuta, Etelä-Pohjanmaa(?)
2019: 24. heinäkuuta, Uusimaa

Voidaan siis varmuudella sanoa, että jo heinäkuussa saattaa paikoitellen olla tavattavissa suippumadonlakkiesiintymiä. Kylmät ja kosteat ilmat ovat suotuisia rihmaston kasvulle – vuosien 2016 ja 2018 poikkeuksellisen myöhäiset ensilöydökset selittynevät ehkä sillä, että kumpaisenkin kesän lopulla oli suuressa osassa maata aivan liian kuuma ja kuivaa.

Nämä aikaisempien vuosien ensimmäiset löydökset ovat kuitenkin olleet vain muutamien itiöemien esiintymiä (lukuunottamatta vuoden 2012 löydöstä, joka muistaakseni oli ruhtinaallinen) ja tavallisesti kunnon sadot ilmaantuvat vasta elokuussa.

Nyt on ainakin täällä ollut tavanomaista koleampi ja kosteampi heinäkuun alku, joten veikkaan, että pian kannattaa jo alkaa tiirailemaan maastoa.

EDIT: Vuoden 2019 ensilöytö lisätty listaan.

velho:
Tuli jokuaika sitten selailtua noita kauden ensilöydöksien ajankohtia ja mietittyä samanmoista listaa, mutta Arvalis ehti ensin. Kiitos vaivannäöstä. :)
Ainakin ilmatieteenlaitoksen sivuilta löytyy myös tilastoja lämpötiloista ja sademääristä paikkakuntakohtaisesti 60-luvulta lähtien, jos kiinnostaa kunkin vuoden sääolosuhteet syvällisemmin. https://ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961

Muutama päivä sitten tuli kävästyä parilla spotilla tutkailemassa tilannetta ja kovin vähän oli ylipäätään minkäänmoisia sieniä näkyvissä. Nyt tosin ainakin täällä Pohjois-Savossa kelit ovat olleet suht otollisia ja pihamaallekin on alkanut putkahteleman sieniä. Varmaankin tässä lähipäivinä vois kävästä potkimassa taas renkaita.

jkt666:
Sama juttu samoilin reilun tunnin tos paikoilla. Kärpäs ja muita sieniä jo yllättävän paljon. P-sawo myös.

enomuumi:
Hieno lanka .. toivottavasti muutkin laittavat tietoa..

Kehitysehdotu: olisiko ajatusta laittaa myös viimmeisimmät havainnot pvm + alue ? näin saisi jokusen vuoden kuluessa osviittaa esiintymisajasta ja aloittelevat sienestäjät saavat osviittaa koska aloittaa ja koska rupeaa olemaan jo liian myöhäistä.

ruoja:

--- Lainaus käyttäjältä: velho - Heinäkuu 11, 2019, 18:35 ---Ainakin ilmatieteenlaitoksen sivuilta löytyy myös tilastoja lämpötiloista ja sademääristä paikkakuntakohtaisesti 60-luvulta lähtien, jos kiinnostaa kunkin vuoden sääolosuhteet syvällisemmin. https://ilmatieteenlaitos.fi/tilastoja-vuodesta-1961

--- Lainaus päättyy ---

Ihan tosi pikaisella vilkaisulla näyttää jonkinmoinen korrelaatio löytyvän jopa tän threadin alotuspostauksen päivämäärien kanssa. https://laji.fi/observation/list?target=Psilocybe%20semilanceata&informalTaxonGroupId=MVL.61 tuolta nyös voi selata havaintoja mutta tämän meitä niin kovasti kiinnostavan sienilajin kiistanalaisuuden takia voinee luottaa siihen ettei tuonne raportoida kuin murto-osa havainnoista :)

Oishan näistä hienoa kasata jokin tilaston tapainen käppyrä jos data ois helpommassa muodossa ohjelmallisesti käsiteltäväksi mutta ei kyllä oma aika riitä alkaa mankeloimaan dataa käytettävään muotoon :(

EDIT: kah kehveliä. Molemmat palvelut tarjoavat jonkin sortin julkisen rajapinnan.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta