Kirjoittaja Aihe: Sienten kuivaaminen  (Luettu 28449 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa KukkaTädinHattu

 • Viestejä: 75
  • Profiili
Vs: Sienten kuivaaminen
« Vastaus #60 : Syyskuu 25, 2012, 08:13 »
Itse kuivattelen tietokoneen kotelon sisällä usb-tuulettimen avustuksella :)

Poissa Pirsimuuras

 • Viestejä: 5
 • Pienikätinen
  • Profiili
Vs: Sienten kuivaaminen
« Vastaus #61 : Syyskuu 26, 2012, 00:16 »
Köyhän miehen kuivatusta harrastellaan täällä päin. Sienikaverit laitetaan kirvahyllyn päällä olevien sanomalehtien päälle ja ikkuna pysyy auki 24/7 huoneessa. Yleensä ovat siellä pari päivää, niin kauan kun rapisevat rutikuivina. Tämän jälkeen siirtyvät ilmatiiviiseen pussukkaan.

Mutta hyvin toimivat näinkin ''huonosta'' kuivaamistekniikasta huolimatta.
"Äkkiä se näytti järkyttävän vanhalta. Juuri sellaiselta aikuiselta, joka kulki läpi maailman kuulematta mitään muuta kuin omat ajatuksensa."
-Marika Uskali, Hopeanorsu.

Poissa Shackled AI

 • Viestejä: 16
  • Profiili
Vs: Sienten kuivaaminen
« Vastaus #62 : Lokakuu 11, 2012, 22:18 »
Mitenkäs on, milloin sieni on "cracker dry"?

Cubensikset ovat olleet olohuoneen pöydällä sanomalehden päällä about viikon, ja sienten varret edelleen taipuvat. Eli eivät napsahda poikki kuin keksi. Lakit vaikuttaisivat olevan hieman kuivempia...

Käytettävissä ei ole mitään ropellia tai muuta. Ilmankosteus on olohuoneessa about 40-60% mittarin mukaan. Estääkö tämä enemmän kuivumisen?

Poissa partikkeli

 • Viestejä: 7
  • Profiili
Vs: Sienten kuivaaminen
« Vastaus #63 : Lokakuu 15, 2012, 06:38 »


Pahvinen 0,5 L kokismuki ja laitetuuletin kännykän laturilla seinään. Reikä tietenkin sinne mukin pohjaan. Toimii.
Vuorokaudessa kuivaa. Siihen mukiin mahtuu vähän alle 100 g fressiä semiä, tosin jos sen oikeesti ahtaa täyteen niin joutuu välillä tyhjentään ja vähän sekotteleen ettei keskellä olevat jää kosteiks samalla ku reunoilla olevat kuivuu.

Niin ja menee muuten aika pieneen tilaan tämä DIY-kuivuri :D
Ja jos sen pohjassa olevan reiän tekee viilloilla ilman että varsinaisesti poistaa pohjasta mitään, toimii sama kuppi myös kivasti punnitessa.

Poissa ruoja

 • Viestejä: 99
  • Profiili
Vs: Sienten kuivaaminen
« Vastaus #64 : Syyskuu 09, 2019, 22:08 »
Lainaus
Varoitus: tähän aiheeseen ei ole vastattu yli 120 päivään.
Jollet ole varma että haluat vastata juuri tähän, harkitse uuden aiheen aloittamista.

Noh, vastaan silti tähän. Nyt on ruojalla mahdollinen ongelma, tai epätietämys. Oon tässä kuivatellut luonnon antimia erilaisin metodein ja alkaa menemään sormi suuhun että millä tavalla ne säilyvät ja säilyttävät potenssinsa parhaiten. Olen kuivatellut 50-60 asteessa kuivurissa muutaman tunnin. Ovat kyllä kuivia mutta tuli mieleen että onkohan tuo liian suuri lämpö. Kokeilin kuivata myös huoneen lämmössä tuuletinta ja ritilöitä apuna käyttäen. Olivat viikonlopun jälkeenkin kuivia, mutta jalka ei napsahtanut poikki heti, vaan taipui liikaa ennen napsausta. Kuivatin näitä sitten vielä ~2h 50-60 asteessa ja  olivat kyllä kuivia sen jälkeen. Mutta miten tuon potenssin kanssa? Onkohan noista nyt kadonnut kuinka paljon, vai mahdollisesti juuri ollenkaan?

Poissa Eni

 • Viestejä: 365
  • Profiili
Vs: Sienten kuivaaminen
« Vastaus #65 : Syyskuu 09, 2019, 23:01 »
Mitä enemmän asiasta etsin tietoa, sitä paremmalta kysymyksesi vaikuttaa, eikä ihan suoraa vastausta tunnu löytyvän.
Ilmeisesti sivistyneempien sieni-ihmisten konsensus on, että 60-70 C parin tunnin ajan ei juuri psilosybiiniä tuhoa (tosin psilosiinistä hajoaa jo 60 asteessa kuivatessa n. 90 %).
Psilosybiini ei silläkään perusteella lie kamalan lämpölabiilia, että taikateet voi hyvin tehdä kiehuvaan veteen, joskin kuuma-aika on toki verrattain lyhyt kuivaukseen verrattuna.
Psilos(yb)iini "hajoaa" hapettumisen seurauksena ja korkeampi lämpötila nopeuttanee reaktiota. Vaihtokaupassa arvotaan sitten, hapettuuko enemmän tajustetta matalammassa lämpötilassa pidemmällä ilma-altistuksella, vai lyhyemmässä ilma-altistuksessa korkeammassa lämpötilassa.
Optimi olisi tietysti inertti kaasuvirtaus (vaikkapa typpi) ja noin 60 C lämpötila, mutta kotioloissa tämä lienee hankala toteuttaa.
En kuitenkaan olisi järin huolissani taika-ainekadosta 70-asteisessa uunissa luukku raollaan kuivatessa, kunhan ei koko yötä pashda tattejaan.
"aha"
-PsyKhoZ