Psilosybiini.info

HELPPOA: maissin keittäminen kasvatuskäyttöön

Poissa peltiritari

  • Viestejä: 1
  • Karma: 1
  • Profiili
Moi! Uusi kirjoittelija mutta lueskellut olen pidempään. Tämä ketju herätti kiinnostukseni tarjota vähän vinkkejä kontaminaatioiden kontrollointiin vaikka sienten kasvastusta en ole kokeillut (vielä...). Aseptisen työskentelyn valvonta ja riskiarviointi on meikän päivätyö ja ajattelin kasata tähän ketjun perusteella tekemiäni havaintoja joilla voi vähentää kontaminaatioriskiä. Huomasin ketjua seuratessa että tietyillä henkilöillä onnistui kaikki ja tietyillä aina kontaminoitui osa, tämä viittaa tekniikkavirheeseen suorituksessa, välineissä tai tilassa. Aseptinen työskentely on kokemuslaji, teoriaa voi lukea vaikka kuinka mutta vain harjoittelu ja tekeminen(+virheet) opettaa koska kyseessä on käsityö. Ohjeistukset saattavat olla ylimitoitettuja ja jokaisen kannattaa miettiä kuinka paljon niitä soveltaa.

Suosittelen aloittelijalle kirjoittamaan vaikka tämän viestiketjun avulla ranskalaisilla viivoilla koko suoritus kohta kohdalta paperille. Kun on ohje nähtävillä ei tarvitse epäröidä eikä pysähtyä miettimään "mitä seuraavaksi". Joskus muinoin kun itse tein aseptista lääkevalmistusta niin ohjeessa saattoi olla kirjattuna jopa yksittäisiä kädenliikkeitä jotta liika liike saadaan minimiin. Jokainen ylimääräinen liike liikuttaa ilmaa ja liikkuva ilma on kontaminaatiolähde. Ohjeen avulla voi käydä homman läpi "kuivaharjoitteluna" ennen kuin se arvokas itiöprintti otetaan käyttöön. Tällöin havaitsee ohjeen puutteet ja homma menee lihasmuistiin. Todella epävarma ihminen voi vaikka keittää poppareita/makaroonia ja tehdä koko homman ilman sieni-itiöitä, jos rasioissa kasvaa jotain n. viikon jälkeen niin sitten kontaminaatio tapahtui.

Välineet ja tila: keittiön taso on varmaan se tyypillisin paikka koska tarvitaan liesi ja alue on helppo puhdistaa. Alkuvalmisteluina huolellinen työalueen puhdistus ja kaikki ylimääräinen tavara pois lähistöltä. Pohdin että kannattaisiko pistää pyyhkeet pyykkikoneeseen 90 asteen ohjelmaan ja mukaan pari pientä pyyhettä? Pesun jälkeen koneesta pyyhe keittiötasolle ja sinulla on kohtuu varmasti steriili alusta tai sitten pyykkikoneesi pitää vaihtaa. 80% viron viina tai NeoAmisept tai joku muu sopiva desinfiointiaine on hyvä olla vaikka suihkupullossa käytettävissä. Muista desinfioida itse pullon pinta työn alussa tai muuten kontaminoit käsineesi joka kerta kun otat pullosta kiinni. 80% viinan voi laimentaa keitetyllä vedellä, 70% viina on standardi lääkevalmistustilojen puhdistukseen (vettäkin tarvitaan  :D ). Pue puhtaat vaatteet päällesi. Suosittelisin nukkaamattomia pitkähihaisia kerrastoja, varsinkaan hihat eivät saisi lepattaa. Suojamyssy päähän tai vaikka lippis väärinpäin niin hiukset pysyvät piilossa. Käsineitä on maailma täynnä. Talouskäsineet on helppo desinfioida, kaupoista saa kertakäyttöisiä nitriili- tai latex -käsineitä (varo latex-herkistymistä). Desinfiontia varten talouspaperi riittänee mutta varman päälle pelaaja voi hakea apteekista puhtaita tai vaikka ihan steriilejä kuitutaitoksia, niitä on isojakin kokoja.

Suoritus: olennaista on rauhallinen määrätietoinen työskentely ja jokaisen ylimääräisen liikkeen eliminointi. Huoneilmassa voi olla itiöitä mutta ne leijuvat hitaasti ellei ilmaa sekoiteta hosumalla. Jos innostunut kaveri, kaksi- tai nelijalkainen, juoksee eestaas ympärillä olkapään takaa kurkkien ja suu käy koko ajan niin varmasti iso määrä ilmaa päätyy kontaktiin materiaalien kanssa. Älä vie käsiäsi työtilan yläpuolelle ellei ole pakko, eli sijoita tarvikkeet sivuille. Älä koskaan vie päätäsi/torsoa työalueen yläpuolelle koska kasvojen iholta varisee koko ajan esim. kuollutta ihoa. Maski on suositeltava, tai vaikka se snorkkeli :) Tasot on helppo puhdistaa, suihkuta desinfiointiainetta, sitten kostuta paperi/taitos ja pyyhi yhdensuuntaisella vedolla S-kuvioita piirtäen alue. Koskaan ei saa palata takaisinpäin (=hinkata edestakaisin) koska silloin levittää lian takaisin juuri puhdistetulle alueelle. Oikein likainen alue pitää ensi puhdistaa pesuaineilla ennen desinfiointia.

Maissitekniikka, seuraan Matyaksen erinomaista ohjetta ja kirjoittelen huomioita riskikohdista: tarvitset siis rasioita ja kansia, ota pari ylimääräistä. Kattila ja kansi, sekoituskauha, veitsi itiöraaputukseen ja itiöt vaikka foliossa. Kattilan ja kannen desinfiointi voi olla liioittelua, eniten pohdin kattilan reunaa ja kannen kattilaa koskettavaa osaa. Jos kaataa maissia kattilasta ja reuna on kontaminoitunut niin maissit pyyhkivät pöpöt mukanaan rasioihin. Jos taas kattilan kansi lasketaan likaiselle alustalle ja sitten kattilan päälle niin kattilan reuna voi likaantua. Keittele ja valuta maissit ohjeen mukaan, hanavesi on Suomessa erittäin puhdasta. Kattilan kannen ja sekoituslusikan kanssa kannattaa olla tarkkana: ne kun lasket epästeriilille pinnalle ja sitten kattilaan niin kontaminaatioriski kasvaa. Desinfioi muovirasiat myös sisäpuolelta jos haluat ja laita ylösalaisin desinfioidun kannen päälle, ilmarako olisi hyvä jotta liuotin haihtuu (siksi ylösalaisin kunnes kuiva). Ota kattila valmiiksi, avaa rasia, tässä on kätevä olla toinen tyhjä puhdas rasia vieressä johon kannen laittaa täytön ajaksi pöydän sijasta. Kaada maissia, kansi päälle ja kattilan kansi kattilan päälle. Sitten rauhassa seuraava rasia valmiiksi. Jatka kunnes rasiat valmiina. Sama homma itiöiden kanssa: rasia valmiiksi, desinfioi veitsi, odota hetki että liuotin haihtuu. Nosta kansi (älä taaskaan laske sisäpuoli alaspäin pöydälle), ota itiöprintti ja veitsi ja reippaasti raaputa itiöt rasiaan, kansi kiinni. Jos rasia on tiivis niin nyt pitäisi sisäpuolella olla aika puhdasta ja seuraavaksi sambakarnevaali itiöiden levittämiseksi.

Antamani ohjeet ovat aika overkill: Kuten Matyaksen kuvista näkee, homman voi ihan hyvin tehdä paljain käsin pöydällä ja hyvä tulee. Monet kontaminantit kuolevat koska sieni jyrää niiden yli, kuitenkin joskus taistelu elintilasta johtaa erivärisiin bonuskasvuihin. Keittäminen on muuten ihan hyvä desinfiointimuoto myös. Joidenkin mikrobien itiöt selviävät yli 100 asteen lämmöissä, esim. Bacillus sp jota löytyy mullasta. Tämän takia reipas siivoaminen/tasojen pyyhkiminen auttaa jo paljon, eli ei yhtäaikaa siirrosteta "huonekasveja" isompiin multaruukkuihin siinä vieressä. Puhtaat vaatteet ja pestyt talouskäsineet auttavat jo paljon.

Toivottavasti pitkähkö sepustukseni ei pelota ketään aloittelevaa, rohkeasti vaan kokeilemaan. Kun miettii mitä tekee ja mitä yrittää tehdä niin maalaisjärkikin usein kertoo että missä kohtaa on riski kontaminoida oma suoritus. Kontaminaation syy voi olla usein vaikea selvittää, siksi kannattaa pitää homma yksinkertaisena jotta muuttujia/riskitekijöitä olisi mahdollisimman vähän. Kovasti alkoi houkuttelemaan omakin sienikasvatus kun tätä ketjua luki, itiöitäkin näemmä saa netistä helposti... Minun tapauksessa hommat vaan tuppaavat lähtemään lapasesta ja sitten on keittiön pöydällä laskeumamaljoja (kahta eri sorttia tottakai) suorituksen aikana auki ja päällä töistä lainattu puhdastilahaalari  ;D


Poissa moelli

  • Viestejä: 12
  • Karma: 0
  • Profiili
TATTIsta ritarille, jokainen pointti huomionarvoinen.

Tänään huomasin viimeisessäkin rasiassa (yht. 4 kpl 0.75l rasiaa, yksi ainoa GT -printti) hometta. Selkeästi siis liian vähän itiöitä ja liikaa maissia. Mutta kas kas, rasian toisella puolella tervettä rihmastoa. Käynnissä siis eeppinen hyvän taistelu pahaa vastaan.   O:-)  <--->   >:D

Yritetään nyt vielä! Printtejäkään ei ole enempää. Eli lusikalla homeiset ja niiden lähellä olevat jyvät roskiin, hus. Valkoisen rihmaston päällystämät jyvät erillisiin laseihin, foliohattu päälle ja lasit sinolivedellä putsattuun hanskalaatikkoon. Valkohöttöisiä jyviä jäljellä kolme lasillista.

12 kpl kahden desin juomalaseja foliohattuineen pesun jälkeen uuniin pariin sataan asteeseen siksi aikaa, että uusi maissi kiehuu.  Maissin kiehuttua lapataan laseihin, laseille foliohattu ja hanskalaatikkoon jäähtymään. Sen jälkeen lusikoin kolonisoituneita jyviä jäähtyneen maissin sekaan, foliohattu teipillä kiinni, ja lopuksi laseille toinen, sinolivedellä putsattu foliohattu vielä päälle. Lasit takaisin hanskalaatikkoon ja patterin viereen.

Taistelkaa veikkoset! Edes yksi terve rihmasto, and I shall sin no more   ;)


Poissa Fast

  • Viestejä: 18
  • Karma: 0
  • Profiili
Onkohan liian kuivia omat rasiat kun ei ole ollenkaan kannessa pisaroita ja pohjassa ja kyljissä ihan vähän huurua. maissit vaikuttaa muutenki todella kuivilta ja liikkuvilta purkissa tosin ovat vasta 3päivää olleet. kuvaa en saa tähän hätään. voinko lisätä vettä ruiskulla ja jos voi niin kuinka paljon ? kuva vastaa maissi ohjeen viimeistä kuvaa.
Kostuuko rasia kun alkaa rihmastoitumaan?. Kuinka kauan yleensä menee että tulee merkkejä rihmastosta 3-5päivää ?

http://www.taikasieni.net/smf/MGalleryItem.php?id=2634


Poissa moelli

  • Viestejä: 12
  • Karma: 0
  • Profiili
Pitää vissiin kokeilla raaputella ne itiöt parin desin laseihin kun FSRE:ltä kuitenkin tulee se yksi ainoa printti. Nehän voi sitten ympätä uuteen maissiin myöhemmin.


Poissa Silo-P

 • Luotettava tunnistaja
  • Viestejä: 427
  • Karma: 25
  • Profiili
Pitää vissiin kokeilla raaputella ne itiöt parin desin laseihin kun FSRE:ltä kuitenkin tulee se yksi ainoa printti. Nehän voi sitten ympätä uuteen maissiin myöhemmin.

Kyllä, parin desin lasit voi olla ihan oiva valinta, jos ei ole esim. niitä pakastepurkkeja.
Ymppäys onnistuu myös.
Sulla oli edelliset ilmeisesti saanut kontaminaatiosta, joten tällä kertaa hygienia-asiat kuntoon, niin onnistut takuulla. :)
''Nauti siitä mistä eniten sä pidät!''


Poissa moelli

  • Viestejä: 12
  • Karma: 0
  • Profiili
Aattelin just niitä laseja siks ettei menis kaikki sporet pariin purkkiin. Viime kerralla oli vissiin liian vähän itiöitä eikä niitä vissiin liikaa tule nytkään kun yhden ne vain kuitenkin lähettää.


Poissa moelli

  • Viestejä: 12
  • Karma: 0
  • Profiili
Kysymys: Jos tätä tekniikkaa soveltaen rapsuttelen hanskalaatikon sisällä yhdestä printistä itiöt esim. neljään tai viiteen kahden desin lasiin, niin voiko ne lasit ja niiden foliokansien alapinnat pyyhkiä sinolivedellä vai tuhoaako Sinol itiöt? Entä mikä on Sinolin ja veden oikea sekoitussuhde?

Nyt meni ehkä pikkasen offtopic, sori siitä ja kiitos vastauksista.



Poissa Elucka

  • Viestejä: 104
  • Karma: 20
  • Profiili
Kysymys: Jos tätä tekniikkaa soveltaen rapsuttelen hanskalaatikon sisällä yhdestä printistä itiöt esim. neljään tai viiteen kahden desin lasiin, niin voiko ne lasit ja niiden foliokansien alapinnat pyyhkiä sinolivedellä vai tuhoaako Sinol itiöt? Entä mikä on Sinolin ja veden oikea sekoitussuhde?

Nyt meni ehkä pikkasen offtopic, sori siitä ja kiitos vastauksista.
Jos laitat ensin itiöt lasiin ja sitten sinolia päälle niin ihan takuulla ottavat itiöt osumaa.. mutta en kyllä usko että niin olisitkaan tekemässä. Tyhjät lasit ja folionpalat siis ihan turvallista, jopa suotavaa, pyyhkäistä sinolivedellä, mutta pyyhkäisyn jälkeen kannattaa odottaa vaikka 10 sekuntia ennen maissin laittamista laseihin jotta etanoli ehtii haihtua. Sekoitussuhde itsellä ollut 50/50


Poissa MaZa1

  • Viestejä: 73
  • Karma: 3
  • Profiili
Jossain toisessa ketjussa joku neuvoi että tekee vaikkapa pilttipurkkiin itiövettä ja sieltä kaataa sit mihin tarviikin joten tein tuossa pari viikkoa sitten kyseisen operaation ja sen jälkeen keittelin maissit tän ohjeen mukaan mutta itiöiden raapimisen sijaan kaadoinkin vähän kyseistä itiövettä rasioihin.
Toiseen laitoin ehkä tuplasti sen mitä toiseen, ihan vain kokeiluks, ja nyt näyttää molemmat puskevan rihmastoo nätisti.

Ja niinkun on sanottu, tolla vedellä, laittaa sen sitten ruiskusta tai purkista, saa helposti kustua kosteuden joten kysymys tässäkin on siis jokusesta millilitrasta, ei mistään maissien hukuttamisesta.

http://s2.postimg.org/bk4b3dpsp/20141215_153620.jpg
http://s2.postimg.org/kgf37bgex/20141215_153631.jpg

Vasempaan laitoin enemmän nestettä mutta aikalailla samalta näyttääpi


Poissa Elucka

  • Viestejä: 104
  • Karma: 20
  • Profiili
Jossain toisessa ketjussa joku neuvoi että tekee vaikkapa pilttipurkkiin itiövettä...

Pitääpä kyllä itsekin siirtää tulevaisuudessa itiöt veden avustamana substraattiin. Siinä itiöiden rapsuttelussa foliolta voi hyvinkin mennä kaikenlaista ylimääräistä settiä sekaan.
Vesi vanhin voitehista ;)


Poissa Klonkku

  • Viestejä: 1 346
  • Karma: 133
  • Profiili
Kysymys: Jos tätä tekniikkaa soveltaen rapsuttelen hanskalaatikon sisällä yhdestä printistä itiöt esim. neljään tai viiteen kahden desin lasiin, niin voiko ne lasit ja niiden foliokansien alapinnat pyyhkiä sinolivedellä vai tuhoaako Sinol itiöt? Entä mikä on Sinolin ja veden oikea sekoitussuhde?
Tehokkainta etanoli on 70% vesiliuoksena. Etanolin (ja myös isopropanolin) teho itiöihin pitäisi olla huono, mutta olen joskus steriloinut itiöiden sekoitteluun tarkoitetun vesilasin Sinolilla ja heti lätkäissyt itiöt ja veden siihen päälle, heittänyt valmiin veden kasvualustoihin ja jäänyt ilman sienikasvustoa. Ehkä Sinolissa oleva etanoli vahingoitti itiötä, en keksi mitään muuta selitystä tapahtuneelle, sillä samat itiöt toimivat normaalisti jatkossa.
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.


Poissa ryynisieppo

  • Viestejä: 1
  • Karma: 0
  • Profiili
Pari päivää sitten laitoin kaksi 4dl kuukauden kolonisoitunutta kakkua shotgun-terraan. Nyt näkyy jo useita 5-10mm pinnejä :)


Poissa Schiffer

  • Viestejä: 2
  • Karma: 0
  • Profiili
Hiljalleen foorumia lueskellut ja innostus kasvaa.

Vaikkei taika-printtejä itsellä vielä olekkaan niin into kokeilla on kova. Olen harjoitellut printtien ottoa ihan perinteisillä herkkusienillä ja nyt kun niitä on niin kokeillaampa!  :D

Kiitoksia vaan kaikille kirjoittelijoille, paljon on jo opittu!


Poissa bobber2

  • Viestejä: 4
  • Karma: 0
 • bbb
  • Profiili
Kuinkahan isoa satoa (kpl sieniä) voi odottaa yhdestä kilosta maissia?


Poissa Klonkku

  • Viestejä: 1 346
  • Karma: 133
  • Profiili
Kuinkahan isoa satoa (kpl sieniä) voi odottaa yhdestä kilosta maissia?
Tuohon on hyvin vaikea mennä vastaamaan mitään lopullista, koska muuttujia on niin pirusti. Sanotaanko että pelkässä kilon maissinjyväkasvualustassa kasvatettuna yhden "flushin" keskimääräinen kuivapaino voi sattua melko usein välille 20-60g. Ehkä enemmän, ehkä vähemmän. Kappalemääriä ei kukaan osaa mennä sanomaan.
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.