Kirjoittaja Aihe: Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta  (Luettu 91905 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa enomuumi

 • Viestejä: 28
  • Profiili
Vs: Miten tehdä hanskalaatikkoon reiät?
« Vastaus #765 : Tammikuu 26, 2019, 13:29 »
Millä teette hanskalaatikkoon reiät? Olen katsellut reikäsahoja (noin 105 mm halkasija), mutta pitäisi myös investoida 13 mm istukalliseen porakoneeseen, mitä mielelläni välttäisin näin kertaluontoisen tarpeen takia. Sukulaisilta en kehtaa kysyä lainaan, kun en keksi uskottavaa tekosyytä tarpeelle.

Onnistuisiko kaasupolttimella kuumennetulla puukolla leikkaamalla? Ehdotuksia otetaan vastaan. Mielellään siten, että tarpeet on helppo hankkia.

Auttaisi jos avaisit hiukan mitä työkaluja (sähkö / perinteisiä) on käytössä ja millainen ympäristö? (kerrostalo parvekkeella/ ilman, rivari/okt alue, maaseutu).

Normi porakoneen istukkaan saa leikkausteriä (eri kuin mitä varmaan olet katsonut).
Noissa on pora keskellä ja tästä porasta lähtee varsi jossa on liikuteltava terä.  ..  nämä mielestäni sopivat normi istukkaan.

Kah.. onnistuin löytään jopa .. ei mainintaa istukka koosta.
https://www.virtasenkauppa.fi/reikasaha-27-104mm-4mm-tera-1874

Noita on erilaisia ja mieletäni vähän pidemmällä varrella (isompi reikä)

Jos on paikka missä käry ei haittaa niin käsi kaasu polttimella (pistooli mallinen torch sytkäristä lähtien) on mahdollista polttaa soveltuva reikä .. vähän niiqu jedit starwarsin phantom menacessa .. Toki vaatii käden taitoja ja käry on varmasti vähintäänkin kaamea .. suosittelen testaamaan jollakin isommalla mehu, pasuaine tms muovi pullolla/ kanisterilla.

Poissa ShaRbC

 • Viestejä: 26
  • Profiili
Vs: Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta
« Vastaus #766 : Tammikuu 26, 2019, 18:53 »
Lainaus
Kyllä varmaan onnistuu myös sillä kuumalla puukolla, tosin ei varmaan ole kovin näppärää. Jos löytyisi joku sopivan kokoinen peltipurkki, niin kuumentaisin sen vaikka liedellä, jolloin koko läven saisi tuurilla painettua kerralla ja luultavasti puukkohommia siistimmin. Sitten hiekkapaperilla reunat sileäksi, niin ei tule ranteisiin pipejä.

Itsellä on induktioliesi, joten peltipurkkikikka ei onnistu.

Lainaus
Ja jos saat siististi reiät lootaasi, niin jaa ihmeessä proseduurisi muillekin, niin ei tarvitse jokaisen erikseen kysyä samoja asioita.

Voin jakaa sen sitten tuolla "Tietoa kasvattamisesta" -puolella.

Lainaus
Tuosta ketjujen yhdistelystä vielä, että kyllähän tällaiset yhden simppelin kysymyksen langat ne vasta perseestä ovat. Eli jatkossakin nämä yhdistetään vanhaan ketjuun. Mikään ei tietysti estä pläräämästä vaikka kyssäriketjua läpi kerran (tullet huomaamaan, että samoja juttuja  on kysytty ehkä kymmeniä kertoja) ja tekemästä uutta lankaa, josta vastaukset olisi helpommin etsittävissä

Miksi ne ovat perseestä? Yksi syy miksi samoja asioita kysytään kymmeniä kertoja saattaa olla, että ihmiset eivät jaksa lukea 50-sivuista megathreadiä läpi löytääkseen vastauksensa. Nuo sekasortoiset 50 sivua kysymyksiä ja vastauksia mahtuisi 10 sivulle threadejä, mikä olisi paljon nopeampi selata läpi oman mielenkiinnon mukaan (voit skipata kysymykset, eli ketjut, mitkä eivät kiinnosta). Uusien ketjujen tahtikin kun näyttää olevan todella hidasta. Etusivulla on vielä paljon ketjuja heinäkuulta asti.

Ja missä menee raja koska voi kysyä omassa langassa ja koska kysymys kuuluu megaketjuun? Onko tähän missään ohjeistusta? Tuolla on esim. langat "Itiöiden kostutus" ja "Kipsin hankkiminen", joita ei yhdistetty tänne ketjuun, mutta oma kysymykseni yhdistettiin.

Lainaus
Auttaisi jos avaisit hiukan mitä työkaluja (sähkö / perinteisiä) on käytössä ja millainen ympäristö? (kerrostalo parvekkeella/ ilman, rivari/okt alue, maaseutu).

Akkuporakone, johon pieni reikäsaha (ei mahdu käsi läpi), jolla tein monotubeen tuuletusaukot. Sitten löytyy puukko, muutama ruuvari, mattoveitsi, jakoavain, puukko ja tuo mainitsemani kaasupoltin.

Lainaus
Normi porakoneen istukkaan saa leikkausteriä (eri kuin mitä varmaan olet katsonut).
Noissa on pora keskellä ja tästä porasta lähtee varsi jossa on liikuteltava terä.  ..  nämä mielestäni sopivat normi istukkaan.

Näitä pitääkin tutkia, kiitos. En ole kovin kokenut käsitöissä, joten en tiennyt näiden olemassaolosta. Reiän polttamista en taida koittaa, mainitsemasi käryn takia.

Mietin myös, että jos porailen normaalilla poranterällä monta reikää ympyränmuotoisesti, saattaisin kuumennetulla puukolla saada helposti loput irti. Se tuntuu tällä hetkellä järkevimmältä/helpoimmalta vaihtoehdolta.

Poissa Eni

 • Viestejä: 334
  • Profiili
Vs: Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta
« Vastaus #767 : Tammikuu 26, 2019, 20:39 »
Jos oikein kovasti ajattelee, niin kukaties sen purkin voisi kuumentaa myös vaikkapa sillä kaasupolttimella... Motonetissä tai biltemassa seikkaillessa epäilemättä löytyy tavan akkuporakoneen istukkaan sopivia rasiaporia/reikäsahoja. Itselläni on 105 mm ja 127 mm kupit ja kyllä niitä perus makitalla pyörittelee.

Kenties huomaatkin, että Kipsin hankkiminen -ketjussa on 17 vastausta, joiden yhdistäminen tänne on nähdäkseni typerää jo syntyneen asiallisen keskustelun vuoksi. Miksi juuri sinun simppeli ja mahdollisesti moneen kertaan läpikäyty asiasi ansaitsisi ihan ikioman ketjunsa? Edelleen, mikään ei estä sinuakin tekemästä jotakin hyödyllistä kokoamalla vinkkejä yhteen ketjuun. Vinkkinä: voit linkata suoraan minkä tahansa ketjun mihin hyvänsä kommenttiin, jos haluat säästää copypastevaivojasi.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 26, 2019, 20:54 kirjoittanut Eni »
"aha"
-PsyKhoZ

Poissa enomuumi

 • Viestejä: 28
  • Profiili
reikien teko DIY TSI HANSIKASLAATIKKO
« Vastaus #768 : Tammikuu 27, 2019, 11:28 »

Siis.. tässäkin ketjussa kun painaa vastaa nappia niin aihe kenttään voi kirjoittaa kuvaavia vainsanoja loppuun..
Tuokin jo varmasti helpottaa tiedon hakemista

Joo.. monta pientä reikää helpottaa asiaa.. noista jää vaan aika ruma reuna joka vaatii työstöä josta syystä en maininnut. Joku sivuleikkuri tms tukevampi leikkausväline on minusta puukkoa parempi vaihtoehto muovin työstöön. (ei vättämättä niitä läskeimmillä kärjillä olevia vaikka nekin varmaan toimii.. mut semmoset vähän laihemmat joissa ehkä 1cm leikkauspintaa). Tuon jälkeen joku sahalaitainen pihvi/ hedelmäveitsi jolla SAHAUS liikkeellä reiästä toiseen.. sit varmaan terävä askarteluveitsi. Muovi on hiukan haastavaa leikattavaa puukolla.. helposti viilto lähtee menemään vika suuntaan.. jokainen terävä lovi mikä jää on piste josta muovi voi lähteä murtumaan (esim pakkasella).

Kaasupolttimella on myös mahdollista lämmittää muovia sillee et muovi ei pala mutta on pehmeää.. vois olla harkitsemisen arvoinen jos teet tuolla yllämainitulla tavalla. tästä ei mainittua käryä kai tule vielä - näin luulen.

Sit kun muovi on sillee pehmeetä niin esim lasipullolla tai purkilla (kannattaa lämmittää esim lämpimällä vedellä jotta lasi ei viilennä muovia niin hätäisesti) ..  voi kevyesti painella / muotoilla niitä hain hampaita mitä siihen aukon reunaan jää.

PS.. jos käytät tota linkkaamaani reikäterää niin TARVITSET puisen tms vastakappaleen jota vasten voit painaa laatikon reunan !! perus ikeasäilytys laatikot ovat aikasta heppoista tavaraa ja jos yrität tehdä reikää ilman tukipintaa takana niin laatikko rupeaa vääntyilemään ja reiän poraamisesta tulee vähintäänkin haastavaa.

Poissa tattipekka

 • Viestejä: 4
  • Profiili
Vs: hanskalaatikon reijät
« Vastaus #769 : Tammikuu 27, 2019, 11:46 »
Tässä yksi vinkki reikien tekemiseen, tarvikkeet: porakone, tavallinen pienehkö poranterä, sytkäri/hiomavälineitä, tussi.

1. Piirrä tussilla haluamasi reijät laatikon kylkeen. Käytä apuna harppia tai pyöreää esinettä.
2. Laita poranterä porakoneeseen ja poraa reikä lähelle piirtämäsi ympyrän reunaa. Jyrsi poranrerällä viivaa pitkin, eli ts. työnnä/vedä poranterää sivuttain pitkin viivaa, anna poranterän kyljen jyrsiä muovia. Kun porakone on käynissä ja vedät terää viivaa pitkin niin poranteränkyllä jyrsii tiensä muovin läpi. Jatka näin työstäen rauhallisesti viivaa pitkin.
3. Siisti reunat sytkärillä lämmittäen niin, että muovi vähän sulaa tai vaihtoehtoisesti hio reunat tasaisiksi.

Tällä tavalla saa reijät kyllä aikaan. Tasaisten reikien saaminen vaatii huolellisuutta tällä tekniikalla, koska poranterän kulkua vaikeahko hallita.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 27, 2019, 11:55 kirjoittanut tattipekka »

Poissa fastforward2

 • Viestejä: 8
  • Profiili
Vs: Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta
« Vastaus #770 : Helmikuu 23, 2019, 21:30 »
Kannattaako laittaa yleensä kipsiä vai kalsiumkarbonaattia, molempia vai ei kumpaakaan? Kuinka paljon per desi kakkua? (Jos kakussa on esim. riisiä tai vermikuliittia ja riisijaujoa).

Poissa Eni

 • Viestejä: 334
  • Profiili
Vs: Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta
« Vastaus #771 : Helmikuu 24, 2019, 17:25 »
Kalsiumsulfaattia kalsiumin ja rikin lähteeksi sekä pitämään jyvät irtonaisina, kalsiumkarbonaatti pH:n nostoon (muukin karbonaatti toki käy tähän tarkoitukseen) ja kalsiumin lähteeksi. Kipsi on se tärkein ja sen lisäksi sitten karbonaattia, jos on happamuuden puolesta tarpeen. Molempia kohtuudella käytettäessä en jaksa uskoa tulevan ongelmia liiasta kalsiumista.
"aha"
-PsyKhoZ

Poissa fastforward2

 • Viestejä: 8
  • Profiili
Vs: Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta
« Vastaus #772 : Helmikuu 24, 2019, 17:55 »
Tänks. Laitan sitten vähän molempia - vajaa teelusikallinen molempia per desi varmaan passeli.

Poissa Eni

 • Viestejä: 334
  • Profiili
Vs: Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta
« Vastaus #773 : Helmikuu 24, 2019, 21:03 »
Riippuu
a) kasvualustan materiaalista
b) kasvualustan koosta
c) kasvualustan pH:sta
"aha"
-PsyKhoZ

Poissa fastforward2

 • Viestejä: 8
  • Profiili
Vs: Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta
« Vastaus #774 : Helmikuu 27, 2019, 11:46 »
Joo, laitoin tasapäisen teelusikallisen per desi substraattia - en mitannut pH:ta. Lisäksi laitoin yhteen ymppiin ammoniumfosfaattia testi mielessä - sientenhän pitäisi saada fosfaattiakin. Lisäksi se puskuroi. Kerron sitten tuloksista, jos eivät kontaminoidu.

Poissa ShaRbC

 • Viestejä: 26
  • Profiili
Vs: Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta
« Vastaus #775 : Maaliskuu 10, 2019, 10:26 »
Ikean Värdesätta -painekattila päästää turva-aukosta höyryä pihalle paljon. Ohjekirjan mukaan näin ei pitäisi käydä. Tiiviste tuntui olevan kunnossa ja kun avasin laitteen, niin kaikki osat näytti olleen muuten ok, mutta hiukan tulppien tiivisteissä oli jotain repeytymää. Kiristelin ruuvit ja kaiken koitin pistää viimeisen päälle, mutta ei tuntunut auttavan.

Nyt paine ei ilmeisesti pysy niin korkeana kuin pitäisi ja turva-aukko pitää melkoista suhinaa, kun höyryä tulee koko ajan ulos. Vain yksi valkoinen rinkula pysyy näkyvissä kun lasken levyn pienemmälle, mutta höyryä tulee silti turva-auakosta. Kun pidän levyä täysillä, tulee 2 valkoista rinkulaa, mutta höyryä tulee todella paljon ja ääni on korvista ottava.

Onko muilla ollut tällaista ongelmaa kyseisen painekattilan kanssa? Ilmeisesti tuo on ny tjotenkin viallinen. En usko tiivisteen vaihdon vaikuttavan tuohon. Ideoita?

Poissa enomuumi

 • Viestejä: 28
  • Profiili
Vs: Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta
« Vastaus #776 : Maaliskuu 11, 2019, 12:06 »
Ikean Värdesätta -painekattila päästää turva-aukosta höyryä pihalle paljon. Ohjekirjan mukaan näin ei pitäisi käydä. Tiiviste tuntui olevan kunnossa ja kun avasin laitteen, niin kaikki osat näytti olleen muuten ok, mutta hiukan tulppien tiivisteissä oli jotain repeytymää. Kiristelin ruuvit ja kaiken koitin pistää viimeisen päälle, mutta ei tuntunut auttavan.

Nyt paine ei ilmeisesti pysy niin korkeana kuin pitäisi ja turva-aukko pitää melkoista suhinaa, kun höyryä tulee koko ajan ulos. Vain yksi valkoinen rinkula pysyy näkyvissä kun lasken levyn pienemmälle, mutta höyryä tulee silti turva-auakosta. Kun pidän levyä täysillä, tulee 2 valkoista rinkulaa, mutta höyryä tulee todella paljon ja ääni on korvista ottava.

Onko muilla ollut tällaista ongelmaa kyseisen painekattilan kanssa? Ilmeisesti tuo on ny tjotenkin viallinen. En usko tiivisteen vaihdon vaikuttavan tuohon. Ideoita?

en tunne juuri tuota tuotetta mutta yleistietämyksen pohjalta arvailua..
noi valkoiset rinkulat ilmeisesti kertoo jotain paineentasosta?

jos ja kun siinä turva aukon tulpassa on halkeamia tms niin oma arvaus on että tuossa vika. Pitää jonkin verran mut paineen kasvaessa päästää höyryn pihalle

Arvailisin että tiivisteen vaihto auttaa tilanteeseen. Koti konstein voi yrittää - en suosittele koska virhe aiheuttaa ISON vaaran.