Psilosybiini.info

Sekalaisia kysymyksiä kasvattamisesta

Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 447
    • Karma: 94
    • Profiili
Haiseeko laatikko tai pehmeät sienet oudolta? Voisi olla jokin bakteerikontaminaatio, mutta yleensä ne kyllä pitkälti estävät itiöemien kasvun isommaksi tykkänään.
Miksi arvelet, että kasvualusta olisi liian märkä? Miten kasvualustasi on terrassa?
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa laughingbuddha

    • Viestejä: 12
    • Karma: 1
    • Profiili
Heips,

Onko kiveen hakattu asia että pitäisi kasvatella samaa sieni lajiketta samassa laatikko terrassa?

Esim, voiko samaan laatikkoon laittaa yhden kuubalais kakun ja yhden kambodialais kakun? Tai vaikka 3 kambodialais kakkua ja yhden kuubalais kakun jne jne..




Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 447
    • Karma: 94
    • Profiili
No vanha sanonta kuuluu, että cube on cube on cube. Ihan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kannat eivät juuri eroa oikeastaan minkään suhteen. Jos aloitit kasvatuksen itiöistä, jokaisessa kakussasi on joka tapauksessa mahdollisesti tuhansia kantoja kasvamassa toistensa lomassa. Toki dominoivia ehkä vain jokunen.
Eli lyhyesti: Kyllä voit laittaa eri strainien kakkuja samaan terraan.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa laughingbuddha

    • Viestejä: 12
    • Karma: 1
    • Profiili
Kiitos nopeasta vastauksesta! Juuri näin muistelinkin että cube on cube, kaikki muu tuohon onkin sitten jo astetta kovempaa hifistelyä. Parempi kuitenkin laittaa joku kakku kaveriksi niin saa mikro ilmastonkin päälle.


Poissa kuppi55

    • Viestejä: 8
    • Karma: 0
    • Profiili
Haiseeko laatikko tai pehmeät sienet oudolta? Voisi olla jokin bakteerikontaminaatio, mutta yleensä ne kyllä pitkälti estävät itiöemien kasvun isommaksi tykkänään.
Miksi arvelet, että kasvualusta olisi liian märkä? Miten kasvualustasi on terrassa?

Haju on melko neutraali. Pieni kellerrys on rihmaston pinnalla, joka taitaa olla merkki jostain stressistä rihmastossa? Ajatus kasvualustan vetisyydestä tuli lähinnä mieleen vedestä sienten sisällä.

Voiko kookoskuidun laadulla olla vaikutusta kasvuun? Yritin googlettaa, mutta mielipiteet siitä tuntuvat olevan ihan laidasta laitaan.


Poissa JeesusLetti

  • Tulokas
    • Viestejä: 2
    • Karma: 0
    • Profiili
Terve vaan kaikille. Kasvatan ensinmäistä kertaa sieniä ja spawnina toimii riisi ja haluaisin kysyä mielipiteitä siitä miltä tulos näyttää näin 1,5 viikon jälkeen inokuloinnista.


Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 447
    • Karma: 94
    • Profiili
Näyttää vähän turhan kostealta nuo riisit, mutta voi silti olla ihan ok. Kuvista on vähän hankalaa sanoa rihmaston laadusta. Etenkin alimmassa kuvassa tuo ruskea väri hieman huolestuttaa. Foliot voi ottaa pois, jos alla on toinen kansi.
Ravistelemalla selvinnee parissa päivässä, onko rihmasto ok. Terve rihmasto leviää kivasti ja koko purkki kolonisoituu nopeammin. Mahdolliser kontaminaatiot usein innostuvat ravistelusta eikä tarvitse haaskata aikaa ja tilaa esimerkiksi bakteeriviljelmien kasvatteluun.
Millä inokuloit ja miten valmistelit riisipurkit? Onko kansissa reikä ja micropore-teippi? Pystytkö haistemaan, tuoksuuko esimerkiksi käyneeltä tai epäilyttävän makealta?
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa JeesusLetti

  • Tulokas
    • Viestejä: 2
    • Karma: 0
    • Profiili
Ravistelin muutama päivä sitten, kun huomasin aika isot läjät rihmastoa ja yritin hajottaa noita "klumppeja" purkissa. Sain sitten sekotettua ne aika hyvin ja lopputulos onpi tuossa. Käsittääkseni tuo riisin ruskettuminen johtunee siitä kun rihmasto syö ravinteet riisistä? Purkin kansi on kierretty noin 1/4 osaa auki ja reikiä ei ole. Seuraavaan yritykseen poraan reiät ja teipitän, mutta tässä sitä oppii jälkeenpäin mitä tekee =D. Riisin valmistin keittämällä noin 10 minuttia alle tarvitun ajan, jonka jälkeen valuttelin nesteet pois, mutta tässä olin tiedostaen hieman kärsimätön ja latasin purkkeihin liian aikaisin. Tämän jälkeen folioin purkit ja sterilisoin kattilassa noin 90minuttia ja annoin rauhassa jäähtyä. Inokuloinnin hoidin suoraan printistä raaputtelemalla steriilissä ympäristössä (jälkeenpäin hommasin ruiskun ja seuraavan kertaan teen itiöruiskun) ja en huomaa mitään erityistä hajua. Riisi on myöls "vetäytynyt" tai mennyt tiukempaan pakettiin, jos ympärillä on rihmastoa. Mistähän tämä johtuisi?

Käytin vaaleaa pitkäjyvää riisinä ja se ei kuulema ravintoarvoltaan ole parasta mahdollista? Miten se vaikuttaa esim rihmaston leviämiseen? Kannattaako riisi siirtää mahdollisesti tummaan riisiin, tai muuhun jyvään?


Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 447
    • Karma: 94
    • Profiili
Vaikuttaa siten, että sieneltä loppuu ruoka kesken kaiken. Jos saat hyvän rihmaston aikaiseksi siinä valkoisessa, vähäravinteisessa riisissä, voit toki aina tehdä jyvä-jyvä -siirroksen vaikkapa täysjyvärisiin. Tällöin sinulla on ainakin valmista, voimakkaasti kasvavaa rihmastoa, joka valtaa kyllä innokkaasti ravinteikkaamman kasvualustan.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa iiines

    • Viestejä: 8
    • Karma: 3
    • Profiili
Hei!

Tein PF-tek alustoja 2,5dl juomalaseihin sekä suunnilleen samankokoisiin hillopurkkeihin. Jostain syystä juomalaseissa oleviin alustoihin oli päässyt koteutta painekeittimessä. Purkit ja lasit oli valmistettu samalla tavalla, molemmissa 1. foliokerros kiinnitetty huolella pakkausteipillä ja 2. kerros foliota narulla.

Näitä kostuneita tuskin voi käyttää, mutta osaakohan joku sanoa, että mikä meni pieleen? Kyseessä 6l painekeitin ja vettä laiton keittimessä ilmoitetun minimimäärän.


Poissa Feder-Feder

  • Tulokas
    • Viestejä: 4
    • Karma: 0
    • Profiili
Hei,

Aloitteleva kasvattaja kysyy, voiko ja kuinka käytetään kahviporoja? Kakussa vai alustana?

Erikseen vielä kiinostaisi, täytyykö kakut aina hajottaa alustaan? Vai riittääkö, että sienet kasvavat kakusta?

Koska olen varsin noviisi tässä harrastuksessa, kuumottelen liikaa pilaavani ensimmäistä yritystä. Ajattelin harjoittelevani vaiheet läpi tilaamalla netistä ruokasieni-itiöitä, ja yritän kasvattaa nämä alusta loppuun käydäkseen kaikki kasvattamisen vaiheet huolella läpi. Onko tämä teidän mielestä kelpo idea?

Kiitos!
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 15, 2020, 15:27 kirjoittanut Feder-Feder »


Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 447
    • Karma: 94
    • Profiili
Käytettyjä kahvinporoja sekoitetaan usein niin sanottuun toissijaiseen kasvualustaan. Voihan niitä toki laittaa siihen ensisijaiseenkin. Pakollista kahvin käyttö ei ole.
Voit fruitata (antaa itiöemien kasvaa) suoraan kakusta (ensisijainen kasvualusta), jolloin et murenna kakkuasi. Murskaaminen kannattaa ympätessä vaikkapa jyväkakkua kookoskuitutoissijaiseen, koska tällöin rihmasto saadaan leviämään hyvin uuteen materiaaliin ja umpeen kolonisoituminen on nopeampaa.
Ruokasienten kasvattaminen voi erota paljonkin P. cubensiksen kasvattamisesta, joten en välttämättä näe tuossa mielessä suurta hyötyä harjoituskierroksesta. Tietysti ruokasienten kasvatus on hauska harrastus. Ennemmin kannattaa lukea Hullu mykologi -opasta ahkerasti ja hankkia mm. painekeitin. Jokaisella menee joku kakku pilalle joskus, ei siitä kannata stressata.
Oliko mielessäsi jo jokin tietty kasvatusmenetelmä?
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa Feder-Feder

  • Tulokas
    • Viestejä: 4
    • Karma: 0
    • Profiili
Kiitos vastauksesta Eni. Mietin yhä painekeittimen hankintaa, sillä yritän selvitä höyrystämällä kakkuja kattilassa n.2h. Niiden sterilointi on ehkä kriittisin vaihe tässä minun suunnitelmassani joka on seuraavanlainen:

Keitän täysjyväriisiä n. 15min, valutan ja valmistan kakut. Seuraavaksi steriloin purkit kattilassa. Sitten mahdollisimman steriilisti työskennellen rapsutan veitsellä itiöitä suoraan purkkiin ja ravistan ne hyvin.
3 viikon jälkeen upotan kakut veteen vuorokaudeksi, minkä jälkeen kippaan ne pystyyn fruittaus laatikkoon, jonka pohjalla vermikuliiniä kosteuden ylläpitämisen helpottamiseksi.

Kuulostaako hyvälle suunnitelmalle näin ekaksi kerraksi?



Poissa Eni

  • Luotettava tunnistaja
    • Viestejä: 447
    • Karma: 94
    • Profiili
Riisin keittoaika riippuu toki siitä, käytätkö tavallista vai pikariisiä. Joka tapauksessa riisi kannattaa jättää jonkin verran raa'aksi, koska se kypsyy vielä höyrytyksen aikana. Minulla ei ole kokemusta jyvien höyrysteriloinnista kattilassa, mutta nopealla googlettelulla teho voi olla hieman kyseenalainen. Veikkaan kuitenkin, että hyörystetty on parempi kuin täysin ghettomeinigillä valmistettu kasvualusta, joka sekin voi kyllä onnistua aivan hyvin.
Ennen purkkeihin lataamista voisi olla hyvä idea sekoittaa riisiin hieman vermikuliittia imemään ylimääräistä vettä jyvistä.
Kolme viikkoa on varmaankin ihan hyvä aika kolonisaatiolle, mutta kannattaa ennemmin katsoa kalenterin sijaan niistä purkeista, milloin ne ovat valmiita. Vuorokausi kuulostaa turhan pitkältä ajalta nesteytykselle, 8-12 h piisaa varmasti. Riisikakut tuppaavat tiivistymään pinnasta, joten kannattaa pyörittää kakut nesteytyksen jälkeen vermikuliitissa. Laita jotain kakkujen ja laatikon pohjan vermikuliitin väliin, niin rihmasto ei kasva sinne vermiksen sekaan.
Muuten kuulostaa ihan asialliselta.
"aha"
-PsyKhoZ


Poissa Feder-Feder

  • Tulokas
    • Viestejä: 4
    • Karma: 0
    • Profiili
Kiitti ihan kamalasti, hyviä neuvoja. Jään miettimään vielä sitä sterilointi hommaa kattilan kanssa.