Psilosybiini.info
Uudistunut keskustelupalsta osoitteessa https://discourse.psilosybiini.info

Liikunta/kuntoilu/treenaaminen

Poissa Klonkku

    • Viestejä: 1 229
    • Karma: 134
    • Profiili
Tällaista topiccia pyydettiin ja olempa itsekin kaivannut. Eli puhutaan hieman kuntoilukokemuksistamme ja liikunnasta ylipäänsä. Yleisesti? Miten se vaikuttaa sinuun? Miksi kuntoilet? Miten kuntoilet? Vinkkejä? Kokemuksia?

Mä aloin käydä "personal trainerin" (erittäin hyvä ystäväni, joka on harrastanut painonnostoa jo useita vuosia) kanssa säännöllisesti salilla syksystä lähtien, treenit ovat todella rankkoja. Sali on 4 kertaa viikossa. Kestoa tulee 1,5h/treeni. Jo kahdessa kuukaudessa ero entiseen vartaloon oli huomattava. Palautusjuoman teen rahkasta ja maidosta. Maustan sörsselin joillain hedelmillä + marjoilla, toimii myös pienenä välipalana. En varsinaisesti ihaile millään tavalla hyvin treenattuja vartaloita, haluan saada vain itseni ketterään kuosiin: jos tahdon vaikkapa kiivetä jonnekin, pystyn tekemään sen helposti ja vaivattomasti, eli tavoitteena ei ole saada lihasmassaa niinkään, vaan lähinnä vartalo vain kivan näköiseksi. Koen myös vartalon ulkonäön olevan yksi alkukantaisista partnerinvalintatavoista ja näinollen treenaaminen nostaa hieman itsetuntoakin. Lenkkeily alkaa taas kunhan kelit sen sallivat, eli keväämmällä. Paukkupakkasilla ei ole terveellistä hengittää raskaasti ilmaa sisäänsä, vähintäänkin huivi kannattaa olla aina suun edessä hengittäessä kuivaa kylmää ilmaa keuhkoihinsa. Tupakointi ei sovi minkäänlaisen liikunnan/treenauksen kanssa yhteen. On tullut vähennettyäkin valtavasti tupakointia juuri sen vuoksi. Poltan enää n. 5 tupakkaa päivässä. Tuohon kaikkeen tarvitaan myös pidättyväisyyttä ja mielenlujuutta, mitä on tullut siinä samalla treenattua. ;)
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.


Poissa Tattila

    • Viestejä: 67
    • Karma: 3
    • Profiili
Joo eli harrastan yksilöurheilua tarkemmin ottaen pikajuoksua Suomen kärkitasolla kansainvälisiäkin (lue suomi-ruotsi maaotteluja) kisoja on takana. Reenailtu on siis koko pieni ikä ja sitä kokemusta sekä tietoa alkaa pikkuhiljaa löytymään  ;D Nykyisin reenailen semmoset 8-9 kertaa viikossa ja kattelen että miten loukkaantumiset vaikuttaa ens kauteen. Kiitokset Klonkulle tämän topicin tekemisestä  ;) Koetan varmaankin seurailla tänne tulevia kysymyksiä ja vastailla parhaan kykyni mukaan.
Psykedeelit-elämä, Dissosiatiivit-kuolema.


Poissa Arvalis

    • Viestejä: 783
    • Karma: 30
    • Profiili
No, mä nostelen ja työnnän ja rutistan ja ponnistan päivittäin. Himasta löytyy käsipainot, kahvakuula ja leuanvetotanko (jota voi käyttää myös vatsatreenissä). Kävelen pitkiä matkoja ja juoksen pyrähtäen aina silloin tällöin.

Treeni koostuu enimmäkseen hauiskäännöistä, leuanvedoista, punnerruksista, dipeistä, reverse cruncheista, sit upeista ja puolikyykyistä. Aika paljon tulee kokeiltua uusia asentoja ja uusia tapoja tehdä.

En käy salilla tai vedä palautumisjuomia, mutta hauiksen ympärysmitta kasvaa puolella sentillä viikossa. Mun nähdäkseni treenaamiseen liittyy paljon uskomustietoon perustuvia tapoja (kuten proteiinintankkaus ja välipäivien pitäminen), joilla ei ole mitään tekemistä tieteellisen todistusaineiston kanssa ja joiden käytännön merkitys on nolla.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Klonkku

    • Viestejä: 1 229
    • Karma: 134
    • Profiili
Koen palautumisen henkisesti tärkeänä pelkästään sen vuoksi, että niinä muutamana päivänä saa relaxoitua ja löhöillä oikein kunnolla. ^-^ Olempa kuullut sellaistakin, että lihas kasvaa lepopäivien aikana, mutta treenaaminen ja siihen liittyvät "säännöt" ovat pitkälti juurikin uskomuksia, eikä useammista niistä tosissaan ole sitä näyttöä. Tietysti treeni on hyvä pitää esim. sellaisena, että ei joka päivä tee samaa treeniä niin jaksaa painaa maksimiteholla. Jos tekee vaikka yhtenä päivänä ojentajat, rintalihakset, penkin ja vatsat niin tekee seuraavana päivänä vaikka hauikset, olkalihakset, selkälihakset ja kyljet, ja sitä seuraavana päivänä keskittyy jalkoihin jne. Siinähän sitä on jo palautumista muille lihaksille kun vuorottelee. Eikä mene niin kipeäksi. Treeniohjelmaa (jos sellainen sattuu olemaan) kannattaa vaihtaa välillä ja pitää treenaaminen muutoinkin moni- ja tasapuolisena. Ei kehitä liikaa vain tiettyjä lihaksia ja into treenaamiseen pysyy yllä. Viikonloput pyhitän itse yleensä aina hauskanpitoon ja rentoutumiseen. Tuosta palautusjuomasta täytyy sanoa vielä, että sehän ei ole pakollinen, eikä sen tarpeellisuudesta ole ilmeisesti näyttöä. Pidän sitä lähinnä välipalana. Monet pitävät vettä parhaana palautusjuomana (toimii samalla vittuiluna kaikille "palarihirmuille"). Proteiinilla on kuitenkin tärkeitä tehtäviä lihaksen rakentamisessa. Jos ihminen alkaa nääntyä nälkään, alkaa keho muistaakseni hajottaa ensimmäisenä lihasta ravinnokseen, eli syöminen on kuitenkin erittäin tärkeää. Treeniä voi myös buustia erilaisilla energiajuomilla (mm. kahvilla). Koen myös oikeanlaiset salikaverit ja menevän musiikin erittäin hyviksi motivoijiksi.

Joka kevät, kesä ja syksy teen polttopuut takkoihin ja saunoihin aina vuodeksi eteenpäin. Talvella on tietysti lumihommat, vaikkakin suurin osa niistä on traktorilla ajamista ison pihan vuoksi, mutta kyllä sitä kolaa ja lapiota tarvitsee väistämättä.. Että missän vaiheessa vuotta ei oikein pääse kunnolla taukoa pitämään noista fyysisitä "äijjähommista", mutta jos ne on rankkoja, niin on ne kyllä helvetin hauskojakin hyödyllisiksi kotitöiksi! Luurit päähän, hyvää musaa soimaan ja fiilistellen.

Luonto antaa mulle todella paljon voimia liikkumiseen. Se pääsee aina yllättämään monimuotoisuudellaan ja kauneudellaan. Luonto on minulle mielekkäin paikka liikkua, ei mikään lenkkipolku, vaan se ihan oma polku. ;) Tietysti ihan vain kuntoillessa lenkkipolku on helpompi.

Seksi on yksi parhaista liikuntamuodoista ikinä ikinä ikinä! Olkaamme onnellisia, että evoluutio on luonut meidät nauttimaan seksistä, ja kaiken lisäksi siitäkin voi tehdä halutessaan rankankin treenin JA SE TUNTUU NIIN PIRUN HYVÄLTÄ! :-*

Pidän kovasti kaikenlaisesta liikkumisesta. ^-^
Elämän tarkoitus on tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa, mutta satuttamatta toisia.


Poissa Arvalis

    • Viestejä: 783
    • Karma: 30
    • Profiili
Mä olen siinä käsityksessä, että lepopäivien pitäminen ei ole välttämätöntä lihaskasvulle tai suorituskyvylle, vaan käytännössä vaikuttaa negatiivisesti kumpaankin näistä.

Tämä käsitys muodostui, kun tutustuin lihasten aineenvaihduntaan ja kasvuhormonien toimintaan, ja kun huomasin, että kenelläkään ei ollut näyttöä välipäivien hyödyllisyydestä.

Paljolti noiden välipäivien suositteleminen on varmaankin perustunut tulkintoihin maitohappoa koskevasta aineistosta, mutta kuten nykyään tiedämme, maitohapoilla ei ole lihasten suorituskyvyn ja kipeytymisen kanssa juuri mitään tekemistä.

Suosittelen jokaista kokeilemaan itse kolme kertaa päivässä tapahtuvaa jokapäiväistä treenaamista.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Heleppo

    • Viestejä: 63
    • Karma: 13
  • Oonpa aika körny.
    • Profiili
Niin, vanha viisaus (?) liikunnan saralla tosiaan kuuluu, että levossa se kunto/lihas kasvaa. Mutta mikä tärkeintä, lepopäivät antavat ainakin omalle päälle huilia. Urheileminen, jossa on mukana vielä selkeät tavoitteet ja päämäärät, muuttuu helposti kokopäiväiseksi puurtamiseksi.

Itsellänikin on urheilutausta nyrkkeilyn saralla, ja tosiaan harjoituskertoja kertyi välillä yli kymmenen viikossa. Tällöin yksi päivä oli pyhitetty levolle (toki "lepo" tarkoitti usein kaiken sen tekemistä, mitä ei ankaran treeni-ohjelman pyörteissä kerennyt tekemään). Muutaman viime vuoden olen pitänyt totaalista lepoa urheilusta (eli eikö minulla nyt tuon vanhan uskomuksen mukaan pitäisi olla aivan saatanan kova kunto? :). No, tulee sentään lenkkeiltyä joskus. Se on mukavaa.

Klonkku mainitsi aloituspostauksessa ketteryyden. Se on oiva tavoite. Lihaskunnon harjoittamisen lisäksi oAo:n mainitsemat juoksupyrähdykset ovat hyvä apu ketteryyden tavoittelussa. Ja vieläpä sillä tavalla, että aloitusasentoa vaihdellaan: mahallaan pää "maalia" kohti, selällään jalat maalia kohti... Ja yhä parempi, jos on kaveri, jonka kanssa vähän kilpailla.

Lisäksi hyppynaru on hyödyllinen -> rytmitajua ja pehmeää askellusta. Float like a butterfly, sting like a bee!


Poissa Qufwan

    • Viestejä: 121
    • Karma: 15
    • Profiili
Jossain vaiheessa tuli harrastettua bodausta ja silloin lepo oli ainakin todella tärkeää, treenit on kuitenki sen verran rankkoja ettei sitä olis pystynyt millään samoja lihoja treenaamaan seuraavana päivänä. Taitaa vielä olla niin että treenauksen jälkeen ne lihakset "imee" seuraavat 72 tuntia ravintoa jolloin ne kasvaa, tässä käsityksessä ainakin elin ja elän :)
Mutta joo liikunta on aivan ihanaa vaikka sen välillä unohtaa, varsinkin jos ei ole liikkunut pitkään aikaan ja sitten kun pitkästä aikaa taas liikkuu se tuntuu niin hyvältä että siihen jää melkeinpä koukkuun :) Pitäis alottaa taas jossain vaiheessa jotain, jos kevät tois uutta intoa.
Kiitos topicista, pitää alkaa seurailemaan


Poissa Tattila

    • Viestejä: 67
    • Karma: 3
    • Profiili
Kyllähän ne lihakset ja suorityskyky paranevat oAo tiettyyn pisteeseen saakka ilman lepopäiviä kunhan syö tajuttomasti ja nukkuu pitkät yöunet, mutta on se kuitenkin välttämätöntä pitää lepopäiviä, muutoin ajautuu ylikuntoon jolloin kehitys loppuu ja tulee kaikenlaisia fyysisiä ja henkisiä oireita/sairauksia.
En itse tiedä paljoa tuosta maitohaposta muuta kuin että se on harvinaisen "hapokasta" ei oikein ole muuta sanaa kuvailemaan paitsi ehkä kivuliaan polttavan jäätävä  :'( En tuosta tutkimuksesta tiedä, mutta käytännön kokemuksesta olen huomannut että se määrä mitä sitä happoa syntyy juostessa 400m 49 sekuntiin saa lihakset kipeäksi muutaman päivän ajaksi (tämä kipu on kuitenkin erilaista kuin punttiksesta tuleva lihaskipu) Mahtaako tuo tutkimus olla täysin teoreettinen. Teksti oli niin täynnä erikois-sanastoa etten siitä paljoa saanut irti :(
Olet Qufwan aivan oikeassa sen suhteen että lihakset imevät ravintoa tavallista tehokkaammin reenin jälkeen. Tarkemmin ottaen lihaksessa olevat lihassolut hajoavat (saavat mikrovaurioita) lisäpainon aiheuttaman voimakkaan supistumisen takia. Lähes välittömästi reenin jälkeen lihas alkaa korjaamaan itseään käyttämällä saatavissa olevaa proteiinia jolloin solut kasvavat. Jos keho taas saa liian vähän proteiinia niin solut eivät korjaannu ja lihakset kipeytyvät, tämän vuoksi proteiinipitoinen palautumisjuoma olisi tärkeä. Tämä tehostunut ravinnon käyttö jatkuu siihen asti, että lihas on alkuperäisessä tilassaan (mutta tietysti isompana ja vahvempana) jolloin tehostunut ravinnon käyttö aika ei välttämättä ole tuo 72 tuntia vaan riippuu palautumiskyvystä, reenin tehosta ja lihaksen koosta. Näin se ainakin periaatteessa menee  :) Toivottavasti edes jotain kiinnosti.  ^-^
Psykedeelit-elämä, Dissosiatiivit-kuolema.


Poissa Arvalis

    • Viestejä: 783
    • Karma: 30
    • Profiili
Kyllähän ne lihakset ja suorityskyky paranevat oAo tiettyyn pisteeseen saakka ilman lepopäiviä kunhan syö tajuttomasti ja nukkuu pitkät yöunet, mutta on se kuitenkin välttämätöntä pitää lepopäiviä, muutoin ajautuu ylikuntoon jolloin kehitys loppuu ja tulee kaikenlaisia fyysisiä ja henkisiä oireita/sairauksia.
Ylikuntoon? Ai niinku Mikko Salo? En tajua.

Tähän mennessä on vaikuttanut siltä, että välipäivien pitämisen otaksuttu teho perustuu toistetuille uskomuksille, ei neurofysiologiselle näytölle tai edes ensikäden kokemukselle.

Tarkemmin ottaen lihaksessa olevat lihassolut hajoavat (saavat mikrovaurioita) lisäpainon aiheuttaman voimakkaan supistumisen takia. Lähes välittömästi reenin jälkeen lihas alkaa korjaamaan itseään käyttämällä saatavissa olevaa proteiinia jolloin solut kasvavat. Jos keho taas saa liian vähän proteiinia niin solut eivät korjaannu ja lihakset kipeytyvät, tämän vuoksi proteiinipitoinen palautumisjuoma olisi tärkeä.
Käytännössä mikrovaurioilla voi olla jonkinlainen rooli lihasten proteeinisynteesin fasilitoinnissa, mutta suoraan havainnointiin perustuvaa aineistoa on hyvin rajoitetusti saatavilla. Lihakset kasvavat, kun lihassäikeet kohtaavat maksimaalista supistusrasitusta ja lihassolujen toisiolähetit lähtevät liikkeelle, johtaen kohonneeseen proteiinisynteesiin. Vaurioituminen ei ole välttämättömyys.

Tutkimusten mukaan huippu-urheilijoillakaan ei proteiinintarve lisäänny kuin muutamalla grammalla päivässä.

On melko perverssiä, että kunnon kohottamiseen ja lihasten kasvatukseen suhtaudutaan kuin johonkin yli-inhimilliseen suoritukseen, joka vaatii rankkoja kompensaatiokeinoja tuekseen. Oikeesti kun kyse on vain kehon käyttöönotosta sille luonnollisella tavalla.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher



Poissa Lähiötonttu

    • Viestejä: 117
    • Karma: 12
    • Profiili
Tähän mennessä on vaikuttanut siltä, että välipäivien pitämisen otaksuttu teho perustuu toistetuille uskomuksille, ei neurofysiologiselle näytölle tai edes ensikäden kokemukselle.

Riippuu toki miten treenaa, mutta ainakin rankempaa lihaskuntoharjoittelu tai aerobista harrastavalla se levon ja treenin suhde on aika oleellinen asia. Jos treeniä on liikaa niin kortisoli tasot nousevat, mikä johtaa puolestaan testosteronin laskemiseen, univaikeuksiin, vastuskyvyn laskuun jne. Ei nyt ihan hirveästi tarvitse edes treenata kun nuo oireet tulevat tutuiksi. Treenaaminen on noiden anabolisten tilojen suosimist, mutta myös noiden stressitilojen välttelyä.

Tarkemmin ottaen lihaksessa olevat
Tutkimusten mukaan huippu-urheilijoillakaan ei proteiinintarve lisäänny kuin muutamalla grammalla päivässä.

Otsikossakin lukee että kestävyysurheilijoilla. Paljon treenanneella on luultavasti myös lihaksisto siinä kunnossa että se ei perustreenillä juuri kasva. Lihaskuntoharjoittelussa proteiinin lisääminen auttaa ainakin sinne 2g / rasvaton kg eli joku 100g+ hyvälaatuista proteiinia. Joissain alan lehdissä suositaan tuosta huomattavasti korkeampiakin määriä, mutta niiden hyödystä ilman kunnon lääkitystä ei ole näyttöä.

Lainaus
On melko perverssiä, että kunnon kohottamiseen ja lihasten kasvatukseen suhtaudutaan kuin johonkin yli-inhimilliseen suoritukseen, joka vaatii rankkoja kompensaatiokeinoja tuekseen. Oikeesti kun kyse on vain kehon käyttöönotosta sille luonnollisella tavalla.

Noinhan se on. Lihasten kasvattamisesta tehdään helvetin teknistä tomintaa monilla foorumeilla. Ihan hyvin riittäisi se että lukisi kunnolla ne tutkimuksen ja käytännön kautta tislaantuneet perustotuudet ja toimisi niiden mukaan.


Poissa Arvalis

    • Viestejä: 783
    • Karma: 30
    • Profiili
Mä syön lisäproteiinia ihan vaan sen takia, että oon älyttömän nirso lihan suhteen. Joku kunnon pihvi, tunteja haudutetut pataruoat ja riista kyllä uppoo, mutta noi on aika harvinaista herkkua mun taloudessa.
Joo, heraproteiinihan on melko ihanteellista ravintoa. Kaikki välttämättömät aminohapot sopivassa suhteessa. Aivotkin tykkää, kun noi aminohapot näet on välittäjäaineiden esiasteita.

Heraproteiinin kanssa huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että valmiste on mahdollisimman vähän käsiteltyä ultrasuodatettua konsentraattia, eikä esim. hydrolysaattia (jossa proteiinikompleksit on pilkottu) tai isolaattia (josta on väkivalloin eristetty rasva sekä laktoosi). Viimeksi kun tarkistin, niin käytännössä edullisinta ultrasuodatettua konsentraattia parhaimmalla aminohapposuhteella on suomalaisen FinnMaxin WheyMax.

On myös niin, että proteiinin tankkaaminen etukäteen on hyödyllisempää kuin treenaamisen jälkeinen annostelu. "Palautumisjuomat" siis kannattaa rykäistä jo ennen treeniä.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Arvalis

    • Viestejä: 783
    • Karma: 30
    • Profiili
Jos treeniä on liikaa niin kortisoli tasot nousevat, mikä johtaa puolestaan testosteronin laskemiseen, univaikeuksiin, vastuskyvyn laskuun jne. Ei nyt ihan hirveästi tarvitse edes treenata kun nuo oireet tulevat tutuiksi. Treenaaminen on noiden anabolisten tilojen suosimist, mutta myös noiden stressitilojen välttelyä.
Niin? Treenaaminen kaiketikin laskee kortisolipitoisuuksia ja nostaa testosteronin määrää. Täytyy myöntää, että mulle kortisolin ja muiden umpieritysjärjestelmässä syntyvien hormonaalisten vasteiden vaikutus treenaamiseen (sekä toisinpäin) on vielä hyvin epäselvä. Tätä kyllä sanovat aihetta käsittelevät tiedejulkaisutkin; näyttö ei riitä pätevien tulkintojen tekemiseen, vaan aihetta tulee tutkia lisää.

Lihaskuntoharjoittelussa proteiinin lisääminen auttaa ainakin sinne 1,5g / rasvaton kg eli joku 100g+ hyvälaatuista proteiinia. Joissain alan lehdissä suositaan tuosta huomattavasti korkeampiakin määriä, mutta niiden hyödystä ilman kunnon lääkitystä ei ole näyttöä.
Nyt mun on pakko vaatia lähdeviitteitä. Tarkistamani meta-analyysit kertovat, että proteiinintarve on nimenomaan vähäisempi voimaharjoittelijoilla kuin kestävyysurheilijoilla.
"Instant gratification takes too long."
-- Carrie Fisher


Poissa Lähiötonttu

    • Viestejä: 117
    • Karma: 12
    • Profiili
Niin? Treenaaminen kaiketikin laskee kortisolipitoisuuksia ja nostaa testosteronin määrää. Täytyy myöntää, että mulle kortisolin ja muiden umpieritysjärjestelmässä syntyvien hormonaalisten vasteiden vaikutus treenaamiseen (sekä toisinpäin) on vielä hyvin epäselvä. Tätä kyllä sanovat aihetta käsittelevät tiedejulkaisutkin; näyttö ei riitä pätevien tulkintojen tekemiseen, vaan aihetta tulee tutkia lisää.

Välittömästi aerobisessa harjoittelussa varmaan joo. Selvää kuitenkin on että jos kortisolitasot ovat korkealla ja tekee jotain raskasta harjoitusta niin elimistö reagoi tunkemalla kortisolia lisää vereen. Nyt kun elimistö ajattelee että on hätä ja pitäisi selvitä välittömästä uhasta niin sellainen ylellisyys kuin lihaskasvu sivuutetaan ja tämä tarkoittaa testosteronin ja kasvuhormonitasojen laskemista. Tämä on aika selvää asiaa eli pitkäaikaiset kohonneet kortisolitasot -> huono juttu ja pitkällä tähtäimellä vakaviakin ongelmia. Tästä seuraa että rentoutuminen lisää testosteronia sekä kasvuhormonia eikä enempi harjoitus ole todellakaan aina parempi.

Enemmän treenannut oppii "kuuntelemaan kehoaan" eli kuulostelemaan elimistön stressitasoa ja toipumista edellisestä harjoituksesta. Tämä opitaan lähinnä siten että treenataan liikaa ja ajaudutaan sen kautta ongelmiin, jolloin ihmiset yleensä kantapään kautta oppivat että se enempi ei tosiaan ole aina parempi. Kai jossain on joitain poikkeusyksilöitä jotka uskovat ihan muidenkin esimerkkiä, mutta näitä on luultavasti aika vähän. Alussa tuo tukkosuus on lähinnä lihaksissa, mutta pitkällä tähtäimellä se on myös kognitiivisissa toiminnoissa ja sen jälkeen alkaa tuntua ihan perus vastustuskyvyssä ja suomessa siten flunssana. Jatkuvasti kohollaan oleva leposyke on aika klassinen merkki jota kehoitetaan laajalti seuraamaan. Pahimmillaan tuo ylikunta voi johtaa toimintakyvyn totaaliseen romahtamiseen pitkiksikin ajoiksi ja pitkiin harjoittelutaukoihin. Googlella ylikunto.

Tuo on myös syy pitää salitreenit aika lyhyinä, mielellään alle tunnin pituisina sillä sen jälkeen kortisolitasot alkavat nousta.

Tässä on vähän selitetty tuota asiaa. Muutenkin ihan järkevä blogi jota seuraamalla alkaa hahmottamaan perusjuttuja:

http://www.ergo-log.com/meditationhormones.html

Tuo jatkuva stressi (mm. kohonneet kortisolitasot) on muutenkin nykyihmisen pahin ongelma ja suurimman osan ns. elintasosairauksien taustalla, kuten myös ahdistuksen ja masennuksen.

http://www.ehow.com/about_5162836_effects-cortisol-testosterone.html

Tässä tuosta treenaamisesta stressaantuneena:

http://www.ergo-log.com/stressedout.html

Lainaus
Lihaskuntoharjoittelussa proteiinin lisääminen auttaa ainakin sinne 1,5g / rasvaton kg eli joku 100g+ hyvälaatuista proteiinia. Joissain alan lehdissä suositaan tuosta huomattavasti korkeampiakin määriä, mutta niiden hyödystä ilman kunnon lääkitystä ei ole näyttöä.
Nyt mun on pakko vaatia lähdeviitteitä. Tarkistamani meta-analyysit kertovat, että proteiinintarve on nimenomaan vähäisempi voimaharjoittelijoilla kuin kestävyysurheilijoilla.

Itse luin tuon nopeasti että suorituksen aikana aminohappoja käytetään vähemmän hyväksi. Toisin sanoen aerobinen harjoittelu on katabolisempaa eli sen aikana elimistö tuhoaa omia kudoksiaan enempi. Tätä voi vähentää nauttimalla proteiinia siten että aminohappoja on verenkierrosta eikä niitä tarvitse lihaksista asti hakea. Tämän pitäisi kai nopeuttaa myös palautumista. BCAA:ta pienikin määrä pitäisi auttaa puolittamaan nuo lihaksiin syntyneet vauriot.

Proteiinintarpeista.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1400008

Turhan hankalaa ja teknistä tästä tehdään. Miehet kun ovat asialla niin isommilla foorumeilla keskustelu menee helposti noiden pubmed linkkien pasteemiseksi tai sitten pikku pilkun kanssa hifistelyksi. Netissä on kuitenkin ihan asiallista informaatiota paljo ja jos ihan perusasiat opettelee ja nouduttaa niin pääsee pitkälle. Se on eri asia sitten kun on monta vuotta jo treenannut, lihaksia on jo melkoisesti ja ikääkin alkaa tulla, niin siinä vaiheessa hifistelyllä voi olla enemmän mieltä kun tuloskehitys on joka tapauksessa jo hidastunut. Aloittelijalla ne lihakset kasvaa ilman sen suurempia kikkailuja. Silti suosittelisin viettämään pari iltaa tutustuen ihan perusasioihin, ravintoon, treenaamisen teoriaan ja ohjelmiin netissä. Ihan vaan senkin vuoksi että iso osa tästä tiedosta on sellaista että sitä voi soveltaa treenaamisen ulkopuolellakin ymmärryksenä ihmisen fysiologiasta ja ravinnosta.

Tää on ihan järkevä kirja noilta perus neuvoilta. Tosin ravintopuolella se hillitön rasvan välttely ei ole ehkä ihan perusteltua kunhan kokonaiskalorimäärä on haluttu. Samalla saa kivan näytteen jenkkiläisestä positiivisesta ajattelusta, johon voi suhtautua niin ironisesti ja humoristisesti kuin hyvältä tuntuu. Muistaakseni tuossa on myös melkoisesti mainosta tuon firman tuotteista jotka kannattaa skipata ja ostaa vaikka jotain halpisheraa.



Tuo on siis myös suomeksi ja saa muutamalla eurolla alan liikkeistä, ainakin UFS -ketju tuota myy. Oon nähny myös kirjastoissa.


Poissa Samuli

    • Viestejä: 111
    • Karma: 7
    • Profiili
Uiminen ja salilla punttitreenit. Kesällä luultavasti tulen pyöräilemään. Juoksu ei kiinnosta vaikka silloin tällöin on tullut lenkkeiltyä. Jalkapalloa tuli pelattua nuorempana.

2009 ja 2010 treenasin pienillä painoilla ja pitkillä toistoilla. Viime vuonna treenasin kovempaa ja isommilla painoilla. Nyt palasin taas kevyempään treeniin, mutta ehkä taas helmikuussa lisätään rutistusta. Olen huomannut, että kolme kertaa viikossa salitreenit ovat minulle se paras jaksotus. Sitten välillä kun huvittaa käyn uimassa. Jossain vaiheessa kävin viidestikin salilla viikossa, mutta alkoi vain yksinkertaisesti kyllästyttää touhu.

Yleensä urheilussa, mutta omakohtaisesti varsinkin punttitreenit ovat tehneet ilokseni seksistä antoisampaa. Tuntuu, että vartalo on herkempi partnerin kosketukselle. Ehkä se on vain sitä, että vaimo huomioi enemmän kehittyneitä lihaksia saa olon tuntumaan, kuin Casanovalla.