Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - aethil

Sivuja: [1]
1
1. Katso "tyndalisointi" vaikkapa wikipediasta. Mikseipä tuo toimisi PF-kakuillekin. Tällöin kasvualustan ei anneta jäähtyä ihan huoneenlämpöön asti, eli myöskään partsijäähdytys ei oikein sovi.

Hjoo ilmeisesti 37 °C:ssa pitäisi säilöä vuorokauden. Kylpyhuoneen lattialla olisi 31 °C :)
Mutta mutta, jos riisijauhossa on yli 100 °C kestäviä bakteereja/itiöitä, tyndallisointi tuskin auttaa niihin. Jyvien kanssa voisi kokeilla. Kontaminaatioiden voittamiseksi BRF-kakuissa lienee paras höyrystää sen 90 min ja käyttää tarpeeksi itiövettä.

4.
a) Kuvaamasi tekniikka on jyvä-jyvä -siirros (eli ns. g2g), jolla lisätään periaatteessa sen primäärikasvualustan määrää, josta voidaan sitten joko fruitata suoraan, tai joka voidaan ympätä sekundääriseen, pastöroituun, kasvualustaan. Jyvät tulisi aina steriloida, koska niihin kaiken maailman paska iskee mielellään ja ripeästi.
b) Humysta: "Toissijaista kasvualustaa ei yleensä steriloida painekeittimellä, vaan se pastöroidaan. Siten kasvualustaan
jätetään ns. hyödyllinen mikrobikanta, joka ei häiritse lyhyehkön kolonisaation aikana. Koska se
inokuloidaan melko suurella määrällä kolonisoitunutta kasvualustaa, kontaminaatiot eivät ehdi vallata
kasvualustaa." Itiön kookoskuitusubstraatti on nimenomaan sekundäärinen, eli bulkkimatsku. Pastöroidaan HuMyn ohjeiden mukaan.

Eli g2g on siis eri asia kuin toissijainen kasvualusta? Olin jotenkin ymmärtänyt, että jyvät ovat yksi vaihtoehto toissijaisen kasvualustan ravinnemateriaalina.

Tarkoitukseni oli selvittää, miten BRF-kakkuja voisi ns. jatkaa joko heti alussa tai parin sadon jälkeen, ilman painekeitintä. Ymmärränkö nyt oikein, että
a) BRF-kakkuja on turhaa (ja älytöntä) sekoittaa jyviin, mutta
b) BRF-kakkuja voi hyvin sekoittaa kookoskuitusubstraatin joukkoon?


Edit. Katso myös ghettotekniikoiden kuningas Matiaksen maissitek. Itse käytän primäärikasvualustana täysjyväriisiä, jonka kanssa olen myös tehnyt pari ghettotestiä hyvällä menestyksellä.

Jos on olemassa ghettotekniikka joka on vähintään yhtä varma ja tehokas kuin PFtek, voin harkita :P en halua käyttää kokonaista printtiä rasialliseen jyviä ;)

2
Kovasti on tullut HuMyä sekä tätä että muita forumeita luettua. Muutama kysymys herännyt funtsiessa mahdollisuuksia, toivottavasti vastauksista näihin olisi muillekin apua.


1. onko normikattilassa höyrystäminen "sterilisointina" kolmena päivänä peräkkäin turhaa PFtek-kakuille? (eli ns. fractional sterilisation)
uskaltaako kattilan sisältöineen viedä parvekkeelle jäähtymään?


2. riittäisikö höyrystäminen normikattilassa kolmena päivänä peräkkäin jyville?


3. normikattilan kannen reikien peittäminen (micropore)-teipillä olisi varmaan fiksua? (mikäli kakkuja ei heti siirrä toiseen steriloituun tilaan)


4. toissijainen kasvualusta pitää pastöroida. ok, ei pitäisi olla ylitsepääsemätöntä, mutta tulkintani HuMyn ohjeista on ristiriistaista; yhtäällä sanotaan että jyvät valmistellaan painekeittimellä, toisaalla että toissijainen kasvualusta pastöroidaan.

a) onko siis niin, että jos haluaa käyttää jyviä toissijaisen kasvualustan ravinnemateriaalina, niiden valmistelussa on käytettävä painekeitintä?
b) onko vaihtoehtoinen toissijaisen kasvualustan materiaali kuvattu "Itiön kookoskuitusubstraatti"-reseptissä? ja tuon valmistelussa ei käytetä painekeitintä, vaan normikattilaa pastörointiin?


5. "Itiön kookoskuitusubstraatti"-reseptin mukainen seos on n. 2,5 L. siinä mainitaan 100 g kookoskuitua.
a) viekö se tosiaan sen 1,7 L tilaa, joka siis jää vermikuliitin ja kahvinpurujen jälkeen?
b) käytetäänkö noita aineita samalla keskinäisellä suhteella (eli skaalautuvat) vaikka 10 litran yhteistilavuuteen asti, vai onko tuo 100 g kookoskuitua kenties vakio ja muut aineet sitten skaalautuvat?


6. jos BRF-kakkuja 2-3 sadon jälkeen levittää kookoskuitusubstraatin sekaan, pitääkö toissijaista substraattia (suhteessa 1:2) olla
a) kaksinverroin kakuissa jäljellä olevaan riisijauhojen massaan nähden, vai
b) kaksinverroin kakkujen kokonaismassaan nähden?


7. jos BRF-kakkuja 2-3 sadon jälkeen levittää kookoskuitusubstraatin sekaan, voiko seuraavien satojen itiöemissä odottaa olevan yhtä paljon potenssia kuin edellisissä sadoissa?

Sivuja: [1]