Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - velho

Sivuja: [1] 2 3 ... 13
1
Weediepie - Kasassa on ainakin suippumadonlakkeja ja harmaakirjohelttoja. Mielellään jos vähän levittelis tuota kasaa ennen kuvaamista (ja vaikka numerois yksilöt) niin olis helpompi antaa tunnistusta.

2
harhakuva - Nääpiköitä (Galerina).

3
Suippumadonlakki / Vs: Suippumadonlakkihavainnot 2019
« : Syyskuu 23, 2019, 10:27 »
Kieltämättä ollut melko tyhjää spoteilla, mutta jonkin verran tullut bongailtua myös uusia tulokkaita. Yöpakkaset tosiaan iskeny tänne Pohjois-Savoon ainakin, mutta jospa se tästä. Ei ole maaperä vielä onneksi jäätynyt kivikovaksi.


4
Kyllä mä luulen että ihan suippumadonlakkeja, joissa jostain syystä kehittynyt vain vähän itiöitä tai sitten steriilejä kokonaan. Ellei siis suoraan näkyvästi kasvanut esim puunoksista.

5
Harjoittelijastamestariks - Kasvoiko nämä sienet suippumadonlakin kasvuympäristössä/ruohikossa? Kaikki ulkoiset piirteet viittaavat kyllä suoraan Psilocybe-sukuun. Joskus suippumadonlakeissa törmää vähäitiöllisiin itiöemiin ja joskus harvemmin täysin steriileihin, joissa heltat jäävät vaaleaksi. Näitä vaaleahelttasia suippumadonlakkeja voi myös koittaa printata, joskus sieltä helttojen väristä huolimatta saattaa putkahtaa ihan paksu printti kuitenkin.

6
taikakala - Nurminahikas (Marasmius oreades).

7
valokvantti - Ovat suippumadonlakkeja. Hyvännäköinen kasvuympäristö tulevaisuutta ajatellen. Onnittelut!

8
iLoveMushrooms - Ei ole. Jotain mustesieniä lienee. Kasvualusta väärä suippumadonlakille.

9
Suippumadonlakki / Vs: Suippumadonlakkihavainnot 2019
« : Syyskuu 07, 2019, 21:57 »
Hieno homma ruoja, sienijumalat tarkkailee sua. ;)

On tää Suomi kyllä syksysin yks iso "silokkipelto", vaikea olla törmäämättä. Sama kävi vähä viimevuonna itelläni tuon risumadonlakin kanssa, minne vaan meni niin aina tuli vastaan. Pitäs potenssitutkimuksia suorittaa vähän sen suhteen.

10
Carlenius - Kaikki suippumadonlakkeja. Noista parista oikealla olevasta yksilöstä ei saa kovin hyvin selvää, mutta näkyvien tuntomerkkien perusteella ei ainakaan mitään myrkyllistä. Onnittelut!

11
Psilosybiinisienet luonnossa / Vs: Psilocybe pelliculosa
« : Syyskuu 06, 2019, 15:48 »
Kyseinen wikipediassakin mainittu oletettu Psilocybe pelliculosa löytö Suomesta lienee nyt jo edesmenneen Meksikolaisen mykologi Gastón Guzmánin toimesta joskus 50-luvulta. En tiedä missä kyseinen kokoelma on arkistoituna ja onko sitä koskaan tutkittu tai vertailtu nykyisiin P. pelliculosa näytteisiin. On myös mahdollista että kyseinen löytö on ollut huti ja kyseessä on ollut joku toinen sienilaji kuten vaikkapa Psilocybe medullosa, joka taasen on melko yleinen Psilocybe-suvun edustaja koko Suomen alueella. Psilocybe medullosa, eli siis Suomeksi risumadonlakki on Yhdysvaltojen luoteisrannikolla kasvavan Psilocybe silvatican lähisukulainen joka poikkeaa aavistuksen mikroskooppisesti P. medullosasta.

Sienten tunnistus etenee siten, että ensin otetaan sienistä valokuvia mielellään päivänvalossa useammasta yksilöstä eri kasvuvaiheista ja mieluiten myös kasvupaikalta ennen poimimista. Selkeät kuvat lakista, heltoista, jalasta ja jalan tyviosasta auttaa makroskooppisen tunnistamisen osalta. Näiden kuvien myötä voidaan sitten määrittää laji joskus tarkasti tai edes suuntaa antavasti, sekä suorittaa vertailua jo olemassa oleviin kuvakokoelmiin sienilajeista. Itiöprintistä ei suoranaisesti ole hyötyä ellei omista mikroskooppia ja taitoja aiheeseen, mutta itiöprintin värillä voidaan sulkea pois eri sienten sukuja mikä taasen pudottaa jo melkoisen määrän mahdollisuuksia pois. Mikäli kuvien perusteella ei pystytä antamaan tunnistusta, on suositeltavaa ottaa yhteyttä alan ammattilaisiin vaikkapa sähköpostitse. Tsekkiläinen mykologi Jan Borovička on euroopan Psilocybe-suvun asiantuntija ja hänen kauttaan saa luultavimmin parhaiten apua aiheeseen liittyen. Lisäksi Espanjassa sijaitsevasta alvalabista saa tilattua maksua vastaan vaikkapa DNA-analyysin sienistä, jota voidaan sitten vertailla jo olemassa oleviin DNA-näytteisiin.

Parhaat ja kattavimmat kuvakokoelmat Psilocybe pelliculosasta löytyvät mushroomobserver.org:sta ja kuvakokoelmat Psilocybe medullosasta löytynee shroomery.org:sta, sekä laji.fi sivustolla on myös muutamia havaintokuvia. Wikipediaan luottaminen lähteenä ei ole suositeltavaa, koska kyseinen sivusto on kaikkien muokattavissa ja suurta osaa artikkeleista ja faktatiedoista päivitellään harvoin, jos ollenkaan.

Mutta lähdetään nyt ensin liikenteeseen niistä valokuvista ja kenties sen myötä ollaan viisaampia. Ainakin nuo risumadonlakki-havainnot ovat olleet lisääntymään päin sekä keskieuroopassa että pohjoismaissa ja ko. sieni muistuttaa makroskooppisesti hyvin paljon Psilocybe pelliculosaa. Olin viimevuonna omien risumadonlakkilöytöjeni osalta yhteydessä Jan Borovičkaan ja hän tuntui olevan sitä mieltä että Psilocybe pelliculosa ei ehkä kasvaisi euroopassa. Näytteitä tosin ei ole tutkittu ja vertailtu kovin paljoa, joten toistaiseksi aiheesta ei tiedetä tarpeeksi.
Olisihan se kieltämättä hienoa, jos euroopasta löytyisi ja varmistuisi myös Psilocybe pelliculosa, mutta sitä varten tarvitaan tosiaan potentiaalisia löytöjä ja kokoelmien tarkempaa analysointia.

12
Jatkoa.

13
Muutama kuva eiliseltä.

14
Kontaminaatio - Alottelijan tuuria, eli siis onnittelut löydöstä! :)

15
Suippumadonlakki / Vs: Suippumadonlakkihavainnot 2019
« : Syyskuu 02, 2019, 12:25 »
Pari pientä yksilöä bongattu myös pihanurtsin sammaleiselta alueelta, tismalleen samasta kohdasta kuin viimevuonna. Pienempi näyttäs tosin olevan kuolemaan päin. Jospa sieltä lisää pukkais syksyn aikana. :)

Sivuja: [1] 2 3 ... 13