Psilosybiini.info

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Ilviselmä

Sivuja: 1 2
1
"Korkein oikeus on tänään linjannut, etteivät psilosybiinisienet ole erittäin vaarallinen huumausaine.

Suomessa on kaksi huumausainekategoriaa, jotka ovat vaarallinen huumausaine ja erittäin vaarallinen huumausaine. Psilosybiinisienten lisäksi vaarallisen huumausaineen kategoriaan lasketaan mm. kannabis ja khat. Erona näiden kategorioiden välillä on mm. se, että erittäin vaarallisiin huumausaineisiin liittyvät rikokset tuomitaan helpommin törkeäksi huumausainerikokseksi.

KKO:n päätöksessä myös aivan oikein huomautetaan, että vaikka psilosybiinisienet eivät täytäkään erittäin vaarallisen huumausaineen kriteerejä (joita ovat virheellisestä annostelusta johtuva hengenvaara, lyhytaikaisestakin käytöstä johtuva vakavan terveydellisen vaurion vaara ja voimakkaat vieroitusoireet), ne eivät silti ole täysin vaarattomia: niiden aiheuttamat tajunnantilan muutokset voivat epäsuotuisissa olosuhteissa johtaa harkitsemattomiin tekoihin, minkä lisäksi niiden vaikutukset voivat joissain tapauksissa horjuttaa mielenterveyttä etenkin siihen alttiilla ihmisillä.

Psykedeeliuutiset on tiedeblogi, joka ei kannusta ketään minkään psykoaktiivin käyttöön. Sen sijaan Psykedeeliuutiset haluaa rohkaista niitä, jotka joka tapauksessa tekevät valinnan käyttää, perehtymään kunnolla käyttämiään yhdisteitä koskevaan tutkimustietoon ja muuhun käytännön tietämykseen, joka kertoo riskeistä ja keinoista niiden välttämiseksi.

Olemassaolevan tutkimustiedon valossa Korkeimman oikeuden päätöksestä voisi todeta, että tiede, tolkku ja tosiasiat voittivat."

https://www.facebook.com/psykedeeliuutiset/posts/1322512197802984

Suora linkki KKO:n päätökseen: http://korkeinoikeus.fi/fi/index/ennakkopaatokset/precedent/1496137164445.html

2
Vapaa aihe / Riippuvuuden todelliset syyt
« : Tammikuu 19, 2016, 22:53 »

http://hppry.fi/blog/2016/01/19/riippuvuuden-todellise
Riippuvuuden todelliset syyt

Riippuvuutta on totuttu selittämään moraalisena selkärangattomuutena tai valinnanvapauden riistävänä yksilön sairautena. Johann Harin puhutteleva artikkeli haastaa katsomaan asiaa toisenlaisesta näkökulmasta ja etsimään oikeasti toimivia keinoja riippuvuuksien kohtaamiseen.

Tämän tekstin voi toivoa leviävän mahdollisimman monelle ihmiselle, jonka elämää riippuvuus joko omien tai läheisten käymien taisteluiden kautta tavalla tai toisella koskettaa.

Teksti on julkaistu Humaania päihdepolitiikkaa RY:n blogissa. HPP:tä voi tukea myös Facebookissa: http://facebook.com/hppry

3
Vapaa aihe / Psykedeliö-blogi
« : Lokakuu 14, 2015, 12:13 »
Käynnistin viime viikolla uuden deeliaiheisen blogin. Siinä missä Psykedeliön sisarblogi Psykedeeliuutiset painottuu tieteelliseen tutkimukseen, Psykedeliön tarkoituksena on välittää psykedeeleihin liittyvää käytännön tietoa muunlaisista näkökulmista, potentiaalisina ulottuvuuksina esimerkiksi kulttuuri, uskonto, politiikka ja lainsäädäntö (aihepiirin tieteellisiä aspekteja kuitenkaan sivuuttamatta).

Blogin tavoitteena on edesauttaa psykedeeleihin liittyvien haittojen minimointia ja hyötyjen maksimointia, sekä yleisesti ottaen edistää vastuullisuuden, luovuuden, hoivaamisen, itsetuntemuksen ja yhdessä tekemisen meininkiä ajattelevalla mutta sydämellisellä otteella.

Blogin ensimmäinen postaus esittelee keinoja vaikean psykedeelikokemuksen keskellä olevien auttamiseen niin festariympäristössä kuin muuallakin. Artikkeli pohjaa Zendo Project -hoivaporukan käytännön kokemuksiin.

Ohjeita rankalla tripillä olevan auttamiseen


Myös Facebook-sivua saapi diggailla: https://www.facebook.com/psykedelio

4
Päihdepoliittinen vaalitilaisuus – Arkadianmäki ajan tasalle!Miten alkoholin käytön haittoja tulisi ehkäistä?
Pitäisikö kaupoissa myydä kannabista vai keskikaljaa?
Onko huumausainepolitiikka ajan tasalla?

Humaania päihdepolitiikkaa ry ja Suomen kannabisyhdistys ry järjestävät päihdepoliittisen paneelikeskustelun eduskuntavaaliehdokkaille. Päihdepoliittiset näkemyksensä tulevat kertomaan

• Tapio Huttula, Keskusta
• Jani Liukkonen, Kristillisdemokraatit
• Petrus Pennanen, Piraattipuolue
• Krista Juurikko, Perussuomalaiset
• Thomas Elfgren, RKP
• Jaakko Meretniemi, SDP
• Tiina Ahlfros, Vasemmistoliitto
• Alviina Alametsä, Vihreät

Tapahtuman juontaa dosentti Mikko Salasuo.

Milloin: Tiistaina 17.3. klo 17.30-20.30
Missä: Nuorten toimintakeskus Happi, Sörnäisten rantatie 31
Kenelle: Tapahtuma on avoin ja pääsymaksuton. Tila on esteetön.

Tervetuloa![/quote]

5
Kirjoitin tämän psykedeeliuutisiin, mutta mielestäni aihe on siinä määrin tärkeä, että avaan ihan oman keskustelunsa, jossa voi keskustella aiheesta myös yleisemmin, jos tuumia herää.

Lainaus käyttäjältä: Psykedeeliuutiset
Seuraavaa varsinaista Psykedeeliuutiset-artikkelia odotellessa Suomalaisen journalismin rintamalta kulkeutuu raikkaita tuulia. Vuoden tiedetoimittajaksi vastikään valittu Jani Kaaro hakee joukkorahoitusta psykedeelitutkimusta ja -terapiaa kartoittavalle artikkelilleen. Kaaron omin sanoin:

"Mielenkiintoisia pikkututkimuksia huumeiksi luokiteltujen psykoaktiivisten aineiden lääketieteellisistä sovelluksista tehdään maailmalla, mutta mitä tarvitaan, että ne muuttuvat todellisiksi hoitomuodoiksi meillä?

Jos suomalainen tutkija haluaa järjestää ensimmäisen kliinisen kokeen psykedeeleillä Suomessa, mitä se vaatii? Millaisia esteitä on ylitettävä? Kenet on vakuutettava? Ketkä sitä vastustaisivat? Onko edessä pitkä ja kivinen tie? Vai onko se vain ilmoitusasia ja helposti järjestettävissä? Jos jälkimmäinen on totta, miksi emme tee sitä?

Entäpä sama kysymys yleisemmin? Miten uudet hoitomuodot ylipäänsä vakiintuvat? Millaista pioneerihenkeä siihen tarvitaan?"

Tukemalla tätä projektia tuet laatujournalismin mahdollisuuksia laajemminkin. Internetin myötä kuluttajille käytännössä ilmaiseksi muuttuneen lehdistön nurja puoli on se, että selviytymisestään kamppailevia mediaorganisaatioita kiinnostaa ensisijaisesti lyhyet ja pinnalliset artikkelit, koska niiden tuottaminen on halpaa ja helppoa – ne tarjoavat toisin sanoen kustannustehokkaimmat tulovirrat.

Jokaisen tällaisen joukkorahoitusprojektin onnistuminen osoittaa, että ihmisillä todella on halua tukea laadukasta, syväluotaavaa, huolella taustoitettua journalismia, ja edesauttaa siten kokonaisuudessaan tasokkaan journalismin toteutumista ja alan elinvoimaisuutta.

Jos arvostat vahvaa, kantaaottavaa ja vastuullista lehdistöä ja laadukkaita, avartavia, perinpohjaisia artikkeleita, haluan rohkaista osoittamaan tukeasi tälle projektille lahjoituksen tai vaikkapa facebook-seinällesi jakamisen muodossa. Mieluiten tietysti molempien. (Psykedeeliuutisten alkuperäinen FB-postaus löytyy jaettavaksi tämän linkin takaa.) Pidetään yhdessä huoli siitä, ettei kaikki journalismi taannu muutaman lauseen pintaraapaisuja suoltavaksi hötöntöttömasiinaksi!

Linkki Kaaron projektiin: http://rapport.fi/rapport/juttuidea.php?aid=225290

Jotkut ovat myös ihmetelleet, mistä Kaaron hakema rahasumma muka koostuu. Laadukkaan journalismin taustoittaminen ja käytännön toteuttaminen vie aikaa. Materiaalien hankkiminen ei varmastikaan itsessään ole nykypäivän kommunikaatioteknologioineen ja kirjastoineen kovinkaan kallista puuhaa, mutta Kaaro on perheellinen mies, ja vaikka kirjoittaminen on kivaa, niin jostain se leipä on saatava. Lainaus Hesarin artikkelista: "Mie­lui­ten Kaa­ro pa­neu­tui­si ai­hei­siin pe­rin poh­jin, mut­ta hank­kiak­seen per­heel­leen elan­non hän suol­taa ly­hyi­tä uu­ti­sia hir­mui­sel­la vauh­dil­la." ja toisesta haastattelusta: "– Lopettaisin nykyiset hommat heti, jos voisin, ja alkaisin tehdä sellaista journalismia, jota tässä maassa ei tehdä."

Koska Kaaro oikeasti osaa hommansa – ajatuksiaherättävien, informatiivisten artikkelien kirjoittamisen – on jokseenkin älytöntä, että hän joutuu haaskaamaan lahjojaan ja energiaansa verrattain pinnallisiin ja mitäänsanomattomiin artikkeleihin. Joukkorahoitus voi onnistuessaan tarjota mahdollisuuden rahalliseen turvallisuuteen (jotta saa maksettua, tiiättekö niinku, ruuan, kämpän ja sensemmoset ylellisyystuotteet itelle ja omalle perheelle), jonka avulla on mahdollista keskittyä (=sijoittaa aikaa) laatutyöhön.

6
Osa 1.

Hallusinogeenisten 5-HT2A-agonistien neurobiologia, psykofarmakologia ja sovellukset lääketieteessä ja psykiatriassa.
Yleiskatsaus psykedeelejä käsittelevään tieteelliseen tutkimusaineistoon. Kandityö
http://www.scribd.com/doc/171861560

Artikkelin kirjoittaja haastateltavana YLE Puheella ensi tiistaina 1.10 klo 13:00:
http://yle.fi/puhe/ohjelmat/perttu_hakkinen/sana_viikonvaiheeksi_hippien_syy_7873.html

7
Vapaa aihe / Vaihtoehtojen Varjokirjasto
« : Lokakuu 19, 2012, 15:02 »
Perustettiin kirjasto:
Vaihtoehtojen VarjokirjastoHyllyyn on tarkoitus kerätä laadukkaita, avartavia kirjoja, pääosin sellaista tavaraa jota ei löydy ihan jokaisesta peruskirjastosta. Psykedeliaa, tiedettä, taidetta, yhteiskuntaa, magiaa. Lahjoitin itekin jo jokusenkymmentä kirjaa (jotka eivät juurikaan hyllystäni liikkunut, vaikka jo vuosien ajan olen ehtinyt niitä tarjoilla lainattavaksi).

Kuka tahansa voi lahjoittaa, joskin tilanpuutteen (ja pyrkimyksen laatuun) vuoksi lainattavaksi tulevat kirjat siivilöidään (eli jos kirjaston työntekijät eivät koe tiettyä kirjaa osuvaksi, he saattavat jättää sen pois kokoelmasta). Kuka tahansa voi liittyä kirjaston käyttäjäksi.

Kirjastomme sijaitsee mahtavan kirjakauppa Tiedostamon tiloissa, Viipurinkatu 1 Helsingissä.

Kirjastoa voi tykätä (ja siten promota) facebookissa:
https://www.facebook.com/varjokirjasto
FB:stä löytyy myös ryhmä, joka soveltuu paremmin tarkemmalle keskustelulle (siinä missä ylempi sivu lienee tehokkaampi keino levittää sanaa):
https://www.facebook.com/groups/250808411708297/

Löytyy myös wiki, jossa on hiljalleen työstön alla (kategorisointi, tietoa sisällöstä) oleva kirjalista:
http://tiedostamo.fi/varjokirjasto

Menehän lainaamaan, ja lahjoita hyllystäsi sellaiset kirjat, joita toivoisit muidenkin lukevan!

8
http://www.tiedostamo.fi/2012/07/miten-psykedeeleista-puhutaan/
Miten psykedeeleistä puhutaan?

Miten psykedeeleihin suhtaudutaan? Millainen ilmapiiri niiden ympärillä vallitsee? Saako psykedeeleistä puhua? Pitäisikö niistä puhua? Onko niistä pakko puhua? Ja ketkä niistä sitten oikein puhuvat? Olisiko aihepiirin käsittelyssä kehitettävää? Mistä ollaan tulossa? Minne ollaan matkalla?

Helsingin kirjakauppa Tiedostamossa perjantaina 20.7.

edit: Tähänkin vielä linkki videotaltiointiin tapahtumasta.

9
Psilosybiini lääkkeenä ja päihteenä / Psykedeelitiede
« : Lokakuu 08, 2011, 00:08 »
Eikö meillä tosiaankaan ollut mitään aihepiirin ketjua? Jos semmoinen löytyy, niin saa toki yhdistää.

http://www.thesecularbuddhist.com/episode_069.php
Tässä Johns Hopkins -yliopiston professori Roland Griffithsin tuoreehko haastattelu. Tyyppi on vastuussa muutamasta tuoreesta psilosybiinitutkimuksesta, ja taustoittaa tässä tunnin mittaisessa haastattelussa työtään ja uusista tutkimuksistaan, joihin liittyy esimerkiksi psilosybiinin antamista meditoiville. Kiinnostavaa kamaa. Yleisenä teemana meditaation ja psilosybiinin aiheuttamien kokemusten yhteydet.

10
Vapaa aihe / Google
« : Maaliskuu 01, 2011, 22:22 »
Viestit siirretty Tulevaisuuden nanoteknologia ketjusta omaksi aiheekseen. Ajattelin, että Googlesta saattaisi riittää keskustelua. -Mikkis


Vai väittääkö joku että esim: Google tai Microsoft haluisi toimia sinun parhaaksesi parantaen sinun terveyttäsi?
Google yrityksenä ei halua mitään koska sillä tuskin on tahtoa, mutta joo, kyllä mä ainakin uskon että Googlen pyörittäjät pyrkii pääosin tuottamaan tähän maailmaan vapautta, ymmärrystä ja kauneutta. Noin helvetin iso lafka tekee väkisinkin virheitä toisinaan, mutta se ei musta ole syy tyrmätä koko yritystä.

Lainaus
Ihan sama kuin uskoisi politiikkojen tai pankkiirien juttuihin...
Niin, että kaikki poliitikot ovat pelkkiä valehtelijoita? Jokin mystinen ilmiö tekee ihmisestä automaattisesti pahan ja valheellisen jos hän koskee etusormensa kynnelläkään politiikkaan?

11
Elämäntavat ja harjoitteet / Ravinto ja ruokavalio
« : Tammikuu 07, 2011, 19:06 »
Useimpia tällä foorumilla tuntuu kiinnostavan mielen tehovitaminointi ihmemolekyylein, mutta mites sit perinteisempi ravinto - kehon (eli myös aivojen=mielen) rakennuspalikat?Mun rakkaus safkaan syvenee vuosi vuodelta. Oon testaillu vähän kaikenlaista. Pyrin ruokavalioni koostamisessa soveltamaan loputtomasti kokeilullisuutta ja luovuutta - en pulttaa itteeni kii mihinkään tiettyyn ruokalistaan, mut pyrin kuitenkin herkistymään tunteakseni, mitkä ravinteet vaikuttavat mussa mitenkin.

Muovailen ruokailutottumuksiani myös tieteellisillä näkökulmilla, sekä kanssaihmisten kokemuksilla ja mieltymyksillä - etenkin sellaisten kanssaihmisten, jotka musta vaikuttavat kokonaisvaltaisen hyvinvoivilta. En yleisesti ottaen stressaa syömisistäni, mutta suhtaudun aiheeseen kriittisyydellä, uteliaisuudella ja muna pystyssä.

Yks tosi nyrjäyttävä korvaani kantautunut (itsestäänselvä?) huomio tossa joku aika sitten oli, että hyvä ruokavalio moninkertaistaa aivojen oppimiskyvyn. Toisin sanoen, jos ei syö hyvin, oppimiskapasiteetti kuihtuu puutostilojen siivittämänä. Riittävien ravinteiden saaminen on hiton tärkeää myös jos haluaa optimoida oman hyvinvointinsa&kyvykkyytensä&kauneutensa&luovuutensa (yks ja sama asia).

Mun lähtökohtana on, että voin syödä mitä tahansa. Välillä syön jotain ruokia joista tulee paska/veltto olo ihan vaan siksi että ne sattuvat maistumaan niin tolkuttoman hyvältä ja ku ny vaa tekee mieli. Toisaalta useimmat hyvinvointia lisäävät safkat ovat myös hiton maukkaita. Syönpä siis useimmiten ravinteikasta JA hyvää safkaa. (PS. Liika ravinnosta kuumottaminen on saletisti törkeen epäterveellistä.)


Viime aikoina ruokavaliooni ovat kuuluneet mm.

-Kotimaiset marjat (uusimpina rakastumisen kohteina puolukka ja tyrni, jotka vielä pari vuotta sitten olisivat olleet "aivan liian hapanta - nyt tuntuu et happamat jutut on jotain mitä mun elimistö on kaivannu). Vetelen myös luomukaupoista löytyviä marjajauheita, ovat hyviä, ravinteikkaita, kalliita mut maksavat kyl ittensä takas sisällöllään.
-Siemenet ja pähkinät (auringonkukan, kurpitsan, hampun, seesamin ja chian siemenet, parapähkinät, mantelit)
-Linssit (joita vois kyl syödä enemmänkin, oivallinen proteiininlähde)
-Paljon rasvaa: kirnuvoita, oliivi- ja auringonkukkaöljyä, toisinaan myös kookosöljyä. Turauttelen vähän joka väliin. Diggaan kans syödä pelkkää voita juustohöylällä leikaten, mummum.
-Hedelmät, tänä vuon oon opetellu syömään omppua, sit banskusta tykkään ja sitrushedelmistä, erityisesti limetistä ja veriappelsiinista, joita ei tosin sit kuitenkaan tuu liian usein ostettua. Avokado!
-Juustot, monet näistä ei oo erityisen terveellisiä mutta oon jossain määrin addiktoitunut ja pidän myös siitä tuhtiuden tunteesta joka näissä on. viime aikoina oon alkanu hifistelemään mm. vuohenjuuston ja halloumin parissa. Ihan uskomatonta kamaa, jälkimmäinen etenkin paistettuna. Raejuustoa tulee myös syötyä aika paljon.
-Maustamaton jugurtti, nammmmmmmmmmmmmm
-Kala, erityisesti lohi on mun ystävä, maukas ja ravintoarvoiltaan erinomainen, mutta ekologisilta vaikutuksiltaan kalojen huonommasta päästä. En syö fisui jatkuvasti, mut yleensä ainaki joitakin kertoi kuukaudessa.
-Juurekset, suosikkini porkkana, palsternakka ja selleri, mut menee myös lanttuu ja naurista
-Muut sekalaiset rehut: Paprika, salaatit (tammenlehti, jääsalaatti), idut (oon viime aikoina opetellu idättää alfalfan ituja, helppoa ja hiton ravinteikasta), kaali (erityisesti punakaali - hapankaalia opin tossa syömään myös ja se on terveellistä, mut sit tuntu et tuli mitta täyteen, överit, eli aikalisä sen suhteen), sipuli (tätä tuli tungettuu ihan hitosti kaikkiin kokkauksiin melkein kymmenen vuoden ajan, viime aikoina oon kokeillu jättää tätä pois, en osaa viel sanoa vaikutuksista), siitepöly
-Kananmuna, tulee paistettua ja lisättyä smoothieihin ja välil syötyä raakana muutenvaan.
-Ravinnepitoiset superhyperjauheet, mm. maca ja msm (rikkipitoinen ravintolisä)
-Satunnaisesti muita lihajuttuja kuin kalaa, fiiliksen ja uteliaisuuden mukaan. Pekoni on toisinaan sairaan hyvää ja kuulemma myös paljon mainettaan parempaa ravintoa - vaikkakin eettinen puoli arveluttaa; riistaa oon vähän kokeillu ja pitänyt kyllä kovasti.
-Raakakaakao, oon toisinaan ostellu tätä papuina. Yks kiva tyttö on kans tutustuttanu mua raakasuklaaseen, joka on kans hiton terveellistä ja hyvää ja aika täysin eri kamaa ku mikään kaupan ruskeeks värjätty sokerilaatta. Sisältää ~kaikkea. Aluks maku tuntu vähän rujolta, mut tottumisen myötä uaaaiieeeehhhhhh <3

Ehin tos olla viitisen vuotta pääosin lakto-ovo-vege-linjalla, mut nyttemmin on tuntunu parhaalta olla ruokarajaton.

Kuumentamattomuus on kiehtonu viime aikoina kans, eli oon kokeillu jättää aineksia mahdollisimman raaoiksi. Kuumentaminen (ilmeisesti yli 42 asteessa) tuhoaa monien ruokien ravinteita. Toisaalta jotkut safkat vaativat kuumentamista jotta ravinteet imeytyis kunnolla kehoon, ja myös makuelämysten suhteen kuumentaminen on välil olennaista. Tässäkin siis käytännössä toteutan vähän sitä sun tätä.

Smoothieihin oon kovasti viehtynyt, erityisesti aamiaisena. Eli vähän kaikkea vaan tehosekottimella juotavaks litkuks, tulee parhaimmillaan taivaallisen hyvää, ja siinä onki sit melekonen ravintopommi aamiaiseks. Hyvä rusaus siemeniä ja/tai vaik hamppuprotskua ja/tai kananmunaa ja/tai öljyä, ni rasvat ja proteiinitkin heruu.


Leipää oon syöny lähes koko elämäni törkeitä määriä. Viime vuosina oon alkanu suosia mahdollisimman täysjyväisiä vaihtoehtoja, mm. Oululaisen luomujälkiuuniruisleipää, Ehon Kaurasatasta ja Samsaran megaruisleipää. Mut ihan viime kuukausina päätin jättää leivän ostamisen huomattavasti vähemmälle, osittain siks et oon ollu niin addiktoitunu siihen, ja aika usein huomaan leivän mätystämisen aiheuttavan väsymystä, johtunee suurista hiilarimääristä.

Pastaa, pottua tai riisiä en osta, tuntuvat aika turhilta täyteaineilta, myös täysjyväisinä. Maun vuoks mätän joskus, ja kyl mä niitäkin (ja no, vähän mitä vaan) syön jos joku niitä kokkaa. Valkosen sokerin kaa vähän sama juttu, ei tunnu ollenkaan hyvältä eikä kyl oikeestaan maistukaan, paitsi harvoin nautittuna jossain munkkipossussa.

Pyrin ostamaan mahdollisimman suuren osan safkastani luomuna. Vähemmän torjunta-aineita (luomumyrkyt ovat epäterveellisiä siinä ku epäluomutkin, mutta luomussa myrkkyjä nyt taitaa vaan olla aika paljon vähemmän), lähituotettua, monesti paremman makuistakin. Lisäksi luomun ostaminen on kannanotto siitä, että oon valmis maksamaan eettisemmästä ja ekologisemmasta tuotannosta. Luomussa on ongelmansa, jos joku haluaa keskustella siitä ni mikä ettei, mut en nyt tähän postaukseen sepusta siitä sen enempää.


Nojuu. Tulipas taas romaani. Toivottavasti keskustellaan.

12
Vapaa aihe / Ehkälogiikka
« : Joulukuu 19, 2010, 00:37 »
Ehkälogiikka
Miks me ihmiset ollaan jonkunlaisia? Miks me halutaan olla aina oikeessa? Miten meiän maailmankuvat ja uskomusjärjestelmät syntyy ja muovautuu? Kuinka nussia hermostonsa mahdollisimman luovaan ja vastaanottavaiseen tilaan? Miten ufot, pyramidin silmä, paranoidit salaliittoteoreetikot ja kaksimetrinen valkoinen jänis liittyvät asiaan? Entä Monica Lewinsky?

Mitä vittua?

Uteliaisuuden ja loputtoman epäilyksen esitaistelija, kirjailija, koomikko, mystikko, itseoppinut kaikenpuuhastaja ja kosminen törppö Robert Anton Wilson kylvää moninaisia näkökulmiaan ja aatoksiaan.

Musiikkina mm. Boards of Canada, Cinematic Orchestra ja Amon Tobin.

Suomenkielinen tekstitys, paranneltu reilusti alkuperäsestä overstream-julkaisusta. Alkuperäinen nimi Maybe Logic: The Lives and Ideas of Robert Anton Wilson.

Dokkarin voi myös ladata torrenttina: http://thepiratebay.org/torrent/6050654
Myös DVD saatavilla: http://www.maybelogic.com/dvdamazon.htm

13
Laki ja päihdepolitiikka / Huumeiden laillistaminen
« : Lokakuu 26, 2010, 23:25 »
Niin, tästähän on viime aikoina puhuttu melkoisen paljon. Laillistamisella tarkoitetaan siis yleensä käyttörangaistuksista luopumista sekä huumeiden valmistuksen ja myynnin poistamista rikollisorganisaatioiden käsistä - toisin sanoen säännöstelyä ikärajoineen, tarkkaan valvottujen toimielimien avulla. Dekriminalisaatiolla tarkoitetaan pelkästään hallussapidon ja käytön rangaistavuuden poistamista.

Psykedeelipiireissä on toisinaan törmännyt siihen ajatukseen, että vain psykedeelit kannattaisi laillistaa, mutta minusta erityisesti kaikista vaarallisimmat huumeet tulisi laillistaa juurikin tuon vaarallisuuden vuoksi, ja kieltolaki käsitykseni mukaan moninkertaistaa niiden haitat.

Allaoleva on kasattu subjektiivisten näkemysteni värittämänä, ottakaa toki suolaripauksen kera.


Huumeiden täyskieltolakia on vastustettu mm. seuraavanlaisilla pointeilla:

* Laittomien huumeiden usein sisältämät jatkeaineet sisältävät terveydelle vaarallisia epäpuhtauksia
* Sosiaaliset kysymykset (mm. leimautumisen pelko), joiden seurauksena käyttäjät eivät välttämättä hae apua mahdollisten ongelmien ilmetessä. Kriminalisoinnista seuraa syrjäytymistä - monen huumeidenkäyttäjän ainoa rikos on käyttää laitonta päihdettä
* Huumeiden demonisointi ja käyttäjien kriminalisointi johtaa epäluottamukseen virkamiesten ja käyttäjien välillä, jonka seurauksena myös uskottava valistus on hankalaa
* Laittomista levityskanavista johtuva korkea hintataso, jonka seurauksena vaikeasti addiktoituneet joutuvat rahoittamaan käyttöään rikoksin; tämä lankeaa yhteiskunnan maksettavaksi
* Täyskiellot eivät ole onnistuneet vähentämään huumeiden käyttöä tai huumeista seuraavia ongelmia
* Ihmisillä on oltava oikeus tehdä omalla kehollaan mitä tahtovat niin kauan kuin eivät vahingoita muita
* Huumeiden laittomuus tulee kalliiksi. Verotettuina huumeista syntyisi tuloja, joita voitaisiin käyttää huumehaittojen hoitamiseen.
* Laittomus vaikeuttaa huumeiden tieteellistä tutkimusta.
* Nollatoleranssi on laki jota ei käytännössä ole mahdollista valvoa.
* Huumeista on toisinaan ihan hyötyäkin

Vaikka kaikki päihteet ovat potentiaalisen haitallisia, eivät täyskiellot tutkimustiedon mukaan onnistu karsimaan päihteiden käyttömääriä eivätkä etenkään käytöstä seuraavia haittoja, jotka kohdistuvat käyttäjien itsensä lisäksi myös sivullisiin ja yhteiskuntaan kokonaisuutena.

Huumeiden kieltolakia on verrattu paljon väkivaltaa ja mafiatuloja synnyttäneeseen alkoholikieltolakiin 1930-luvulla. Suuret huumekartellit hyötyvät nollatoleranssista (ja eräs Eteläamerikkalainen huumepomohan onkin avoimesti kiittänyt Yhdysvaltoja huumesodan ylläpitämisestä). Mitä enemmän kontrollia kiristetään, sitä suuremmat voittomarginaalit huumekauppiaille tarjoutuu. Kun yksi huumekauppias otetaan kiinni, syntyy tyhjiö joka täyttyy uusilla yrittäjillä hyvin nopeasti - aina löytyy heikossa elämäntilanteessa olevia, epätoivoisia ihmisiä jotka ovat valmiita ottamaan riskejä selviytyäkseen.

Huumeiden laittomuuden on myös nähty aiheuttavan suurta haittaa niille maille, jossa huumeita suuressa mittakaavassa - laittomia markkinoita varten - valmistetaan.


Laillistamista on vastustettu mm. seuraavilla perusteilla:
- Tiukan kontrollin Ruotsissa huumeiden käyttö on suhteellisen vähäistä
- Laillistaminen lähettäisi vääränlaisen viestin siitä, että huumeet olisivat hyvä asia
- Kieltolain sanotaan kasvattavan huumeiden hintoja, jonka oletetaan vähentävän käyttöä
- Huumeet on pidettävä kiellettynä koska ne ovat haitallisia ja liberaalimman päihdepolitiikan uskotaan kasvattavan haittoja
- Moraalinen kannanotto: "Huumeet ovat väärin/pahoja", eikä niitä siksi tule hyväksyä millään asteella
- Laillistamisen pelätään kasvattavan terveydenhuollon kuluja
- Kuosikuskit
- Jos käyttö jo addiktiot lisääntyvät, yhteiskunta kärsii käyttäjien rampautumisesta
- Huumeet aiheuttavat rikollisuutta

En varmastikaan ole kaikista objektiivisin laillistamista vastustavien näkemysten esittelijä, koska pidän monia noista pointeista täysin absudeina. Tein parhaani! Tehkää te paremmin. Haluaisin kuulla haastavia ja kantavia argumentteja laillistamista vastaan.


Voisiko huumeiden laillistaminen olla vähiten huono ratkaisu huumeongelmaan - ei vain Suomen vaan koko maailman mittakaavassa? Varmuutta ei toki ole saatavilla, koska, kuinka ollakaan, huumeet ovat toistaiseksi laittomia, eikä laillistamisen seurauksista siten voi olla ehdotonta varmuutta.

Liberaalimpaa päihdepolitiikkaa on kuitenkin varovaisesti kokeiltu, ja pahimmat pelot huumeongelman käsiinräjähtämisestä ovat osoittautuneet aiheettomiksi. Jo useampi maa, Portugal etunenässä (ks. mm. Cato Instituten raportti), on dekriminalisoinut huumeiden käytön. Tsekki seurasi tänä kesänä perässä, ja aiemmin mm. Meksiko, Kolumbia ja Argentiina ovat laillistaneet.

Sveitsissä ja muutamassa muussakin maassa jaetaan heroiinia vaikeasti riippuvaisille. Kokemukset ovat olleet pääosin myönteisiä.


Satunnaisia lainauksia:

British Medical Journal: An alternative to the war on drugs
"Senior Policy Analyst Stephen Rolles argues that we need to end the criminalisation of drugs and instead set up regulatory models that will control drug markets and reduce the health and social harms caused by current policy"

Kommentti Pohjois-Walesin poliisipäälliköltä: "If policy on drugs is in future to be pragmatic not moralistic, driven by ethics not dogma, then the current prohibitionist stance will have to be swept away as both unworkable and immoral, to be replaced with an evidence-based unified system (specifically including tobacco and alcohol) aimed at minimisation of harms to society.

Norja: "On 18 June 2010, Knut Storberget, Minister of Justice and the Police announced that the ministry is working on new drug policy involving decriminalization by the Portugal model, which will be introduced to parliament before the next general election".

"Consider Drug Regulation" says ex-president of Royal College of Physicians
"I feel like finishing my presidency on a controversial note. I personally back the chairman of the UK Bar Council, Nicholas Green QC, when he calls for drug laws to be reconsidered with a view to decriminalising illicit drugs use. This could drastically reduce crime and improve health. Drugs should still be regulated, and the argument for decriminalising them is clearly made by Stephen Rolles in the latest edition of the BMJ."

Drug Prohibition and Public Health: 25 Years of Evidence
"Drugs can certainly cause harm, but our selective application of punitive drug prohibition laws are at least as dangerous. These laws have spawned a lethal biosocial ecology in which the poorest nations and communities are ravaged by uncontrolled criminal drug markets, emerging infectious diseases, and the widespread corruption of civil society."

BC Centre for Excellence in HIV/AIDS: New Report Finds Drug Prohibition, Stricter Law Enforcement Key Sources of Violence and Gun Crime
"The systematic review identified 15 international studies examining the impact of drug-law enforcement on violence. Contrary to the prevailing belief that drug-law enforcement reduces violence, 87% of the studies (13 studies) observed that drug law enforcement was associated with increasing levels of drug-market violence."

Good politics, bad policy: drug prohibition ignores science, compassion, experience and logic.
"The Senate and Commons reports essentially vindicated the 1972 conclusion of the Commission of Inquiry into the Non-Medical Use of Drugs, chaired by Gerald Le Dain, that drug prohibition was more harmful than could be justified given that it could not produce the decline in drug use that its defenders repeatedly promised. On the basis of science, compassion, experience and logic the path toward drug law reform was clearly laid out by early 2003."

"What is most vexing, from the standpoint of one who has studied this issue for the past 20 years, is that drug prohibition cannot deliver on its objectives, yet no evidence of constant failure seems to damage its appeal to policymakers. It remains resistant to reform or revision because its defenders can answer every criticism with some version of "if prohibition does not produce the results we want, it's because of our collective unwillingness to do what is necessary to make it work."


Muutama lisälinkki:
UN expert calls for a fundamental shift in global drug control policy
Huumeongelma-blogi: Laittomaan kannabikseen liittyvä kulttuuri on vaarallisempaa kuin kannabiksen terveyshaitat (argumentit pätevät muihinkin huumeisiin)
Wikipedia: Arguments for and Against Drug Prohibition
Transform: After the War on Drugs - Blueprint for Regulation - keskustelun herättämiseen tarkoitettu ehdotus siitä, millaisin keinoin huumeiden säännöstely kieltolain jälkeen voitaisiin käytännössä toteuttaa.
Huumeiden laillistamisen FAQ
The Economist: Prohibition Has Failed - Legalization is the Least Bad Solution
Should We Legalize Drugs? History Answers Yes
Milton Friedman - Why Drugs Should Be Legalized


Jes, toivottavasti syntyy rakentavaa keskustelua.

14
Hei, nimeni on Henry Vistbacka ja olen käyttänyt, ja luullakseni tulen myös tulevaisuudessa käyttämään, Suomessa laittomiksi määriteltyjä psilosybiinisieniä. Tällä ilmiannollani tahdon kantaa korteni kekoon avoimen keskusteluilmapiirin rakentamisessa.

Päihteiden käyttörangaistukset eivät vähennä päihteidenkäyttöä eivätkä käytöstä seuraavia haittoja. Päihteiden käyttöön liittyvä salailu, demonisointi ja pelon ilmapiiri aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnalle laajemminkin. Uskon päihteisiin liittyvien ongelmien hoitamisen onnistuvan huomattavasti paremmin mikäli tosiasioita - kuten sitä, että laittomia päihteitä käyttävät aivan tavalliset ihmiset - ei yritetä lakaista maton alle.

Ymmärrän tämän olevan vaikea aihe. Silti ja siksi toimin aktiivisesti uudenlaisen keskustelun rohkaisemiseksi.

15
Vapaa aihe / Psykedeeliuutiset-blogi
« : Lokakuu 16, 2010, 00:42 »
Pidän psykedeeliuutiset-blogia, jonne kirjoittelen suomennettuja uutisia psykedeelitutkimuksen rintamalta.
http://psykedeeliuutiset.blogspot.com/

Ensimmäinen postaus käsitteli psilosybiinia terapiakäytössä. Tänään postasin toisen, jossa aiheena MDMA ja posttraumaattinen stressioireyhtymä.

Lukekaa ja levitelkää. Palautetta ja juttuehdotuksia saa tarjota!

Sivuja: 1 2