Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Ylläpito

Sivuja: [1]
1
Toimisto / Vs: Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
« : Maaliskuu 20, 2019, 09:56 »
Kiitos tähänastisista vastauksista, toivottavasti lisää näkökulmaa on tulossa mm. moderaattoreilta. Huomauttasimme kuitenkin, että keskustelun tarkoitus on hahmottaa konkreettisia ratkaisuja ylläpito-ongelmiin.

Puhelimella foorumin käyttäminen on jokseenkin vaivalloista, enkä itse keksi sille muuta ratkaisua, kuin puhelimelle ystävällisemmän sivuston luomista tai puhelinsovelluksen luomista.

Mobiilikäytettävyyteen panostamisesta olisi varmasti hyötyä, mutta tällainen ideointi on täysin turhaa tilanteessa, jossa edes olemassaolevan ohjelmiston päivittämiseen ei tunnu löytyvän riittävästi varteenotettavia vapaaehtoisia.

Onko mahdollista sijoittaa foorumi palvelu luotettavan ulkomaalaisen (?)  palveluntarjoajan palvelimelle? palveluntarjoaja siis huolehtisi backend ohjelmistojen päivittämisen yms. (joka tässä ilmeisesti koetaan riskiksi?) oma porukka hoitaisi moderoinnin yms.

Emme missään nimessä tule jättämään foorumia tietokantoineen ulkopuolisten tahojen käsiin.

Edelleen mikä on pyörittävän tahon olemus? ry? yksityinen henkilö? joku muu mikä?

Olemme pari jo pitkään sivuston historiassa mukana ollutta yksityishenkilöä. Emme koe tarvetta sen kummemmalle järjestäytymiselle yhdistysmuotoon tms. ja pysymme anonyymeinä aikaisemman ylläpidon suosituksesta.

onko pohdittu voimien yhdistämistä toisen foorumin kanssa?

Ajatus on käynyt mielessä, mutta vastaavanlaiset neutraalisti informaatiopainotteiset, suomalaiset keskustelusivustot aihepiirin tai esim. yleisesti psykedeelien ympärillä tuntuvat olevan vähissä tai olemattomia. Ehdotuksia otetaan vastaan.

Foorumit tuskin ovat mihinkään kuolemassa vaikka niiden aktiiviset käyttäjät ovatkin paikoittain vähentyneet. Foorumeille löytyy aina käyttöä ja tietty käyttäjäkunta.

Pieni kohderyhmä varmasti säilyy vielä pitkään, mutta valitettavasti motivoituneen ylläpitohenkilöstön löytäminen tuntuu olevan vuosi vuodelta vaikeampaa.

nykypäivänä ainakin ihan perus nettisivujen ja foorumien pystyttäminen käy aika helposti valmiilla pohjilla ja työkaluilla. Koodaamista ei siis tarvitse välttämättä edes osata. Mutta silti varmasti paras ratkaisu olisi aina se että koodataan sivut itse ja ollaan itse täydessä kontrollissa. Etenkin vielä kun sivusto käsittelee tällaista aihetta tällaisten läkisäädösten ympärillä niin on se ehkä enemmän jopa vaatimuksena.

Tällainen ideointi on valitettavasti turhaa, kun otetaan huomioon jo nykyiset henkilöstöongelmat.

Mutta ensimmäisenä tulee kuitenkin mieleen että voidaanko ylläpitoa jakaa eri osiin? Jos tänne valittaisiin pääylläpitäjien lisäksi erikseen muutama käyttäjä moderaattoreiksi? Onko sellaista mahdollista tehdä siten että modet eivät kuitenkaan pääsisi käsiksi itse sivuston tietoihin ja koodiin millään tavoin?

Näinhän meillä on toimittu alusta asti. Tälläkin hetkellä meillä on ilmeisesti riittävästi(?) moderaattoreita, joilla ei ole pääsyä teknisen ylläpidon puolelle.

Jos foorumi päätetään muuttaa arkistoksi niin näkisin silti arvoa sillä, että sienten tunnistus-ketjut silti pidettäisiin avoimina.

Osittaisesta arkistoinnista ei ole hyötyä, sillä teknisesti ylläpidon kannalta ei ole hirveästi merkitystä, monenko viestiketjun takia ohjelmistoa joudutaan päivittämään.

Mitä koetaan uhkaksi. eli mitä pitää hoitaa.

Uhkana nähdään ylläpidon passivoituminen ja sen seurauksena ohjelmistojen vanheneminen, hyökkäykset vanhentuneen ohjelmiston heikkouksia vastaan ja lopulta informaation tuhoutuminen. Ei ole mitenkään harvinaista, että amatöörihakkerit tuhoavat sivustoja huvikseen tunnettuja heikkouksia hyödyntämällä. Sivusto tarvitsee siis aktiivista ylläpitoa jo pelkästään olemassaolonsa turvaamiseksi.

Käytettävissä olevat resurssit. Esim järjestelmän rakentajat / aikaisemmin ylläpitäneet henkilöt? ovatko he suostuvaisia auttamaan sisäänajossa tai antamaan etäkonsultointia?

Kuten aloitusviestissä totesimme: konsultoimme edelleen vanhojakin ylläpitäjiä heidät tavoittaessamme, mutta heidänkin saatavuutensa on hyvin vaihtelevaa ja pääasiassa heikkoa.

En, ainakaan omasta, tietoturvasta olis huolissani, enkä siten näe tietoturvaa riittävänä syynä foorumin jäädyttämiselle.  Muistaakseni rekisteröityminen ei vaadi edes nimeä.
kyse taitaa olla enemmänkin että jos tietoturva jää jälkeen niin kaikenlaista ikävää uiskentelee käyttäjän koneeseen foorumin kautta (kolmas osapuoli hyödyntää foorumin heikkoa tietoturvaa ) .. joka sitten altistaa käyttäjän lukuisille erilaisille uhkakuville.

Olemme enemmänkin huolissamme sivuston säilyvyydestä ja foorumin tietokantaan kohdistuvista hyökkäyksistä, kuin haittaohjelmien leviämisestä.

Tuohon tietoturvaan liittyen: niin omasta mielestäni tietoturva on enemmän käyttäjän vastuulla kuin sivuston. En siis pidä ensisijaisesti sivustoa vastuussa. Vaikka tietysti sivuston pitäisi päivittää ja korjata ainakin pahimmat tietoturva-aukot sitä mukaan kun niitä löydetään ja korjataan.

Vaikka tietoturvavastuuta sysättäisiin enemmän takaisin käyttäjille, pelkät päivityksetkin vaativat aktiivista ja valpasta ylläpitoa.

käsittääkseni täällä ei myöskään pidetä logia IP osoitteista joka on sekin todella hyvä.

Totta, mutta tämäkin vaatii päivitysten yhteydessä ylimääräistä työtä, koska toteutus vaatii manuaalisen muutoksen tekemistä lähdekoodiin. Jos tietoturvavastuun siirtämistä enemmän käyttäjälle kannatetaan, voimme palauttaa IP-osoitteiden tallennuksen takaisin käyttöön ylläpitotaakan keventämiseksi.

Lopuksi vielä sanon että kunhan ylläpitäjät ovat itse luotettavia ja hyväntahtoisia henkilöitä niin se merkitsee ehkä kaikkein eniten. Ja juuri sellaisen sivuston haluaisinkin jatkavan.

Tällä kannalla olemme itsekin ja olemme lähinnä tyytymättömiä siihen, ettemme itse koe pystyvämme tarjoamaan sellaista työpanosta, kuin mitä sivusto todella ansaitsisi.

Tästä nyt tullaankin sitten siihen että onko ylläpito siis halukas vielä jatkamaan jos avuksi saataisiin vaikka pari moderaattoria lisää?

Tämän lisäksi voitaisiin vaikka yrittää pitää esim "joulukolehti" joka joulu tai jokin muu vastaava rahankeruu ylläpitokustannuksia varten. Muistetaan ettei tämä ole ilmaista ylläpidolle.

Moderaattoreita on käsityksemme mukaan tarpeeksi. Rahoitus ei myöskään ole tällä hetkellä ongelma aiemmin kerättyjen varojen ansiosta.

On toki täysin ymmärrettävää jos haluaa tehdä muitakin asioita elämässä ja jos tämän sivuston ylläpito vaatii liikaa aikaa. Ja samalla myös kun ajattelee tuota uuden ylläpitohenkilöstön ottamista pääylläpitäjän (adminin) paikalle niin jos ei lähituttavapiiristä löydä ketään halukasta niin oikeasti tietoturvaa ajatellen on uuden henkilön löytäminen lähes mahdotonta. Koska jokainen tuntematon henkilö on itsessään tietoturvariski. Ja väärän henkinen ylläpitäjä on se kaikkein pahin tietoturvariski mitä sivustolla voi olla.

Tässähän se ongelma hyvin onkin tiivistettynä.

Ja tuossa pisteessä toivoisin sitten että uudet innokkaat jatkaisi tämän aiheen parissa. Voitaisiin siis perustaa uusi psilosybiini.info kaltainen sivusto ja ehkä jopa saada arkisto siirrettyä sinne. Tämän jälkeen uuden sivun ja ylläpidon pitäisi alottaa kaikki alusta.

Tällainenkin on käynyt mielessä. Jos esim. psykedeelien ympärille perustettaisiin uusi asiallinen suomalainen foorumi motivoituneiden tekijöiden toimesta, tällaista ratkaisua voisi harkita.

Tähän lopuksi vielä sanon että psilosybiini.info on mielestäni ainoa tämän kaltainen foorumi. Tämä ei ole todellakaan suomen aktiivisin (eikä tarvikkaan olla), mutta tämä on yksi parhaimpia foorumeita omalla käyttäjäkunnallaan ja sisällöllään.

Samalla linjalla ollaan, siksi tätä keskustelua haluttiinkin herätellä.

Samalla myös olisi mukava tietää perustatteko sivuston tarpeellisuuden käyttäjämäärään vai sisältöön? Itse kyllä käyttäjänä jatkan sisällön tuottamista tasaisen epätasaiseen tahtiin kuten tähänkin asti, mutta se on täysin kiinni siitä miten ylläpito jaksaa. Meinaan sitä että uskoni tähän sivuun heilahteli kun ensin luin tämän viestin ylläpidolta.

Koemme tärkeimmäksi pienenkin aktiivisuuden ja käyttäjäkunnan säilymisen. Tiedämme henkilökohtaisesti, että yksittäisetkin ihmiset voivat saada todella paljon hyötyä elämäänsä tämän sivuston kautta.

Tämän lisäksi voitaisiin vaikka yrittää pitää esim "joulukolehti" joka joulu tai jokin muu vastaava rahankeruu ylläpitokustannuksia varten. Muistetaan ettei tämä ole ilmaista ylläpidolle.

Tätä tutkittu pikkasen.. modelta tuli hiukan nihkeän oloinen viesti et ei oikeestaan tarvetta.

Mistähän mahtaa olla kyse?

2
Toimisto / Sivuston tulevaisuudennäkymät vuonna 2019
« : Helmikuu 25, 2019, 22:52 »
Hei taas pitkästä aikaa.

Mennään suoraan asiaan. Psilosybiini.info on jämähtänyt paikoilleen monilla toimintansa keskeisimmillä osa-alueilla: informaatiosisällön tuottaminen on vähentynyt, monet tietotaitoiset aktiivikäyttäjät ovat vähentäneet tai kokonaan lopettaneet käyntiään sivustolla ja toisaalta myös me ylläpidon puolella olemme hyvin pitkälti passivoituneet. Tämä ei itsessään ole välttämättä paha tilanne, vaan todennäköisesti varsin luonnollinen jatkumo otettaessa huomioon sivuston rajatun aihepiirin ja foorumiformaatin väistämättömän vanhentumisen nykyaikaisempien viestintävälineiden rinnalla.

Meillä ylläpidon puolella on kuitenkin heräillyt jo pidemmän aikaa huolta sivustolla olemassaolevan informaatiosisällön säilyvyydestä sekä käyttäjien tietoturvasta. Ongelmana on jo useamman vuoden ajan ollut riittävän luotettavien ja teknisesti osaavien vapaaehtoisten löytäminen ylläpitotehtäviin ja tällä hetkellä Psilosybiini.info pysyykin vain hädintuskin pystyssä, koska me pari jäljelläolevaa ylläpitäjää emme muun elämämme vuoksi ehdi huolehtimaan foorumiohjelmistojen yms. ajantasaisesta päivittämisestä asiaankuuluvalla tavalla. Konsultoimme edelleen vanhojakin ylläpitäjiä heidät tavoittaessamme, mutta heidänkin saatavuutensa on hyvin vaihtelevaa ja pääasiassa heikkoa.

Nykyisessä tilassa koemmekin järkeväksi harkita sivuston jäädyttämistä arkistoksi. Haluamme tarjota tärkeimmät oppaat ja vanhat keskustelut saataville pitkään tulevaisuudessakin, mutta emme halua käyttäjien tietoturvan vaarantuvan johtuen päivittämättömästä ohjelmistosta sivustolla. Olemme edelleen avoimia ajatukselle uudesta ylläpitohenkilöstöstä, mutta emme myöskään voi luovuttaa sivuston ylläpitäjyyttä tietokantoineen epäluotettaville tahoille.

Nyt haluaisimmekin kuulla yhteisön mielipiteitä ja näkemyksiä sivuston nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Toivomme vastauksia tähän viestiketjuun erityisesti foorumin pitkäaikaisilta käyttäjiltä, mutta myös muiden jäsenten kirjoitukset otetaan huomioon, kunhan nekin sisältävät selkeitä perusteluita esitetyille ajatuksille.

Pystymmekö enää kollektiivisesti tarjoamaan riittävän turvallista keskusteluympäristöä näin arkaluontoisen aiheen ympärillä vai tahdommeko toimia tulevaisuudessa pääasiallisesti arkistona? Riittäisikö pelkkä chat vuorovaikutukseen muiden käyttäjien kanssa? Onko muita ehdotuksia?

3
Eilen 11.3.2017 sivustomme siirrettiin teknisistä ja hallinnollisista syistä uudelle palvelimelle ja samalla karsimme käytöstä pois ohjelmistoa, joka oli jäänyt vähäiselle käytölle ja lisäsi turhaan ylläpitotarvetta. Tämän lisäksi otimme käyttöön pitkän aikaa toivottuja tietoturvaominaisuuksia. Mikäli ongelmia tai puuttuvaa sisältöä ilmenee, ilmoitathan sen välittömästi tässä viestiketjussa.

IP-OSOITTEET POISTETTU KESKUSTELUPALSTAN TIETOKANNASTA
Useiden toivomusten mukaisesti käyttäjien jäljittämisen joissakin tapauksissa mahdollistaneet tallennetut IP-osoitteet on tyhjennetty foorumiohjelmiston tietokannasta. Kokeilemme nyt myös IP-osoitteiden tallentamisen poistamista kokonaan keskustelupalstalla, ilmoittakaa jos ongelmia ilmenee. Teknisiä yksityiskohtia voidaan selittää pyydettäessä. IP-osoitteet eivät tallennu myöskään pikakeskustelun tietokantaan.

WIKI POISTETTU KÄYTÖSTÄ
Aiemmin käytössä ollut Mediawiki jäi niin vähäiselle käytölle, että sitä ei enää asennettu uudelle palvelimelle. Joitakin artikkeleita vanhasta wikistä tullaan siirtämään foorumin puolelle, ilmoittakaa tähän viestiketjuun puuttuvaa sisältöä.

Palaute ja kysymykset ovat erittäin tervetulleita!

4
Sivuston toiminnasta ja käytöstä / Säännöt
« : Elokuu 27, 2015, 20:40 »
1. Psilosybiini.info on tarkoitettu ainoastaan tietouden levittämiseen, haittojen vähentämiseen sekä sananvapauden toteuttamiseen. Ylläpitäjät tai käyttäjät eivät yllytä ketään rikkomaan Suomen lakia.

2. Ylläpito ei vastaa käyttäjien kirjoituksista. Lopullinen vastuu on viestien laatijalla.  Jos käyttäjä syyllistyy lainrikkomukseen, hän itse on siitä vastuullisena.

3. Foorumi on tarkoitettu vain täysi-ikäisille henkilöille. Hyväksymällä keskustelupalstan säännöt vakuutat olevasi yli 18-vuotias.

4. Palstalla ei myydä psilosybiinisieniä tai niihin rinnastettavia huumausaineita. Tämä koskee kaikkea psilosybiiniä sisältävistä nesteviljemistä tai rihmastosta aina kuiviin itiöemiin asti. Myös ostattelu on kiellettyä. Itiöiden välittäminen tarkastelua varten on sallittua.

5. Kaikkien Suomen laissa huumausaineluetteloitujen (myös hampun ja meskaliinikaktuksen pistokkaiden), lääkeaineluetteloitujen tai kuluttajamarkkinoilta kiellettyjen psykoaktiivisten aineiden (myös Salvia divinorumin pistokkaiden), sienten, edellämainittuja aineita sisältävien kasvimateriaalien ja aineiden kauppaaminen taikka niitä koskevien osto- tai vaihtopyyntöjen esittäminen foorumin välityksellä on kiellettyä.

Myös edellämainittuja aineita tai esimerkiksi growboxeja kauppaavien sivustojen linkkaaminen on kielletty.

6. Ylläpidolla on täysi oikeus sensuroida, oikoa tai poistaa viestejä erityistapauksissa. Ylläpito ilmoittaa tällöin tekemästään muokkauksesta perusteluineen.

7. Mainostaminen ja kaikenlainen spämmääminen on kiellettyä. Hillitty mainonta voidaan poikkeuksellisesti hyväksyä, jos se edustaa yhteisiä intressejä.

8. Fleimaaminen, trollaus ja sukkanukkien luominen dissaustarkoituksiin on kiellettyä. Foorumilla ei ole suotavaa käyttäytyä ketään kohtaan syrjivästi.

9. Sääntörikkomuksiin puututaan huomautuksella ja väliaikaisella porttikiellolla. Toistuvat ja törkeällä tavalla säännöistä piittaamattomat rikkomukset johtavat pysyvään porttikieltoon.

Muuta huomioitavaa:

IP-osoitteita tai muita tunnistetietoja ei luovuteta ylläpidon toimesta muille osapuolille missään tapauksessa. Suosittelemme kuitenkin tutustumaan laatimaamme tietoturvaoppaaseen.

Kirjoittajien tulisi kunnioittaa kanssakeskustelijoita asianmukaisella kieliopilla ja oikeinkirjoituksella, noudattaa yleisiä käytöstapoja, pyrkiä tarkastamaan onko askarruttavasta aiheesta olemassaolevaa keskusteluketjua ja postata asianmukaiseen ketjuun, sekä pitäytyä postaamasta mahdollisesti loukkaavaa materiaalia. Pyritään säilyttämään kaikille hyvä keskusteluilmapiiri.

Tervetuloa foorumille!

Sivuja: [1]