Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - A-Lan

Sivuja: [1]
1
Suippumadonlakki / Vs: Suippumadonlakkihavainnot 2013
« : Lokakuu 11, 2013, 13:27 »
Pohjoisen porukoilla alkaapi olla kiire ennen kuin routaan panee maan. Nättiä ja lämmintä keliä luvattu vielä joten hopi hopi ulos ihmettelemään  ;).
Oulun korkeuksilta tänään kuvattua:
[smg id=5027]

2
Suippumadonlakki / Vs: Suippumadonlakkihavainnot 2013
« : Syyskuu 04, 2013, 14:57 »
Kainuussakin jo kurkistellaan:
[smg id=4708]

3
Suippumadonlakki / Vs: Suippumadonlakkihavainnot 2012
« : Lokakuu 19, 2012, 13:04 »
Hienoa raportointia Tradition. Omalta osaltani kuvaussyksy Pohjois-Suomessa alkaa olemaan paketissa.
Tässä vielä muistoja jakoon eiliseltä tallustelukierrokselta.

[smg id=3607]
[smg id=3606]
[smg id=3605]

Let there be magic till the time is favorable again ;).4
Suippumadonlakki / Vs: Suippumadonlakkihavainnot 2012
« : Lokakuu 04, 2012, 16:32 »
Kausi ei ole vielä päätöksessään. Kun vetisen kelin jälkeen tulisi selkeähköä ja vielä viileämpää keliä uskoisin peltojen vielä pursuilevan taikaobjekteja.

Tämmöistä tänään suurinpiirtein Suomen korkeusakselin keskikohdalla:

[smg id=3463]
Pöhelikössä piileskelemme

[smg id=3464]
Suippumadonlakkien kastissa jättiläinen

5
Hauska aihe Matyakselta. On mielenkiintoista huomata, että tunnistussilmän kehittyessä näitä veitikoita alkaa bongailemaan joskus ihmeellisistäkin paikoista. Minulle kävi näin koiraa ulkoiluttaessa kuntoiluradalla:
[smg id=3428]

Mitäs sieniä tuolla oikein pojottaa?
[smg id=3429]

Kyllä vain! Tosin sienet tunnistaakseni kävin paikalla useita kertoja raapimassan päätäni lähinnä koska kasvupaikka oli niin erilainen tavanomaisiin verrattuna.

6
Jälleen yksi melko tyypillinen suippumadonlakin kasvupaikka Oulun läänissä. Hiekkapitoinen maa-aines ja otollista heinikkoa jossain kohdissa peltoa. Paikkaa myltätty silloin tällöin traktorilla, joten havaintoja harvemmassa kuin "paremmilla paikoilla". Tämmöisetkin paikat kannattaa kuitenkin katsastaa.


7
Suippumadonlakkien tunnistusketjussa näyttäisi monesti olevan näitä mielestäni heinähiipon tai jonkin sen lähisukulaisen näköisiä sieniä. Ko. sienet naamioutuvat toisinaan täsmälleen samanlaisiin ruohotuppoihin, missä myöskin taikaisia aineksia sisältävät suippumadonlakit tykkäävät majailla. Onneksi nämä sienet erottaa oikeista helposti kääntämällä yhden ympäri, ja tarkistamalla helttojen värit - mikä tässä tapauksessa on aikalailla valkoinen. Jätetään nämä siis paikoilleen ihmettelemään elämän kiertokulkua. Alla kaksi kuvaa havainnollistamassa tätä kieroa silmänkääntötemppua:

[smg id=3402]
[smg id=3403]

8
Tyypillinen suippumadonlakin majapaikka eli kesannolla oleva heinäpelto. Kameran linssin eteen on ajautunut mukavia määriä havaintokohteita. Kasvupaikka sijaitsee suomineidon vyötärön korkeudella.

Alemmassa kuvassa kohde keimailee ujosti kameralle. Havaintoja tehty ympäri ämpäri laajahkoa kasvupaikkaa. Makeimmat kohdat ovat hyvin paksun heinäperäisen maatuvan aineksen peitossa.

Sivuja: [1]