Psilosybiini.info

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - velho

Sivuja: 1 2 3 ... 13
1
Sienten tunnistaminen / Vs: Suippumadonlakkien tunnistuspyynnöt
« : Heinäkuu 05, 2020, 22:09 »
Keltahäiväkkäälle (Bolbitius titu´bans) näyttää Sieniä sienet. Ei kannata ihan vielä hötkyillä, suippumadonlakki on pysyvien kylmempien kelien sieni ja vasta on ollu Suomessa hirveet helteet. Toki kysyä saa, eihän sitä koskaan tiedä mihin ihmeisiin sitä tuolla törmää. Kuvausonnea ja kuvat myös aina helttapuolelta, niin helpottaa tunnistamisen suhteen. :)


2
Sienten tunnistaminen / Vs: Voiko olla jo kesäkuussa?
« : Kesäkuu 12, 2020, 18:03 »
Luultavasti keltapiennarsieniä (Agrocybe pediades). Suippumadonlakkikausi pyörähtää yleensä käyntiin elokuun alkupuoliskolla, tosin joskus säiden sattuessa kohilleen heinäkuun puolella saattaa jo bongailla. Ei tosin ylläolevien kuvien ympäristöstä.

Alku- sekä keskikesän helteiden aikaan saattaa tulla vastaan suhteellisen yleistä reunuskirjohelttaa (Panaeolus cinctulus), jonka tuntomerkkien ja kasvuympäristön opiskelemisen myötä voi saada kesäajaksi tekemistä.

3
Psilosybiinisienet luonnossa / Vs: Psilocybe pelliculosa
« : Marraskuu 25, 2019, 14:57 »
Sen verran päivitystä tähän aiheeseen, että noin kuukausi sitten Norjasta - Oslon pohjoispuolelta löytyi DNA-analyysein varmistettu Psilocybe pelliculosa. Kyseessä on ensimmäinen varmistettu löytö Norjasta ja kenties koko euroopasta. Sen enempää tietoa asiasta ei minulla ole, kun Shroomeryn käyttäjän Anglerfishin kertomus asiasta.

"It was found north of Oslo in wood chip mulch alongside a logging road in a spruce forest.
Notable blue bruising in older specimens. First registered find of this species in Norway."

Tämä löydös valaa toivoa sen suhteen, että voi olla mahdollista Psilocybe pelliculosan löytynevän myös Suomesta. Aikaisemmin tosiaan lajia on varmistetusti löydetty vain Pohjois-Amerikan luoteisrannikolta ja Brittiläisestä Kolumbiasta, Kanadasta. Eli silmät auki tulevaisuudessa, jos satutte pyörimään hakkuualueilla.

4
Weediepie - Kasassa on ainakin suippumadonlakkeja ja harmaakirjohelttoja. Mielellään jos vähän levittelis tuota kasaa ennen kuvaamista (ja vaikka numerois yksilöt) niin olis helpompi antaa tunnistusta.

5
harhakuva - Nääpiköitä (Galerina).

6
Suippumadonlakki / Vs: Suippumadonlakkihavainnot 2019
« : Syyskuu 23, 2019, 10:27 »
Kieltämättä ollut melko tyhjää spoteilla, mutta jonkin verran tullut bongailtua myös uusia tulokkaita. Yöpakkaset tosiaan iskeny tänne Pohjois-Savoon ainakin, mutta jospa se tästä. Ei ole maaperä vielä onneksi jäätynyt kivikovaksi.


7
Kyllä mä luulen että ihan suippumadonlakkeja, joissa jostain syystä kehittynyt vain vähän itiöitä tai sitten steriilejä kokonaan. Ellei siis suoraan näkyvästi kasvanut esim puunoksista.

8
Harjoittelijastamestariks - Kasvoiko nämä sienet suippumadonlakin kasvuympäristössä/ruohikossa? Kaikki ulkoiset piirteet viittaavat kyllä suoraan Psilocybe-sukuun. Joskus suippumadonlakeissa törmää vähäitiöllisiin itiöemiin ja joskus harvemmin täysin steriileihin, joissa heltat jäävät vaaleaksi. Näitä vaaleahelttasia suippumadonlakkeja voi myös koittaa printata, joskus sieltä helttojen väristä huolimatta saattaa putkahtaa ihan paksu printti kuitenkin.

9
taikakala - Nurminahikas (Marasmius oreades).

10
valokvantti - Ovat suippumadonlakkeja. Hyvännäköinen kasvuympäristö tulevaisuutta ajatellen. Onnittelut!

11
iLoveMushrooms - Ei ole. Jotain mustesieniä lienee. Kasvualusta väärä suippumadonlakille.

12
Suippumadonlakki / Vs: Suippumadonlakkihavainnot 2019
« : Syyskuu 07, 2019, 21:57 »
Hieno homma ruoja, sienijumalat tarkkailee sua. ;)

On tää Suomi kyllä syksysin yks iso "silokkipelto", vaikea olla törmäämättä. Sama kävi vähä viimevuonna itelläni tuon risumadonlakin kanssa, minne vaan meni niin aina tuli vastaan. Pitäs potenssitutkimuksia suorittaa vähän sen suhteen.

13
Carlenius - Kaikki suippumadonlakkeja. Noista parista oikealla olevasta yksilöstä ei saa kovin hyvin selvää, mutta näkyvien tuntomerkkien perusteella ei ainakaan mitään myrkyllistä. Onnittelut!

14
Psilosybiinisienet luonnossa / Vs: Psilocybe pelliculosa
« : Syyskuu 06, 2019, 15:48 »
Kyseinen wikipediassakin mainittu oletettu Psilocybe pelliculosa löytö Suomesta lienee nyt jo edesmenneen Meksikolaisen mykologi Gastón Guzmánin toimesta joskus 50-luvulta. En tiedä missä kyseinen kokoelma on arkistoituna ja onko sitä koskaan tutkittu tai vertailtu nykyisiin P. pelliculosa näytteisiin. On myös mahdollista että kyseinen löytö on ollut huti ja kyseessä on ollut joku toinen sienilaji kuten vaikkapa Psilocybe medullosa, joka taasen on melko yleinen Psilocybe-suvun edustaja koko Suomen alueella. Psilocybe medullosa, eli siis Suomeksi risumadonlakki on Yhdysvaltojen luoteisrannikolla kasvavan Psilocybe silvatican lähisukulainen joka poikkeaa aavistuksen mikroskooppisesti P. medullosasta.

Sienten tunnistus etenee siten, että ensin otetaan sienistä valokuvia mielellään päivänvalossa useammasta yksilöstä eri kasvuvaiheista ja mieluiten myös kasvupaikalta ennen poimimista. Selkeät kuvat lakista, heltoista, jalasta ja jalan tyviosasta auttaa makroskooppisen tunnistamisen osalta. Näiden kuvien myötä voidaan sitten määrittää laji joskus tarkasti tai edes suuntaa antavasti, sekä suorittaa vertailua jo olemassa oleviin kuvakokoelmiin sienilajeista. Itiöprintistä ei suoranaisesti ole hyötyä ellei omista mikroskooppia ja taitoja aiheeseen, mutta itiöprintin värillä voidaan sulkea pois eri sienten sukuja mikä taasen pudottaa jo melkoisen määrän mahdollisuuksia pois. Mikäli kuvien perusteella ei pystytä antamaan tunnistusta, on suositeltavaa ottaa yhteyttä alan ammattilaisiin vaikkapa sähköpostitse. Tsekkiläinen mykologi Jan Borovička on euroopan Psilocybe-suvun asiantuntija ja hänen kauttaan saa luultavimmin parhaiten apua aiheeseen liittyen. Lisäksi Espanjassa sijaitsevasta alvalabista saa tilattua maksua vastaan vaikkapa DNA-analyysin sienistä, jota voidaan sitten vertailla jo olemassa oleviin DNA-näytteisiin.

Parhaat ja kattavimmat kuvakokoelmat Psilocybe pelliculosasta löytyvät mushroomobserver.org:sta ja kuvakokoelmat Psilocybe medullosasta löytynee shroomery.org:sta, sekä laji.fi sivustolla on myös muutamia havaintokuvia. Wikipediaan luottaminen lähteenä ei ole suositeltavaa, koska kyseinen sivusto on kaikkien muokattavissa ja suurta osaa artikkeleista ja faktatiedoista päivitellään harvoin, jos ollenkaan.

Mutta lähdetään nyt ensin liikenteeseen niistä valokuvista ja kenties sen myötä ollaan viisaampia. Ainakin nuo risumadonlakki-havainnot ovat olleet lisääntymään päin sekä keskieuroopassa että pohjoismaissa ja ko. sieni muistuttaa makroskooppisesti hyvin paljon Psilocybe pelliculosaa. Olin viimevuonna omien risumadonlakkilöytöjeni osalta yhteydessä Jan Borovičkaan ja hän tuntui olevan sitä mieltä että Psilocybe pelliculosa ei ehkä kasvaisi euroopassa. Näytteitä tosin ei ole tutkittu ja vertailtu kovin paljoa, joten toistaiseksi aiheesta ei tiedetä tarpeeksi.
Olisihan se kieltämättä hienoa, jos euroopasta löytyisi ja varmistuisi myös Psilocybe pelliculosa, mutta sitä varten tarvitaan tosiaan potentiaalisia löytöjä ja kokoelmien tarkempaa analysointia.

15
Jatkoa.

Sivuja: 1 2 3 ... 13