Psilosybiini.info

Sienestäminen => Suippumadonlakki => Aiheen aloitti: pampula - Elokuu 23, 2011, 04:48

Otsikko: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: pampula - Elokuu 23, 2011, 04:48
Täältä foorumilta minäkin olen tietoa lahjaksi saanut, joten mieluusti laitan sitä myös jakoon. Se kun ei ole minulta millään tavalla pois ja saan siitä lisäksi hiukan hyvää mieltä vaivojeni kompensaatioksi.

Tässä on minun (!) näkemys siitä, kuinka suippumadonlakkeja voi löytää valokuvattavaksi ja millaisista paikoista/miten niitä kannattaa etsiä.

Täällä niitä etupäässä näkee:

Ruohikkoiset alueet, missä oikeantyyppistä heinää kasvaa (mielellään) mättäissä. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi pidempään kesannolla olleet "vanhat" pellot (peruna yms. viljeltyjä peltoja on turha kierrellä). Runsasravinteiset nurmialueet ovat yleensäkin potentiaalisia. Niitä voi löytyä periaatteessa ihan kaupunkien keskustoista. Tärkeintä on se mättäissä kasvava heinä.

Suuntaa siis tänne:
[smg id=982]

Ja tänne (ihanteellista maastoa, koska helppo etsiä):
[smg id=983]

Tutki nämä:
[smg id=987]

Niin löydät ehkä näitä:
[smg id=986]

Edellämainittua hyvin keskeistä maastoluonnehdintaa ei ilmeisesti voi ylikorostaa. Minusta tuntuu, että monet etsivät semilanceataa ihan vääränlaisilta paikoilta ja löytävät sen vuoksi vääriä sieniä + eivät löydä silokkeja. Ihmisen mieli on siitä mielenkiintoinen, että kun tarpeeksi kovasti jotain haluaa, niin alkaa näkemään halunsa kohdetta ties missä ja selkeät kriteerit muuttuvat vähemmän selkeiksi. Siitä seurannee suuri osa väärinkäsityksistä, mitkä sitten postautuvat taikasienten tunnistamisketjuun. Halu on kova ja kun oikeanlaista ei tahdo löytyä sinnikkäistä yrityksistä huolimatta, niin koitetaan, että olisivatkohan nämä sitten kuitenkin niitä...

Ei niin. Pähkinänkuoressa asia on hyvin yksinkertainen: Etsi oikeita sieniä oikeaan aikaan. Etsi oikeista paikoista. Etsi tarkasti.

Usein kuulee sanottavan, että sitten kun sen oikean silokin näkee ja tunnistaa luonnossa, niin on jatkossa vaikea erehtyä. Olen omien kokemusten perusteella hieman tämän näkemyksen kannalla. Perustuntomerkkien on täsmättävä täydellisesti ja vaihtelua yksilöiden välillä esiintyy. Ei silokki silti mitenkään mahdottoman vaikea tunnistettava ole, sitten kun niitä oikeasti löytää. Epävarmuudessa en lähtisi mitään sieniä poimimaan, saati sitten syömään. Se voi aiheuttaa melkoisen ikävät kuumotukset vaikka sienet olisivatkin semilanceataa. Jos taas eivät ole, niin seuraus voi olla pahimmillaan hengenvaarallinen myrkytys. Siispä jos olet epävarma: Ota kuva sienestä ja kasvupaikasta. Kirjoita ylös sienen fyysiset ominaisuudet. Ota itiöprintti. Vertaa edellämainittuja luotettaviin lähteisiin. Kysy foorumilta. Kysy kaverilta. Käytä maalaisjärkeä.

Silokki on kooltaan pieni. Varsinkin pitkässä heinikossa niiden huomaaminen on hankalaa. Kirpeähkö totuus on kuitenkin, että luonnon antimet (kalat, riista, marjat, sienet jne.) eivät aina tule tarjottimella. Ja siitäkös tahtoo nykyihmisen malttamaton mieli lannistua. Kotimaisen P-vitamiinin hankkiminen voi vaatia pientä yritteliäisyyttä ja lisäksi tarkkaa silmää. Onneksi palkinto tuntuu sitä suuremmalta, mitä enemmän näki sen eteen vaivaa. Olkaamme siis kärsivälliset ja löytäkäämme niitä!

Potentiaalinen paikka, mikä ei pikaisella vilkaisulla tuottanut havaintoja:

[smg id=984]

Yksinkertaisen miehen logiikkaa: Mitä pidempi heinä, sitä suurempi siinä säilyvä kosteus. Silokit tykkäävät kosteudesta, joten tarkistampa vielä:

[smg id=985]

Poimimisesta... Minun metodi on sellainen, että avataan heinätuppoa hellävaroen silokin jalan kohdalta ja vedetään sieni kokonaisena ylös. En tiedä, kuinka suuri on siitä rihmastolle koituva haitta (viisaammat valaiskoot). Pitäisiko kenties katkaista jalka? Sen voin joka tapauksessa mainita, että poimiessa kannattaa olla hellä, eikä riuhtoa miten sattuu. Samassa mättäässä voi kasvaa silokilla myös kaveri/kavereita. Ne saa parhaiten talteen kun poimii nätisti. Kannattaa tarkistaa löydön ympäristö erityisen tarkasti. Olosuhteet ovat varmuudella olleet silokille juuri sopivat. Oman edunkin mukaista on jättää pikkuruiset sienen alut kasvamaan ja poiketa myöhemmin uudelleen. Mitään ylimääräistä (sätkäntumpit, kaljatölkit yms) ei tohdi jättää luontoa rumentamaan. Jos jotain vihaan, niin se on roskien heittäminen luontoon. Laki on mikä on tällä hetkellä. Jos minun täytyisi sitä rikkoa, niin tekisin sen mahdollisimman asiallisesti.


Tällaisia minä suosittelen. Sienten nauttiminen on jokaisen omalla vastuulla. Taikasienillä voi olla positiivisten vaikutusten lisäksi myös haittoja. Suurimmat riskitekijät kohdistuvat arvioni mukaan psyykeen. Etukäteen on hyvin hankala arvioida hintaa, minkä tiettyjen ovien avaamisesta mahdollisesti joutuu maksamaan. Alkanut matka on kuljettava loppuun. Olkaamme varovaisia.Loppukevennys:

Ei sitten näitä ainakaan! (Tai no miksei toisaalta...)
[smg id=988]
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: Sebedeuksen poika - Elokuu 23, 2011, 08:57
Hyvä postaus.

Edellämainittua hyvin keskeistä maastoluonnehdintaa ei ilmeisesti voi ylikorostaa. Minusta tuntuu, että monet etsivät semilanceataa ihan vääränlaisilta paikoilta ja löytävät sen vuoksi vääriä sieniä + eivät löydä silokkeja.

En ole ikinä kovin paljoa tai tosissani semejä etsiskellyt, mutta mua ainakin johti aikanaan jonkun verran harhaan ainainen puhuminen "pelloista", kun parempi määritelmä olisi ehkä nurminiityt ynnä muut nurmiset pöheiköt. Kiertelin aikani omasta mielestäni hyvin lupaavilta näyttävillä pelloilla, kunnes tajusin, että paikat olivat nimenomaan aivan liian "peltomaisia", ja semejä löytyi lopulta hyvin pitkälti Matyaksen täällä (http://server1.kproxy.com/servlet/redirect.srv/syku/srxpufozyrl/sqrs/p1/smf/index.php?topic=32.0) kuvaamien paikkojen kaltaisilta alueilta - eli melkoisista random-pöheiköistä, joissa oli noita kuuluisia nurmitupsuja.

Uskon myös siihen, että yleensä, kun sen ekan kunnon semin löytää, niin sen tunnistaa silmänräpäyksessä. Eli sikäli kannattaa miettiä, että onko järkeä jokaista pientä sientä kiikuttaa sormet ristissä analysoitavaksi. Joo, kyllähän huonokuntoiset semit voi joskus aika hämäriltä näyttää, mutta tuskin haluat muutenkaan ensimmäiseksi poimia (ja syödä) kaikista epäilyttävämpiä tapauksia. Suippumadonlakilla on kuitenkin sen verran omanlainen ulkonäkö, että kyllä kelpo yksilö suorastaan huutaa sienen ominaispiirteitä, ja tunnistus on helppoa.
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: Aivina - Elokuu 24, 2011, 10:05
Lainaus
En tiedä, kuinka suuri on siitä rihmastolle koituva haitta (viisaammat valaiskoot). Pitäisiko kenties katkaista jalka?

Sienineuvojakurssilla kerrottiin, että rihmasto ei vaurioidu juuri lainkaan, jos itiöemän poimii kokonaisena jalkaa katkaisematta. Rihmastoa saattaa tulla hieman mukana, mutta se on hyvin uusiutumiskykyistä, joten syytä huoleen ei ole.
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: Arosusi - Elokuu 24, 2011, 15:14
Miltäs tämmöset paikat näyttää, kannattaako lähteä etsimään?

[smg id=1009]
[smg id=1010]

Ainakin omaan silmään näyttäs olevan sopivia mestoja, löytyy koivistoa ja horsmaa, mitä Matyas tuolla toisessa topicissa (http://www.taikasieni.net/smf/index.php?topic=32.0) vinkkas.
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: pampula - Elokuu 24, 2011, 17:48
Arosusi: Kuvista ei näy tarkemmin, millainen maastopohja on kyseessä, eli onko sitä oikeantyyppistä heinää. Muuten ihan lupaavan näköistä. Käy katsomassa.
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: helttapää - Elokuu 25, 2011, 02:15
Loistava, pikaisesti valaiseva postaus  O0
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: Valaistunut - Elokuu 25, 2011, 05:43
Kiitos! Estin ohjeita sienten etsimiseen jämä on juuri sitä mitä tarvitsen. Jos vaikka huomenna menisi etsimään semejä. :)
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: Matias - Elokuu 08, 2012, 21:48
Asetin tämän viestiketjun pysyväksi suippumadonlakkialueen ylälaitaan, koska se on mielestäni ehdottomasti sen arvoinen. Vastalauseita voi esittää tarvittaessa.
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: pampula - Elokuu 23, 2012, 16:24
Matyas: Kiitos positiivisesta palautteestasi. Kirjoittelin tämän pienen oppaan viime syksynä rautalankaohjeeksi aloittelijoille. Tavoitteena oli turhautumisen välttäminen ja ohjenuorana yksinkertaisuus. Paljon tästä varmasti puuttuukin, mutta ne asiat kyllä löytyvät tältä foorumilta.
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: L454 - Syyskuu 04, 2014, 16:46
Noniin, jo jokin aika sitten olin tutustunut tähän sivustoon ja täältä lukemani perusteella tullut siihen tulokseen että sienet voisivat olla minulle hyvinkin soveltuva asia.

Elokuun alkupuolella kävin vähän tutkiskelemassa sopivia paikkoja, ja eilen menin tositarkoituksella sieniä niistä etsimään kun ilmeisesti Oulun korkeudella pitäisi niitä jo hyvinkin esiintyä. Mitään ei kuitenkaan löytynyt, joten pyytäisin analyysiä; olikohan paikat huonoja vai joku käynyt jo aiemmin siellä tms.

Aluksi kävin aiemmin selvittämässäni paikassa, sähkölinjan alla melko tiheän pajuikon välistä kulkee ruohikkoinen tie. Joku oli paikasta kulkenut, sen huomasi ruohon painautumisesta. Oli myös kulkenut juuri sellaisiin paikkoihin joista olisin itsekin tiettyjä sieniä hakenut... Tutkin myös paikkoja joissa ei oltu kuljettu mutta tosiaan löysin vain kaikenlaisia muita sieniä... (http://i555.photobucket.com/albums/jj450/mummomikael/20140903_1700061_zps25974976.jpg)

Kuljin sitten vähän matkaa, ja huomasin vallan mieluisan näköistä niittyä, saattoi hyvinkin myös olla entistä peltoa. Ruoho ei kuitenkaan juurikaan tupoissa siellä ollut, joten en kovin tarkasti ruvennut konttailemaan. (http://i555.photobucket.com/albums/jj450/mummomikael/20140903_1731431_zps5bae3208.jpg)

Ko. pellon ohi kulki tie jossa ruohoa oli kuuluisissa tupoissa, muttei sekään tuottanut onnekkaita osumia. (http://i555.photobucket.com/albums/jj450/mummomikael/20140903_1740481_zpsb3dd5f78.jpg) Tie jatkui metsän siimekseen, jossa löysin jos jonkinlaista sientä, mm. kärpässienen sekä tällaisen (saa toki valaista että mikä on kyseessä, jännän näköinen ainakin): (http://i555.photobucket.com/albums/jj450/mummomikael/20140903_1738451_zps83893433.jpg)

Taas vähän matkan päässä oli melko samannäköinen pelto kuin tuo aiempi, mutta jonkin verran oli ruohoa myös tuppojen muodossa. Sienet niiden yhteydessä tosin olivat aivan vääränlaisia: (http://i555.photobucket.com/albums/jj450/mummomikael/20140903_1751591_zps8a3fea98.jpg)
Tai sitten vielä viheliäisempiä, tästä kerkesin ensisilmäyksen ajaksi jo innostua (http://i555.photobucket.com/albums/jj450/mummomikael/20140903_1752581_zps6389c250.jpg)

No, ihan mukava syyskävely oli, kolme sammakkoakin kohtasin sekä runsaasti hirvikärpäsiä... Mutta tosiaan, liekkö vika paikoissa, ajassa vai missä? Ainakaan vielä ei muita riittävän rauhaisia paikkoja lähistöltä tule mieleen... :(
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: lahna - Syyskuu 09, 2015, 19:39
L454: Kuvaamiasi sieniä olen itsekkin löytänyt potenttiaalisilta silokkiapajilta. Kannattaa vielä muutama viikko odotella sateita, että etsinnät tuottaisivat tulosta.
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: Arvalis - Syyskuu 09, 2015, 19:53
Kannattaa vielä muutama viikko odotella sateita, että etsinnät tuottaisivat tulosta.
Vastasit viimevuotiseen viestiin. :) L454 ei ole kirjautunut foorumille lähes vuoteen.
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: Ozric - Syyskuu 10, 2016, 13:10
Olisiko potentiaalisen näköinen kuvauspaikka? Vielä en ainakaan kuvattavaa pikaisella tarkistuksella löytänyt.

(http://i64.tinypic.com/157oq6a.jpg)
(http://i67.tinypic.com/2hf83tc.jpg)
(http://i64.tinypic.com/157oq6a.jpg)

Näyttäisi kasvavan horsmaa, nurmilauhaa ja valkoapilaakin näin.
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: homit - Syyskuu 10, 2016, 14:22
Olisiko potentiaalisen näköinen kuvauspaikka? Vielä en ainakaan kuvattavaa pikaisella tarkistuksella löytänyt.

Näyttäisi aika kuivalta ja heinää saisi kasvaa reippaasti enemmän muiden kasvien kustannuksella. Kannattanee etsiä vehreämpiä paikkoja.
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: pampula - Syyskuu 10, 2016, 17:39
Munkaan mielestä ei näytä kovin hyvältä suippumadonlakkien kasvupaikalta.
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: Manticore - Syyskuu 12, 2016, 20:04
Olen etsiskellyt sieniä päiväkausia ja ilmeisesti vääränlaisista paikoista kun saaliiksi on tullut kolme pienenpientä yksilöä ja kymmenittäin hirvikärpäsiä. Tunnistamista en pidä sinänsä ongelmana vaan sitä, että oikeanlaisia yksilöitä ei kertakaikkiaan löydy. Viitsisitkö pampula päivittää hienon postauksen kuvia toimiviksi?

Valokuvausoppaat ja potentiaaliset kasvupaikat-ketjun kuvat on katsottu läpi, mutta lisäkuvat olisi aina plussaa
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: Sienipsykoosi - Syyskuu 13, 2019, 22:54
päivitystä?
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: pampula - Lokakuu 09, 2019, 09:48
Hei vaan kaikille! Tämä opas on jo kahdeksan vuotta vanha ja foorumin muutosten myötä kuvat ovat kadonneet. Olisi hienoa päivittää ohje nykyaikaan. Varmasti tekisin joitakin muutoksia sanamuotoihin ja muotoiluihin, vaikka pääkohdat eivät olekaan vanhentuneet.

Tänä syksynä ei ainakaan ole päivitystä tulossa allekirjoittaneen muista kiireistä johtuen. Suippumadonlakkisyksykin taisi jäädä muutamaan 0 kpl havaintoja tuottaneeseen etsintäretkeen uudella kotipaikkakunnalla. Ehkäpä voisin päivittää oppaan ensi syksynä 2020-luvulle. :)

Kauniita hetkiä ja valoa pimenevään syksyyn!

 - pampula
Otsikko: Vs: Älä mene väärille paikoille
Kirjoitti: Sienipsykoosi - Maaliskuu 29, 2020, 00:01
Sitä odotellessa :) :) :) :)

EDIT: rikkinäinen lainaus poistettu.