Psilosybiini.info

Muu keskustelu => Vapaa aihe => Aiheen aloitti: ssspiralsss - Helmikuu 04, 2011, 09:22

Otsikko: Uni- ja valvetilan välissä
Kirjoitti: ssspiralsss - Helmikuu 04, 2011, 09:22
Koen satunnaisesti uni- ja valvetilan välissä siirtymävaiheen missä näen erilaisia, vaihtelevan värisiä kuvioita jotka liikkuvat ja muuntautuvat. Tätä kestää tavallisesti n. 10 sekuntia ja herättää minussa jonkinasteista euforiaa. Lieneeköhän kyseessä joku yleisesti tunnettu ilmiö?
Otsikko: Vs: "Psykedelia-limbo"
Kirjoitti: Hypnagogic - Helmikuu 04, 2011, 23:59
EDIT: Sivustolta löytyy jo viestiketju nukkumaan mennessä saatavat visiot ja ideat (http://www.taikasieni.net/smf/index.php?topic=107.0), joka on edennyt (laajemmasta lähtökohdastaan) käsittelemään samaa teemaa. Olin säästellyt kyseisen keskustelun lukemista(ni) sen kiinnostavuuden vuoksi, ja tulin tarkistaneeksi asian vasta vastattuani tähän. Saa yhdistää, jos niin hyväksi koetaan.


Kiva kun kysyit.

Kyseessä on nukahtamisen hetkellä ns. hypnagoginen tila ja herätessä (terminä tuntemattomampi) hypnopompinen vaihe. Tosin oma otsikkosi on myös kiehtova. :)

Tiivistävä epätieteellinen alkukirjoitus: Ymmärtääkseni kaikki ihmiset kokevat aina nukahtaessaan hypnagogisen tilan, mutta se kestää harvemmilla niin pitkään, että sitä ehtisi huomata saati sitten myöhemmin muistaa. Joillekin nämä kokemukset ovat ahdistavia, mutta maailmasta löytyy myös monia, jotka harjoittelevat pidentämään hypnagogista vaihetta sen ladatessa mm. luovuuden, inspiraation ja intuitiiviset kyvyt ihanteelliselle "muuntuneen tietoisuuden" tasolle. Ilmiö on monella tapaa rinnastettavissa psykedeelisten huumausaineiden avaamaan kokemusmaailmaan. Käytännön hypnagogian inspiroimana on tehty merkittävää tiedettä ja taidetta.

"Hypnagogiset hallusinaatiot ovat unen ja valveen rajamailla koettuja aistinharhoja, jotka voivat olla joko kuulo-, näkö-, tunto- , luulo- tai liikeharhoja."
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00399 (http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00399)

"Tiivistelmä: Hypnagoginen hallusinaatio, kuvat nukahtaessa ja herätessä, ovat melko yleisiä ja yleensä ne eivät ole oire mistään vakavasta häiriöstä."
http://www.web4health.info/fi/answers/sleep-hypna-halluc.htm (http://www.web4health.info/fi/answers/sleep-hypna-halluc.htm)


Linkkejä:

Englanniksi löytyy todennäköisesti kattavin ja luotettavin yksittäinen sivu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hypnagogic (http://en.wikipedia.org/wiki/Hypnagogic)

Mikäli mainittu kieli taittuu, uskon tämän kiinnostavan erityisesti (kommentit oikeastaan trippistooreja/vertaistukea):
http://serendip.brynmawr.edu/exchange/node/1800 (http://serendip.brynmawr.edu/exchange/node/1800)

Sekä kaikille vielä erinomainen, hypnagogian historian (teorian ja käytännön) kokoava artikkeli:
http://www.forteantimes.com/features/articles/227/hypnagogia.html (http://www.forteantimes.com/features/articles/227/hypnagogia.html)

Wikipedian suosittelema lisäkirjallisuus:
    Leaning, F.E. (1925). An introductory study of hypnagogic phenomena. Proceedings of the Society for Psychical Research, 35, 289-409.
    Mavromatis, A. (1987). Hypnagogia: the Unique State of Consciousness Between Wakefulness and Sleep. London: Routledge and Kegan Paul. (Löysin linkin (http://books.google.fi/books?id=dGgOAAAAQAAJ&printsec=frontcover&dq=hypnagogia&source=bl&ots=Y9GhItPdkR&sig=dLJE31WCeFlv014BZr-gSyPNEj0&hl=fi&ei=EIhMTcvyNMGBOvCh6EE&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8&ved=0CGEQ6AEwBw#v=onepage&q&f=false), mutten ole itse lukenut kyseistä teosta.)
    Warren, Jeff (2007). "The Hypnagogic". The Head Trip: Adventures on the Wheel of Consciousness. ISBN 978-0679314080.


Valveunista ja etenkin unihalvauksista puhuttaessa astutaan usein pelottavammalle alueelle.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Valveuni (http://fi.wikipedia.org/wiki/Valveuni)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Unihalvaus (http://fi.wikipedia.org/wiki/Unihalvaus)
Pikkuveljeni on kokenut epämiellyttäviä tällaisia läpi lapsuuden ja nuoruuden. Itselläni "vain" pari kokemusta.

http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/valveuni.html (http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/valveuni.html)
Olin joskus kuuntelemassa Skepsiksen tilaisuudessa eräänlaista Suomen lucid-skenen keulahahmoa.
(Selkounista (http://hoyhensaaret.info) avautuukin sitten aivan oma - laajempi - aiheensa.)
Otsikko: Vs: Uni- ja valvetilan välissä
Kirjoitti: Mik.is - Helmikuu 19, 2011, 12:03
Vaihdoin viestiketjun otsikon: "Psykedelia-limbo" -> Uni- ja valvetilan välissä