Psilosybiini.info

Psilosybiinisienten kasvattaminen => Tietoa kasvattamisesta => Aiheen aloitti: Eni - Tammikuu 08, 2014, 14:41

Otsikko: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Tammikuu 08, 2014, 14:41
Ajattelin tässä kirjoitella hieman käyttämästäni tavasta kasvattaa sieniä.

Tarvitset:
Täysjyväriisiä (Itse käytän tavallista kaupan täysjyväpikariisiä)
Painekeittämistä kestäviä astioita (Itselläni käytössä 3dl lasit + foliokannet)
Painekeittimen
Itiöitä tai valmista rihmastoa esimerkiksi agar- tai nesteviljelmästä
Inokulointiin tarpeelliset työkalut (Ruiskut neuloineen, kaasuliekin, puhdistusainetta, veitsen)

Keitä riisi normaalisti kattilassa pakkauksen ohjeen mukaan (älä lisää suolaa, saa jäädä hieman al denteksi) ja lapa astioihin, jätä ravistelun helpottamiseksi pari senttiä yläreunasta tyhjää tilaa. Riisi turpoaa keittäessä yli kolminkertaiseksi.
Painekeitä astiat riiseineen 45-75 minuuttia (oman painekeittimeni varoventtiili sanoo 80kPa, eli 11,6PSI, ja riittää hyvin kaikesta päätellen).
Inokuloi vapaalla tyylillä, muista mahdollisimman steriilit työtavat (Itiöruiskua käyttäessäsi muista tehdä tuplafoliokannet, oma tyylini on avata kantta, rapsutella itiöt/agar-viljelmä lasiin, teipata kansi takaisin kiinni ja ravistella raivokkaasti).
Siirrä astiat soveltuvaan tilaan kolonisoitumaan. Rihmaston peitettyä koko kasvualustan, anna sille vielä noin viikko aikaa varmistuaksesi, että rihmasto todella on vallannut myös kakun sisäosat.

Rihmastoitunut riisikakku tuppaa kiinteytymään pinnaltaan liiaksi, joten fruittaustilaan siirron yhteydessä on syytä tökkiä kakku täyteen reikiä esimerkiksi (puhdistetulla) haarukalla. Vastaavasti riisikakun voi murskata toissijaiseen kasvualustaan, johon se leviääkin pienen jyväkoon ansiosta erittäin mukavasti.

Pelkässä riisissä kasvattamisessa on myös se hyvä puoli, että viimeisen sadonkorjuun jälkeen, olettaen että kakku on kontaminaatiovapaa, leikkaamalla kakun ohuiksi siivuiksi ja kuivattamalla sen, saat mukavia psykoaktiivisia riisilastuja ;) Testatusti toimiva tapa nauttia sienten annista.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ranki - Tammikuu 08, 2014, 14:49
Täytynee kokeilla ilman painekeittämistä. Siis ihan normi kattilasteriloinnilla.
Mikäs on avaruuslastujen annostus?:) taitaa olla ihan hyvän makusiakin.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Tammikuu 08, 2014, 14:55
Oikeastaan lastut ovat hyvinkin neutraalin makuisia mielestäni. Rihmaston voimakkuudesta ja määrästä on melko mahdotonta sanoa mitään kovin tarkkaa, joten puolisen (noin 2dl) kakkua on varmaankin ok aloitusannos, lisää voi aina ottaa fiilisten mukaan. Tai sitten napsii, minkä verran hyvältä tuntuu ja varautuu yllätykseen :D
Odotan innolla tuloksia ghettoversiosta.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ranki - Tammikuu 08, 2014, 15:00
Tänään illalla lähtee ghetto kokeilu itiöillä, myöhemmin sitten nesteviljelmällä . Eli varmaan kuun loppuun mennessä on jotakin raportoitavaa O0
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Elucka - Tammikuu 08, 2014, 16:03
Hitto vie tämähän kuulostaa ihan kokeilun arvoiselta ghettoversiona! Itse kun en painekattilaa, hanskalaatikkoa yms. härveleitä omista, on ghettoilu ainoa tapa toimia. Kaapissa on pari täysin rihmastoitunutta 0,5l maissikakkua jotka voisi ihan mielenkiinnosta miksailla riisiin. Jos riisi toimii substraattina maissin tapaan, olisi se paljon parempi käyttää ghettoilumielessä ravinnerikkautensa puolesta maissiin verraten.

Satoisuus tässä on varmaan aikalailla sama entä riisijauhokakuissa, vai millaisia satoja olet menetelmällä saanut aikaiseksi?
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Tammikuu 08, 2014, 16:15
Tuottoisimmasta parin desin lasiin tehdystä riisikakusta ilman toissijaista taisi tulla 17g kuivaa ensimmäisestä flushista ja kahdesta seuraavasta viitisentoista grammaa molemmista.
Puolen litran pakasterasiaan tehty kookoskahvitoissijainen antoi hieman reilun 30g rutikuivaa parhaasta flushista ja yhteensä kolme satoa.
Yksi parin desin riisikakku riittää hyvin ainakin kolmeen puolen litran sekundääriseen.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Psilocybin Laden - Tammikuu 08, 2014, 16:45
Käytätkö tähän vaaleaa riisiä vaiko tummaa? Jostain muistan lukeneeni, että vaalealla riisillä ei sienistä tulisi yhtä potentteja, mene ja tiedä.

Semi-offtopik: Olen ollut huomaavinani että tumma täysjyväriisi>täysjyväriisijauho perus PF-tekkiä käyttäessä. Syyksi veikkaisin, että kakuista saa helpommin kuohkeita kokonaisella riisillä kuin jauholla.
 
Psykoaktiivisille riisilastuille full support !  :D
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Tammikuu 08, 2014, 16:52
Käsittääkseni ei ole olemassa vaaleaa täysjyväriisiä ;)
Ja juu eihän tavallisessa vaaleassa riisissä ole juuri muuta, kuin tärkkelystä, eli varmasti on ravinteikkaampaa tuo tumma.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ranki - Tammikuu 08, 2014, 16:54
Vaalea riisi on hiottua, ei täysjyvää.  Itsekin löysin vain "kevyesti hiottua" tummaa riisiä. Saapi kelvata.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Psilocybin Laden - Tammikuu 09, 2014, 06:02
Jaajaa, aina sitä oppii uutta :) Onko sulla ollut minkälainen kontaminaatio/onnistumis-suhde tällä tekillä ja montako kertaa olet toteuttanut, jos saa udella?
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Tammikuu 09, 2014, 12:20
Varmaan parikymmentä kakkua olen näitä tehnyt, ehkä vähän reilut. Ainoat kaksi homehtunutta olivat sellaiset, joihin laitoin testimielessä agarviljelmää, josta olin leikannut trichodermaa pois. Kaksi tai kolme olen homehduttanut dunkkauksen jälkeen.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Käkikello - Tammikuu 09, 2014, 20:20
Tämäkin tek todettu toimivaksi aikoinaan lakkakäävän ja osterivinokkaan kasvattelussa. Lakkakääpä fruittasi suoraan riisistä.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ranki - Tammikuu 24, 2014, 08:20
Ghettomeiningillä 4/5 osaa rasiasta erittäin vahvaa rihmastoa. Loppu ei ota peittyäkseen.rasian pohjalle alkaa jo kertymään nestettä.. Mikäköhän ois oikea ratkaisu. Yllättävän hyvin lähti kolonisoitumaan mun riisipuurot kyllä^^
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Käkikello - Tammikuu 25, 2014, 01:12
Ghettomeiningillä 4/5 osaa rasiasta erittäin vahvaa rihmastoa. Loppu ei ota peittyäkseen.rasian pohjalle alkaa jo kertymään nestettä.. Mikäköhän ois oikea ratkaisu. Yllättävän hyvin lähti kolonisoitumaan mun riisipuurot kyllä^^

Veikkaan bakteerikontaminaatiota, etenkin kun pohjalle kertyy nestettä. Haiseeko rasia? Itse poistasin vahvasti kolonisoituneen osan rasiasta, pyyhkisin siitä kolonisoitumattomat osat pois ja fruittaisin. Syötäviä riisilastuja kontaminoituneesta kakkusesta en lähtisi tekemään.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ranki - Helmikuu 07, 2014, 08:31
Ensimmäinen haiseva ghettokokeilu meni roskiin. Nyt uusi versio menossa. Riisejä keitin n.10 min, sen jälkeen valutus-> juomalaseihin, ja foliot päälle-> normi kattilaan kiehumaan 90min.-> jäähdytys-> inokulointi ruiskulla-> kaappiin.

Näyttää ainakin paljon irtonaisemmalta, ei niin vetisen puuroiselta, ja muutenkin paremmalta. Erittäin positiivisella mielellä odottelen tuloksia..

Siltä varalta, että tämä ghettoilu vielä jotakuta kiinnostaa, nii raportoidaanpa taas:

Tein siis kolme kakkua yllä mainitulla tavalla. Yksi kontaminoitui, kaksi lasia on nyt melkein valmiina. Erittäin vahvaa rihmastoa näyttää olevan. Veikkaanpa että ensi viikolla saa laittaa fruittaukseen.

Jälkeenpäin ajateltuna, olisi ollut varmaan viisasta laittaa vermikuliittikerros filtteriksi noihin kakkusiin vielä, mutta eipähän tullut tajunneeksi.Mikäli näistä satoa saadaan, luvassa kuvallinen ghetto-ohje.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: kekkulikale - Toukokuu 06, 2014, 18:27
Vaikuttaa sen verran simppeliltä operaatiolta että päätin itsekin koittaa neljä riisikakkua tehdä, ghettomeiningillä menee kun ei painekeitintä ole... Tummaa riisiä keitin ~10 min jonka jälkeen vaan lasit täyteen, foliot päälle ja kattilaan, 90 min keittelyllä meinasin pärjätä. Ohessa laitoin kolme pf-tek -kakkua tulemaan jos sattuu riisi kontaminoitumaan. Raportoin tähän ketjuun sitten miten onnistuu, vähän liian helpolta jopa vaikuttaa mutta miksipäs ei  ^-^
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Toukokuu 06, 2014, 18:46
Lusikoin vartin verran pöydällä avonaisessa kattilassa olleet normaalisti keitetyt riisit (jäi kaverilta yli, kun kävi lainaamassa painekeitintä) 0,5l pakasterasiaan, rapsuttelin printin sekaan ja ravistin. Nyt puskee kolmatta flushia, eli hyvin simppelisti voi onnistua, jos käy tuuri :)
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: ananas - Toukokuu 06, 2014, 19:20
Aika hyvin tällä onnistuu, 4kertaa tehnyt näin 10kpl pf-tek kakkuja joista 2-3 homehtui luultavasti liian kosteuden takia.

On todella halpaa kuten tuo maissikin paitsi tällä on tullut paljon vahvempia tatteja.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: fungos - Kesäkuu 09, 2014, 21:46
Aattelin kans koittaa tätä tekniikkaa ja mulla ois nyt 10kpl täyteen kolonisoitunutta riisi kakkua, jotka odottavat fruittaukseen siirtämistä. Tuli mieleen sellainen, että pitäiskö noi kakut dunkata ennen fruittaukseen siirtämistä Ja pitäisikö kakkujen pintaan pistää vermikuliittia vai meneekö ihan noin? Kuumottaa myös toi haarukalla tökkiminen, joten onko siitä varmasti jotain hyötyä?

Kiitos vastauksista jo etukäteen :)
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Kesäkuu 09, 2014, 21:58
Dunkkaa ja rullaa vermikuliitissa. Viimeisimpien testien mukaan siten ei tiivisty liikaa pinta.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: fungos - Kesäkuu 09, 2014, 23:21
Kiitoksia! Mikäs ois hyvä dunkkaus aika? Sitten vain jännityksellä odottelemaan millaista satoa on tulossa :)
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Kesäkuu 10, 2014, 06:51
Neljästä kuuteen tuntia olen itse pitänyt.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Neod - Heinäkuu 12, 2014, 10:43
On ollut monella tapaa varsin antoisa ketju. Käytin tuota rapsutus tekniikkaa inokuloimiseen ja tosi vauhdilla ovat lähteneet kasvamaan nuo itiöt kun lahjoitit (KIITOS). On muuten tosi paljon kätevämpää kuin ruiskun valmistaminen :D

Haluaisin pitää bulkki substraatin tekemisen yhtä yksinkertaisena kuin tähän asti. Osaatko suositella jotain toimivaa lähestymistapaa? :)
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Heinäkuu 12, 2014, 10:51
Olen tehnyt bulkin ihan perus kookos/kahvi/vermikuulitista ja ghettopastöroinnilla tai "kunnollisella" ilman ongelmia. Tuo kookoskuitu, jota olen käyttänyt, on vielä sitä trichodermalla maustettua sorttia.
Imho kannattaa ghettoillessa kaataa reilusti enemmän kiehuvaa vettä matskuun, kuin humyn ohjeessa, jotta koko substraatti varmasti kuumenee. Kannen välistä olen sitten kaadellut ylimääräiset pois ja loput puristanut kumihanskat kädessä kourallinen kerrallaan purkkeihin ladatessa.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Neod - Heinäkuu 12, 2014, 11:19
Ensimmäisessä edellisessä kasvatuksessa kokeilin ghettopastörointia, josta jäi paskan maku suuhun. Ei ollut mitään sopivia kinttaita, kädet paloivat :) Päädyin lopulta pastöroimaan uunissa. Ohje oli shroomeryssä nimellä Easy Oven Pasteurization. Pitänee nyt punnita vaihtoehtoja taas.

Kakut tulen kyllä varmasti tekemään tällä ohjeella jatkossa. Sopivan yksinkertaista. Tuli vielä keitettyä päivällis riisit samalla kertaa :)
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Kortesaani - Heinäkuu 29, 2014, 09:53
Tuntuu toimivan aka pinnausta havaittavissa tuolla itänaapurin kissan hissikaverin terraariossa. "Sterilointi" normaalissa kattilassa, jonka pohjalla vettä.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: MaZa1 - Marraskuu 29, 2014, 22:02
Tuli vaan mieleen että eikös tässäkin kannattais tehä niinku maissitekissä että valuttaa vedet ja pikasesti kattila viä hellalle et viä poistuis vettä? Vai nappaako liian helposti kattilaan kiinni?
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Elucka - Marraskuu 29, 2014, 23:29
Tuli vaan mieleen että eikös tässäkin kannattais tehä niinku maissitekissä että valuttaa vedet ja pikasesti kattila viä hellalle et viä poistuis vettä? Vai nappaako liian helposti kattilaan kiinni?
Itse en ole viitsinyt riisejä kattilassa hellalla pidellä kun vedet on poistettu. Tuntuu että jäis aika pikaisesti pohjaan kiinni tai puuroutuisi tai jotain muuta ikävää. Tosin riisi tuntuu imevän nestettä aikas paljon, varsinkin jos pidempään keittää. Pakkauksessa taisi olla keittoaika jotain 30 min ja keittelin about 25 min, mutta liian kypäksi kyllä mielestäni meni. Ehkä 15-20 min voisi olla sopiva, ei tulisi niin kosteaa riisiä ja voisi vieläpä irrotakin helpommin toisistaan.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: MaZa1 - Marraskuu 30, 2014, 01:57
Mää keittelin max vartin omia ja valutin vedet ja pistin hellalle hetkeks ja sekotin koko ajan, hyvin onnistu ja tuli omasta mielestä sopivan kuivia, ei ollu puuroo vaan ylimääräset söin ni oli pehmeitä mutta silti pureskeltavia :D
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: tapionpoika - Maaliskuu 09, 2015, 20:56
Kysellääs vähän tyhmiä vielä... Eli kuinka hyvin riisistä näkee rihmaston etenemisen/kolonisoitumisasteen? Aattelin vaan kun rihmasto on valkoista ja riisikin melkein.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Elucka - Maaliskuu 09, 2015, 22:52
Kysellääs vähän tyhmiä vielä... Eli kuinka hyvin riisistä näkee rihmaston etenemisen/kolonisoitumisasteen? Aattelin vaan kun rihmasto on valkoista ja riisikin melkein.
Todella hyvin näkee, sävyero on ihan selvä. Täysjyväriisi on paljon ruskeasävyisempää, ei niinkään puhtaan valkoista kuin rihmasto.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Maaliskuu 10, 2015, 15:20
(https://www.taikasieni.net/smf/MGalleryItem.php?id=6246)
Kyllä tuosta näkee.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: jokapoika - Joulukuu 15, 2016, 20:11
Tutun serkku laittoi muutaman riisin tulemaan. Toivottavasti ei saastunut printti edellisessä käsittelyssä....
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: jokapoika - Tammikuu 10, 2017, 18:52
Tuttavani serkun riisit ovat todella kovaa vauhtia pukkaamassa tattia. Pari meni piloille liian nesteen takia mutta paljon vauhdikkaampi kuin perus PF-tek joka tosin oli kuivalla täysjyväriisillä eikä riisijauholla :D Yllätti kyllä todella tuo kolonisoitumisen nopeus ja terrassa itiöemien pukkaus
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ideakonsultti - Syyskuu 12, 2018, 14:35
Miten on porukalla onnistunut riisitek? Ajattelin itse yhden tai kakski kakkua tehdä ja olisko hyväksi steriloida sinolilla purkki sisiältä ennen kuin laittaa riisit ja kun vaan pyyhkii pinnat niin ei kai itiöt kuole kun ravistelee rasiaa?
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: faarao - Syyskuu 12, 2018, 14:46
Miten on porukalla onnistunut riisitek? Ajattelin itse yhden tai kakski kakkua tehdä ja olisko hyväksi steriloida sinolilla purkki sisiältä ennen kuin laittaa riisit ja kun vaan pyyhkii pinnat niin ei kai itiöt kuole kun ravistelee rasiaa?

Tähän mennessä kaikki riisitekit on onnistuneet ja tuntuvat kolonisoituvan paremmin kuin pf-tekillä.

Jos normipuhtaat lasit on ennen riisien lappamista niin tuskin mitään hyötyä sinolista on, kun lasit (riiseineen) vielä painekeitetään. Itselläni tähän on tosin riittänyt tavallinenkin kattila.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ideakonsultti - Syyskuu 12, 2018, 14:59
En omista painekattilaa eli taidan tehdä isossa 10 litran kattilassa.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ideakonsultti - Lokakuu 04, 2018, 18:14
Viimeks kolonisoitu niin hyvin että tänään laitoin omala printillä muutaman kakun. Tuli aika tumma ruisku kun 10 ml vettä ja isokonen printti
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Lokakuu 13, 2018, 15:31
Se mitä en tässä tekniikassa täysin ymmärrä on että ensin riisit keitetään normaalissa kattilassa ja sen jälkeen ne pitäisi vielä steriloida muiden välineiden (lasien ym.) kanssa painekattilassa.
Eikö riisi puuroudu tästä ihan mössöksi? Vai mikä tässä on mennyt meikäläiseltä ohi :D

Kolme-neljä vuotta vanha GT printti ei oikeen näytä merkkejä kolonisaatiosta maissitekissä, joten pitääpä koittaa tätä tekniikkaa B+ printillä.
Vahva mutu-tuntumani on että tämä on huomattavasti varmempi tekniikka saada aikaiseksi kolonisaatio kuin maissitekissä.

ps. Kiitos Itiö Printterille (https://psilosybiini.info/keskustelu/index.php?action=profile;u=3762) näiden printtien lahjoituksesta vuonna 2016. :) (tai eikai se mikään lahjoitus ollut jos pari foorumin tukimaksua tuli tiputettua vastineeksi :D)

Missä lienee mies/nainen tällä hetkellä, ei ainakaan täällä ole vieraillut vähään aikaan. Vaikkakin sen jätin hieman al denti ala italianoksi sitä keittäessä.


Lisäys: Tein nyt kuitenkin näin, että keitin täysjyvä-riisiseosta normaalisti n. 12min kattilassa, lusikoin niitä sopivasti kahteen kuumia juomia kestäviin laseihin ja jätin yläreunaan hyvän 2-3cm ravisteluvaran. Sen jälkeen foliokannet tiukasti päälle ja lasit pystyyn painekeittimen pohjalle ja lisäsin vettä niin että lasit eivät peity vedellä. Siellä ne nyt sitten "steriloituvat" täydellä paineteholla n. 50min. Kyseessä siis IKEAn painekattila. Vähän lasien pohjat kolisevat kattilan pohjaa vasten mutta tuskinpa ne siitä hajoavat.

Tämän jälkeen varmaankin jäähdytys (saa seistä huomiseen asti kansi kiinni) ja rapsuttelen B+ printin näihin kahteen 2,dl lasiin ja sekoitan niin maan perkeleesti foliokannet päällä.
Meniköhän tämä nyt ihan näin?
:D Valaiskaa amatööriä.

Kohta nähdään millaiseksi puuroksi tuo riisi on mennyt jota ensimmäisessä virkkeessäni ihmettelin.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Lokakuu 13, 2018, 22:22
Se mitä en tässä tekniikassa täysin ymmärrä on että ensin riisit keitetään normaalissa kattilassa ja sen jälkeen ne pitäisi vielä steriloida muiden välineiden (lasien ym.) kanssa painekattilassa.
Eikö riisi puuroudu tästä ihan mössöksi? Vai mikä tässä on mennyt meikäläiseltä ohi :D

Kolme-neljä vuotta vanha GT printti ei oikeen näytä merkkejä kolonisaatiosta maissitekissä, joten pitääpä koittaa tätä tekniikkaa B+ printillä.
Vahva mutu-tuntumani on että tämä on huomattavasti varmempi tekniikka saada aikaiseksi kolonisaatio kuin maissitekissä.

ps. Kiitos Itiö Printterille (https://psilosybiini.info/keskustelu/index.php?action=profile;u=3762) näiden printtien lahjoituksesta vuonna 2016. :) (tai eikai se mikään lahjoitus ollut jos pari foorumin tukimaksua tuli tiputettua vastineeksi :D)

Missä lienee mies/nainen tällä hetkellä, ei ainakaan täällä ole vieraillut vähään aikaan.


Lisäys: Tein nyt kuitenkin näin, että keitin täysjyvä-riisiseosta normaalisti n. 12min kattilassa, lusikoin niitä sopivasti kahteen kuumia juomia kestäviin laseihin ja jätin yläreunaan hyvän 2-3cm ravisteluvaran. Sen jälkeen foliokannet tiukasti päälle ja lasit pystyyn painekeittimen pohjalle ja lisäsin vettä niin että lasit eivät peity vedellä. Siellä ne nyt sitten "steriloituvat" täydellä paineteholla n. 50min. Kyseessä siis IKEAn painekattila. Vähän lasien pohjat kolisevat kattilan pohjaa vasten mutta tuskinpa ne siitä hajoavat.

Tämän jälkeen varmaankin jäähdytys (saa seistä huomiseen asti kansi kiinni) ja rapsuttelen B+ printin näihin kahteen 2,dl lasiin ja sekoitan niin maan perkeleesti foliokannet päällä.
Meniköhän tämä nyt ihan näin?
:D Valaiskaa amatööriä.

Kohta nähdään millaiseksi puuroksi tuo riisi on mennyt jota ensimmäisessä virkkeessäni ihmettelin. Vaikkakin sen jätin hieman al denteksi ala italiano sitä keittäessä.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 03, 2018, 10:55
Toinen kakuista kolonisoitui edes jotenkin, mutta hyvin epätasaisesti. Tämä todennäköisesti johtuu siitä että riisi oli inen verran liian kuivaa ja hieman paakkuuntui lasissa jonka steriloin painekattilassa.

En myöskään käyttänyt ruiskua vaan raaputin puolikkaan itiöprintin riisien päälle ja foliokansi takaisin pikaisesti päälle. Foliokansi tiukasti ja tiiviisti teipillä kiinni lasiin. Tämän jälkeen armotonta ravistelua mutta epäilen että itiöitä jää jonkin verran kiinni kosteaan foliokanteen.

Tuosta ylemmästä viestistä voi päätellä että tähän bulkkiin siirtoon meni reippaasti yli kaksi viikkoa.

http://imgur.com/qu1wIEv.jpg
http://imgur.com/Pk4ajlL.jpg

Olisiko järkevää huuhdella riisit hyvin vaikka reippaasti juoksevan kylmän veden alla jotta ylimääräisen tärkkelyksen saisi pois. Tämä voisi estää riisin liiaksi paakkuuntumisen jolloin itiöt leviäisivät riisin joukkoon tasaisemmin.

Tänään lähtee kamikamin Thai kokeiluun em. muutoksilla ja edelleen ilman ruiskua. Vaikkakin se olisi varmin tapa kylläkin.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Lahottaja - Marraskuu 04, 2018, 00:31
Toinen kakuista kolonisoitui edes jotenkin, mutta hyvin epätasaisesti. Tämä todennäköisesti johtuu siitä että riisi oli inen verran liian kuivaa ja hieman paakkuuntui lasissa jonka steriloin painekattilassa.

En myöskään käyttänyt ruiskua vaan raaputin puolikkaan itiöprintin riisien päälle ja foliokansi takaisin pikaisesti päälle. Foliokansi tiukasti ja tiiviisti teipillä kiinni lasiin. Tämän jälkeen armotonta ravistelua mutta epäilen että itiöitä jää jonkin verran kiinni kosteaan foliokanteen.

Tuosta ylemmästä viestistä voi päätellä että tähän bulkkiin siirtoon meni reippaasti yli kaksi viikkoa.

http://imgur.com/qu1wIEv.jpg
http://imgur.com/Pk4ajlL.jpg

Olisiko järkevää huuhdella riisit hyvin vaikka reippaasti juoksevan kylmän veden alla jotta ylimääräisen tärkkelyksen saisi pois. Tämä voisi estää riisin liiaksi paakkuuntumisen jolloin itiöt leviäisivät riisin joukkoon tasaisemmin.

Tänään lähtee kamikamin Thai kokeiluun em. muutoksilla ja edelleen ilman ruiskua. Vaikkakin se olisi varmin tapa kylläkin.

No hyi, aika selkeetä hometta. Tollaset kannattaa heivaa mahollisimman nopee roskiin, ennen kuin levittää homeitiöitö enemmän kämppään. :(
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 04, 2018, 10:32
Miksei tuo sitten haise homeelle tai käyneelle ollenkaan? Oletko nyt aivan varma? Tuoksu mielestäni oli sienimäisen vivahteinen eikä lähellekkään tunkkainen home.

Toinen tekki oli bakteerikontaminaation uhri ja haisi selkeästi mädälle.

Edit: Ei saatana onhan se hometta joo. Heitin bulkkirasian roskiin. :(
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Lahottaja - Marraskuu 04, 2018, 15:03
Jos ei ole täysin mokannut jotain, niin kontaminaatiot kasvaa yleensä sienirihmaston seassa. Homeen huomaa yleensä visuaalisesti ja bakteerikontaminaatiot taas hajun perusteella.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SoilBreaker - Marraskuu 06, 2018, 06:51
Se mitä en tässä tekniikassa täysin ymmärrä on että ensin riisit keitetään normaalissa kattilassa ja sen jälkeen ne pitäisi vielä steriloida muiden välineiden (lasien ym.) kanssa painekattilassa.
Eikö riisi puuroudu tästä ihan mössöksi? Vai mikä tässä on mennyt meikäläiseltä ohi :D

Idea lienee siinä, että normaalilla keittämisellä vain kosteutetaan riisi sopivasti ja painekattilassa, kun steriloi niin ei puuroudu, kun ei ole enempää vettä tarjolla. Riisi on tosiaan liian tahmeaa ravisteltavaksi ja pitää yleensä lusikoida purkista ja paloitella kun sekoittaa toissijaiseen alustaan.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 06, 2018, 13:00
Itse tein nyt tällä kertaa niin, että keitin normaalisti riisiä aluksi kattilassa n. 8-9min (viimekertaisen 12-15min sijaan) ja riisi jäi selvästi aldentemmaksi. Tämän jälkeen huuhtelin ne myös hyvin kylmässä vedessä jotta saisin mahdollisesti suurimmat tahmeudet pois. Tämän jälkeen lusikoin ne kahteen lasiin, kumpaankin saman verran ja foliokannet päälle. Tämän jälkeen painekeittimeen steriloitumaan reiluksi tunniksi.

Jäähdytys ja odotus seuraavaan päivään. Siirto hanskalaatikkoon (jota ei viimeksi ollut mukana kuvioissa). EDELLEEN riisi paakkuuntuu yhdeksi kakuksi, johon mielestäni on mahdoton saada sekoitettua raaputettua printtiä kunnolla niin että itiöt leviäisivät riiseihin kunnolla. Viime kerrasta oppineena kuumensin haarukan ja yritin sekoittaa riisit lasissa mahdollisimman irralleen toisista. Tämän jälkeen vasta printti käteen ja puolet rapsuteltuna kumpaankin riisitekkiin. Foliokannet päälle ja jälleen vitullista ravistelua. Toivottavasti tämän prosessi auttaisi itiöiden leviämistä kasvualustaan paremmin, jotta kolonisoituminen olisi tasaisempaa ja ehtisi ennen kontaminaatiota tai hometta. (Nämä laitettu kolonisoitumaan 4.11.2018).


Kuten yläpuolelta (tai edellisistä) kuvistani voi huomata, kolonisoitumista on vain pinnalla joka selittää itiöiden huonon leviämisen kasvualustaansa tasaisesti. Olenko aivan hakoteillä?

PS. Valmistin tänään itiöruiskut PE #6:sta jos printin rapsuttelu riisiin onkin se ongelma. Toisaalta rapsutellaan se printti snapsilasissa olevaan veteenkin itiöruiskua tehdessä.


Tuntuu että näitä muuttujia tässä harrastuksessa on ihan liikaa :D

Edit: Lisätään nyt vielä sekin kysymys, että voiko käyttämäni täysjyväriisi olla väärää? http://risella.fi/wp-content/uploads/2016/03/Risella_taysjyvariisi-ruis_800g.png
Tässä tosiaan mukana on tuota ruista.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Lahottaja - Marraskuu 07, 2018, 02:13
Itse tein nyt tällä kertaa niin, että keitin normaalisti riisiä aluksi kattilassa n. 8-9min (viimekertaisen 12-15min sijaan) ja riisi jäi selvästi aldentemmaksi. Tämän jälkeen huuhtelin ne myös hyvin kylmässä vedessä jotta saisin mahdollisesti suurimmat tahmeudet pois. Tämän jälkeen lusikoin ne kahteen lasiin, kumpaankin saman verran ja foliokannet päälle. Tämän jälkeen painekeittimeen steriloitumaan reiluksi tunniksi.

Jäähdytys ja odotus seuraavaan päivään. Siirto hanskalaatikkoon (jota ei viimeksi ollut mukana kuvioissa). EDELLEEN riisi paakkuuntuu yhdeksi kakuksi, johon mielestäni on mahdoton saada sekoitettua raaputettua printtiä kunnolla niin että itiöt leviäisivät riiseihin kunnolla. Viime kerrasta oppineena kuumensin haarukan ja yritin sekoittaa riisit lasissa mahdollisimman irralleen toisista. Tämän jälkeen vasta printti käteen ja puolet rapsuteltuna kumpaankin riisitekkiin. Foliokannet päälle ja jälleen vitullista ravistelua. Toivottavasti tämän prosessi auttaisi itiöiden leviämistä kasvualustaan paremmin, jotta kolonisoituminen olisi tasaisempaa ja ehtisi ennen kontaminaatiota tai hometta. (Nämä laitettu kolonisoitumaan 4.11.2018).


Kuten yläpuolelta (tai edellisistä) kuvistani voi huomata, kolonisoitumista on vain pinnalla joka selittää itiöiden huonon leviämisen kasvualustaansa tasaisesti. Olenko aivan hakoteillä?

PS. Valmistin tänään itiöruiskut PE #6:sta jos printin rapsuttelu riisiin onkin se ongelma. Toisaalta rapsutellaan se printti snapsilasissa olevaan veteenkin itiöruiskua tehdessä.


Tuntuu että näitä muuttujia tässä harrastuksessa on ihan liikaa :D

Edit: Lisätään nyt vielä sekin kysymys, että voiko käyttämäni täysjyväriisi olla väärää? http://risella.fi/wp-content/uploads/2016/03/Risella_taysjyvariisi-ruis_800g.png
Tässä tosiaan mukana on tuota ruista.

Täytyy aluksi sanoa, että en ole tätä Riisitekkiä itse käyttänyt, niin en ole mikään asiantuntija tässäkään. :D

En jaksa tutustua kyseiseen riisituotteeseen, mutta epäilen, ettei ruis ainakaan vähennä paakkuuntumista tuossa.

Näköjään Eni ohjeessaan mainitsee käyttävänsä itse täysjyväpikariisiä. Jos riisi puuroutuu, niin itse varmaan käyttäisin tavallista täysjyväriisiä, jota keitetään kauemmin. Ei pitäisi puuroitua yhtä helposti kuin pikariisi.

Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 14, 2018, 22:59
Nyt aletaan olla jännän äärellä. Oikea kakku ei rihmastoitunut kunnolla pohjaan asti kuten vasemmanpuoleinen ja siksi päätin kumota myös sen kontaminaation pelossa.

Oli tuoksut kyllä varsin raikkaan sienimäiset<3

Kiitos kamikamille vahvoista Thai-itiöistä<3!

(http://imgur.com/zURclj7.jpg)
(http://imgur.com/Ip83d3L.jpg)

Bulkkia rasioissa on 1-1.5L johon sekoitin rihmaston.
Annetaanko rasioiden olla vielä pimeässä niin kauan että myö bulkki on täysin kolonisoitunut vai laitetaanko ne nyt jo valon alle?

Jos humyä tulkitsen oikein että ”kasvualustat siirretään kasvatustilaan (jossa myös valaistus) vasta kun bulkki on kokonaan rihmastoitunut. Kantta ei ilmeisesti myöskään avata ennen kuin rihmasto on vallannut koko bulkin?
Kanteen tein muutamia reikiä jotka peitin micropore-teipillä.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: kamikami - Marraskuu 15, 2018, 12:41
Nopee noihin kakkuihin, leikkaa kolonisoimaton alue pois.
EDIT vähän huonosti luin eli jos menee toissijaiseen ni ei oo niin tarkkaa mut ite olisin ottanut pois alueet mitkä ei oo kolonisoitunu
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 15, 2018, 23:16
Joo mietin tuon kolonisoitumattoman alueen leikkaamista mutta sinne meni sellaisenaan.
Mutta oliko se nyt niin että tuo pidetään vielä pimeässä kunnes myös sekundäärinen on myös kolonisoitunut? Sitten kansi auki ja valojen alle?

Kiitos kamikami vastauksista.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Marraskuu 16, 2018, 07:49
Juu kolonisaation ajan kansi kiinni ja valot pois. Kun on kokonaan rihmastoitunut, sitten fruittaamaan.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 16, 2018, 14:22
Juu kolonisaation ajan kansi kiinni ja valot pois. Kun on kokonaan rihmastoitunut, sitten fruittaamaan.

Kiitos Eni.

Voisin vaikka kasvatuspäiväkirjan laittaa pystyyn, jos niitä kukaan enää edes mahtaa seurata.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: kamikami - Marraskuu 16, 2018, 21:40
Juu kolonisaation ajan kansi kiinni ja valot pois. Kun on kokonaan rihmastoitunut, sitten fruittaamaan.

Kiitos Eni.

Voisin vaikka kasvatuspäiväkirjan laittaa pystyyn, jos niitä kukaan enää edes mahtaa seurata.

Pistä ihmeessä vaan päiväkirjaa, harmi ku vanhat katos joskus. Itel samat olosuhteet kokoajan ja saa valoa samanverran joka vaiheessa eikä voi valittaa sadon laatua
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 20, 2018, 16:52
Onko tämä muka kolonisoitunut? Näyttää kyllä vahvasti homeelta vaikkei se siltä kyllä haise.

http://imgur.com/XWNtUQ3.jpg
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Marraskuu 20, 2018, 18:46
On, mutta ei umpeen. Trichoderma tuoksuu kyllä hieman makealta, eikä perus mummolanvintiltä, mutta minusta tuo näyttää ihan hyvältä, mitä nyt tuosta kuvasta osaa sanoa.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 20, 2018, 19:35
Voinko laittaa sen jo fruittaamaan ja ottaa kannen pois?
Paljonko tuota tarvitsee sumutella noin yleensäkin.

Luulisi rihmaston leviävän myös fruittauksen aikana sekä seuraavan nesteytyksen/sadon jälkeen.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Marraskuu 20, 2018, 19:57
No nyt ilman kantta nuo rihmastoitumattomat kohdat ovat perin alttiina kaikenlaiselle paskalle, joka tuppaa kasvamaan cuberihmastoa voimakkaammin, minkä vuoksi niiden kasvualustojen annetaan oikeasti kasvaa kunnolla umpeen. Sen jälkeenkin tupataan odottelemaan vielä viikon verran, jotta myös sisäosa on varmasti rihmastoitunut.
HuMysta löytynee ohjeet sumutteluun ja tuuletukseen, mutta ilmankosteuden on syytä olla korkea ja raitista ilmaa riittämiin. Tarkat määreet riippuvat olosuhteista terrassasi.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 20, 2018, 20:09
Kiitos Eni, laitan nuo takaisin pimeään. Kannet olivat auki vain kuvaamisen ajan. Laatikon kansi oli niin huurussa että läpi ei nähnyt mitään. Ja halusin Teiltä guruilta vahvistaa että kyseessä on rihmasto eikä home tai kontaminaatio yleensäkään.

Jotenkin vain tuntuu että tuo rihmaston leviäminen on pysähtynyt, tai sitten vain olen liian kärsimätön.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Lahottaja - Marraskuu 21, 2018, 18:42
Kuvassa näytää ainakin cube-rihmastolta, kuten Eni sanoikin.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 27, 2018, 21:12
Noniin,

Toinen laatikoista laitettu eilen fruittaukseen. Näyttääkö silmämääräisesti ok:lta?

http://imgur.com/1OWUfSb.jpg
http://imgur.com/3SzGeYq.jpg

Toinen laatikoista tuoksui jotenkin makealta ja ”mentholiselta” ja epäilen että tässä voisi olla kyseessä Enin edellä mainitsema Trichoderma, voisiko tästä varmistua vielä jotenkin sillä en heittänyt sitä vielä kuitenkaan pois vaan laitoin eri tilaan takaisin pimeään eristyksiin.

Fruittaukseen laitettu tuoksuu sienimäiseltä kun kannen avaa ja hieman kantta huljuttelee. Otin myös teipit pois ja laitoin pumpulit tilalle. Annetaanko kannen olla kiinni pinnaukseen asti jotta riittävä ilmankosteus pysyisi laatikossa ja kasvualustassa? Oskilloivan tuulettimen ajattelin vielä ostaa puhaltamaan päin laatikkoa.

Viestini menevät tässä aiheessa ehkä aavistuksen offtopicin puolelle, mutta toimikoon hyvänä oppaana niille jotka tekevät moiset riisikakut ja ymppäävät ne bulkkiin.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Eni - Marraskuu 28, 2018, 08:25
Trichoderman itiöt ovat vihreitä, joten parissa päivässä pitäisi näkyä selvästi eri väristä, mikäli on kontaminoitunut. Joka tapauksessa oli fiksua laittaa epäillyttävä loota karanteeniin :)
Raitis ilma ei tee koskaan huonoa, mutta tuulettimesta tuskin on hirveästi iloa. Rihmastoa olisi hyvä sumutella vedellä pari kertaa päivässä ja itse tuuletan samassa yhteydessä laatikon ihan reilusti kannella huiskuttamalla. Muuten kansi voi olla kiinni.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: SieniKoira - Marraskuu 29, 2018, 10:07
Trichoderman itiöt ovat vihreitä, joten parissa päivässä pitäisi näkyä selvästi eri väristä, mikäli on kontaminoitunut. Joka tapauksessa oli fiksua laittaa epäillyttävä loota karanteeniin :)
Raitis ilma ei tee koskaan huonoa, mutta tuulettimesta tuskin on hirveästi iloa. Rihmastoa olisi hyvä sumutella vedellä pari kertaa päivässä ja itse tuuletan samassa yhteydessä laatikon ihan reilusti kannella huiskuttamalla. Muuten kansi voi olla kiinni.

Luojan kiitos että eristin:

Avaa kuva suurempana tästä (https://i.imgur.com/SqYvhJp.jpg)

(https://i.imgur.com/SqYvhJpm.jpg)
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ideakonsultti - Huhtikuu 08, 2019, 08:25
Kaksi kakkua jo terrassa mutta yhdessä rasiassa päällä ja pohjassa muutama jyvä mitkä ei kolonisoidu mutta muuten kaunis rihmasto ja sienimäinen tuoksu. Kannattaako antaa vielä hetki olla ja seurailla ja jos ei muutosta tapahdu leikata steriilillä veitsellä ne kohdat pois?
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: otukset - Huhtikuu 09, 2019, 00:28
Lainaus
Kannattaako antaa vielä hetki olla ja seurailla ja jos ei muutosta tapahdu leikata steriilillä veitsellä ne kohdat pois?

Kuulostaa järkevältä tavalta edetä.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: fastforward2 - Huhtikuu 10, 2019, 08:49
Miksihän vain pinta kolonisoituu? Onko pohjalla liian märkää. Kontaminaatio ei mahdollinen ja sama homma viidessä eri kakussa. Mistä tietää että olisi liian kosteaa se riisi. Voiko olla muita syitä?
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ideakonsultti - Huhtikuu 10, 2019, 17:35
Käynti optikolla paikallaan kun tarkastelin tänään niin ihmettelin ettei jyvät sentään kasva ja sienen alkuja reunat täynnä eli suoraan terraan ilman dunkkausta
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ideakonsultti - Huhtikuu 12, 2019, 17:32
Miksihän vain pinta kolonisoituu? Onko pohjalla liian märkää. Kontaminaatio ei mahdollinen ja sama homma viidessä eri kakussa. Mistä tietää että olisi liian kosteaa se riisi. Voiko olla muita syitä?
Ite tein niin että keitin noin 10 minuuttia ja valutin veden ja hetken laitoin takas levylle ja sekotin niin isoin kosteus lähti. ravistitko rasiaa kun laitoit itiöt vai teitkö itiöruiskun? Mä tein omista printeistä niin että laitoin rasiaan ja raaputin sinne itiöt ja hyvin lähti.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: harhakuva - Toukokuu 14, 2019, 12:46
Viimekerralla tein 3 purkkia täysjyväriisistä, joista 2 steriloin ihan normaalisti tavallisella kattilalla ja yhden jätin ihan kokeen vuoksi steriloimatta. Tähän kokeelliseen purkkiin alkoi kuitenkin ilmestyä hometta (sitä vihreää), mutta annoin kuitenkin kolonisoitua rauhassa ja tarkkailla tilannetta. Lopulta rihmasto valtasi purkin kokonaan ja kaikki vihreä katosi, jonka jälkeen sekoitin rihmaston kookoskuituun ja kahvinpuruihin, kohtalainen sato tuli ja sienet toimi hyvin. Kanta oli GT.
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: fastforward2 - Kesäkuu 05, 2019, 13:46
Tein kyllä puhdasviljelmästä työntelemällä siirrotussilmukalla paloja noukittuna petrimaljalta. Ovat voineet jäädä pinnalle suurin osa rihmastosta, mutta luulisi menevän vähän syvemmällekin. Kääntelin vielä purnukoita.

2 kk ja 2 vko on kulunut ja lopulta laitoin pari kakkua kasvamaan. Rapsutin kolonisoitumattoman osan pois. Muut purnukat vielä "kasvamassa" - vaikka kasvu on kokonaan pysähtynyt.

Toinen kakuista oli kuiva ja toinen märempi. Epäilenkin vähän, että pH on mennyt liian happamaksi.

[/quote]
Ite tein niin että keitin noin 10 minuuttia ja valutin veden ja hetken laitoin takas levylle ja sekotin niin isoin kosteus lähti. ravistitko rasiaa kun laitoit itiöt vai teitkö itiöruiskun? Mä tein omista printeistä niin että laitoin rasiaan ja raaputin sinne itiöt ja hyvin lähti.
[/quote]
Otsikko: Vs: Riisitek
Kirjoitti: Ideakonsultti - Kesäkuu 12, 2019, 19:17
Oli printtejä mitkä olin ite ottanut ja laitoin litran riisiä ja sinne sekotin printin ja nyt on hyvin kolonisoitunut eli hyvä keino kasvattaa riisissä.