Psilosybiini.info

Muu keskustelu => Vapaa aihe => Elämäntavat ja harjoitteet => Aiheen aloitti: Qufwan - Heinäkuu 08, 2012, 01:08

Otsikko: Veganismi yms.
Kirjoitti: Qufwan - Heinäkuu 08, 2012, 01:08
Tossa yksi yö tuli chatissa keskustelua ruoasta ja vegaaniudesta, joten ajattelin luoda tästä aiheen.
Eli tarkoitus on keskustella veganismista, ja muutenkin ruoasta ja sen kulutuksesta.
Itse olen vasta-alkaja ja kadun etten aiemmin ole alkanut tälle ihanalle linjalle jossa ruoka omasta mielestäni maistuu PALJON paremmalta ja on vähän puhtaampi omatunto.
Monesti kuulee ettei vegaanit saa tarpeeksi proteeinia yms. mutta en itse ole ainakaan nähnyt minkäänlaista ongelmaa kyseisen asian suhteen, kun syö oikein ja oikeassa suhteessa soijaa, tofua ja muita korvikkeita, eikä loppupeleissä ruoasta edes erota onko siinä lihaa vai soijaa.
Ihminenhän ei oikeastaan nykyään edes tarvitse eläintuotteita kun on saatavilla jo kaikki tarpeellinen, ja kroppa tykkää :)
Keskustelua ja mielipiteitä kehiin
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Raato - Heinäkuu 08, 2012, 01:38
Hmmm... vois olla kokeilemisen arvosta mutta vastaan tulee hyvin pitkälti raha.
Tällähetkellä pystyy syömään makaronia, tonnikalaa ja ketsuppia eri muodoissa.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Qufwan - Heinäkuu 08, 2012, 01:54
Kokeilemisen arvoista se todellakin on! :)
Kuvittelin aina että se vie todella paljon rahaa kunnes huomasin että soijarouhe pussi tulee paljon halvemmaksi kuin esim. jauheliha jonka hinta vissiin on 2.99? ja soijarouhe on samanverran kai, ja siitä riittää pitkäksi aikaa ainakin yhdelle ihmiselle (52g proteiinia per 100g).

Tässä on tosi simppeli ja halpa resepti
Soijabolongese 4-6 henkilölle
2dl soijarouhetta (hinnasta en ole täysin varma mutta suhteessa jauhelihaan ihan minimaalinen, koitan varmistaa jostain)
1-2prk tomaattimurskaa (59snt purkki)
2 sipulia (84snt kg tällähetkellä)
valkosipulia
Kasvisliemikuutio
2dl vettä
+ mausteet ja spagetti
Jos tuntuu liian kalliilta niin pidä kuitenkin mielessä :)
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Raato - Heinäkuu 08, 2012, 02:25
Kokeilemisen arvoista se todellakin on! :)
Kuvittelin aina että se vie todella paljon rahaa kunnes huomasin että soijarouhe pussi tulee paljon halvemmaksi kuin esim. jauheliha jonka hinta vissiin on 2.99? ja soijarouhe on samanverran kai, ja siitä riittää pitkäksi aikaa ainakin yhdelle ihmiselle (52g proteiinia per 100g).

Tässä on tosi simppeli ja halpa resepti
Soijabolongese 4-6 henkilölle
2dl soijarouhetta (hinnasta en ole täysin varma mutta suhteessa jauhelihaan ihan minimaalinen, koitan varmistaa jostain)
1-2prk tomaattimurskaa (59snt purkki)
2 sipulia (84snt kg tällähetkellä)
valkosipulia
Kasvisliemikuutio
2dl vettä
+ mausteet ja spagetti
Jos tuntuu liian kalliilta niin pidä kuitenkin mielessä :)

Hah! Ompas hyvän kuulonen resepti! Eikä oo kauheen hintastakaan kun joitain löytyy himastaki :)

Laitan kokeiluun jokupäivä ja pistän tänne sitten viestiä että miten onnistu :D

Kiitos vinkistä!
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: noise - Heinäkuu 09, 2012, 14:18
Tonnikala ei todellakaan ole enää halpaa ruokaa, mielummin ostaa jauhelihaa sen sijaan. On muutenkin varmaan terveellisempääkin mitä säteilytetty tonnikala.

Oletteko lukeneet mitään soijan terveellisyydestä? En tiedä pitäisikö karttaa näitä soijatuotteita vai ei. Tulee vähän ristiriitaista tietoa jokapuolelta - samoin kuin viljoista.

-S
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Karhu - Heinäkuu 09, 2012, 14:33
Soijan terveysvaikutukset ja vaikutus esim. sukupuolihormoneihin arveluttavat täälläkin päin. Muita korvikkeita lihalle ei taas kovin helposti tunnu löytyvän. Itse olen vähentänyt lihansyöntiä ja lisännyt kasvisten, papujen, linssien, pähkinöiden yms. osuutta aterioissa mutta kyllä lihaa kuitenkin vielä menee yhdellä tai kahdella aterialla päivässä, munia ja maitotuotteita vielä sitäkin useammin.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Singularity - Heinäkuu 09, 2012, 14:56
Itse olen ollut kasvissyöjä 2,5 vuotta ja olen tykännyt. Alkuun söin vielä kalaa, vähän niinkuin vieroitukseen (mistään ei tunnu saavan hyvää kasvisruokaa niin jouduin usein tyytymään kalaan) käytän maitotuotteita ja voisin syödä kananmunaa, tosin se ei enää itselleni maistu.

Soija oli itselläkin alkuun se tärkein juttu mutta nyt se on jäänyt lähes kokonaan. Soijan estrogeen hormoonista on keskusteltu ties kuinka pitkään enkä siihen sano juuta enkä jaata. Itse en huomannut mitään eroa suuntaan enkä toiseen. Sen sijaan olen kuullut/lukenu (jostain? pahoittelen lähteen puuttumista) että esim. soijarouhe on se viimeinen loppu "roska" joka soijapavusta saadaan ja joka sitten myydään vielä että saadaan kaikki irti. Mene tiedä...

Mistä sitten proteiini? Juusto ja kananmunat on hyviä, jos käyttää. Sitten pavut, niitä löytyy joka lähtöön, linssit ja siemenet. Netistä saa suhteellisen halvalla mm. riisi-/vehnäproteiinia. Salilla en käy joten siihen en voi sanoa mitään mutta eipä itselläni ole mitään puutosoireita tms. ilmennyt. Se pitää muistaa, että kun lihan jättää niin B12-vitamiinia ei saa juuri muualta, se pitää ottaa sitten erikseen.

Raakaravintoa on tullut kokeiltua ja kaiken syön luomuna mitä saan kunhan rahat riittää. Olo on kyllä hyvä eikä ruuan jälkeen tule sitä tuttua "ähkyä". Muuten en osaa sanoa miten paljon ruokavalio vaikuttaa. Itselläni tämä on liittynyt muihinkin henkisiin muutoksiin elämässäni joten on vaikea erotella mikä on vaikuttanut mihinkin. Samoin täytyy myöntää, että olen todella laiskasti perehtynyt kasviruokavalioon, itse menen lähinnä puolisoni vanavedessä  :D Välillä on tullut himo johonkin kunnon burgeriin tai pekoniin mutta heti kun ajattelee mistä se tulee niin ei kiitos! Itselläni siis lähinnä ideologinen syy, toki myönnän etten ole koskaan ollu mikään hirveä lihan ystävä, kalan sitäkin enemmän.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Zooqqi - Heinäkuu 13, 2012, 12:52
Ite en vegaaniksi päättänyt ryhtyä mutta vegetaristina on tullut oltua kolme vuotta. Maitoa käytän ainoana eläinkunnan tuotteena. Kimmoke syntyi "joogisista" filosofioista (Vedanta). Vähän ahimsa linjoilla siis mennään ja hyvin on itellä toiminu, yhtään oo kelaillu mitä syön. Varmaan jotain jää saamatta mutta ei ainakaan tunnu pahalta. Maitoa juon aika paljon, uskon sen kantavan pitkälle. Ja kannattaa pysyä vahvasti omassa päätöksessä jättää eläinten riisto, mua rohkaistiin lausein: "sä vaan pelleilet (& lopeta toi vitun pelleily) ja oot kohta taas lihansyöjä." Näytä muille, hieno päätös :)
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Singularity - Heinäkuu 13, 2012, 13:25
Joo itsekkin olen siis vegetaristi, en vegaani. Se tais viestissä huonosti tulla esille, esim. munat/maito/juusto. Itse juon vain soijamaitoa, (ideaologiset syyt) nykyisin riisimaitoa (luomu) kallista mutta -hemmetin- hyvää. Ite olen onneks aika hyvin säästyny noilta "lopeta nyt toi vitun pelleily" kertoo mun mielestä aika paljon ihmisestä joka tollasia laukoo (mm. duunissa muutama kollega jaksaa aina vittuilla) Itse en pidä kasvisyönnistä kovaa ääntä mutta jos joku kysyy niin kerron. Itse tuntuu, että aika moni on kiinnostunut aiheesta mutta kokee sen liian "vaivalloiseksi" aloittaa. Sitte on toki nää pelottelut: Et saa proteiinia tarpeeks, et saa kalsiumia, et saa sitä, et saa tätä yada yada yaa.

Aina sanon, että jos joku syö luomulihaa niin mulle fine, itsekin melkein voisin. Mutta nää nyky-yhteiskunnan tehotuotanto laitokset, ei helvetti... Siis lihassa mutta myös mm. maidon tuotanto, juustot, kalankasvatus jne. Ja lainsäädäntö kieltää kuvaamisen teurastamoissa jne. Sitte kun menet ruokapöydässä sanomaan, että se liha on joskus elänyt kaikilta menee ruokahalut. What? Vaikuttaa siltä ettei ihmiset edes ajattele mitä ne syö. Niinkuin pikkulapset, olisko ollu joku 4. luokka? jenkeissä, opettaja pisti biologian projektin pystyyn ja luokka kasvatti omat vihannekset. Lapset ei kuitenkaan suostunu syömään kun ne oli "likasia".
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Mehikasvi - Heinäkuu 13, 2012, 17:32
Olen ollut kasvissyöjä nyt 16 vuotta. Maitoa en sellaisenaan juo mutta kerma, juustot ja jäätelö menee. Nahkakengät ja villapaidat käy myös.

Pääasiassa kasvissyöntini on ekoteko, toissijaisena tulee eläinrakkaus. Mielestäni lihan syöminen on ihan OK jos saalis on elänyt omassa luonnollisessa ympäristössään. Ja tietty kohtuus siinäkin. Jokapäiväinen liha on sodan jälkeisen nousukauden peruja. Sitä ennen ihmiset söivät pääasiassa kasviksia ja sieniä, lihaa silloin harvoin kun sitä oli saatavilla.

Lihaa pilkkova bakteerikanta on vatsastani jo aikaa sitten kuollut. Mikä on ikävää sillä jos esimerkiksi ravintolassa kokki sottaa annokseeni hitusen lihaa, saan melkoisen yrjö/ripulikohtauksen. Olisi myös kivaa jos voisin esimerkiksi metsäretkellä onkia ja paistaa ahvenia. Suosittelenkin että te jotka ette ole vielä kauaa olleet kasvissyöjiä, tai vasta siirtymässä kasvissyöjäksi, syökää silloin tällöin hitunen jotain lihaa ihan vaan pitääksenne kykyä yllä.

Ja seuraavasta voi joillekkin mennä herne nenään, sori vaan.
Mielestäni sekaravinnonsyöjien pitäisi ottaa lehmä hengiltä. Jos ei pysty elukkaa teurastamaan niin henkkareihin tulee "kasvissyöjä" merkintä. Ja lihaa ei sitten tälle henkilölle enää myydä.
Vereni myös kuohahtaa aina kun teholihatalouden antimia nauttivat ihmiset jaksavat vaahdota jostan kissanrääkkäysuutisesta. Kaksinaamaiset "söpöjen eläimien puolustajat".
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: apatin - Heinäkuu 15, 2012, 14:54
Lukiossa rupesin vegaaniksi. Sitä kesti vuoden vahvasti. Tämän jälkeen olin aika tiukka vegetaristi n. neljä vuotta. Siitä sitten siirtymä kalan kautta lihaan ja sekaruokavalioon.

Jotenkin nää kasvissyöntiasiat menee mun pääkoppaan sellaisina, että en osaa nähdä selkeää ja järkevää syytä miksi olisin enään vegaani tai vegetaristi. Suurimmat syyt olisivat itsekkäitä (ei siinä, ei itsekkyys aina paha asia ole). En osaa (en siis näe) veganismia ratkaisuna maailman tilaan. Olishan se ok jos voisin niin nähdä, olisi helppo ratkaisu: ryhtyä vain hommaan.

Tässä on kuitenkin lihateollisuuden ja kaiken ruoantuotannon suhteen menty niin pitkälle, että hypoteettinen tilanne jossa KAIKKI rupeisivat vegaaneiksi (jotenkin näen ideologioissa sen, että ihannetila on sellainen jossa KAIKKI elävät idologian mukaan) on mahdoton ja järjetön.
.. kuitenkin. Uskon, että joskus hamassa/kaukaisessa tulevaisuudessa veganismityyppinen ratkaisu tulee olemaan ainoa mahdollinen ja järkevä ratkaisu.

Ja sitten vielä siitä, että tottakai minustakin olisi ihanteellisinta pyydystää kaikki proteiini ym mömmö luonnosta. Olen kuitenkin aina vitun urbaani kehopussi joten nostan kädet pystyyn ja lähden mustikkaan.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Nyäpikkä - Heinäkuu 15, 2012, 17:08
Vegaanit sitten varmaan kieltäytyvät myös hevoskyydeistä ja kirjekyyhkyjen palveluista? Nojoo.. mahtuuhan näitä hörhöideologioita maailmaan. Taannoin oli BBC:ssa uutinen siitä miten tuoreiden vihannesten lähettäminen Kanadan arktisille alueille maksaa maltaita nyt kun perinteiset pyyntielinkeinot on onnistuttu lähes tuhoamaan. Inuiittien pyyntikulttuuri perustui lähes pelkästään lihan syöntiin ja eläintuotteiden käyttöön, joista rakennettiin kaikki tarvittava saappaista anorakkeihin ja kajakkeihin. Väitän että ilman eläintuotteiden käyttöä arktisia alueita ei olisi kyetty lainkaan asuttamaan. Inuiitit selvisivät lisäksi 1400-luvun pikku jääkaudesta, joka koitui Grönlannin viikinkisiirtokuntien kohtaloksi, huolimatta siitä että viikingit olivat jo omaksuneet silloisen Euroopan idioottihörhöilyt mm. kristinuskon luostarilaitoksineen. Ei onnistunut vehnän viljely Grönlannissa vaikka kuinka rukoiltiin. Tapauksesta voitaisiin oppia jotain sivilisaation menestystekijöistä jos haluttaisiin.

Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: pietari - Heinäkuu 15, 2012, 18:04
Ennen idioottimaista leimakirveiden heiluttelua voisi olla paikallaan tutustua itse aiheeseen. Veganismiin tutustuminen onnistuu helposti vaikkapa Vegaaniliiton sivuja selailemalla: http://www.vegaaniliitto.fi/_tietoa.html (http://www.vegaaniliitto.fi/_tietoa.html)
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: apatin - Heinäkuu 15, 2012, 19:18
Ennen idioottimaista leimakirveiden heiluttelua voisi olla paikallaan tutustua itse aiheeseen. Veganismiin tutustuminen onnistuu helposti vaikkapa Vegaaniliiton sivuja selailemalla: http://www.vegaaniliitto.fi/_tietoa.html (http://www.vegaaniliitto.fi/_tietoa.html)

Hyvä, että jaksat puolustaa.

Mää vaan pelkään, että veganismi ei ole lopullinen ja paras ratkaisu. Se on yksioikoinen ja selkeä, mutta... mulla se kaatui siihen hypoteesiin, että en nähnyt järkevänä tilaa/maailmaa jossa jokainen on vain vegaani. Se tuntui epäinhimilliseltä.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: pietari - Heinäkuu 15, 2012, 20:00
Hyvä, että jaksat puolustaa.

Mää vaan pelkään, että veganismi ei ole lopullinen ja paras ratkaisu. Se on yksioikoinen ja selkeä, mutta... mulla se kaatui siihen hypoteesiin, että en nähnyt järkevänä tilaa/maailmaa jossa jokainen on vain vegaani. Se tuntui epäinhimilliseltä.

Eipä sen mikään lopullinen totuus tarvitsekaan olla. Tässä historiallisessa tilanteessa ja tällä maantieteellisellä alueella veganismi on kuitenkin erittäin varteenotettava vaihtoehto. Siinä on sentään jotain yritystä tolkullistaa kuluttamista.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Nyäpikkä - Heinäkuu 16, 2012, 00:00
Veganismia vastaan on myös sekin argumentti että jotkin kotieläimet selviävät maatalouden kannalta marginaalisilla (liian kuumaa, kylmää, aavikkoista tai suolaantunutta) alueilla ja pystyvät muuttamaan lihaksi kasveja, joita ihminen ei itse pystyisi käyttämään ravinnokseen. Ylilaidunnuksen vaara on tietysti ilmeinen ja tästä on historiassa varoittavia esimerkkejä. Mutta kaiken pahan alku ja juuri on malthusilaisittain ihminen ja liikakansoitus. Vääränlainen humanismi, "ihmisoikeudet" ja "demokratia" tulevat luultavasti johtamaan koko lajimme tuhoon tai ainakin sivistys tulee nälkä- ja ilmastokatastrofien kautta taantumaan tasolle, jolla ympäristö kykenee sen ylläpitoon. Mutta yhtä kaikki, länsimainen kulutuskulttuuri on tiensä päässä ja tulee jäämään historian roskakoriin eräänä epäonnistuneena kokeiluna. Eurokriisi on luultavasti vain alkusoittoa suuremmalle romahdukselle ja öljyn loppumiskriisiin luultavasti tyssää koneistettu maatalous, jonka jälkeen veganismille tulee lopullinen niitti kun huomataan että on pakko palata hevospeleihin ja purjelaivoihin. Mutta ehkä Euroopassa syttyy sota ennen sitä ja vegaanit pääsevät rintamalle tasa-arvoisina muiden kanssa ottamaan kuulaa nahkaansa ohjusta syliinsä.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Zooqqi - Heinäkuu 18, 2012, 15:44
Meneepäs jutut pitkälle. Eikö eläimen oikeus toteuttaa elämää edes kutakuinkin omalla tavallaan hetkauta? :< Tarviiko vegaaniuden olla ihannetila koko maailmalle jos itse haluat olla vegaani ja tehdä ehkä omasta mielestäsi oikein? Ei ainakaan sinun takiasi toisen elämä ole kitumista metri x metri karsinassa kauheissa oloissa ja kivuissa. Ja sekin on aivan sama sinulle joka elät kasvien keskellä, jos inuiitit eivät voi vegaaniutta toteuttaa jään maassa. Tällaiset asiat eivät kuulu heidän tietoisuutensa piiriin muutenkaan eikä heillä ole varaa valita, sinulla on. Inuiitit eivät myöskään tarhaa(kiduta) mursuja samalla tavalla kuin lautasellasi olevat eläimet on tarhattu.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Nyäpikkä - Heinäkuu 18, 2012, 16:07
Eikö eläimen oikeus toteuttaa elämää edes kutakuinkin omalla tavallaan hetkauta?

Miksi hetkauttaisi kun eivät tälläiset moraalipohdinnat kertakaikkiaan kuulu luonnon järjestykseen, luonnossa jokaikinen vammainen tai vahingoittunut eläin tulee syödyksi nopeasti muttei välttämättä kivuttomasti. Silti luonto kokonaisuudessaan on elinvoimainen, koska se ei vaivaa itseään turhilla moraalisaarnoilla eikä syleile heikkoutta ja vammaisuutta.

Ns. sivistys on ohutta päälleliimattua pintakiiltoa, ei tarvitse historiassa katsoa taaksepäin kuin esim. Leningradin piiritykseen niin nähdään miten äidit syövät nälissään lapsensa tai mummot naapurinsa. Kun olosuhteen muuttuvat riittävän brutaaleiksi, kaikki on eettisesti yksilön kannalta sallittua ja mahdollista, aivan kaikki. Niissä olosuhteissa järjestyksenpito on vastaavasti sitä että pahimmat ryöstelijät ja kannibaalit ammutaan niille sijoilleen suuremmitta puheitta.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Matias - Heinäkuu 18, 2012, 17:19
Eikö eläimen oikeus toteuttaa elämää edes kutakuinkin omalla tavallaan hetkauta?

Eläinten, eli myös ihmisten oikeudet ovat kaikki vain keinotekoisia ideaaleja, joita opetetaan ihmisille jotka eivät vaivaudu pohtimaan asiaa sen enempää omilla aivoillaan. Tällaiseen laiskamieliseen moraaliin ja etiikkaan vedotaan yleensä silloin, kun järjellisemmät perustelut puuttuvat.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Singularity - Heinäkuu 18, 2012, 21:16
Väittäisin, että tässä tullaan maailmankatsomuksellisiin kysymyksiin. Todellisuus on se mitä me luomme. Ymmärrän täysin näkemyksen "heikot sortuu elon tiellä" mutta itse en nykyisin sitä allekirjoita, tai ainakaan haluaisi allekirjoittaa.

On totta, että mitä brutaalimpaan ja kaaoottisempaan tilanteeseen joutuu sitä "eläimellisemmäksi" meno muuttuu. Dog eat dog jne. Mutta tässä kohtaa sanon, että kyseessä on egon hallitsema mieli. Täten historiaan vetoaminen on turhaa sillä tottakai silloin on oltu aivan yhtä sekaisin kuin nytkin. Silti ajattelen, että meidän "tarkoitus" tai "tehtävä" on ihmisinä lopulta nousta tämän yläpuolelle. Karrikoituna esimerkkinä en usko, että "valaistunut" ihminen toimii kuin "eläin" kyseisessä tilanteessa. On totta, että ns. oikeudet on meille annettu illuusio ja ne voidaan ottaa meiltä milloin tahansa pois. Kuitenkin se miten ihminen itse toimii on mielestäni ratkaisevaa.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: pietari - Heinäkuu 18, 2012, 21:18
Kieli on "keinotekoinen ideaali" ja kaikki arvot performatiivisia. Arvoja siis tuotetaan puheella/käytöksellä eivätkä ne ole mitään ihmisistä riippumattomia objekteja.
Veganismin pointti on nähdäkseni siinä, että aatteen kannattajien mielestä eläinrääkkäys ei ole kiva ilmiö. Näin ollen he pyrkivät muuttamaan lainsäädäntöä eläinten oloja paremmin huomioon ottavaksi ja irtikytkemään oman kulutuksensa elukoille kärsimystä aiheuttavista käytännöistä.

Täällä on nyt pari jäbää asettunut veganismia vastaan, mikä vähän ällistyttää minua. Mikä on pointti? Miten asia liittyy johonkin myyttiseen "omilla aivoilla ajattelemiseen"? Saati siihen, että aina välillä jossain jotkut ovat niin pahassa tilanteessa, että joutuvat syömään lapsensa? Miten se, että jossain sotaoloissa on käyttäydytty jollain tavalla, liittyy siihen miten nyt olisi hyvä käyttäytyä?
Tai no, nyt olisi ehkäpä hyvä käyttäytyä kuin kriisitilanteessa, eli aloittaa energian käytön säännöstely. Yksi helppo tapa energian säästämiseen on kasvisravintoon siirtyminen.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Mik.is - Heinäkuu 18, 2012, 22:15
Hyvä kommentti Pietari.

Meinasin kommentoida jotain pidempää, mutta ei mua kiinnosta väitellä tällaisista asioista. Ihmiset on erilaisia.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Matias - Heinäkuu 18, 2012, 22:50
Veganismin pointti on nähdäkseni siinä, että aatteen kannattajien mielestä eläinrääkkäys ei ole kiva ilmiö.

Toivottavasti tiedät, että veganismi itsessään tarkoittaa ainoastaan eläintuotteista pidättäytymistä ja eettinen veganismi on asia erikseen.

Täällä on nyt pari jäbää asettunut veganismia vastaan, mikä vähän ällistyttää minua. Mikä on pointti? Miten asia liittyy johonkin myyttiseen "omilla aivoilla ajattelemiseen"?

Minä en ainakaan ole missään vaiheessa vastustanut veganismia, vaan ainoastaan kritisoinut moraalisia argumentteja, joilla usein perustellaan vegaanisten kulutustottumusten oikeellisuutta. Omilla aivoilla ajattelemisessa ei ole tässä tapauksessa mitään myyttistä, vaan päinvastoin sillä voidaan saavuttaa selkeämpiä ja vähemmän mystisiä syitä ruokavalintojen ja muiden arkisten päätösten tekemiseen.

Huterasti perustellusta veganismista on tullut huolestuttava muoti-ilmiö, mihin tässä yhteydessä halusin ottaa kantaa.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: peksi - Heinäkuu 19, 2012, 00:34
Huterasti perustellusta veganismista on tullut huolestuttava muoti-ilmiö, mihin tässä yhteydessä halusin ottaa kantaa.
Miksi se on huolestuttava muoti-ilmiö? Vaikkei sillä olisi järkevää perustetta, on se silti keskimäärin melkoisen hyvä valinta.

Oman käsitykseni mukaan vegetaristit syövät ja elävät keskimääräisesti terveellisemmin. Lisäksi vegetarismia voidaan toteuttaa ekologisemmin verrattuna sekasyöntiin. Sekä ympäristö, että yksilö voittaa?
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: SoilBreaker - Heinäkuu 19, 2012, 09:31
Oman käsitykseni mukaan vegetaristit syövät ja elävät keskimääräisesti terveellisemmin.
Itse en ole tuollaista havainnut. Idealistinen ruokailu voi helposti jäädä monilta osin vajavaiseksi, mikä ei heti aiheuta ongelmia, mutta puutoksia syntyy ajanmittaan, mitä on vaikeampi havaita. Vegaanisuus vaatii tarkkaa suunnittelua eikä pelkällä ideoliagisella innolla mene helposti terveellisempään suuntaan.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Raato - Heinäkuu 20, 2012, 10:32
Minun on tässä kohtaa pakko kommentoida tätä "susi-kysymystä" :)

Mielipiteeni, joka on oleva myös universaali totuus  :P on että kukaan ei ole oikeassa.
Ja se miksi kukaan ei ole oikeassa on perusteltavissa siten että tässä ei kai kilpailla ihmisten paremmuudesta tai arvomaailman oikeellisuudesta? Vaikkakin yleensä ääripäät kuvittelevatkin keskustelut helposti taisteluareenana vääräuskoisten teloittamista varten ;)

Hyvä esimerkki on hampun laillistamista vastaan olevat ja sitä jonain äärimmäisenä superlääkkeenä/hyödykkeenä pitävät ihmiset, Molemmat osapuolet saavat minut oksentamaan henkisesti. Miksi oi miksi, kaikki on mustaa tai valkoista :)
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Sebedeuksen poika - Heinäkuu 22, 2012, 21:06
Musta on hauskaa, miten kasvissyöjistä on rakennettu stereotypia, että heti ollaan aseet tanassa jeesustelemassa ja moittimassa toisten tapoja. Kai sellaisiakin tapauksia varmasti on, itse en vain muista tavanneeni. Usein taas kun toteat ohimennen jossain asiayhteydessä olevasi jonkinsortin kasvissyöjä, niin tuntuu, että (joillekin) "lihansyöjille" iskee heti ihme defenssit päälle ja aletaan luettelemaan kaikenmaailman oikeutuksia omille tavoille, vaikken olisi sanallakaan niitä kyseenalaistanut, kysynyt saati tuominnut. Se koira älähtää?

Musta lihansyönti on ihan OK - normaalia ja luonnollista. Itse en varsinaisesti ole kasvissyöjä; en vain syö lihaa. Mun makuun tehotuotanto on vaan vitun öklöä. Kalaa kyllä syön ja käyn kalassa. Ehkä joskus käyn vielä riistankin kimppuun. Saa nähdä. Natsilinjat on aina perseestä, mutta tää järjestely tuntuu mulle ihan hyvältä.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Heleppo - Heinäkuu 23, 2012, 11:10
Lainaus käyttäjältä:  Sebedeuksen poika
Itse en varsinaisesti ole kasvissyöjä; en vain syö lihaa. Mun makuun tehotuotanto on vaan vitun öklöä. Kalaa kyllä syön ja käyn kalassa. Ehkä joskus käyn vielä riistankin kimppuun.
Tämä menee aika lähelle nykyistä ruokavaliotani, paitsi että riista kyllä maistuu silloin tällöin. Viimeksi esimerkiksi juhannusaterian yhteydessä.

Tehotuotetun lihan olen asettanut pannaan, koska sen syöminen (edes dyykattuna) ei yksinkertaisesti tuntunut enää hyvältä. Tähän ratkaisuun päädyin omien pohdintojeni kautta, joita tuki teokset kuten Foerin Eläinten syömisestä.

Minulla ei ole myöskään vaikeuksia sanoa, että tehotuotetusta lihasta pidättäytyminen tuntuu oikealta teolta (eikä väärältä) paitsi itseäni myös eläinkuntaa kohtaan, mikä taas tuntuu hyvältä. Siksi pidättäydyn. Kai olen sen verran hedonisti.

Lainaus käyttäjältä: Matyas
Huterasti perustellusta veganismista on tullut huolestuttava muoti-ilmiö, mihin tässä yhteydessä halusin ottaa kantaa.
Jotain tällaista taidan ajaa takaa. En tiedä, onko veganismi millään muotoa muoti-ilmiö, mutta sitäkin enemmän huterat perustelut omalle ruokavaliolle. Mielestäni on hyvin tervettä, jos siinä vaiheessa, kun kajotaan toiseen elävään olentoon, löytyy muukin argumentti kuin "maistuu hyvältä". Kun syöjä tiedostaa, että ruokansa on tullut jotakin tietä hänen suuhunsa, ollaan jo pitkällä. Minut tämä tiedostaminen johti tähän nykyiseen ruokavaliooni.

Epätietoisuus on tässäkin asiassa huono juttu.

(Tästä(kin) oli muuten Matyas tosi antoisaa jutella sun kanssa. Tai no, se keskustelu tästä aihepiiristä taisi olla enemmänkin eri ruokalajien fiilistelyä ja kielten lipomista :) Ruoka saa usein mielen hartaaksi!)

Lainaus käyttäjältä: Sebedeuksen poika
Musta on hauskaa, miten kasvissyöjistä on rakennettu stereotypia, että heti ollaan aseet tanassa jeesustelemassa ja moittimassa toisten tapoja.
Olen sen verran onnekas, että olen päässyt aiheuttamaan ihmettelyä ja kenties kevyttä pahennustakin paitsi mussuttamalla kaninruokaa myös tarttumalla lihakimpaleeseen.

Stereotypiat elävät vahvana varmasti osittain siksi, että niitä vastaan on helpompi hyökätä, ns. olkiukkoilu. Antti Nylen tekee oivan havainnon jossakin esseessään: joillakin vannoutuneilla lihansyöjillä (jotka siis julistavat syömänsä nimenomaan lihaa) näyttää olevan tarve puhua ruokavaliostaan "synnillisenä" ja verrata itseään petoihin (tämä pätee esimerkiksi joihinkin A.W Yrjänä kolumneihin). Tämän tarkoitus on tietenkin matkia heidän kuvittelemiensa stereotyyppisten henkilöiden (tässä tapauksessa mielensä pahoittavat vegaanifasistit) puheenpartta. Jollain tasolla tämä kuitenkin kielii omasta sisäisestä epävarmuudesta, vaikka toivottu vaikutus on täysin päinvastainen.

Sama ilmiö löytyy tietenkin myös "vastapuolelta". Tofu-keitokset muuttuvat "hippisafkaksi" ja muuksi tällaiseksi. (Toki tämä ei rajoitu ruokaan. Yksi esimerkki tästä löytyy vaikka Homma-foorumilta, missä monet nimittävät itseään netseiksi sun muiksi razzisteiksi.)

Kai tässäkin pätee tuon epätietoisuuden lamaannuttava voima. Lyödään stereotypiat yhdessä rikki ja lähestytään oikeasti toisiamme!
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Heleppo - Heinäkuu 29, 2012, 18:54
Tässä aiheeseen liittyvä biisi, tai pikemminkin puhe, kovalta räppäriltä nimeltä Immortal Technique:

Immortal Technique - Beef & Broccoli (http://www.youtube.com/watch?v=linKqhPVq60#)

Naurahdin kyllä kohdalle: "Because some of you all are so skinny that it's disgusting. Looking like the only hip hop motherfuckers on Schindler's list".

Immortal puhuu varmasti monen puolesta: ihan sama, mitä syöt, kunhan et tuputa sitä minulle, ja annat minulle saman vapauden.

Mutta. Siitä, onko kasvis-/vegaaniruokavalio ainoastaan "dietary choice", voidaan  tietenkin väitellä. Tässä räppäri meneekin mielestäni hieman metsään. Moni nimittäin pidättäytyy lihasta tai vaikka koko eläinkunnan tuotteista nimenomaan elämänkatsomuksensa ajamana. Aatteliselle kasvissyöjälle ruokavalio on paljon muutakin kuin "idea of what being healthy is".

Aatteelliselle, poliittiselle kasvissyöjälle ruoan maku (ehkä jopa oma henkilökohtainen terveellisyys) saattaa olla toisarvoista.

Kun uutisointi ja keskustelu tuoreista öisistä, laittomista sikala-kuvauksista kävi vielä kuumana, jossain television keskusteluohjelmassa haastateltiin (muistaakseni) Oikeutta eläimille -ryhmän tyyppejä. Samassa keskustelussa mukana ollut sikafarmari alkoi yhtäkkiä kärttämään näiltä aktivisteilta, että minkälaista lihaa he oikein haluaisivat, jos nykyinen malli ei kelpaa.

Aivan kuin heille olisi ollut tärkeää se, minkälaista lihaa (miten kasvatettua, miten teurastettua, minkä makuista) on tarjolla. Heillehän ongelma on liha itsessään, ja eläinten systemaattinen murhaaminen ihmisen nälän vuoksi. Siksi he eivät yksinkertaisesti syö lihaa. Heidän mielestään se on väärin.

Tällaisten motiivien ja ajatuskulkujen tiedostaminen on elintärkeää toimivalle keskusteluyhteydelle.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Dopamiiniorava - Elokuu 08, 2012, 15:59
Luonnon kiertokulku perustuu toisten eliöiden sisältämien ravinteiden hyödyntämiseen. On olemassa luonnostaan petoeläimiä ja kasvissyöjiä, ja ihminen on sekasyöjä. Lihan liiallinen syöminen on suhteellisen epäterveellistä, eikä kukaan voi olla pelkkä petoeläin. Mahdollisesti tilanteessa, jossa hyödynnetään koko eläimen syötävä aines entisaikojen pohjoisten kulttuurien tapaan voisi predaattorikin kukoistaa, kun pohjolassa ei ole paljoakaan kasveja hyödynnettäväksi.
En näe tarpeelliseksi pottuilla vegaaneille tai vegetaristeille, koska moni muu asia voi ihmisten valinnoissa mennä oikeasti metsään.

Moni kasvissyöjä perustelee eettisillä syillä ruokavaliotaan, mikä minusta monesti perusteltua. Karjan kasvatus vaatii paljon vettä ja muita luonnonvaroja, eikä varsinkaan kanoilla ole aina hääppöiset oltavat neliömetrin häkeissään. Tunnen kuitenkin vegaanin, joka tupakoi. En kokonaan tuomitse, onhan hän kuitenkin jotain saanut aikaan, ja tupakkariippuvuus on monelle liian vaikea vastus. Jotkut eläimet vaikuttavat olevan melko yksinkertaisia, kuten kalat, mikä saa minut epäilemään niiden oletettuja suunnattomia kärsimyksiä. Voivathan kasvitkin periaatteessa kärsiä henkisellä tasolla, ken tietää.

Itse en ole kasvissyöjä siitä syystä, että karjaa voidaan kasvattaa myös vastuullisesti ja riistan määrän kontrolloiminen on välttämätöntä tässä väestöpaineessa ja liikenteessä ja haluan toisinaan maistaa laadukasta lihaa. Ihmettelen hieman vegaanien täydellistä pidättäytymistä esimerkiksi maitotuotteista ja munista, koska lypsäminen saa lehmät voimaan paremmin ja kanat munivat munan päivässä. Kalastaminen on minusta inhimillistä, koska kala todennäköisesti joutuu kuolemaan joka tapauksessa väkivaltaisesti petokalan hampaissa ja sen kärsimykset eivät omassa, eikä usein toistenkaan käsittelyssä kestä kauan. Yritän kuitenkin hieman rajoittaa yltiöpäistä ja epäterveellistä lihalla mässäilemistä.

Suomen kaltaisissa maissa meillä on yllin kyllin vaihtoehtoisia lähteitä lihan sisältämille ravintoaineille, joten passaa täällä mielestäni kasvissyöjien kirjoon kuuluvienkin elää, eikä vain mielestäni, hyvinhän useimmat pärjäävät eivätkä ainakaan kupsahda. Itse suosittelisin sekä sekasyöjille että vegaaneille ja vegetaristeille hampunsiemeniä, jotka ovat paljon ravintorikkaampia kuin vaikkapa soija.

Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Diviner - Elokuu 12, 2012, 19:46
Itse en tällä hetkellä syö lihaa ja pyrin jättämään muutkin eläinkunnan tuotteet pois ruokavaliostani (kalan, kananmunat ja lehmän maidon). Yritän muutenkin elää niin, että astelen mahdollisimman vähän muiden varpailla. Täysin muuta elämää vahingoittamatta eläminen vaikuttaisi kuitenkin olevan teoreettinen mahdottomuus. Se, että ei ole mahdollista elää tuhoamatta (ainakin välillisesti) elämää, ei kuitenkaan tarkoita, ettei kaikkea elämää pitäisi kunnioittaa. Ihmisellä on kuitenkin mahdollisuus myös luoda uutta - tai ainakin edesauttaa jo olemassa olevaa - elämää vastapainoksi sen tuhoamiselle.

Sille, että ei syö eläinkunnan tuotteita voi olla kolmenlaisia syitä: materialistisia, terveydellisiä ja eettisiä. En tiedä ketään joka ei söisi lihaa, koska on taloudellisempaa olla syömättä (vaikka näin asian laita näyttäisikin olevan). Monet pidättäytyvät terveydellisistä syistä. Jokaisella on syynsä, mutta uskon, että syyllä on jopa enemmän merkitystä kyin teolla. Valitettavan monessa tapauksessa toiminnan perustana arvot ovat järjestyksessä: materiaalinen > fyysinen (terveydellinen) > henkinen. Epäyhtälössä välimerkkien tulisi olla toisin päin.

Omalla kohdallani taustalla kummittelee oman edun tavoittelu. Onko oman edun tavoittelu moraalisesti väärin jos se menee muiden etujen edelle mahdollisimman vähän?

Lainaus
Ihmettelen hieman vegaanien täydellistä pidättäytymistä esimerkiksi maitotuotteista ja munista, koska lypsäminen saa lehmät voimaan paremmin ja kanat munivat munan päivässä.

Olisikohan tähän syynä ihmisen tekemä jalostustyö? Lehmien maitotuotantoa pidetään yllä saattamalla ne raskaaksi vuoden välein. Maito loogisesti pistetään purkkeihin sen sijaan, että annettaisiin vasikalle. Ne siis eivät olekaan 24/7 maitokoneita itsestään vaan ihmisen tekojen seurauksena. Vaikka kana munisikin luonnollisesti munan päivässä sen olisi mukavampi munia se metsän siimeksessä siinä toivossa, että munasta kehittyy uusi kana.

Onko kellään omakohtaisia kokemuksia B12-vitamiinin puutostiloista? En siis suosittele ketään jättämään sitä pois ravinnostaan näiden minun vainojeni takia. Muistaakseni Aldous Huxley kirjoitti, että B-vitamiini vääntää sitä venttiiliä tiukemmalle.

Summa summarum, ihmisellä on valinnan mahdollisuus syödä mitä tahtoo, toisin kuin vaistojen varassa toimivalla karhulla tai jäniksellä. Olet mitä syöt.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Dopamiiniorava - Elokuu 13, 2012, 18:36

Lainaus
Ihmettelen hieman vegaanien täydellistä pidättäytymistä esimerkiksi maitotuotteista ja munista, koska lypsäminen saa lehmät voimaan paremmin ja kanat munivat munan päivässä.

Olisikohan tähän syynä ihmisen tekemä jalostustyö? Lehmien maitotuotantoa pidetään yllä saattamalla ne raskaaksi vuoden välein. Maito loogisesti pistetään purkkeihin sen sijaan, että annettaisiin vasikalle. Ne siis eivät olekaan 24/7 maitokoneita itsestään vaan ihmisen tekojen seurauksena. Vaikka kana munisikin luonnollisesti munan päivässä sen olisi mukavampi munia se metsän siimeksessä siinä toivossa, että munasta kehittyy uusi kana.


Eipä se kai noinkaan väärin ole ajatella. En osaa sanoa, kärsiikö eläimet ihmisen syöttiläänä olemisesta vai voiko tätä sanoa parhaissa tapauksissa jonkinlaiseksi symbioosiksi.

Koska nykyaikana on liikaa ihmisiä hyödyntämään luonnossa eläviä eläimiä täysipäiväisesti, on kasvissyönti mielestäni hyvinkin perusteltua.

Tahtoisin kysyä sinulta ja muilta kasvissyöjiltä, söisittekö esimerkiksi linnunmunia tai riistaa, jos ne tarjottaisiin luonnollisina vaihtoehtoina hyvin voivasta eläinkannasta? Toinen kysymys: Jos esimerkiksi munat olisivat hyvin saatavilla oleva luonnollinen vaihtoehto ja yksi yhteisön pääruoka-aineista (pidättäytyminen tekisi elämästä tässä kuvitteellisessa tilanteessa melko hankalaa), söisittekö niitä?
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: Diviner - Elokuu 14, 2012, 11:40
Lainaus
Tahtoisin kysyä sinulta ja muilta kasvissyöjiltä, söisittekö esimerkiksi linnunmunia tai riistaa, jos ne tarjottaisiin luonnollisina vaihtoehtoina hyvin voivasta eläinkannasta?

Tänä vuonna jäi ensimmäisen kerran metsästyskortti maksamatta. En vain yksinkertaisesti halua olla se joka päättää mikä elää ja mikä ei, kun on mahdollista elää tappamattakin. Tästä päästäänkin sitten jo vapaan tahdon kyseenalaistamiseen, onko metsästäjä se joka päättää? Minä en tiedä, siksi en tapa.

Lainaus
Toinen kysymys: Jos esimerkiksi munat olisivat hyvin saatavilla oleva luonnollinen vaihtoehto ja yksi yhteisön pääruoka-aineista (pidättäytyminen tekisi elämästä tässä kuvitteellisessa tilanteessa melko hankalaa), söisittekö niitä?

Tässähän on tämä Leningradin piiritys -kysymys vähemmän kärjistettynä. Juuri tätä oman edun edelle laittamista on tullut pohdittua. Ehkä söisin, ehkä en. Jos se oma lapsi jäisi syömättä niin voisin ainakin kuolla nälissäni, mutta onnellisena. Jos ihminen valitsee kärsiä jottei toisen elämän muodon tarvitsisi, on hän kiinni siinä mitä ihmisyys kauneimmillaan on. Tilanne kuitenkin on kuvitteellinen, paras toimia tilanteen mukaan niin kuin parhaaksi kokee.
Otsikko: Vs: Veganismi yms.
Kirjoitti: mansikkapelto - Elokuu 14, 2012, 12:46
Lainaus
Vaikka kana munisikin luonnollisesti munan päivässä sen olisi mukavampi munia se metsän siimeksessä siinä toivossa, että munasta kehittyy uusi kana.
Jonka kettu söisi, ehkä jo sen ensimmäisen elinpäivän aamuna. siinä siis pointti. Luonnossa lähinnä taistellaan elintilasta ja ravinnosta. Jätkät saikin sen sanottua jo tuossa, että yleisesti ottaen turha keinotekoisen etiikan pohdinta on tosi kaukana oikeasta luonnonjärjestyksestä.
Tasapainoinen luontosuhde ei tarkoita mulle riistoa, mutta ei myöskään typerää yliopistohumanismia. Jossa asutaan kaupungissa ja syödään muualta rahdattua luomuruokaa ja ollaan niin vitun eettisiä että. Siis menkää metsään, menkää kalaan, ja jos ei ei tahdo tappaa, niin syökää niitä mustikoita! Joita on muuten tänä vuonna ollut paljon ja tosi isoja sekä herkullisia :P. Rauhaa.