Psilosybiini.info

Kärpässienispotin satokelpoisuuden säilyttämisestä

Poissa Lakkahillo

  • Viestejä: 21
  • Karma: 0
  • Profiili
Olen ollut onnekas, sillä ns. tavallisten reittieni varrella on ollut muutama runsassatoinen spotti, ja näin ollen kärpässsieniharrastukseni ei ole vaatinut juurikaan ylimääräistä vaivannäköä.

Kestävän kehityksen nimissä olen pohtinut miten kannattaisi toimia, jotta tulevinakin vuosina saisin nauttia näiden spottien antimista. Muutama pohdinta spotin säilymisen kannalta vain mainitakseni:
- yhden kauden sadon maksimoimiseksi, kannattaako kerätä nuoria, keski-ikäisiä vai vanhoja?
- miten tämä vaikuttaa tuleviin kausiin?
- kun kerää sienen, kannattaako jalka jättää maahan törröttämään vai ottaa mukaan?
- voiko spotille syystä tai toisesta (esim. kovin riekaleisia, valmiiksi jo huonossa kunnossa olevia, etc.) jätettävien sienten lisääntymistä edesauttaa jotenkin?

Muitakin kysymyksia asiaan varmasti liittyy, mutta tuossa noin alkajaisiksi!


Poissa apatin

  • Viestejä: 364
  • Karma: 18
  • Profiili
Haali ja toteuta ajatusta siitä, että et vahingoita nyt elävää ja itiöemiä touttavaa rihmastoa ja, että jätät sienelle mahdollisuuden levittää myös itiöitä, älä siis kerää kaikkia lakkeja - ikinä - kerrallaan.

(puna)Kärpässieni kasvaa usein metsämaastossa (ja muistaakseni symbioosissa puiden kanssa) joten sen rihmastokin on aika hyvässä turvassa.

Jos keräät nuoria sieniä jotka eivät ole vielä levittäneet itiöitä puuttut itiöiden leviämisprosessiin (teoriassa), mutta luonto kyllä hoitaa homman niin, että pelkästään nätisti keräämällä et voi spottiasi ihan helposti satokelvottomaksi saada.
Vanha rihmasto ei (ekologiassa) myöskään välitä siitä, että mitä sen tuottamille itiöille tapahtuu.

--
- voiko spotille syystä tai toisesta (esim. kovin riekaleisia, valmiiksi jo huonossa kunnossa olevia, etc.) jätettävien sienten lisääntymistä edesauttaa jotenkin?
--

Paras mitä voit tehdä on jättää ne sinne.
Luonto on tarkoittanut itiöemät(=sienet) mätänemään ja kuolemaan, kun ne ovat levittäneet itiöt.

Kait jotain temppuja voi olla, mutta en ole ikinkä lukenut mitään kärpässienten "viljeljystä".

Tämän sienen esiintyminen on täällä pohjolassa niin runsasta, että jos nyt et lapiolla niitä maasta kaiva niin vaikeaa se spotin täydellinen tuhoaminen on :)